pomidorowy to rzecz tak niezbędna dla włoskiej gastronomii jak koło dla samochodu lub linijka dla architekta. Często używamy sosów ze sklepu lub zastępujemy go rozwodnionym koncentratem. Tym czasem przyrządzenie przepysznej passaty di pomodoro to nic trudnego, a jej walory smakowe i koszt wytworzenia rekompensują poświęcony czas. Czego potrzeba? Oczywiście dobrych pomidorów. We Włoszech za perfekcyjne uchodzą te z San Marzano
Bon Ton ItaliaProste danie..a jakie smaczne.. schab lub polędwica cebula susz warzywny koncentrat pomidorowy przyprawa meksykańska sól, pieprz listek, ziele bulion śmietana Mięso pokroić w plastry , można lekko rozbić tłuczkiem.Mięso podsmażyć na patelni, dodać cebulę, warzywa oraz przyprawy.Zalać wszystko bulionem, dodać koncentrat .Dusić aż mięso będzie miękkie.W razie potrzeby dolać wody.Pod koniec dodać śmietanę
Moje domowe kucharzeniegotować makaron i dobierać sosy. Siedziałam w jego bibliotece i czytałam przepisy kuchni włoskiej. Pizze, makarony i zapiekanki jadłam prawie codziennie. Ostatnio podczas porządkowania papierów znalazłam przepis na sos pomidorowy (przyznałam mu aż 9 gwiazdek na 10 możliwych do przyznania). Do starej
wegetalerzedoprawiamy papryką ostrą oraz pieprzem, pieczarki smażymy na osobnej patelni na maśle z odrobiną oliwy, na złoty kolor, doprawiamy solą, słodką papryką oraz gałką, dodajemy je do pikantnego sosu pomidorowego na patelnię wrzucamy makaron, mieszamy podajemy gorący oprószony świeżo tartym parmezanem:) SMACZNEGO
Luźna KuchniaSkładniki: 3 łyżki oleju 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule 3 ząbki czosnku słoiczek przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów w puszcze lub przecier w kartoniku trochę wody w zależności jak gęstych pomidorów użyto sól, pieprz łyżeczka cukru ok. 2 łyżeczek ziół prowansalskich makaron spaghetti tarty żółty ser (lub parmezan) Całe danie robię na głębokiej patelni. Tnę cebule na piórka
W kuchni bez szafeksię spodobał sposób jego podania, że postanowiłam przygotować go w domu. Zawijane roladki zrobiłam z szpinakiem i serem feta. Do tego sos pomidorowy i ser żółty starty na wierzchu. Całość wyszła bardzo pyszna. Tak podany makaron wygląda bardzo efektownie i elegancko. Post Rotolo ze szpinakiem i serem feta pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotujeprzysmażonego ryżu dodaj chochlę bulionu. Gdy wywar zostanie wchłonięty, dodaj kolejną chochlę, czynność powtarzaj. Gdy ryż już będzie prawie gotowy (zajmie to około 15-17 minut) dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut. Tuż przed podaniem dodaj sery mascarpone i grana padano (można zastąpić cheddarem). SMACZNEGO
Kredowe Menumielonego (ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 jajko 1 cebula 1 szklanka bułki tartej 0,5 szklanki przegotowanej wody 3 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek Sos: 4 duże łyżki przecieru pomidorowego pól szklanki wody 3 dużej łyżki śmietany sól i pieprz W dużej misce ręcznie mieszamy razem ze sobą mięso mielone, jajko, cebule pokrojoną w małą kostkę, 3/4 szklanki bułki tartej
Kolejny blog o gotowaniupiecza rek (mogą być też inne grzyby) makaron muszle (w moim naczyniu żaroodpornym zmieściło się 15 szt) 150 g sera feta 1/2 pęczka natki pietruszki 300 ml przecieru pomidorowego (nie koncentrat) 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa sól pieprz szczypta cukru Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelewamy zimną wodą
Kolejny blog o gotowaniujednego wybrednego smakosza;) Serdecznie polecam;) Składniki bigos: 1 kg pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 10 ogórków kiszonych 4 kolorowe papryki 0.5 szklanki łagodnego ketchupu szklanka przecieru pomidorowego imbir kurkuma sól Wykonanie: Cebulę obrać pokroić w słupki. Ogórki kiszone w pół księżyce. Pieczarki obrać, wymyć i wraz z papryką pokroić w grubsze plastry. Czosnek obrać i pokroić w cienkie
Krakowskie smaki AniJednak dziś przygotowałam go dla Was i dla siebie w formie nadziewanej Składniki: 2 bakłażany 1 marchewka paczka mięsa mielonego (u mnie z indyka) 100g ryżu 1 opakowanie przecieru pomidorowego ulubione przyprawy (u mnie: sól, pieprz, czosnek,… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisyDzisiaj podam przepis na cannelloni z mięsem mielonym i sosem bolognese. Przepis na 4 duże porcje. 1 opakowanie cannelloni 500 g mielonego mięsa 2 średnie cebule 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 większy słoik gotowego sosu bolognese sól, pieprz do smaku 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku 3 listki świeżej bazylii drobno pokrojonej. 1/3 szklanki mleka 1 łyżka mąki
Na słodko lub wytrawnierozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy suszonym oregano. Całość mieszamy. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy solą i pieprzem ( dodałam jeszcze 2 łyżki cukru dla osłodzenia :). Krótko smażymy, a następnie dolewamy wino, które odparowujemy. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze kilka minut. Wyłączamy
Kredowe Menukońca pochodzący z Indii, ale dla mnie to mało ważne. Ja po porostu uwielbiam ten smak mieszanki przypraw masala w połączeniu z kurczakiem marynowanym w jogurcie. Dodatkowo sos pomidorowy, który ja w swojej wersji wzbogaciłam (również w kalorie) serkiem mascarpone. Nie jest to trudne danie, jednak warto przygotować kurczaka kilka godzin przez gotowaniem (zamarynować w przyprawach i jogurcie). W wersji
Wypieki i Rumieńcedziwie bo to super smaczna, szybka i średnio zdrowa potrawa, którą zrobi nawet dziecko, a już na pewno dziecko ją zje bo: makaron — dobreeeee roztopiony ser — dobreeeee sos pomidorowy — dobreeeee Ja lubię, wam też przypadnie do gustu Nowy post Makaron z serem — zapiekanka mac and cheese pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńce