Dżem z dyni domowy dżem dyniowy z pomarańcżą i korzennymi przyprawami. Dżem z dyni, jesienny smakołyk, którego, podobnie jak puree z dyni , nie może zabraknąć
Cztery Fajerybakłażanem. Dynia kojarzyła nam się raczej z zupami. Tymczasem można z niej wyczarować absolutnie niezwykle danie – warzywny makaron. Trzeba tylko pamiętać, żeby kupić dynię makaronową, bo pozostałe gatunki na makaron się nie nadają. Uroda dyni makaronowe polega na tym, że po upieczeniu można podzielić miąższ widelcem na cieniutkie niteczki przypominające makaron. Dyniowe spaghetti można wyłożyć na talerze i podawać
Niedzielny kucharzDynie zagościły już na straganach - zapraszam po dyniowe inspiracje :) Wkrótce przybędą w niej nowe przepisy KLIK! KLIK! Zapraszam na fanpage na Facebooku oraz
Moje Kuchenne RewelacjePochmurna jesień i całe dnie w pracy sprawiają, że tęsknię za kolorami na talerzu. Dlatego w kuchni sięgam po składniki w kontrastowych kolorach. Zupa z zawartością soczewicy i chrupiącymi boczniakami jest nie tylko kolorowa, ale też sycąca i cudownie pachnąca. A dzięki zawartości rozgrzewających przypraw, idealnie nadaje się na jesienne chłody i słoty. Składniki (na 3 porcje): ok. pół kilograma(...)obrać ze skórki, pokroić na kawałki, zalać ok. 100 ml wody i rozgotować. Długość gotowania zależy od wielkości kawałków i odmiany dyni. Ja użyłam Hokkaido ze swojego warzywnika, więc dyniową pulpę miałam po 20 minutach. Soczewicę dobrze wypłukać w kilku wodach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić nań cebulę
Weekendy w domu i ogrodziewypieków 2 szklanki masy dyniowej 4 jajka 150 ml oleju rzepakowego skórka otarta z 1/2 pomarańczy starta gorzka czekolada (ilość według uznania) Przygotowanie: Do przygotowania babeczek niezbędny nam będzie mus z pieczonej dyni, który przygotowuje wcześniej i przechowuję w słoiczkach w lodówce (można go wykorzystać do placków, ciasta czy zupy). Dynię myje i kroje na mniejsze
ChilliJemymoże ograniczać, to własna fantazja. Warto docenić zarówno urok domowych przetworów, jak również ich niekwestionowaną przydatność w codziennym gotowaniu. Nie ma nic milszego w mroźny, zimowy wieczór niż słoik dyniowego dżemu podany z ciepłym pieczywem. Wiele osób woli wekowanie, niż zamrażanie żywności, ponieważ jest ono zdecydowanie smaczniejsze, a ponadto przetwory łatwiej przechować – nawet w bardzo małej kuchni(...)chili. Wyjątkowym i wartym polecenia przetworem na zimę jest pindżur, czyli macedoński sos z pieczonej papryki, cebuli i bakłażana, idealny do smarowania pieczywa, jako dodatek do zup, sosów, mięs, naleśników na słono, a także wędlin i serów. Urozmaici każde przyjęcie i rodzinny obiad. Jednak królową jesiennych przetworów jest dynia . Jej delikatny smak, wyjątkowy aromat
Via Gustokrem brokułowy ze szczypiorkiem, czy zupa na mroźny luty. Wertuję książkę dalej i są sałatki bajecznie kolorowe, pełne warzyw i witamin jak np sałatka z jarmużem orzechami i marchewką. Bardzo ciekawy rozdział stanowią również sosy, dipy i pasty do kanapek ja na pewno skuszę się na czekoladowy sos ze śliwkami, choc dyniowa pasta z parpyczką chili też zapowiada się
Cynamonowe szczęścieKolejna szybka, zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi batoniki, pączki, chipsy i inne zapychacze, po które sięgamy, kiedy głód nas przyciśnie. Uwielbiam dynie i jak
SzczyptaSmaQniej wyczarować nie tylko rozgrzewające zupy i dania typu curry, albo smaczne wypieki w złotych kolorach. Z jesiennej królowej - dyni we wszystkich odcieniach pomarańczy czy złota zrobimy także zdrowe desery. Możemy ją połączyć np. z kaszą jaglaną otrzymując jesienny pudding idealny jako popołudniowy deser albo jeśli ktoś woli na śniadanie. PUDDING JAGLANO-DYNIOWY z MUSEM MANGO
Bon appetit mon amiepóźniej wykorzystać do przygotowywania zup, past do chleba, klusek, deserów i ciast. W lodówce można je przechowywać przez dobre kilka dni i sukcesywnie zużywać do zaplanowanych dań. Nie zamrażam i nie wekuję puree z dynii, ponieważ nie mam własnej dynii z ogródka, a jest dostępna w sprzedaży całą zimę. Najprostszym sposobem przygotowania dyniowego puree jest jej upieczenie w piekarniku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!muszę przyznać, że nawet specjalnie mi go nie brakuje. Ale skoro trafiła się okazja (i to nie byle jaka!), zakasałam rękawy i zabrałam się do dzieła. Jako, że sezon dyniowy w pełni, nie byłabym sobą, gdybym dyni nie wykorzystała. U Doroty znalazłam wypiek, który świetnie się nadawał: prosty i stosunkowo szybki (a przynajmniej nie zajmuje więcej czasu niż inne chleby(...)pieczone na drożdżach), w dodatku prezentuje się bardzo efektownie. Lubię chlebki odrywane nie tylko za ich uroczy wygląd, ale też za łatwość jedzenia - świetnie nadają się jako dodatek do zup, gdzie każdy może sobie oderwać kawałek. A potem jeszcze jeden, nawet, gdy miska już pusta. Tak niezobowiązująco . Tym razem delikatny smak dyni został doprawiony czosnkiem i sporą ilością ziół
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasta bananowego, marchewkowego, dyniowego... Ale wiadomo, żadne nie może konkurować z drożdżowym. No drożdżowe kocham od zawsze i na zawsze :) Wszystkie te ciasta są idealne do spakowania na piknik, wycieczkę, a przed nami długi weekend - więc do piekarników! Bananowe ma to do siebie, że kręci się jedną ręką, drugą w tym czasie mieszając zupę w garnku. Nie potrzeba nawet miksera
bistro mamarobimy z niej zupę – to chyba jedna z najbardziej znanych potraw z jej użyciem. A tyle smakowitości możemy z niej wyczarować – i to nie tylko w wersji wytrawnej, dynia świetnie sprawdzi się w daniach na słodko. (Chcesz się przekonać to koniecznie wypróbuj Placuszki jaglane z dynią , Pierogi z dynią i gruszką , czy też dyniowy koktajl ). Dziś
365 dni dookoła kuchnidrodzy, oficjalnie, zupa jest przepyszna, no i w sumie całkiem prosta w przygotowaniu. Przepis oczywiście wykorzystujący sezonowe bogactwo jakim jest dynia. Jeśli uważacie, że to mało ciekawe danie, a może nie przepadacie ze względu na mdławo-słodkawy smak... to ten przepis jest dla Was i na pewno zmienicie zdanie na temat dyniowej. Czytaj więcej
Pichceniomania