zupa barszcz biały - 164 przepisów (strona:3/11)

zupy do rekomendowania z Rekomenduj.to... 155

przepisu z opakowania, ja dodałam kiełbasę śląską podsmażoną z cebulą i łyżeczkę majeranku - zupa smaczna na szybkie zaspokojenie głodu i rozgrzanie w chłodne dni BARSZCZ BIAŁY:dodałam tylko podsmażoną białą kiełbaskę z cebulą, zupę wymieszałam z wodą i 2 łyżkami śmietany 18%, do smaku 1 łyżeczka majeranku - tak przygotowana smakuje zupa z bułką KRUPNIK: nie dodałam ziemniaków tylko 2 łyżki

W Mojej Kuchni Lubię
Postny biały barszcz na prawdziwku ze świeżym majerankiem 117

Zimno , zimno coraz zimniej, a u mnie zupa na podwyższenie odporności. Postny biały barszcz z 2 grzybkami. butelka barszczu białego 2 litry wywaru warzywnego - może wyć z kostki 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego kilka ziemniaków mleko świeży majeranek pieprz sól do smaku 2 suszone prawdziwki Zagotuj wywar, wrzuć umyte suszone(...)włóż do garnka. Gotuj. Kiedy będą miękkie wymieszaj barszcz i wlej w silnie gotujący się wywar aby nie zrobiły się kluski z mąki mieszaj aż się zagotuje. Wlej trochę mleka, aby złagodzić kwaśny smak zupy. Podawaj ze świeżym majerankiem. Nalewaj gorące do ciepłych miseczek

AZgotuj!
Świąteczna zupa chrzanowa 153

Którą zupę wybrać na świąteczny obiad? Żurek czy biały barszcz? Obie propozycje mają liczne grono zwolenników, ale ja w tym roku stawiam na lekką zupę chrzanową. Składniki (na cztery porcje) 1 cebula 3 ząbki czosnku 6 ziemniaków 750 ml bulionu warzywnego 2 – 3 łyżki tartego chrzanu 1 jogurt naturalny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ½ łyżeczki majeranku sól świeżo mielony

My Chcemy Jeść
Barszcz ukraiński 162

chodziła za mną ta zupa :) Barszcz ukraiński SKŁADNIKI: szklanka fasoli białej ( ja niestety byłam zmuszona do użycia czerwonej z puszki- to nie to samo) 4-5 buraków włoszczyzna cebula kilka ziemniaków natka pietruszki 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku bulion na mięsie wołowym ( nie z kostki!) śmietana- ewentualnie sól, pieprz szczypiorek do posypania Jeśli używamy białej(...)ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy).  Do zupy  ewentualnie  wg uznania wlać śmietanę wymieszaną z mąką . Doprawić solą oraz pieprzem. Po dodaniu śmietany, zupy już nie zagotowywać. Na  koniec   posypać

MarciochaKucharzy
Zupy 270

kukurydzy z chipsami z boczku Zupa z fasolki szparagowej Kapuśniak i placki ziemniaczane dla zabieganych Zupa z cukinii z serkiem topionym Kluski kukurydziane Krem z białych szparagów Krem z barszczu ukraińskiego Krem z pieczarek Zupa gulaszowa Barszcz świąteczny czysty Kapuśniak na żeberkach wędzonych Krem z kalafiora z chipsami Zupa z cukini z jabłkiem Zupa czosnkowa Zupa grzybowa z łazankami Krem

Ala piecze i gotuje
Barszcz z buraków i botwinki z ziemniakami! (jak u babci ;-D ) 233

truskawkami, jagodami, serem czy też mięsem, "goły"- czyli kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym, kluski śląskie, niezapomniane oponki i faworki, pączki robione przez cały dzień, różnego rodzaju zupy jak: Rosół z cielęciną, barszcz biały na zakwasie żytnim, czy też uwielbiany przeze mnie barszcz z buraków z ziemniakami i skwarkami z boczku. Babcia ma swoje wyjątkowe wyczucie smaku, i dzięki niej znam

SMYKWKUCHNI
Tradycyjny barszcz ukraiński 286

najsmaczniejszych i najbardziej popularnych zup kuchni polskiej – barszcz ukraiński z fasolą Jaś i buraczkami krojonymi w kostkę, z warzywami, oraz z kapustą białą, lecz bez zabielania śmietaną. Barszcz ukraiński to więcej niż zupa, to bardzo sycące danie jednogarnkowe, które ma wiele składników, oraz wiele(...)smaków. Ja nie jestem smakoszem tej zupy, ale Piotrek ją uwielbia. Ilu gotujących tyle wersji barszczu ukraińskiego. Piotrek zazwyczaj gotuje Barszcz ukraiński na żeberkach, ten jest ugotowany na karkówce. A ja uwielbiam jedynie czysty Barszcz wigilijny z uszkami. Jeśli chce zrobić szybki barszcz to wykorzystajcie fasolę z puszki i warzywa mrożone, ale ten barszcz jest przygotowany tradycyjnie, z fasolą Jaś

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biały Barszcz 145

Wielkanocy jeszcze chwila, ale biały barszcz można jeść nie tylko w trakcie świąt. Ta gęsta i sycąca zupa kojarzy mi się jednak przede wszystkim z pachnącymi świętami i wiosną :) Zapraszam Was dzisiaj na biały barszcz z jajkiem na twardo i białą kiełbasą. Składniki: ok 20dag łopatki wieprzowej 2 duże marchewki biała kiełbasa (surowa, ilość wg uznania) pietruszka 5 dużych ziemniaków(...)oraz surową kiełbasę. Dodaję pietruszkę liść laurowy oraz ziele angielskie i maggi. W międzyczasie obieram i drobno siekam cebulę. Podsmażam ją z odrobiną soli i dodaję do garnka z zupą. Gotuję na wolnym ogniu. Po ok 25 minutach gotowania wyciskam czosnek. Śmietanę rozrabiam z odrobiną soli i dodaje delikatnie do zupy. Doprawiam do smaku sola i świeżo zmielonym pieprzem oraz

ChilliJemy
Zalewajka na wędzonej kontra Zalewajka na białej 132

równą kostkę tylko nakrawamy i delikatnie przekręcamy nóż. Ziemniak się odłupuje. Jego brzeg jest nierówny - oderwany. Gotując się ulega on rozpadowi samoistnie zagęszczając zupę :) - ok 30 - 40 dag dobrze wędzonej kiełbasy - cebulka - ząbek czosnku - barszcz biały w butelce - śmietana ( 12% lub 18% ) - sól, pieprz do smaku, liść laurowy Kiełbaskę pokroić w półplasterki, podsmażyć na łyżce oleju. Dodać cebulę pokrojoną(...)miękkości. Do zupy dołożyć przesmażoną kiełbaskę z cebulką. Zalać barszczem ( ok. pół szklanki - jeżeli lubimy kwaśniejszą - więcej). Dosmaczyć solą i pieprzem. Zaprawić śmietaną ( 3-4 łyżki wlać do miseczki, zalać wrzącą zupę. Tak zahartowaną śmietanę przelać do garnka z zupą). Za opracowanie przepisu dziękuję mojej Sąsiadce :) Zalewajka na białej jest jej autorstwa, natomiast tę na wędzonej wyniosłam z domu rodzinnego

kawawszklance
Zakwas na żur 179

Zbliżają się Święta Wielkanocne, z którymi związane są takie tradycyjne zupy jak żur na zakwasie czy biały barszcz. Zakwas najlepiej nastawić na tydzień przed Świętami ale teraz przed Wielkanocą można przygotować na nim żurek postny (bez mięsa) Składniki na zakwas: płatki owsiane lub mąka (ok. 200g) litr przegotowanej wody czosnek, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek Kiedyś do zakwasu używano wyłącznie

prawdziwe jedzenie
Żurek świąteczny 232

Żur na polskich stołach gości już ponad 700 lat. Nie od początku jednak jego skład był taki bogaty. Na stoły wkroczył jako zupa postna i, zabielany mlekiem, był podawany przez cały okres postu z jajkiem lub ziemniakami, czasem nawet ze śledziami. W Wielki Piątek młodzież miejska i dworska urządzała "pogrzeb żuru i śledzia". Na znak zbliżającego się czasu radości(...)wywarze mięsnym. Najczęściej na żeberkach, kiełbasie lub wędzonym boczku. Żurek podawany jest z jajkami, białą kiełbasą, skwarkami z boczku. Taką bogatą wersję nazywano wcześniej białym barszczem. Jaka obecnie jest różnica między tymi zupami? Niektórzy twierdzą, że różnica tkwi w zakwasie - do żurku zakwas musi być żytni, a do barszczu pszenny, przez co żurek ma wyraźniejszy kwaśny smak. Trudno jednak stwierdzić

Pełny talerz
Barszcz biały. 112

rana pachnie białym barszczem. Robię go według przepisu mojej babci, choć ona do smaku dodawała zakwas z butelki, a ja wolę taką zupę z torebki. Jest to szybkie, sycące, ale przede wszystkim pyszne danie. Składniki na barszcz biały 5 kiełbasek białych surowych 1 kostka rosół drobiowy 4 średnie marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 4 średnie ziemniaki kawałek pora(...)opakowanie barszczu białego w proszku (lub w butelce- jak kto lubi) 1 łyżeczka majeranku 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego 5 jajek ugotowanych na twardo      W sporym garnku umieszczamy kiełbaski, dodajemy kostkę rosołową, listek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, dolewamy około 1,5 litra wody i zagotowujemy. W tym czasie obieramy warzywa

Rozpustne gotowanie
Barszcz ukraiński 113

Barszcz ukraiński to kolejna zupa, którą znają wszyscy i na którą istnieje nieskończenie wiele sposobów przygotowania :) Ja ugotowałam barszcz z dodatkiem wołowiny, ziemniaków, fasoli i buraków oczywiście. Można dodać też kawałeczek drobno poszatkowanej białej kapusty. Aby przyspieszyć proces gotowania zupy, zamiast namaczać i osobno gotować fasolę, użyłam białej fasolki z puszki, którą dodałam pod sam koniec gotowania. Barszczyk podałam(...)posiekaną natką pietruszki. Moja wersja barszczu ma słono-słodko-kwaśny smak. Dla mnie bomba! Tak lubimy najbardziej :) Bardzo treściwa i pożywna zupa. Jeszcze lepsza jest na drugi dzień. Doskonała zwłaszcza podczas chłodnych miesięcy :) Składniki: ok. 3 l wody 4 buraki średniej wielkości 1 cebula 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 1 puszka białej fasoli 250 g mięsa wołowego

MyCookBook.pl
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym 127

przesadzić z ilością chrzanu, bo danie wyjdzie zbyt słone, biała kiełbasa jednak ma ten swój wyrazisty smak. Jest to ciekawa alternatywa dla żurku, zupy chrzanowej, czy barszczu, a bardzo smaczna. Składniki: – 80 dag surowej białej kiełbasy; – 250 ml śmietany 30%; – 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%; – 2 łyżeczki chrzanu tartego; – 1/4 szklanki mleka; – 4 kulki

dom-agi.pl
ŻUR WIELKANOCNY NA WĘDZONCE 151

która obecnie jest jedną z moich ulubionych. Nie przygotowuję jej często, bo nie chcę, żeby nam się przejadła. Żurek doprawiłam mieszanką przypraw do żurku i barszczu białego firmy Kamis . Bardzo fajna sprawa i rzeczywiście zupa wyszła doskonała. Nazwa "żur" pochodzi z od dawnego niemieckiego wyrazu " sūr " (obecnie "sauer"), co znaczy kwaśny. Jeżeli przygotowałaś

Przepisy Aleksandry

Proponowane wyszukiwania