rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy suszonym oregano. Całość mieszamy. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy solą i pieprzem ( dodałam jeszcze 2 łyżki cukru dla osłodzenia :). Krótko smażymy, a następnie dolewamy wino, które odparowujemy. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze kilka minut. Wyłączamy
Kredowe Menukońca pochodzący z Indii, ale dla mnie to mało ważne. Ja po porostu uwielbiam ten smak mieszanki przypraw masala w połączeniu z kurczakiem marynowanym w jogurcie. Dodatkowo sos pomidorowy, który ja w swojej wersji wzbogaciłam (również w kalorie) serkiem mascarpone. Nie jest to trudne danie, jednak warto przygotować kurczaka kilka godzin przez gotowaniem (zamarynować w przyprawach i jogurcie). W wersji
Wypieki i Rumieńcedziwie bo to super smaczna, szybka i średnio zdrowa potrawa, którą zrobi nawet dziecko, a już na pewno dziecko ją zje bo: makaron — dobreeeee roztopiony ser — dobreeeee sos pomidorowy — dobreeeee Ja lubię, wam też przypadnie do gustu Nowy post Makaron z serem — zapiekanka mac and cheese pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńceflorę bakteryjną jelit i wspomogą usuwanie toksyn z organizmu. Soki te szybko ugaszą też nasze pragnienie.Doskonałym „lekarstwem” na drżenie naszego ciała i kołatanie serca, będzie sok pomidorowy, który uzupełni brak potasu, odpowiedzialnego za regulację napięcia mięśniowego i rytm naszego serca.Niechcianych toksyn z organizmu pozbędziemy się też za pomocą napoju z wody i cytryny – przegotowana, ale letnia woda
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyć lekko twardy.Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i przysmaż na głębokiej patelni na odrobinie oliwy.Po chwili dołóż mięso i smaż ok. 7 minut, aż zmieni kolor.Dodaj przecier pomidorowy, Całość dopraw do smaku przyprawami.Teraz zrób sos beszamelowyW garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj.Następnie bardzo powoli wlewaj mleko i mieszaj cały czas rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.Dopraw
Kredowe Menurozgrzewający idealny na zimne dni,czyli właśnie na teraz - na powitanie 1-go dnia zimnej jesieni.Pierwszy dzień delektowaliśmy się rosłem,na drugi dzień,po dodaniu przecieru pomidorowego czystą zupa pomidorową.Rosół podałam nietradycyjnie,bo z kostką z kaszy manny.Jest jeszcze delikatniejszy,właściwie dietetyczny.Przepis na kostkę podam w jutrzejszym poście.Zapraszam. Składniki na 4 porcje 4 kości
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Farfalle nazywane są potocznie kokardkami, jednak okazuje się, że oznaczają również motyle. Rzadko sięgam po ten rodzaj makaronu, dziś jednak to właśnie na niego padł mój
Z butelką mleczka w tleczęści i formować (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze, pozostawiając szersze brzegi.Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy, posypać oregano, bazylią, pieprzem, pociętym drobno czosnkiem, odrobinę posolić, dodać swoje ulubione składniki i posypać tartym żółtym serem lub mozzarellą.Moje posty
Słodka StronaWyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze, pozostawiając szersze brzegi. Zobacz także: Najlepsza Domowa Pizza Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, przyprawy, ulubione dodatki oraz ser.Spody na pizzę pieczemy ok. 7-9 minut w zależności od grubości ciasta w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia
Słodka Stronasól, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagnieść elastyczne, nie za luźne ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut.Sos na pizzę:ok. 2/3 szklanki gęstego soku/przecieru pomidorowego,pół łyżeczki soli,duża szczypta cukru,1 łyżeczka ziół prowansalskich,świeżo zmielony pieprz,średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut, żeby
Codzienna kuchnia niecodziennakupowany w sklepie. Jest jednak smaczniejszy i pachnący. Można go podawać do wędlin, kiełbas grzanych w wodzie i z grilla. Można nawet pokusić się i zrobić z niego sos pomidorowy do makaronu. Podane przeze mnie przyprawy są tylko propozycją. Polecam wypróbowanie ziół i skomponowanie własnej wariacji smakowej :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaminut na patelni :) Składniki (proporcje) na 1 pizze wiekości 28-30 cm: 100 gr mąki pszennej 40 ml oliwy 40 ml wody pół płaskiej łyżeczki soli koncentrat pomidorowy ser mozarella oregano reszta składników wedle uznania Przygotowanie : Mąkę mieszam z solą następnie z wodą i oliwą, wyrabiam ciasto. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Wałkuję mniej więcej na placek wielkości
Mechanik w kuchnijajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki tartej bułki sól, pieprz, majeranek na sos: 400 g pomidorów z puszki w całości [ u mnie świeże pomidory i 2 łyżki koncentratu pomidorowego] 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano Prymat 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 100 ml mleka sól, pieprz, cukier przyprawa do dań z makaronu Prymat
Moje domowe kucharzeniejest zrobiony, nikt nie potrafi powiedzieć co jest w środku, oprócz żółtka oczywiście :-). Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki drobno startego żółtego sera 2-3 łyżki majonezu sól pieprz 1 łyżka posiekanego koperku Wykonanie: Jajka kroimy na pół, wyjmujemy
Kulinarne przygody Gatitydrożdży 3 łyżki cukru [ dałam mniej] 1 szkl. mleka 50 dkg mąki 5 łyżek oleju 1 jajo sól Sos: [ u mnie połowa podanych składników] ok. 100 g przecieru pomidorowego ok. 100 g ketchupu Develey 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki maggi tymianek, papryka słodka, odrobina papryki ostrej lub dowolne przyprawy wedle własnego gustu Dodatkowo parówki jajko W letnim
Moje domowe kucharzenie