Uwielbiam zupę pomidorową robioną ze świeżych pomidorów, mało tego - uwielbiam pestki pomidorów pływające w zupie :) Taka zupka jest niestety dość czasochłonna, więc jak mam mało czasu robię szybką pomidorową na przecierze i soku z pomidorów. Od czasu do czasu jednak staram się wygospodarować więcej czasu i przygotować pyszną domową pomidorówkę z najprawdziwszych pomidorków :) Dodatek małych pysznych tortellini(...)wzbogaca smak zupy, jest przez to bardzo sycąca. A potrzebujemy do niej: 1kg pomidorów 2l bulionu drobiowego 1 marchewka 1 cebula odrobina oregano 3 łyżki oliwy sól pieprz odrobina cukru 2 łyżki śmietany 18% op. 400g tortellini o dowolnym nadzieniu Wykonanie: Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pomidory zalewamy wrzątkiem w dużej misce. Obracamy ze wszystkich stron
Walijskie PichcenieZupa pomidorowa to chyba jedna z najbardziej znanych zup :-) Każdy ma swój sposób na nią, ale często pomijamy jej nietypowe modyfikacje, w których zamiast ryżu czy makaronu królują inne dodatki. Właśnie taką wersję, z tymi innymi dodatkami chciałam Wam dziś zaproponować, tak dla odmiany, dla przełamania znanych schematów :-) Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała w takim właśnie wydaniu(...)mnie to jest rewelacyjna, zaskakująco smaczna... SKŁADNIKI 250 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka pasty pomidorowej 2 łyżki śmietany 12 % 500 ml dowolnego bulionu lub wody 1 kulka mozzarelli w zalewie 1 awokado sól ziołowa, pieprz, vegeta ewentualnie szczypiorek Wodę i przecier wlewamy do garnka i zagotowujemy. Śmietanę łączymy z pastą, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, całość mieszamy aż składniki
Czary - gary w kuchniPomidorowa to chyba nasza ulubiona zupa, ale rzadko robię ją w jednym wydaniu i to jej chyba na blogu jest najwięcej wersji. Dzisiaj kolejna, tym razem z fasolką, gęsta i sycąca, a do tego bardzo prosta. Danie zgodne z posiłkiem tłuszczowym montignaca. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCzęsto musimy coś szybko ugotować, ja w takiej sytuacji gotuję zupę chlebowo- pomidorową. Chleb i co najmniej jedną puszkę pomidorów mam w domu. Robi się ja bardzo szybko a bogactwo smaku jakie się uzyskuję z chleba na zakwasie, ziół i samych pomidorów zadowoli nie jednego przeciwnika. Jest to też bardzo dobre rozwiązanie gdy pozostanie nam chleb a mamy ochotę(...)już na świeży. Inspiracją to tego dania była dla mnie "Książka kucharska włoskiej Mamy" Zupa ta na pewno u mnie na długo zagości. SKŁADNIKI: 4-5 osób 300 g chleba pieczonego na zakwasie ( klik jak go zrobić ) 125 ml bulionu ( klik ) 5 łyżek oliwy 1 gałązkę rozmarynu 3 ząbki czosnku posiekanego 2 puszki pomidorów bez skórki
Basia w kuchnisolą i pieprzem Gotujemy ok godzinę na małym ogniu ( na początku gotowania należy zdjąć szumowinę) Po wskazanym czasie wyjmujemy mięso i warzywa, odkładamy. Marchewkę wykorzystamy do zupy. Do wywaru dodajemy kilka łyżek przecieru pomidorowego, mieszamy. Mieszając wsypujemy trochę mąki a następnie kilka łyżek śmietany. Można dodać koperek W osobnym garnku gotujemy makaron, jak sie ugotuje dodajemy go do zupy
Moje Wyrobysoups more satiating, you can serve them with cornbread (super quick to make), you can also sprinkle them with some bread or puff pastry croutons. 21. Kremowa zupa pomidorowa / Creamy tomato soup lub aromatyczna pomidorowa z jaglaną i bazylią / Aromatic tomato soup with millet and basil 22. Meksykańska zupa fasolowa / Mexican red bean soup(...)Zupa ze świeżych ogórków solo lub ogórkowa z tofu / Fresh cucumber solo or fresh cucumber with tofu 28. Zupa-krem z bobu / Wild beans 29. Ciecierzycowo-pomidorowa / Chickpeas and tomatoes Ziemniaki/Potatoes 30. Danie z czerwonej soczewicy (pomidory z puszki zastąp świeżymi)/ Red lentil dish (use fresh tomatoes instead of tinned
Qlinarnie i Qlinarnienigdy nie robiłam ale tak bardzo mi się ich chciało więc kilka prób poczyniłam no i wyszły. Gęsta pomidorowa do tego pyszne kluseczki i czego chcieć więcej. składniki: zupa pomidorowa 1,3 kg mięsistych pomidorów 1 cebula 2-3 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła sól cukier ok 1 l bulionu, u mnie drobiowy kluski(...)międzyczasie przygotować ciasto na kluski lane*. Do garnuszka wbić jajka i roztrzepać widelcem. Dodać szczyptę soli oraz mąkę i dokładnie wymieszać aby ciasto nabrało jednolitej konsystencji. Jak zupa sie zagotuje wlewać powoli ciurkiem ciasto po całej powierzchni garnka. Zupę zamieszać i chwilę jeszcze gotować aby ostatnie kluseczki wypłynęły na wierzch. *Ciasto na kluski lane powinno być dosyć gęste
Monia miesza i gotujeprzepis opublikowany w KUKBUKu, malakser KitchenAida i wypasione noże w zależności od zajętego miejsca... jest o co się bić! A co zaserwuję Wam dzisiaj? otóż delikatną i pachnącą zupę pomidorowa z kluseczkami z kaszy manny i bazylii. Zainteresowani? przepis oryginalny w "Kipi Kasza". Pomidorowa z bazyliowymi kluseczkami z kaszy manny zupa: 1 kg pomidorów (mięsistych, bez skórki(...)napęczniała. Zagotowujemy wodę, solimy. Łyżeczka nakładamy do niej kluski. Gotujemy je ok 4 minut. Odcedzamy. Zupę nalewamy do miseczek i podajemy z kluseczkami. Moje pomidory nie były niestety wystarczająco pełne smaku i musiałam wspomóc się łyżka koncentratu, sprawdził by się również przecier pomidorowy
Dzieje kuchennej WiewióryOrientalna, pikantna zupa pomidorowa z makaronem ryżowym. Bardzo rozgrzewająca, smaczna, z orientalną nutą. Doprawiłam ją jedynie cukrem kokosowym (który podbił smak pomidorów), liśćmi limonki kaffir oraz pastą Red Curry Kanokwan , która zdecydowanie odpowiada za cały smak(...)zupy. Spróbujcie, a nie pożałujecie! WSKAZÓWKI: Zupę można zblendować lub jeść z kawałkami warzyw jednak najważniejsze jest aby ją zabielić - i tutaj sprawdza się krem kokosowy Kara , który dodatkowo nadaje zupie kokosową nutę i niesamowitą kremowość. Jeżeli lubicie ostrzejsze dania to czerwoną pastę curry Kanokwan możecie z powodzeniem zastąpić jej żółtą wersją , która jest nieco ostrzejsza od wersji czerwonej. Zupę
Czarnawisienkawywar i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy caly sloik Mieszmy to co jest w misce i wlewamy do wywaru Mieszamy i chwilke gotujemy Wylaczamy palnik i znow odlewamy zupe do miski i dodajemy ze 4 - 5 lyzek smietany Mieszmy to co w misce i powoli wlewamy do zupy ciagle mieszajac Zupa juz jest gotowa
Klaudynkowa kuchniaobecność w obu daniach obiadowych. Albo dla tych, którzy szukają pomidorowej inspiracji. Pomidorowa na gęsto i zapiekanka z ciasta francuskiego. Wszystko proste w wykonaniu, smaczne i sycące. Zupa pomidorowa dla czworga 1/3 puszki pomidorów w zalewie Łowicz 2 łyżki koncentratu pomidorowego Łowicz 200 g pure z dyni (opcjonalnie) 50 g makaronu zacierka 1 l wody 2 łyżki(...)kulek mozzarella lub jedna duża kulka pokrojona w kostkę Wykonanie klasyczne – do gotującej się wody dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i jeśli korzystamy – dynię. Gdy całość się zagotuje dodajemy makaron. Zupę nalewamy do miseczek i dodajemy po kilka kulek mozzarelli. Zapiekanka dla czworga 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g mięsa mielonego (dowolne
Kucharzycaprzykład zup, czy potraw z makaronem, ale także może być używany jako dodatek uzupełniający smak posiłków. Sok pomidorowy doskonale gasi pragnienie i nawadnia organizm, dlatego też może stanowić napój przeznaczony do bezpośredniego spożycia. Sok pomidorowy – działanie antyoksydacyjne Sok pomidorowy jest bogactwem likopenu – związku, który ma charakter antyoksydacyjny. Oznacza to, iż wykazuje szereg korzystnych właściwości na zdrowie człowieka(...)pomidorowy posiadają znacznie większą ilość likopenu w porównaniu do pomidorów. Sok pomidorowy – źródło potasu Sok pomidorowy dostępny np. tutaj należy do produktów bogatych w cenne dla organizmu składniki mineralne, między innymi potas. Pierwiastek ten jest niezbędny dla pracy serca i odpowiada za normalizację ciśnienia krwi. Potas również pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Dlatego też warto włączyć sok pomidorowy
Trochę smakuZupa meksykańska z mięsem mielonym, pieczoną papryką i fasolą czerwoną jest przepyszna – aromatyczna, mocno pomidorowa, gęsta i sycąca. Świetnie rozgrzewa, dlatego jest idealna na ponure i chłodne jesienne dni. Jest bardzo prosta i szybko się ją robi. Można ją przygotować w wersji na ostro: wtedy dodajemy więcej ostrej papryki, albo łagodnej jeśli nie lubimy ostrych smaków - papryki dodajemy wtedy(...)kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Oba składniki smażymy na oleju wraz z mięsem mielonym. Kiedy składniki się podsmażą, całość wrzucamy do garnka. Dodajemy paprykę, bulion i passatę pomidorową. Zupę mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Kiedy zupa zacznie wrzeć, dodajemy kukurydzę i fasolkę z 1/3 zalewy z puszki. Całość przyprawiamy i gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy posiekaną natkę
e-PrzepisyKulinarnedoskonały rodzinny obiad. Tę pyszną, pożywną zupę przygotujesz w nie więcej, niż 30 minut. To nasz sprawdzony przepis na to, aby zaskoczyć rodzinę świetnym obiadem bezmięsnym. Jeśli szukasz więc pomysłu na obiad z tortellini, lub na to, co zrobić z tortellini na obiad, zainspiruj się tym prostym przepisem. Przepis na zupę pomidorową z tortellini polecamy nie tylko fanom tych(...)Zrób to w czasie podgrzewania przed samym podaniem. Dzięki temu tortellini nie wchłoną płynu z zupy. Zapraszamy na przepis na obiad z tortellini! Zupa z tortellini ze szpinakiem Składniki: Na 5 porcji świeże tortellini ze szpinakiem: 2 op. krojone pomidory: 1 puszka przecier pomidorowy: 250 g bulion warzywny lub drobiowy: 1 litr marchewka: 1 szt. pietruszka: 1 szt. cebula
Kuchnia Na Wypasie