Zupa ogórkowa z kasza jaglaną Zupa ogórkowa, pomidorowa to zupy moje dzieciństwa, mam do nich sentyment i oczywiście mam w swoim repertuarze kulinarnym. Jakkolwiek moje dzieci są wielki fanami pomidorowej i jedzą ją co najmniej raz w tygodniu, tak ogórkowa jakoś rz adziej gości w naszym menu. Zapraszam do wyprób o wania przepisu na zup ę ogórkową
Dorota Smakujepomidorową na wywarze mięsnym, drobiowym lub wieprzowym. Najczęściej brała skrzydełka, udka albo kawałek schabowej kości, czasem żeberek. Pomidorowa mojej Mamy to była moja ulubiona zupa od 2-go roku życia. Pomidorowa mojej Mamy była ZAWSZE z domowym makaronem i gęstą kwaśną śmietaną, której jednak nie wolno było dolewać do garnka z zupą, bo inaczej "skwaśnieje i jutro(...)niedobra". Pomidorowa mojej Mamy nigdy nie była z pomidorów, zawsze z koncentratu i przeważnie Pudliszkowego, przynajmniej ja innego nie pamiętam. ;) Serio. Koncentrat pomidorowy był w małych, czerwonych puszeczkach, w słoikach koncentratu też nie pamiętam. Otwierało się puszkę i wyjadało koncentrat paluchem, strasznie mi wówczas smakował! :) Pamiętam też, że kiedyś, raz Mama zrobiła zupę ze świeżymi pomidorami
Kuchnia PrezydentowejZupę pomidorową przygotowuję dosyć często na obiad, ponieważ wszyscy ją lubimy. Przeważnie robię ją na wywarze mięsno-warzywnym z dodatkiem przecieru pomidorowego. Tym razem kupiłam na targu świeże, dojrzałe pomidory i postanowiłam przygotować zupę krem z pomidorów. Pomysł ten okazał się bardzo trafny i zupa krem z pomidorów zasmakował moim domownikom. Taką zupę robi się w ekspresowym tempie. Jednak
Danka PichciWegetariańska i przede wszystkim zdrowa zupa pomidorowa gotowana na warzywach, bez mięsa! Bardzo prosty i szybki przepis na zupę, która zaspokoi każdego. U nas gotowana jest na ryżu, ale można pominąć ten krok i zjeść ją samą lub z makaronem, wybór jest Wasz. Składniki * 2 marchewki * 1 pietruszka * kawałek selera * kawałek pora (opcjonalnie) * 2 saszetki ryżu białego
Klasyka GotowaniaDzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na zupę pomidorową z soczewicą. Zimne dni są już za nami, ale na ciepłą zupę zawsze znajdzie się ochota. Idealna na obiad lub lancz po długim spacerze. Soczewica jest rzadko stosowana w polskich kuchniach, częściej sięgamy po fasole, groch i bób. Pragnę Was zachęcić do gotowania potraw
cookplPolecam pyszne gołąbki według przepisu mojej mamy. W środku mięsko z ryżem. Gołąbeczki duszone po prostu w zupie pomidorowej. składniki: 1 średnia główka białej kapusty 1 kg mięsa mielonego z łopatki 300 g białego ryżu 3 łyżki majeranku sól 2,5-3 l bulionu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej Z kapusty(...)zalewam główkę wodą, doprowadzam wodę do wrzenia i wyjmuje kapustę). Ryż ugotować al'dente i wystudzić. Do garnka wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wywaru. Dodać do zupy i zagotować. Zupę odstawić. Mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem. Dodać majeranek oraz sól (ja daje niedużo bo majeranek mi wystarcza). Z mięsnej masy uformować
Monia miesza i gotujenadzieję, że stanie się on dla Was źródłem nieskończonych inspiracji dotyczących włoskiej kuchni. Lista potraw dodanych do akcji: Jeżeli przekręciłam Wasz nick lub nazwę bloga, dajcie mi znać. Śniadania: Pomidorowa frittata - Josia z bloga Kuchnia Josi Polenta z jajkiem sadzonym - przepis z bloga Red and Pale Słone wypieki: Focaccia - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Focaccia(...)Osowska z bloga My Culinary Art Krem z pieczonych pomidorów - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Pomidorowy krem z bazylią i mozzarellą - przepis z bloga Rodzinka od kuchni Ribollita - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Zupa pomidorowa rodem z Toskanii (Pappa al pomodoro) - Kasia J z bloga Pełny talerz Makarony: Bucatini all'Amatriciana
Chilli Czosnek i OliwaZazwyczaj po niedzielnym rosole, poniedziałkowo następują dwa dania. Zupa pomidorowa lub potrawka z kurczaka. Tym razem z tego drugiego dania, postanowiliśmy zrobić zupę. A co! Składniki: 500 g mięsa drobiowego z rosołu 2 marchewki 1 łyżeczka masła 1 mała puszka groszku 1,5 litra rosołu drobiowego 3 łyżki ryżu 3 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane
R'n'G Kitchenzamiast ich gotowania w płynie, wyodrębnia, wyokrągla i kondensuje cały ich smak, przy okazji zachowując kolor i moc witamin. Pokazywałam już tutaj na blogu jedną z naszych ulubionych zup pomidorowych, na pieczonych pomidorach . Dzisiaj chodźmy poziom wyżej – prosto, sezonowo, pysznie jak zawsze –zupa z mieszanych czerwonych warzyw. Niebo w gębie i do tego zdrowo! Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchensłoików. 5. Pomidory pasteryzujemy od zagotowania ok . 15 minut. Tak przygotowane sosy pomidorowe posłużą nam całą zimę , idealnie nadadzą się do przygotowania przeróżnych sosów , czy zupy pomidorowej. U mnie rozchodzą się dość szybko , dlatego jak tylko przychodzi sezon na pomidory , przetwarzam każdą ilość pomidorów i zapełniam nimi swoją piwnicę
Aromatyczne PodróżeSmaczna, gęsta i pożywna zupa pomidorowa z tartymi kluseczkami może być fajnym pomysłem na rozgrzewający i sycący obiad. Dodatek podduszonej cebuli, czosnku i tymianku nadaje jej aromatu co sprawia że często chętnie przygotowuję ją dla swoich domowników. składniki na 3 porcje szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 cebule 2 łyżki masła 500 ml soku pomidorowego szklanka(...)siekamy, cebule kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy czosnek i cebulę, od czasu do czasu mieszamy. Do czosnku i cebuli wlewamy sok pomidorowy i bulion warzywny, całość zagotowujemy, doprawiamy solą i tymiankiem. Na gotującą się zupę wrzucamy tarte kluseczki i gotujemy ją jeszcze około 10 minut
Smakowite DaniaBardzo delikatna w smaku, idealna na letnie obiady. Czas przygotowania: ok.25 minut Składniki (4 porcje): 5 pomidorów średniej wielkości 2 łyżki oliwy 1 posiekany ząbek czosnku
Gorący kąsek