Melchmus z wetami przepis na staropolski budyń z owocami Oryginalna receptura pochodzi z publikacji zatytułowanej: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów (ok. 1686 r.), natomiast autorem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciastem z rabarbarem. Na chłodnik jednak za zimno, a na świeży rabarbar za wcześnie. Co jest zatem na czasie? U mnie wiosenne porządki w zamrażarce. Ogrzewam się zupą z dyni, pocieszam malinowym ciastem i gotuję rabarbarowy kompot. To zdecydowanie moje ulubione porządki. Jedyne, na jakie zawsze mam ochotę. Szykując się na wiosenno-letnie smaki ogrzewam się ich wspomnieniami(...)pada, jest zimno, szaro i ponuro, potrzebuję ocieplacza. Ciepła herbata, miękki sweter i koniecznie coś rozgrzewającego na obiad. Dziś wybieram cudownie kremowe risotto. Sięgam po pudełko z zamrożonym pure dyniowym, dzięki któremu moje danie będzie nie tylko smaczne, ale i nabierze ciepłego, energetyzującego koloru. Ten kolor, smak i ciepło potrawy czynią cuda! Słońce wychodzi nieśmiało zza chmur
KUCHARNIAPrzyszedł czas na kolejne przetwory! W lodówce miałam sporą dynię od Mamy Dominika, więc postanowiłam zrobić z niej coś oprócz zupy, ciasta czy placków. Tak powstał ten dżem - pyszny i przywodzący na myśl świąteczny czas. :) Od kiedy zrobiłam pierwszy słoiczek dżemu pokochałam robić własne przetwory. W lodówce miałam jeszcze sporą dynię, więc zdecydowałam się poeksperymentować i stworzyć dżem(...)dodaniu pomarańczy. Ponieważ zbliżają się święta, to nie mogłam się oprzeć dodaniu do dżemu przyprawy do piernika. Tak powstał genialny dżem o pięknym kolorze i niezwykłym aromacie - polecam! Dżem dyniowy: 2 kg dyni (już po obraniu) 2 pomarańcze 2 szklanki soku pomarańczowego 400 g cukru 1 cukier żelujący (np. konfitur-fix) 3 łyżeczki przyprawy do piernika Dynię kroimy na mniejsze
Cooking Monsterprzygotowaniu zupy krem . Dynię wyjmujemy z piekarnika i obieramy. Jest to bajecznie łatwe, bo skórka sama odchodzi (zobaczcie zdjęcia u Waniliowej Chmurki - a przy okazji świetny pomysł na zupę:)). Usuwamy nasiona. Połowę dyni ubijamy na puré, resztę siekamy w nierówną kostkę (można ugnieść wszystko- chciałam mieć kawałeczki dyni w nadzieniu). Dodajemy szałwię z masłem i bulion (stopniowo, żeby masa(...)robić ją z suchych płatów makaronu- nadzienie jest na to zbyt gęste. Albo używamy świeżych płatów albo obgotowujemy te twarde. Na warstwie makaronu kładziemy masę serową, następnie makaron, masę dyniową, makaron i od nowa masę serową aż do końca składników. Na wierzchu powinna być warstwa masy serowej. Posypujemy ją tartym bursztynem i zapiekamy w piekarniku 30-40 minut. Przed podaniem
les mirabellessmakowe. Nawet mój tato wypił cały kubek takiej zupy pomimo, że na wiadomość o połączeniu mleka i dyni bardzo się skrzywił. Sądzę, że gdyby dodać miąższ z laski wanilii zupa zyskałaby jeszcze wspanialszy aromat :) Składniki na 2 porcje: 1/2 litra mleka + pół szklanki 4 łyżki puree z dyni 2 łyżeczki budyniu waniliowego 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki(...)szklance mleka rozprowadzamy budyń z jedną łyżką cukru. Do gotującego się mleka wlewamy masę budyniową i chwilę gotujemy aż całość lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy cynamon oraz puree dyniowe i za pomocą blendera wszystko miksujemy. Rozlewamy do filiżanek i posypujemy płatkami migdałowymi i szczyptą cynamonu
My simple kitchenzabawą halloweenową, a dla drugich nieodłączny składnik jesiennych, ciepłych potraw. Uwielbiam dynie, za ich kształt, kolor i uniwersalność smaku. Z dyni można przyrządzić praktycznie wszystko, począwszy od aromatycznych gęstych zup i pożywnych zapiekanek, a kończąc na wyjątkowych ciastach i marmoladach. Oprócz walorów smakowych dynia bogata jest w wiele wartościowych składników odżywczych, które sprawiają, że jest ona bardzo cenionym i lubianym(...)dużych ilościach znajdziemy w młodych, niewysuszonych pestkach. Wystarczy zjeść rano, na czczo 100-200 (w zależności od wieku) świeżo wyłuskanych pestek dyni. Dzieciom można podać pastę z pestek dyniowych z miodem - wystarczy rozdrobnić pestki w moździerzu, dodając trochę wody lub mleka i miód do smaku. Po 2-3 godzinach trzeba zażyć środek przeczyszczający. Dynia ma również właściwości przeciwwymiotne, dlatego polecana
Moja Mama Gotujeubiegłym roku przygotowywałam z dyniowego puree dżemy. Były z dodatkiem pomarańczy i wanilii. W tym roku pomyślałam sobie, że lepiej zrobić taki przecier bez dodatków i wykorzystać go nie tylko na słodko, ale także jako dodatek do placków czy ciast. Przygotowanie takiego puree jest proste, choć obieranie dyni może zająć trochę czasu ;) Za to podczas zimowych(...)wdzięcznego warzywa :) Umytą dynię przekrawam na pół i wydrążam środek wraz z pestkami. Pestki można oczyścić i podsuszyć, będą potem do pochrupania lub po uprażeniu jako dodatek do zupy z dyni.Teraz dynię trzeba obrać ze skóry. Niektóre mają miękką skórę, ale większość ma twardą, która ciężko się obiera. Znalazłam na to sposób, aby nie namęczyć się
Codzienna kuchnia niecodziennaSezon dyniowy w pełni ! Co roku pojawiają się nowe odmiany dyni, na straganach aż mieni sie od jesiennych kolorów ! Odmianę z wyspy Hokkaido, Uchiki Kuri na pewno wszyscy smakosze dyni znają, dzisiaj obok niej pojawia się nowa odmiana tego warzywa: Futsu Black. Ta odmiana, tak jak i Hokkkaido nadaje się do jedzenia ze skórką. Pieczona dynia wspaniale(...)bazą do innych dań, tak wytrawnych jak i słodkich. Z upieczonej dyni możemy również zrobić pure, a następnie je zamrozić. Na blogu jest już przepis na zupę krem z pieczonej dyni . Pieczona dynia Składniki: 2 dynie Hokkaido 2 dynie Futsu Black oliwa z oliwek EV sól kumin chili czosnek Wykonanie w dwóch wersjach
Kulinarne przygody Gatitywiem jak to się stało, że dynia w mojej kuchni była tak mało ceniona. Znałam jej smak tylko w zupie i kompocie, dlatego postanowiłam to zmienić. Zainspirowana przepisami na musy i puddingi zdecydowałam takowy zrobić. I tu niespodzianka - dynia tak bardzo mnie zaskoczyła, że palce lizać ;-) Na ok 4 porcje: 300 g miąższu(...)papkę i zmiksować blenderem. Białka jajek ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy a na końcu żółtka. Na samym końcu dodać stopniowo mąkę, śmietanę i mus dyniowy. Masę delikatnie wymieszać i wylać do niedużej formy keksowej. Piec przez 40 minut w 170 stopniach. Można podawać gdy lekko przestygnie, koniecznie polać jakąś polewą. Ja miałam syrop klonowy
Jadło i czytadłoTosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!makaronem (sojowym, ryżowym, noodle), czasem na bazie mleka kokosowego. Palce lizać! Zupa Tom Yum z krewetkami i ryż jako dodatek Tajski bulion drobiowy. Genialny w smaku! Zupa z makaronem, rybą i mięsnymi kulkami Wegetarianie oraz osoby dbające o linię również znajdą w Tajlandii coś dla siebie. Jest tu ogromny wybór warzyw duszonych/smażonych w różnych sosach (np. curry(...)prezentuje, a i smak ciekawy, niespotykany. W temacie deserów polecam również wszelkiego rodzaju placuszki – najczęściej na ulicach można spotkać kokosowe z wiórkami kokosowymi w środku, ale widziałam tez warianty dyniowe, sezamowe, a nawet…fasolowe. Bardzo smaczne jest również coś na kształt naszych klusek parowych z różnymi nadzieniami- vanilla custard, czarny sezam (słodkie), fasolowe, mięsne (słone). Ach! I jeszcze naleśniki roti
Zawsze głodna!owoców, to właśnie dynia radośnie wkracza do naszej kuchni ze swoją różnorodnością gatunków, kształtów i smaków. Jest niezwykle wszechstronna – zakup jednej dorodnej sztuki to dobra inwestycja, z której zrobisz zupę, sos do obiadu i jeszcze wystarczy na pyszny deser. A skoro o deserach mowa, mam to dla Ciebie pyszny przepis na domowy drożdżowy chlebek na bazie dyni hokkaido, i choć(...)niewielkich rozmiarów, którą wyróżnia fakt, że jej skórka jest miękka i jadalna. Nie ma więc potrzeby, aby ją obierać, wystarczy pokroić w kawałki, ugotować i zmiksować na gładki przecier. Dyniowe puree to wspaniały dodatek do wypieków, który sprawia, że ciasto ma słodkawy smak, przepiękny pomarańczowy kolor i wilgotną, a nie suchą fakturę. Niezależnie od tego, jaką wprawę masz
Roślinna - blog wegański