zielony ogórek 2 ząbki czosnku Duża cebula 3 mięsiste pomidory Czerwona papryka 6 łyżek octu winnego 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia Pół szklanki passaty pomidorowej 3/4 l wody 2 kromki bułki pszennej Sól i pieprz do smaku Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Kromki bułki bez skorki namoczyć w occie. Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić w kostkę(...)sito! Do masy dodać wodę, oliwę, passatę i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą. Wstawić do schłodzenia na co najmniej 2 godziny. Podawać z grzankami czosnkowymi lub bagietką. Przed podaniem zupę skropić oliwą, można również octem balsamicznym
Gotujemy i jemyPożyteczne i lubiane przeze mnie dania dwa w jednym, a mianowicie skrzydełka na których robiłam zupę pomidorową. Składniki na pikantne skrzydełka kurczaka (2 porcje): skrzydełka kurczaka 6 sztuk ostra papryka papryka chili sól pieprz przyprawa złocisty kurczak (opcjonalnie) zioła - bazylia, oregano (opcjonalnie) Ugotowane skrzydełka wyłowić z zupy i doprawić. Najpierw posolić i dodać przyprawę złocisty kurczak, a następnie posypać
Karola gotujeZupa pomidorowa z grillowanymi warzywami Potrzebne składniki: bulion warzywny przecier pomidorowy (przepis znajdziesz tutaj ) lub pomidory z puszki . 1 cukinia 1 bakłażan 1 papryka garść liści bazylii 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Do wywaru warzywnego dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej własnej produkcji) lub pomidory z puszki i gotujemy przez ok. 10 min. Warzywa: cukinia, bakłażan(...)papryka marynujemy w oliwie, majeranku, pieprzu, soli i grillujemy. Grillowane warzywa dodajemy do zupy doprawiamy do smaku bazylią, oregano, pieprzem i solą
Łycha smakówpikantna, rozgrzewająca, idealna na kolację w chłodne jesienne wieczory. Albo na Halloween - wściekły pomarańcz zaskoczy gości ;). I przy okazji - sposób na to, co zrobić z pozostałym rosołem zamiast pomidorowej ;-). Zupa marchewkowa Składniki: Niecały kilogram marchwi Ok. szklanki rosołu/bulionu Sól, pieprz, imbir, chilli/pieprz cayenne, słodka papryka, Zielona soczewica Jogurt naturalny Przygotowanie: Marchew obieramy, gotujemy pod przykryciem w możliwie małej
Kuchnia w szuwarachzupa to klasyczny przykład na to, że można cały – wartościowy, pyszny i sycący obiad – podać z jednego garnka. Gęsta od warzyw zupa pomidorowa we włoskim stylu, na mocno wysmażonym soffritto, podana jest z małymi klopsikami, które robi się dosłownie w kilka minut. Najlepsza na klopsiki byłaby świeża domowa włoska kiełbasa surowa, salsiccia , ale szybko można na włoską modłę przechrzcić(...)porcje drobnego makaronu, wyławiamy z zupy po pięć klopsików na porcję, uzupełniamy zupą i warzywami . Całość posypujemy świeżo startym twardym serem i świeżymi ziołami – natką pietruszki i świeżą bazylią. SKŁADNIKI 4 duże lub 5 mniejszych porcji 1 litr domowego rosołu 1 puszka 400g pomidorów w passacie pomidorowej 5 białych kiełbas surowych (ok. 500g) 1 łyżka ziaren kopru włoskiego
Karo in the KitchenZupę pomidorową 🍲 z pomidorków koktajlowych 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 ugotowałam, do której dodatkowo batat 🍠 dodałam. Mocno warzywna 🌶️ 🍅 🥕 🍠 , fajnie kremowa, a dzięki przyprawom 🌾 wyjątkowa. Słodycz 🍬 z ostrością 😈 ciekawie się komponuje, a wędzona papryka im wtóruje. Polecam Wam 😍 ją ugotować, a nie będziecie żałować 😊. Można ją z grzankami podawać lub samą zajadać. Składniki(...)wody. Mieszamy i gotujemy pod pokrtywą. Kiedy batat będzie al dente dodajemy przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy, oprócz papryki wędzonej (ją dodamy na samym końcu). Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż batat będzie miękki. Całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupę przecieramy przez gęste sito, żeby oddzielić pestki i skórkę z pomidorów. Dolewamy
Moniki Smakołykiblogów wielkanocną aurą. Cóż jednak zrobić, kiedy miłość do zupy pomidorowej (i w ogóle wszystkiego pomidorowego) bierze górę nad panującym sezonem?! Z utęsknieniem czekam na słodkie, soczyste, mocno czerwone pomidory. W oczekiwaniu odliczam kolejne puszki po pelati, które muszą i dość dobrze zastępują prawdziwe pomidory. Moja zupa jest prosta,nie licząc wody, zawiera jedynie kilka składników ale właśnie
KUCHARNIAPyszna, kremowa zupa pomidorowa. Pieczenie wydobywa z pomidorów naturalną słodycz, i to nie jest już zwykła pomidorowa. Dodatkowy smaczek to sos cydro-bazyliowy, udane połączenie. Oczywiście można ją podawać z innymi ulubionymi dodatkami (grzankami, paluszkami grissini, serowymi chipsami), lub bez dodatków. Polecam ją (jak i inne zupy warzywne) także na śniadanie. Można ją przygotować wieczorem i rano
SzczyptaSmaQPiątek: Pomidorowa z pieczonymi jabłkami i pesto Zobacz przepis Jak piec różne składniki równocześnie Niemal wszystkie składniki z tego menu należy upiec. Równocześnie do piekarnika wstaw: składniki na pomidorową: a więc pomidory, marchew, cebulę, paprykę i jabłko. Warzywa piecz w brytfannie, z wysokimi ściankami, ponieważ podczas pieczenia wydzielają mnóstwo soku. Na jednej blaszce, na papierze do pieczenia, rozłóż(...)wyciągamy pierwsze, po 10 minutach. Krojonym paprykom, batatowi, cebuli, rzodkiewkom i kalarepie wystarczy 20-25 minut. Po pół godzinie wyciągamy kalafiora i brokuła. Najwięcej czasu potrzebują składniki do zupy pomidorowej ze względu na marchewkę, która piecze się najdłużej. Jednak po 45 minutach w tak wysokiej temperaturze nawet ona wymięka:) Dania z pieczonych warzyw Co dalej? Z upieczonych warzyw możesz
Niedzielny kucharzsię udało, może kogoś z was zainspiruję PRZEPIS NA MEAL PREP WEEKENDOWY CZ 1 wywar warzywny – ugotowałam cały gar ok 4 litry wywaru warzywnego z przeznaczeniem na zupę pomidorową (wystarczy dodać do niego 400g koncentratu pomidorowego lub litr przecieru i doprawić do smaku). Taki wywar gotuję w ten sposób, że podsmażam na ghee lub oliwie 2-3 duże(...)potem dodaję włoszczyznę, ziele angielskie w dużej ilości, liście laurowe, sól, pieprz i gotuję na wolnym ogniu ok 40 min). Taki wywar może być gotową bazą do każdej zupy. Można go też zawekować w słoikach lub zamrozić na później. gofry – zrobiłam od razu całą górę z dwóch porcji ciasta. Gofry świetnie się mrożą. Dlatego część zjedliśmy od razu
Dorota Smakujenaturalnego. Chlebek bananowy. delikatnie słodki, idealny jako przekąska. Na obiad ni to zupa, ni to sos, czyli klopsy w pomidorach. Klopsy z wołowiny, z serem jadel i gouda, z makaronem orzo. 500 g mielonego mięsa wołowego 50 g ser jadel 70 g ser gouda 5 łyżek koncentratu pomidorowego Łowicz 2 garści makaronu orzo 1 łyżeczka soli 1 łyżka lubczyku suszonego
Kucharzycanajlepsze..makaron taki swojski , zrobiony własnoręcznie..polecam..ja w sumie dawno nie robiłam takiego..no, a że chęć mnie naszła to zrobiłam..część wykorzystałam do rosołku,pomidorowej, a drugą część d innej potrawki..pokażę oczywiście [ też pyszna zupka wyszła]. 2 szkl.mąki 2 jajka szczypta soli kilka łyżek wody lubczyk suszony Mąkę wysypać na blat, zrobić(...)wąskie paski [ długość makaronu będzie zależała od długości pasków ciasta] i przepuścić przez maszynkę do makaronu.Gotować w osolonej wodzie.Po ugotowaniu odcedzić, przelać zimną wodą i wykorzystać np.do rosołku, zupy pomidorowej
Moje domowe kucharzeniemagnez, cynk. Głównym bohaterem zupy jest beta karoten który znajduje się w batacie, marchwi, dyni. Kolejnymi produktami przeciwzapalnymi w zupie są kurkuma, czosnek, pestki dyni i nasiona słonecznika oraz świeży imbir. SKŁADNIKI 1/2 dyni piżmowej ( średnia wielkość) 2 marchewki 1 średni batat korzeń pietruszki garść czerwonej soczewicy 1 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka koncentratu pomidorowego Przyprawy po łyżeczce: kurkumy(...)garnku rozgrzać oliwę i dodać warzywa i przyprawy. Chwilę poddusić. Wlać wodę do zakrycia warzyw i dodać wypłukaną soczewicą. Gotować 15 minut. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy. Zupę zmiksować. Podawać z prażonymi nasionami
AZgotuj!jeść bez końca. Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza często przygotowuję zupy gęste i sycące- cudownie rozgrzewają i rozpieszczają nasze podniebienia. Sami spróbujcie, zapraszam! Składniki: 50 dag mielonego mięsa 1 duża czerwona papryka 1 zielona papryka 2 duże cebule ok. 10 ogórków konserwowych puszka kukurydzy 4 łyżki koncentratu pomidorowego 25 dag makaronu 2 litry bulionu 2 łyżki słodkiej papryki(...)cienkie paski. Ogórki konserwowe kroimy w cienkie plasterki. Warzywa dodajemy do cebuli. Zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 10 minut. Dodajemy odsączoną kukurydzę. Dokładamy koncentrat pomidorowy. Zupę doprawiamy do smaku słodką papryką, solą i pieprzem. Chwilę gotujemy. Danie podajemy z makaronem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. źródło: przepis własny Ilość: 5 porcji Czas przygotowania
Pobite gary Barbarydiecie może być smacznie. Dowodem na to jest zupa pomidorowa z owocami morza i dorszem. Szybka w przygotowaniu, sycąca i do tego zdrowa. Można ją wzbogacić o pikantny, egzotyczny dodatek np. marynowanego kaktusa, którego ja akurat miałam w lodowce dzięki uprzejmości znajomego kucharza. To fajny dodatek do zup. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik