smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem 6. Pasztet z cukinii 7. Kruche marchewki 8. Pasztet z soczewicy 9. Faszerowana bagietka 10. Pomidorowa zupa rybna 11. Zupa krem z pieczarek 12. Tortilla szpinakowa 13. Roladki pomidorowe z ziołowym serkiem 14. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Czerwona Porzeczkaciecierzycę wykorzystałam, do zrobienia pysznej Zupy pomidorowej z ciecierzycą. Zainspirował mnie przepis, który widziałam na blogu Kasia Weganka . Składniki: 2-3 litry bulionu szklanka ciecierzycy 2 marchewki pietruszka korzeń selera cebula przecier pomidorowy- ja miałam własnoręcznie robiony z wcześniej sparzonych i duszonych pomidorów. Jeśli nie chcecie dodawać kupionego przecieru, możecie do zupy dodać 3-4 sparzone i rozdrobnione pomidory
Czerwona Porzeczkapodania na obiad lub lekką kolację. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić kapuśniak większą ilością warzyw dodając pora, korzeń selera lub pietruszki. Inne smaczne zupy: ** Pikantna zupa diabelska ** Zupa pomidorowa z warzywami ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa pieczarkowa krem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 4-5 porcji: 1/2 małej główki kapusty (około 500 g) 1-2 marchewki(...)pomidory oraz posiekany koperek. Dla smaku dopraw zupę przyprawami: solą, pieprzem, papryką w proszku i opcjonalnie cukrem/miodem. Gotuj jeszcze 2-3 minuty, a następnie zdejmij z ognia. Jeśli nie masz pomidorów w puszce, możesz użyć 2-3 świeżych pomidorów bez skórki (np. malinowych), 400 ml przecieru lub 90 g koncentratu pomidorowego. Do podania: pieczywo, kleks gęstej śmietany
Kulinarny S.O.S.znam nikogo kto jadałby zupę pomidorową z ziemniakami zamiast makaronu czy ryżu. Pomyślałam - dlaczego nie?;) I wyszło pysznie! Zupę ugotowałam na filecie, który rozdrobniłam po ugotowaniu. 1 duży filet z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 por 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki 1 łyżka śmietany 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe(...)czosnek drobno siekamy. Filet z kurczaka zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Dodajemy warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę. 2. Z zupy wyciągamy filet, za pomocą dwóch widelców rwiemy go na małe kawałki. Wrzucamy do garnka. 3. Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody. Dodajemy śmietanę. Wlewamy do zupy, doprawiamy do smaku
Szefowa kuchnikomponował się z prawdziwym kozim serem. Jego dość charakterystyczny smak naprawdę pasuje do głębi słodkich pomidorów. Dodatkowo soczysty kolor, zniewalający zapach... Czegóż chcieć więcej? Pełna nazwa pomidorowego kremu z Małopolski brzmi "galicyjska zupa pomidorowa" . A to nic innego, jak właśnie krem z pomidorów z ryżem. Zrezygnowałam z ryżu, a żeby nadać jeszcze bardziej swojskiego, małopolskiego charakteru, dodałam ser kozi(...)terenach są okolice Tymbarka i Nowego Sącza, co widać na poniższej mapce przysmaków małopolskich. Cudem udało mi się zrobić zdjęcia ocalałej porcji. KREM POMIDOROWY Z KOZIM SEREM. /w oparciu o przepis na galicyjską zupę pomidorową ;/ na 2-4 osoby kilogram dojrzałych pomidorów 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 12% sól, pieprz
W kuchni Karmel-itkiwięcej o tym przepisie na pyszną zupę tajską. Omówimy wszystko, co musisz wiedzieć, aby przygotować tę pyszną zupę tajską w domu. Oto kilka naszych najważniejszych wskazówek: Łatwe wykonanie Aby przygotować tę pyszną i zdrową zupę, potrzebny będzie duży garnek do zupy. Na początek rozgrzej olej sezamowy w garnku, dodaj czosnek, imbir i koncentrat pomidorowy. Po kilku minutach dodaj grzyby(...)pyszną i pożywną zupę, możesz spróbować zrobić ją ze świeżych składników. Aby zupa tajska była bardziej zdrowa, możesz użyć tofu, jeśli chcesz, pieczonego. Jeśli nie możesz znaleźć tofu, możesz kupić je w postaci gotowej do spożycia. Najlepiej jednak najpierw je ugotować, a dopiero potem dodać do zupy. Będziesz zaskoczony ilością witamin i minerałów, które zawiera! Zupa ta zawiera mleko kokosowe
PatchworkFaza na chili w kuchni trwa:) Aromatyczna, esencjonalna, mocno mięsna pomidorowa zupa. Przygotowana z rosołu. Podaję ją z makaronem lub ryżem. Obowiązkowo zawsze na koniec coś świeżego zielonego - pietruszka, koperek. Prawie zawsze przygotowuję ją z rosołu, który jedliśmy dzień lub dwa dni wcześniej. Pycha! Składniki: szponder wołowy (500 g) - ma wyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa(...)pyrkać, w międzyczasie zbieramy z wierzchu powstające szumowiny, po około 2 godzinach dodajemy świeży pęczek natki i lubczyk, zupa ma delikatnie pyrkać łącznie ze 2,5 godziny spokojnie, warzywa są miękkie, mięso gotowe, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, podajemy posypaną natką lub koperkiem z makaronem lub ryżem
Zasmakuj KuchniTematem kolejnej akcji wspolnego gotowania byla dowolna zupa pomidorowa. Zdecydowalam sie przygotowac moja wersje wspaniałego, hiszpańskiego chłodnika - gazpacho. Ta zupa idealnie nadaje się na ostatnie gorące dni lata i jest banalnie prosta w przygotowaniu. Łączy w sobie wspaniale smaki letnich warzyw. Razem ze mna zupe pomidorowa gotowali: Maggie , Panna Malwinna , Pela , Dobromiła , Bartoldzik
Codzienne GotowanieZupa dyniowo-pomidorowa jest idealna na jesienną, trochę ponurą pogodę, bo przyjemnie rozgrzewa i ma piękny kolor. Warto podać ją z pikantną oliwą i serem feta. Przepisy na inne zupy krem znajdziecie TUTAJ , a przepisy z dynią w roli głównej TU . Składniki: 1 dynia hokkaido 1 puszka pomidorów krojonych 1 litr bulionu 1 cebula sól, pieprz 1/4 łyżeczki chili(...)wymieszać z warzywami i zalać bulionem. Dodać do niego pomidory z puszki i gotować aż dynia będzie miękka. Doprawić do smaku w razie potrzeby. Zmiksować na gładki krem. Zupa dyniowo-pomidorowa podawać z pokruszonym serem feta i oliwą z chili. Artykuł Zupa dyniowo-pomidorowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuprzepis Krem pomidorowy z pulpecikami Zoe Fani ulicy Sezamkowej wiedzą o kogo chodzi. Zoe jest jedną z mieszkanek Sesam Street i autorką przepisu na pomidorową, który znalazł się w książce kucharskiej „G jak gotowanie”. Zupa jest łatwa do przygotowania jak barszcz, bardzo smaczna i naprawdę można się nią nieźle najeść. Pływają w niej bowiem pierożki tortelini i małe pulpeciki(...)Właściwie nie było to gotowe pęczotto, ale pół produkt, jeszcze finalnie nie doprawiony. Z połowy ugotowanej kaszy (gotowanie pęczaku zajmuje około pół godziny), zrobiliśmy burgery i pulpeciki do zupy pomidorowej. Skład ten sam: pęczak, mielony indyk, tymianek, trochę suszonej cebuli i czosnku dla podkręcenia smaku, odrobina bułki tartej do zapanierowania i na patelnię. Pozostałą kaszę doprawiliśmy tartym parmezanem, dodaliśmy
Niedzielny kucharznajwiększą robotę. Łapcie więc za dzisiejszy rosół i walnijcie pomidorową w tej wersji. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 500 ml passaty pomidorowej 1 marchewka 1 ząbek czosnku 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej pęczek szczypiorku sól pieprz (przepis na 5 porcji) Do garnka wlewamy bulion, passatę pomidorową, dodajemy czosnek i startą na największych oczkach marchewkę (możecie(...)wtedy dodajcie ją pod koniec gotowania zupy), wszystko gotujemy na średnim ogniu około 10 minut. W międzyczasie kaszę dokładnie przepłukujemy na sicie i gotujemy al dente (u mnie trwało to około 5 minut). Zupę doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, rozlewamy ją do misek, podajemy z ugotowaną kaszą i poszatkowanym szczypiorkiem. Artykuł Zupa pomidorowa z kaszą i szczypiorkiem pochodzi
Kardamonovytylko gotowanie sprawia mi wielką przyjemność, ale również dzielenie się z Wami moim doświadczeniem, a za każdym przepisem kryje się jakaś historia. Dziś w mojej kuchni przygotowałem ekspresową zupę pomidorową. Uwielbiam ją, jest przepyszna i szybka w przygotowaniu 😋 Przy okazji testowałem nową linię garnków Petera Cooka Stainless Steel, które właśnie pojawiły się w sieciach sklepów PEPCO Te garnki(...)laurowych. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i przesmażyć na złoty kolor. Całość zalać 1,5 l wody i gotować, aż warzywa zmiękną. Następnie dość przecier pomidorowy, gotować 5 min. Doprawić solą i pieprzem. Zupę zagotować. Podawać z ryżem lub makaronem i kwaśną śmietaną. Smacznego
kulinarnyJagotowania. Po 80 lub 90 minutach odcedzam mięso i warzywa z bulionu . Wywaru nie wylewam i robię z niej zupę. Dodaję gorącą wodę z czajnika i wybrane dodatki. Przykładowo po dodaniu przecieru lub koncentratu, otrzymasz prostą i szybką i zupę pomidorową z przecieru . Dodając ogórki kiszone, otrzymasz aromatyczną zupę ogórkową . Zobacz pozostałe pomysły na zupy domowe . Odcedzone warzywa oraz
Ania gotujegotowania. Po 80 lub 90 minutach odcedzam mięso i warzywa z bulionu . Wywaru nie wylewam i robię z niej zupę. Dodaję gorącą wodę z czajnika i wybrane dodatki. Przykładowo po dodaniu przecieru lub koncentratu, otrzymasz prostą i szybką i zupę pomidorową z przecieru . Dodając ogórki kiszone, otrzymasz aromatyczną zupę ogórkową . Zobacz pozostałe pomysły na zupy domowe . Odcedzone warzywa oraz
Ania gotujetylko gotowanie sprawia mi wielką przyjemność, ale również dzielenie się z Wami moim doświadczeniem, a za każdym przepisem kryje się jakaś historia. Dziś w mojej kuchni przygotowałem ekspresową zupę pomidorową. Uwielbiam ją, jest przepyszna i szybka w przygotowaniu 😋 Przy okazji testowałem nową linię garnków Petera Cooka Stainless Steel, które właśnie pojawiły się w sieciach sklepów PEPCO Te garnki(...)laurowych. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i przesmażyć na złoty kolor. Całość zalać 1,5 l wody i gotować, aż warzywa zmiękną. Następnie dość przecier pomidorowy, gotować 5 min. Doprawić solą i pieprzem. Zupę zagotować. Podawać z ryżem lub makaronem i kwaśną śmietaną. Smacznego
kulinarnyJa