łyżki mięso indyka pokroić na kostkę i na oliwie w garnku podsmażyć, wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe po zagotowaniu dodać różyczki kalafiora i zagotować, następnie wsypać jarzynową mrożoną zupę i zagotować gotować z 20 minut, pod koniec gotowania dodać przyprawy, natkę pietruszki zupę można podać z grzankami, makaronem.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępierwszym daniem, u nas są pierwszym i jedynym, te mocno warzywne, z mięsem lub bez, z dodatkiem kasz, ryżu, soczewicy – solidna porcja zaspokoi nasz obiadowy głód. Dziś jarzynowa, delikatna zupa z dodatkiem pieczonej fasoli, ziemniaków, marchewki i pomidorów. Przyprawiona lubczykiem, podana z natką lub koperkiem. Prosta, szybka, smaczna. Dla mojej Córci (bez fasoli), całej rodziny, zdrowa, domowa, pożywna
Zasmakuj KuchniDzisiaj drugi dzień gotowania w kolorze zielonym. I choć wiosna nieśmiało kroczy do nas, to na talerzach królują zielone warzywa. Dzisiaj podaję zieloną zupę z groszku
Czerwień i błękitMróz w nocy nie odpuszcza, choć w dzień już temperatura na plusie. Wiosny na razie nie widać, ale w końcu mamy środek lutego. Zupa, którą ugotowałam
Czerwień i błękitDzisiaj na blogu kolejny przepis, w którym głównym składnikiem są szparagi. Tym razem użyłam białych, łącząc je z kalafiorem. Wyszła bardzo smaczna, kremowa zupa. Składniki: 1
Czerwień i błękitZwykle krupnik gotuję na żeberkach, dodając do niego kaszę jęczmienną. Dzisiejsza wersja jest na udkach z kurczaka - użyłam 2 kawałki ze skórą i dwa bez skóry
Czerwień i błękitCzy nie macie wrażenia, że za szybko przyszły chłody? W dodatku dopadł mnie jakiś wirus i trudno poznać mój głos przez telefon... Dlatego zaczęłam częściej gotować
Czerwień i błękitUbiegły tydzień przeszedł do historii pod znakiem remont i przygotowania do urodzin syna. Dlatego "chwilę" mnie na blogu nie było. Dziś wracam z wpisem na smaczną
Czerwień i błękitWprawdzie kalendarzowa jesień zaczyna się dopiero w sobotę, ale patrząc na pogodę za oknem, czyli ciągle padający deszcz, wiejący wiatr i niskie temperatury naszło mnie na
Kulinarne przygody GatityTakie kluseczki kukurydziane są świetnym dodatkiem do zup. Nadają się zarówno do kremów, zup na bazie rosołu a także super dodatek do zupy jarzynowej. Są bardzo proste i szybkie do zrobienie. Możemy zrobić różne wzorki. Ucieszą się z nich również dzieci i będą zajadać zdrowy dodatek w zupie. Ja użyłam ich jako dodatek do kremu z szparagów . Składniki
Ala piecze i gotujeW moim rodzinnym domu po barszczu czerwonego z uszkami moja mama podaje barszcz biały, który ma mocny aromat leśnych grzybów zbieranych latem i jesienią przez mojego
Czerwień i błękitU Ani trwa pieczarkowy tydzień. To moja druga pieczarkowa propozycja do tej akcji. W zaprzyjaźnionej grupie blogerek również dodajemy przepisy pieczarkowe. Szczególnie polecam przepisy Ani i
Czerwień i błękitKiedy znalazłam w popularnej sieci sklepów wędzoną paprykę i po raz pierwszy dodałam ją do sosu paprykowego, przyprawa ta na stałe zagościła w mojej kuchni. Dzisiaj
Czerwień i błękitZupa szparagowa to stały punkt w menu o tej porze roku. Wersji jest wiele. Bardzo lubię zieloną zupę, taką jarzynową, z tym, co teraz świeże i pyszne, oczywiści także ze szparagami. Jednak najlepszy według mnie jest krem z tych warzyw. Zmiksowane oddają mnóstwo smaku i aromatu. Powstaje swego rodzaju esencja, można by rzec, że to 200% szparagów w szparagach(...)Proponuję Wam dzisiaj moją wersję, aksamitną, jednak z chrupiącą, także szparagową niespodzianką. Wszystkie moje miksowane zupy muszą mieć jakiś element do pochrupania. Dodatkowa tekstura zawsze mile widziana :) Czytaj więcej
PichceniomaniaPrzyznam szczerze, że z kuchnią azjatycką nie jest mi po drodze. Nieśmiało czasem kupuję azjatyckie składniki, do tej pory mi nieznane i inspiruję się przepisami z
Czerwień i błękit