dziwnego. Pachnie już spadającymi liśćmi, dni zauważalnie są krótsze, wieczory coraz chłodniejsze. Dzieci poszły do szkoły. Witaj wrześniu (i sezonie dyniowy)! Z uporem maniaka gdy tylko na straganach i działkach pojawia się dynia - zaczynam katować ludzkość tą zupą. Do znudzenia. Do końca sezonu. Do ostatniej dyni w sklepie i na straganie. Składniki szalotka papryczka chili mleczko kokosowe bulion warzywny
U Fiolkidynię, można podawać upieczoną, w occie, ugotowaną na słodko, natomiast to co możemy z niej uzyskać to niekończące się pomysły: krem-zupa, placki smażone, ugotowana i pokrojona w sałatkach, przetwory-dżemy i musy, frużeliny, placki-ciasta, dyniowe serniki, babeczki dyniowe, makaron dyniowy, curry z dyni, sosy, risotto, pasztet, a nawet smoothie, to na pewno nie koniec możliwości, a raczej
Pause Gotowanie!dziwnego. Pachnie już spadającymi liśćmi, dni zauważalnie są krótsze, wieczory coraz chłodniejsze. Dzieci poszły do szkoły. Witaj wrześniu (i sezonie dyniowy)! Z uporem maniaka gdy tylko na straganach i działkach pojawia się dynia - zaczynam katować ludzkość tą zupą. Do znudzenia. Do końca sezonu. Do ostatniej dyni w sklepie i na straganie. Składniki szalotka papryczka chili mleczko kokosowe bulion warzywny
Fiolka w kuchniwraca głodny. I domaga się jedzenia. Które w dodatku nie jest na przykład pysznym, rozpływającym się w buzi, dyniowym sernikiem... Nie, on chce konkretów, mięsnych najlepiej. A ja mięsa przygotowywać nie lubię szczególnie. Ech...Na szczęście są zupy, i to głównie one nas ratują. I makarony, ale nie o nich dzisiaj mowa.Zupy można przygotowywać na milion różnych sposób, mniej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeQuatre epices, to francuska mieszanka czterech przypraw, w której skład wchodzi gałka muszkatołowa, imbir, goździki i pieprz. Używana jest do zup, dań warzywnych i mięsnych. Doskonale komponuje się z dynią ! Gdy chcemy ją dodać do ciasta, pieprz zastępujemy zielem angielskim. Amerykańska wersja tej przyprawy zawiera cynamon, goździki, gałkę muszkatołowa i ziele angielskie, tam głównie jest używana do potrawa(...)dynią. Natomiast, żeby wypośrodkować moja przyprawa zawiera pięć składników, bo tak mi smakowo najbardziej podeszło :). Będzie niezastąpiona do pumpkin pie, które wkrótce pojawi się na blogu ! Przyprawa do ciasta dyniowego Składniki: 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie: Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy i przechowujemy
Kulinarne przygody Gatitypowrocie do domu by się zjadło. Koniecznie musiałam wykorzystać przynajmniej część dyniowego puree, które ostatnio przygotowałam, bo w kolejce stoją przecież kolejne dynie czekające na przerobienie. W magazynie Spis bedre , nr 10/2016 znalazłam prosty i niezwykle kuszący krem z dodatkiem jabłek i rozgrzewającego imbiru. Zupa wyszła słodko-kwaśna, cudownie rozgrzewająca; nie taka zupełnie łagodna, ale też nie ostra. Gęsta
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBoję się spojrzeć za okno. Grube, szare chmury, prószący śnieg z deszczem, chlabra na chodniku. Mam wrażenie, że to już koniec listopada, a nie październik. Zimno
W kuchni Karmel-itkirazem połączyłam z kalafiorem. Kalafior w jesiennej odsłonie z dynią to moja następna propozycja na aksamitną zupę-krem. Taka zupa doskonale rozgrzewa i syci. Monika zjada ją na śniadanie, ja na kolację. Składniki: ? 1 mały kalafior ? kawałek dyni, ok. 2 szklanek kostki dyniowej ? 1 marchewka i pietruszka ? 1 cebula ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? sól, pieprz(...)pietruszkę, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku. ? Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i różyczki kalafiora. ? Gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. Odłożyć kilka różyczek kalafiora. ? Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. ? Na koniec wlać śmietankę. Podawać z ugotowanymi różyczkami kalafiora
To co kochamjesiennej odsłonie z dynią to moja następna propozycja na aksamitną zupę-krem. Taka zupa doskonale rozgrzewa i syci. Monika zjada ją na śniadanie, ja na kolację. Składniki: • 1 mały kalafior • kawałek dyni, ok. 2 szklanek kostki dyniowej • 1 marchewka i pietruszka • 1 cebula • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 1/2 szklanki śmietanki 30% • sól(...)pieprz do smaku. • Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i różyczki kalafiora. • Gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. Odłożyć kilka różyczek kalafiora. • Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. • Na koniec wlać śmietankę. Podawać z ugotowanymi różyczkami kalafiora
To co kochamPlacki marchewkowo-dyniowe to absolutny hit na jesień. To jesienne smaki w pięknym pomarańczowym kolorze. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020
Bardzo Gruby SmokSezon dyniowy rozpoczynam przepisem na puree z dyni. Zawsze staram się zrobić duży zapas puree, ponieważ można z niego zrobić mnustwo potraw, zarówno słodkich jak i
kuchnia doskiwodę z łyżką soli. Kiedy woda zacznie się gotować, wkładamy do niej na chwilę metalową łyżkę, taką jak do jedzenia zupy, aby łyżka się zagrzała, wtedy ciasto nie będzie nam się kleiło. Łyżką nabieramy średniej wielkości kawałki ciasta dyniowego i wkłądamy do wrzatku, i tak kolejno aż zużyjemy całe ciasto. Kluski co jakiś czas mieszamy, aby sie nie skleiły. Gotujemy
kulinarnyswiatdomipojemniku w lodówce. Nie bardzo wiedziałam do czego go użyć, dziś wpadłam na pomysł by połączyć go z dynią. Skoro zupa dyniowo kokosowa smakuje wyśmienicie to ciasto z pewnością nie powinno być gorsze. Zainspirowana różnymi przepisami na ciasto dyniowe stworzyłam aromatyczną babkę. Babka dyniowo-kokosowa Składniki: 300 g puree z dyni 3 jajka
Aromatyczne PodróżeDynia to popularne warzywo, które na stołach pojawia się już... Artykuł DYNIA – ZŁOTO JESIENI pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINErazu z książki gotować! Tak teraz, natychmiast! Są i syte obiadowe propozycje - mussaka z ziemniakami, wegetariańska zapiekanka pasterska z puree dyniowym, pyszne burgery z fasoli z pieczarkami czy marchewkowe lasagne bolognese! Poza tym jest sporo wspaniałych propozycji na zupy - chłodnik marchewkowy z pomarańczą i melonem, kremowa zupa z białej fasoli z wędzoną oliwą czy miso z chrupiącą marchewką, szparagami
Plate of Joy