Niezwykle aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca zupa z indyczych żołądków. Składniki:-1 kg żołądków indyczych-3 l wody-marchew-2 łyżki koncentratu pomidorowego-5 dkg masła-4 łyżki mąki pszennej-2 ząbki czosnku-po kawałku selera i pora-2 papryczki chili ( lub ostra papryka )-gałązki lubczyku, bazylii i pietruszki ( może być susz )-sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie(...)dodajemy mąkę i podsmażamy do zrumienienia.Rozrzedzamy wywarem i przelewamy do garnka. Gotujemy ok. 10 minut, dodajemy marchewkę i majeranek i jeszcze chwilę gotujemy razem. Zupa gotowa.Świetnie smakuje z grzankami.Smacznego
Maminek kulinarnypewnych smaków trzeba dorosnąć. Na pewno flaczki są taką potrawą. Tradycyjna zupa, podawana raczej od święta. Znakomicie rozgrzewa w jesienne i zimowe dni. Składniki: bulion wołowy lub drobiowy np. na skrzydle i szyjce z indyka wywar z warzyw np. marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek, seler flaki (najlepiej nie mrożone) pieczarki papryka sól, pieprz liść laurowy majeranek koperek(...)godzin. Jeśli nie mamy gotowego wywaru z warzyw to gotujemy warzywa razem z mięsem, przy czym wkładamy je później niż mięso. Czas gotowania warzyw to maksymalnie godzina. Aromat zupie zapewni dodatek liści laurowych i ziela angielskiego.Przelewamy przez sito bulion do flaków. Dodajemy sól i pieprz. Z pozostałych warzyw i mięsa część można pokroić i dodać do gotowej zupy. Flaki
prawdziwe jedzenieZupa krem rozgrzewająca z marchwi na mleku kokosowym Alternatywa na długie i chłodne, jesienne wieczory. Zapraszam. Składniki: 8 średnich młodych marchwi 4 ziemniaczki 1 por 5 ząbków czosnku 1/2 cytryny albo limonki 1 litr wody 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka soli morskiej 1 szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 szczypta pieprzu cayenne 2 łyżki oliwy
Wino Francja KuchniaBarszcz wigilijny i uszka z grzybami leśnymi Pora na chlubę kuchni staropolskiej, czyli barszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się
Pełny talerzwołowo-wieprzowym oraz dodaje warzywa. W węgierskich restauracjach przeważnie do zupy podawana jest osobno bardzo pikantna pasta paprykowa i wówczas dodając ją do zupy sami możemy regulować jej ostrość. Dziś zapraszamy na wersję z ziemniakami, ale jedliśmy również z kluseczkami i fasolą i była równie pyszna. Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves SKŁADNIKI: 800 g mięsa (u mnie(...)Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki po czym dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy kolejne 30 minut. Do przygotowania zupy użyłam Przyprawy węgierskiej, którą otrzymałyśmy od firmy Skworcu w ramach współpracy. W skład tej mieszanki wchodzi między innymi marchew grys, pietruszka nać, pieprz, por, seler i oczywiście papryka słodka i chili mielone. Mieszanka jest
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzyczyniali się do powstawania kolejnych smakołyków!I tym sposobem spod naszych rąk wyszła :- ” Zupa chrzanowa podana w chlebie „( fachowo wydrążonym przez Rafała ;) )- ” Schab faszerowany pastą ziołową z pieczonymi czosnkowymi ziemniaczkami „- ” Surówka z buraczków „- ” Surówka z marchewki i pora „- ” Surówka z selera „( zrobione przez Mamę i Ewelinę )- „Leniwa baba
Ostra na SłodkoSkładniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera wielkości użytej pietruszki 1 cebula 1/3 pora 2 liście laurowe 1 gałązka lubczyku 2 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego 1 goździk 1 mały grzybek suszony 2 łyżeczki przyprawy do zup w płynie sól do smaku 4 szklanki wody 2 łyżki masła 2 łyżki utartego Cheddara ( albo inny pikantny
Buniabaje w kuchnimniejsze 1 pietruszka ok. 5-6 cm pora 1 cebulka 1-2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czerwona mielona papryka sól 1,5-2 litrów buliony warzywnego lub 1 kostka rosołowa 1 łyżka "z kopką" masłą 2 łyżki oliwy z oliwek opcjonalnie: 1 łyżka śmietany lub jogurtu na porcję zupy uprażone pestki słonecznika lub dyni Zanim zaczniemy dobierać się do obróbki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comŚwięta za pasem. Tym razem ja na szczęście w domu. Pora zacząć przygotowania (pewnie już dawno minęła) ale ja dopiero zaaklimatyzowałam się na nowo naszym odmienionym małym M i mogę zacząć myśleć o świętach. Czas więc poczuć ten klimat, zakasać rękawy i wziąć się do pracy. Najpierw trochę uporządkować graty, a potem upichcić coś pysznego i znów wyruszyć do Mamy(...)wpisu... opiszę elementarną wersję sałatki zrobioną z warzyw, na których powstała nieco wcześniej przepyszna zupa serkowa . Składniki (na niewielką salaterkę): 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 jajka 1 jabłko 2-3 spore ogórki kiszone 1/2 małej puszki groszku konserwowego drobnego kawałek białej części pora sól, pieprz łyżka oliwy 1 łyżka musztardy sarepskiej 2-3 łyżki majonezu Przygotowanie: Ugotowane
Kuchnia po mojemuminor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dzisiaj przepis mojej córki na świąteczną zupę chrzanową. Przeleżał prawie cały rok i przed nadchodzącymi Świętami Wielkanocnymi najwyższy czas, żeby ją opublikować. Jadłam ją po raz pierwszy i naprawdę mi smakowała. Polecam :-) Składniki: 1 średni seler 2 pietruszki 1 por 1 marchewka 1 korzeń chrzanu 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1/3 garnka ziemniaków obranych(...)pokrojonych w drobną kostkę 3 liście laurowe Gałka muszkatołowa Sól Pieprz do smaku Kilka ziaren ziela angielskiego Olej ½ kg białej kiełbasy Sposób wykonania: Pora, seler i pietruszkę pokroić w kostkę a następnie podsmażyć w garnku z odrobiną oleju. Chrzan zetrzeć i dodać do podsmażonych warzyw, ząbek czosnku zmiażdżyć i także dodać. Marchewkę obrać i w całości dodać do warzyw
Na słodko lub wytrawniemalinówki z ogrodu. Nie ma nic lepszego niż domowa zupa ze świeżych pomidorów a nie takich ze słoika :)Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów ( u mnie malinówki z działki)ćwiartka kurczaka (może być inne mięso np. wołowina z kością),2 marchewki,1 pietruszka kawałek selera,por,liść laurowy,2 ziela angielskie,pieprz, sól,2 łyżki margarynyok(...)dodać pokrojone w ósemki pomidory i dusić przez kilka minut aż puszczą sok i zrobi się z nich ciapka ;) Gotowe pomidory przetrzeć przez sito i dodać do zupy.Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do zupy. Chwilę gotować. Podawać z makaronem lub ryżem. U mnie makaron świderki. Udekorować świeżą bazylia albo natka pietruszki.pomidorowa
Bon Appetit Małgorzatyjest idealny na zupę;) Zrobiłam więc zupę-krem z dodatkiem niezwykle aromatycznej mięty. Szybko się ją robi, a ma mnóstwo witamin, ponieważ groszek zawiera m.in. witaminę B i K oraz kwas foliowy i białko. Ponadto jest lekkostrawny i niskokaloryczny. I nawet mąż poprosił o dokładkę;) Składniki:1 por, łyżka masła, 1/2 szklanki posiekanej cebuli,2 szklanki domowego(...)bulionu drobiowego, 300g świeżego groszku, pęczek świeżej mięty, łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. Przygotowanie Por oczyścić i bardzo dokładnie umyć, by wypłukać ze środka cały piasek. Następnie pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła. Dodać cebulę. Dusić ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Wlać bulion, wsypać wyłuskany groszek. Zagotować i dusić ok. 8 minut na małym ogniu. Dodać umytą
Z miłości do słodkościLubię połączenie niekonwencjonalnych smaków. Maj to miesiąc rabarbaru,szczawiu i ..... pokrzywy :) Składniki:włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 kg szczawiu1 wiązanka młodej pokrzywy1 cebula 2 gałązki rabarbaru2 łyżki mąki pszennej1/2 szklanki śmietanki kremówk 2 łyżki masłapieprzugotowane na twardo jajka - ilość wg uznania Składniki na ciasto naleśnikowe:ok. 150 g mąki(...)zwilżyć olejem). Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta.Gotujemy bulion z włoszczyzny. Gdy włoszczyzna będzie miękka wyciągamy ją z zupy . W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru. Dodajemy także umyty i drobno pokrojony szczaw. Gotujemy około 20 minut. Następnie podsmażamy na maśle posiekaną
Bon Appetit MałgorzatyZupa ze słodkimi ziemniakami, soczewicą i cebulą balsamiczną to dla nas coś innego. Nie przepadam za słodkimi ziemniakami, gotowałam, piekłam jak frytki i szukam dalej innego połączenia smakowego. Zupka ma wytrawny, słodko - słony smak, nie wszystkim może przypaść do gustu, ale w połączeniu z cebulką jest bardzo smaczna, syta, zdrowa i aromatyczna. Przepis z książki z serii Food Lovers(...)zielona, może i być czerwona) cebula por kolendra (świeża lub łyżeczka suszonej) szczypiorek sól,pieprz 0,5 litra rosołu dodatkowo: czerwona cebula (ja użyłam białej) łyżka masła 2 łyżeczki octu balsamicznego Cebulę, słodkie ziemniaki i pora kroimy w kostkę. Soczewicę płuczemy na sitku wodą. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek, kolendrę, słodkie ziemniaki, pora i wszystko razem mieszamy, chwilę podsmażamy
NA MOIM TALERZUdziękuję :) Mój wybór padł na: - posypkę do kanapek i innych dań - przyprawę w diecie bezsolnej - przyprawę do zupy pomidorowej - przyprawę do pasztetów - mąkę z żołędzi - największa radość :) Taka posypka to świetny pomysł na urozmaicenie zwykłej kanapki. Dzięki mieszance: owocu róży, natki pietruszki, pora, selera, cebuli suszonej i koperku nasza kanapka, bułeczka czy także inne danie będzie miało fantastyczny smak :) Chcesz
Zdrowie na języku :P