zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:555/1190)

Przecier pomidorowy 80

adresem ! A może chcesz poznać smak kiszonych pomidorów ? Print Przecier pomidorowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Domowy przecier pomidorowy, najlepszy na zimowe zupy pomidorowe! Course Przetwory Cuisine Polska Keyword pomidory, przeciery, zupy Prep Time 40 minutes Cook Time 1 hour Total Time 1 hour 40 minutes Servings 20 Author Anna Ingredients 6 kg pomidorów(...)pękł, nastawiam temperaturę na 125°C i pasteryzuję 1 godzinę. Po tym czasie uchylam piekarnik, żeby słoiki wystygły, wyjmuję, przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego! Notes Wykonanie przecieru pomidorowego przy użyciu wyciskarki ślimakowej jest zdecydowanie mniej pracochłonne oczywiście, jeśli ją posiadamy. W tym roku miałam szczęście wypróbować taką właśnie wyciskarkę! Super przydatne urządzenie, przeciery, dżemy, soki robi się błyskawicznie

SprawdzonaKuchnia.pl
Krem paprykowo-pomidorowy 122

Kochamy zupę pomidorową, prawda? Ale czy za każdym razem razem musi być taka sama? Przecież pomidorowych jest tyle ile gospodyń domowych, a każda kobieta ma swój smak, swój pomysł, tajemnicze dodatki by ta zupa była wyjątkowo. Ale jeśli jeszcze zmienimy ją w krem, wzbogacimy o inne dodatkowe warzywo np paprykę to wyjdzie nam zupa niecodzienna, inna ale równie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krem z marchewki i pomidorów z kaszą jaglaną (pomidorowa inaczej) 157

Zupę pomidorową lubią prawie wszystkie dzieci. Niestety za kaszą już tak często nie przepadają. Warto ją więc przemycić w sprawdzony pomidorowy sposób, tak aby stała się smacznym, pożywnym dodatkiem do zupy :) Zaleta kaszy jest przede wszystkim to, że możemy ją podawać w deserach, ale i w daniach wytrawnych. Jaglane Wtorki to dzień kiedy możemy znaleźć pyszne sposoby(...)płuczemy ją i wsypujemy do garnka. Do gotującej się zupy wrzucamy umyte liście bazylii. Kiedy Marchewka zmięknie, a kasz będzie ugotowana, w miseczce rozrabiamy śmietanę i koncentrat pomidorowy. Dolewając bulion, zaprawiamy zupę. Wyjmujemy bazylię, liście laurowe oraz lubczyk i całość blendujemy do powstania gęstego i jednolitego kremu. Doprawiamy do smaku. W oddzielnym garnuszku gotujemy drugi woreczek kaszy. Podajemy z kremem

ChilliJemy
Zupa pomidorowa z zieloną soczewicą 136

surowizny. Wlać wodę, dodać kilka gałązek tymianku, kilka gałązek natki pietruszki, sos chilli, pomidory z puszki, soczewicę,przecier pomidorowy. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 15 minut, sprawdzić. Jak soczewica jest już miękka zupka jest gotowa. Posypać zupę posiekaną natką pietruszki. Smak mi bardzo odpowiada, zupka jest pyszna

Kuchnia Pokoleń
Zupa gołąbkowa z młodej kapusty z pulpecikami 126

straganach pojawiła się już młoda kapusta, którą moja rodzina wręcz uwielbia. Postanowiłam więc ugotować pyszną i treściwą zupę gołąbkową. Z koncentratem pomidorowym Pudliszki nabiera ona wyjątkowego, intensywnego smaku pomidorowego. Zupę koniecznie posypałam świeżym koperkiem, który nadaje jej wiosennego charakteru. Z podanych składników otrzymacie duży garnek tej pysznej zupki więc obiad na dwa dni macie z głowy ;) a na drugi(...)smaczniejsza. Pulpeciki: 500 g mielonej wołowiny  jajko 1/2 małej cebuli ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej  łyżeczka majeranku sól, pieprz olej do smażenia Zupa: 2 małe główki młodej kapusty słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki (210g) 1 marchewka korzeń pietruszki kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe łyżeczka cukru sól, świeżo zmielony pieprz pęczek koperku 100 g ryżu Pulpeciki

Smakołyki Asi
Zupa Pochlapka – kuchnia podkarpacka 138

dlatego jesteśmy bardziej skłonni docenić te proste potrawy przygotowywane na naturalnych, lokalnych produktach. Pochlapka to typowa zupa na wywarze warzywnym, gotowana z warzyw korzeniowych, kapusty i ziemniaków. Zupa doprawiona jest przecierem pomidorowym i zagęszczona zasmażką. Jest to danie pochodzące z okolic Strzyżowa, z miejscowości Niewodna w gminie Wiśniowa. Przepisem podzieliły się gospodynie z KGW Niewodna w publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska(...)pokrojone warzywa. Gotujemy je 10 minut, a w tym czasie obieramy i kroimy w grubą kostkę ziemniaki. Dodajemy je do zupy, a kiedy zmiękną, dodajemy rozrobiony gorącym wywarem przecier pomidorowy. Zupę solimy do smaku. Na małej patelni roztapiamy masło i smażymy na nim mąkę na złoty kolor. Zasmażkę dodajemy do zupy i mieszamy. Na koniec do zupy dodajemy posiekany koperek

Trzeci talerz
pomidorowa zupa z pulpetami, makaronem,parmezanem... 70

sztuka "L", pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, kasza manna 3 łyżki, sok pomidorowy 1 litr, papryka ostra 1 łyżeczka, makaron świderki suchy 2 szklanki, sól ziołowa 1 łyżka, parmezan starty - ile potrzeba Obraną włoszczyznę rozdrobnić w rozdrabniaczu ( rozdrobniona włoszczyzna jest zjedzona w zupie zwłaszcza przez dzieci ) wsypać do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe i zagotować(...)wkładać do gotującej się zupy. Wlać sok pomidorowy, zagotować, wsypać makaron świderki, paprykę ostrą i gotować z 10 minut, na talerzu posypać parmezanem - bardzo szybka, łatwa, smaczna, sycąca, pożywna zupa pomidorowa z pulpetami, makaronem, parmezanem...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wybierasz się na Podhale? Koniecznie odwiedź to miejsce! 126

roślinożerców mamy trzy kanapki, dwie zupy, makaron, pizze, koktajle, frytki, ciasto, ciastka, kawy… jest w czym wybierać. Jeśli jednak miałbym polecić jeden zestaw, to byłaby to zupa pomidorowa i panini z tofu. To te dwie pozycje skradły moje serce. Zupa jest niesamowicie pomidorowa, ale nie czuć w niej koncentratu a pieczone pomidory. Kanapka natomiast jest świeżutka, chrupiąca

Blendman
Zupa pomidorowa z papryką, na ostro! 127

składające się wyłącznie z naturalnych składników sprawiają, że przypominają one aromatyczne domowe wywary. Gotując zupę Babci Zosi wsypujesz zawartość opakowania do wrzącej wody i czekasz, aż warzywa zmiękną a po domu rozniesie się przyjemny zapach. Dodam, że nie znajdziecie w nich chemii. Dziś pomidorowa(...)ostro! Możecie ją rzecz jasna złagodzić dodając ze 4 daktyle, pokrojone w paseczki. Składniki 2 opakowania pomidorowej z papryką  SYS Jeśli chcecie pomidorowej łagodniejszej użyjcie zupy pomidorowej z ryżem  SYS oliwa z oliwek Olitalia aromatyzowana czosnkiem indexfood.pl łyżeczka suszonego koperku  SYS łyżka suszonej pietruszki  SYS łyżeczka liści kolendry  SKWORCU Zacznij gotować zupę

Z Kuchni Do Kuchni
Rumpuć – sycąca zupa z wielkopolski 138

jednogarnkowa z kuchni wielkopolskiej. Bardzo smaczna i pożywna zupa, polecam!     Składniki: 0,5 kg mięsa wołowego 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka) 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula 2 litry zimnej wody 1 włoszczyzna 3-4 ziemniaki 1/3 główki kapusty 30 dkg kapusty kiszonej 100g koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Przyprawy: sól, pieprz(...)zupy *** *** Kapustę kiszoną płuczemy, drono kroimy i również dodajemy do zupy. Gotujemy przez około 30 minut *** *** Włoszczyznę wyjmujemy z zupy, drobno kroimy i dokładamy ponownie do garnka *** *** Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, kminek (lub wywar z kminku), świeżo zmielony pieprz i w razie potrzeby sól do smaku *** *** Przygotowujemy zasmażkę: w garnuszku rozpuszczamy masła, dodajemy mąkę i zasmażamy *** *** Zasmażkę dodajemy

Blog z Apetytem
Rosół z kaczki 116

jeść codziennie. Jest też często podstawą innych zup, nie tylko pomidorowej, także grzybowej. Najczęściej gotuję go w dużych ilościach, by za 2 dni przygotować z niego zupę pomidorową. Jest wspaniała! Esencjonalna i mocno pomidorowa na pysznym rosole. Dziś u nas rosół z kaczki, pyszny, domowy, z makaronem. Składniki: 3 nogi, skrzydełka i szyja kaczki sól kilka ziaren

Zasmakuj Kuchni
Zupa fasolowa z grzybami i kaszą 98

przygotowywania fasolki po bretońsku wykorzytałam do zrobienia zupy. To była klasyczna zupa "co sie nawinie" - miałam fasolkę, dodałam suszone grzyby i kaszę gryczaną i zaprawiłam koncentratem pomidorowym. Wyszła gęsta, pożywna zupa i wszystko do siebie dobrze pasowało. Oczywiście możecie przygotować tę zupę niezależnie od innych dań, ugotować fasolę specjalnie do tego dania lub użyć fasoli  z puszki(...)zupy i zblendować, przelać do zupy. Zagotować, dodać kaszę. Gotować całość aż kasza zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli spodobał Ci się ten przepis, polubisz też   Pomidorową zupę curry z fasolą

Smaczny zeszyt
La Tomatina i zupa pomidorowa 144

okazji przepis na zupę ze świeżych pomidorów. Teraz jest czas na pomidorowe szaleństwo, na robienie domowego keczupu, zupy, sosów i innych cudów z pomidorem w roli głównej! Zupa pomidorowa 1,5kg świeżych, dobrze dojrzałych pomidorów mięso rosołowe (udko z kurczaka + kawałek wołowiny rosołowej) pieprz w ziarnach 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 5l wody 2 marchewki(...)najmniejszą moc. Tak opalona cebula (10-15 minut na palniku), daje niesamowity aromat i pięknie zabarwia zupę na żółto, co jest bardzo cenne na przykład przy rosole. Kiedy baza rosołowa jest już gotowa, na garnek trzeba położyć sito i przetrzeć naszą pomidorową pulpę, żeby oddzielić miąższ od skórek i nasion. Zagotować i zaprawić mąką i śmietaną: mąkę wymieszać

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zupa pomidorowa rodem z Toskanii (Pappa al pomodoro) 174

Uwielbiam pomidory, więc nikogo chyba nie zdziwi, że moja ulubiona zupa, to właśnie pomidorowa. Lubię próbować różnych jej odmian, pojawiających się w kuchniach całego świata. Dzisiaj zapraszam Was na wersję z Toskanii. Pappa al pomodoro jest daniem z cucina povera, czyli tzw. biednej kuchni, gdzie nic nie może się zmarnować. Pierwszą wersję tej zupy przyrządziłam prawie książkowo. Kolejnym razem(...)wersji ostatecznej ograniczyłam się do dodania kilku kromek, podpieczonych na patelni. Część chleba rozgotowałam w zupie zgodnie z przepisem, resztę podałam w formie grzanek. Ta wersja najbardziej przypadła nam do gustu. Do wersji rozgotowanej wrócimy, kiedy nie damy rady już chrupać ;) Zupa pomidorowa rodem z Toskanii (Pappa al pomodoro) Moje uwagi: - Chleb powinien być dobrej jakości, na pewno

Pełny talerz
POMIDOROWE CAPPUCCINO 95

Jest to zupa pomidorowa a dokładnie zupa krem z pomidorów z dodatkiem oregano. Na wierzchu zamiast zagotowanej w zupie śmietany jest śmietankowa pianka.. Najlepiej wygląda podana w szklankach. Składniki: 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwa z oliwek 1 puszka pomidorów w puszce 500 ml bulionu drobiowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej

Kuchnia w oparach