www.tipy.pl/artykul_1496,jak-gotowac-ryz.html – warto to wiedzieć ze względu na o wiele lepszy efekt niż w przypadku ryżu z torebki. Wasz wybór, ważne, żeby był gotowy równo z sosem. 5. KONCENTRAT POMIDOROWY LUB POMIDORY (3 min): mięso w garnku rozgarniamy na brzegi i w sam środek dorzucamy pół słoiczka koncentratu, podsmażając go lekko ok. 2 min (wtedy pozbędziemy się surowego smaku). Jeśli
Nerds Kitchenprzygotowania lasagni użyłem: płatów makaronu lasagne - użyłem zielonego makaronu szpinakowego, wyłącznie ze względu na jego kontrastujący kolor, 500 gram wieprzowego mięsa mielonego z łopatki, 1 puszki pomidorów, koncentrat pomidorowy, 1 dużej cebuli, 4 ząbków czosnku, 1 papryczki chili, oregano, tymianku, bazylii, 1 łyżki octu balsamicznego, 150 gram tartej mozarelli, 50 gram tartego parmezanu, 1 serka mascarpone, kilku pomidorków koktajlowych, oliwy
Wyprawy kulinarnełyżeczka ostrej papryki sól, pieprz świeżo mielony świeża bazylia, posiekana (ok 2 łyżki) + do przybrania: pomidorki koktajlowe, dymka (zielona część), ser do posypania 1. Na początek przygotujemy sos pomidorowy. Do małego garnka wrzucamy pokrojone pomidory i pomidorki koktajlowe. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż z pomidorów zrobi się "papka" (ok. 10 minut). Następnie ściągamy przykrywkę i gotujemy
My Culinary Artpomysł podpatrzony gdzieś w necie , ale lekko zmieniony. 1 kg żeberek 1 kg ziemniaków cebula marchewka 3/4 szkl.coli 3 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka magi 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu szczypta chili szczypiorek Ze wszystkich pozostałych składników przygotować marynatę
Moje domowe kucharzenieobiad był pyszny.. 1 mała kapusta pekińska 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg płatków ryżowych 2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek 1/2 przecieru pomidorowego 1 l wody wegeta susz warzywny 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać płatki ryżowe, kapustę,cebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej
Moje domowe kucharzenieprawda taką rybę można robić nie tylko na Wigilię. 50 dkg filetów z ryby 2 cebule 2 marchewki 2 pietruszki 1 /2 słoiczka koncentratu pomidorowego [ u mnie około 1 szkl. rozdrobnionych pomidorów ] sól, pieprz listek, ziele różowy pieprz olej do smażenia Rybę pokroić na kawałki posypać solą, pieprzem i obtoczyć w mące
Moje domowe kucharzenieoliwek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru Z takiej ilości ciasta robię dwie okrągłe pizze, może być oczywiście jedna większa. Smarujemy dowolnym sosem, ja zrobiłam oczywiście w Thermomixie sos pomidorowy. A składa się on z czosnku, pomidorów z puszki, koncentratu, oliwy z oliwek, soli, pieprzu, cukru, suszonej bazylii i oregano. Jedną pizze robię Margaritę czyli : pomidory mozzarelle bazylię Drugą pizza
Olikowa kuchniadodatkiem chilli) 500 g mięsa mielonego 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka 1 papryczka chilli (lub odrobina tabasco/chilli w proszku) puszka czerwonej fasolki 5 łyżek przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki) świeże zioła: u mnie po łyżce posiekanego oregano i cząbru sól, świeżo mielony pieprz do smaku olej do podsmażenia cebulki Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć
Ze smakiem i z pasjąsztuk: ciasto: 420 g mąki pszennej typ 450 190-200 ml wody 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 saszetka drożdży instant dodatki: 4 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki) pół łyżeczki sosu z ostrej papryczki lub jedna bardzo drobno posiekana papryka chilli łyżeczka suszonego oregano łyżeczka czosnku granulowanego 100 g plastrów salami kawałek kiełbasy podsuszanej
Ze smakiem i z pasjąpodbojach ;) Gołąbki z kapusty włoskiej nadziane jaglanką i podgrzybkami 1 główka kapusty włoskiej kasza szklanka kaszy jaglanej spora garść suszonych podgrzybków sól, pieprz, pieprz ziołowy Sos pomidorowy: puszka pomidorów krojonych koperek pieprz, sól, pieprz ziołowy ząbek czosnku śmietana 18% tłuszczu Kapustę umyć, po czym wyciąć z niej głąba. Wkładamy ją w całości do dużego garnka i gotujemy
Sajkofanka smakuzapieczona cukinia. A efekt moich cukiniowych rozmyslan wyglada tak: Cukinia faszerowana pomidorami skladniki: 3 cukinie 3 duze pomidory 50g drobnego makaronu 1 cebula 1 zabek czosnku 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego sol, pieprz tymianek 2 lyzki oliwy z oliwek parmezan oliwa do posmarowania foremki wykonanie: Cukinie myjemy, kroimy na pol po dlugosci. Z cukini wydrazamy srodek pozostawiajac boki o grubosci
Przysmaki Karolkinigdy w Meksyku nie byłam i takiej nie jadłam. Jest to jednak moja wariacja na temat tej zupy. Użyłam do niej warzyw konserwowych i przecieru pomidorowego. Dodałam sporo przypraw i czosnek. Zupa wyszła według mnie bardzo smaczna. Myślę, że sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również na jakąś uroczystość rodzinną czy obiad w gronie znajomych. Oto przepis: (adsbygoogle(...)listek i ziele angielskie. Przecisnęłam przez praskę obrane ząbki czosnku. Dodałam majeranek i zioła prowansalskie. Posoliłam do smaku. Zupę ustawiłam na ogniu i zagotowałam. Zmniejszyłam ogień i dodałam koncentrat pomidorowy. Zupę od tego momentu gotowałam jakieś 40 minut. Na koniec zupę można jeszcze doprawić brakującymi przyprawami. Zupę oczywiście podajemy na gorąco. Można ją posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Można
Waniliowe Improwizacjegęstą i sycącą zupę. Przygotowałam ją na bazie podstawowych warzyw: cebuli, marchewki i ziemniaka. Żeby jednak zupa nabrała nieco światowego charakteru dodałam do niej białą fasolkę oraz passatę pomidorową. Zupę podałam z jajkiem ugotowanym na miękko, posypaną parmezanem. Tym sposobem uzyskałam danie na wzór toskańskiej Ribollity. Wykorzystałam białą fasolkę i passatę pomidorową firmy Jamar. Produkty dostępne(...)wstępnie solą oraz roztartym w dłoniach tymiankiem. Gdy marchewka i ziemniaki będą już półmiękkie dodajemy passatę pomidorową. Chwilę smażymy, po czym wlewamy 1-1,5 l wody (ilość wody oczywiście jest umowna, warto dostosować ją do osobistych preferencji – czy chcemy zupę gęstszą czy rzadszą). Pod koniec dodajemy osączoną i opłukaną białą fasolkę. Gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą, pieprzem
Smaki Na Talerzu