zupa barszcz biały - 164 przepisów (strona:7/11)

Zanim ugotujesz zupę. Kilka prostych wskazówek aby zawsze była idealna. Przepis na bulion warzywny, wywar z włoszczyzny podstawą 668

zdrowy i biały uśmiech? Naturalne Kosmetyki bez wychodzenia z kuchni! Darmowa Dieta Odchudzająca dla Kobiet. Pobierz PDF tutaj. Kaloryczność 250g  wywaru to jedyne   36 kcal. Zanim ugotujesz zupę. Kilka prostych wskazówek aby zawsze była idealna. Przepis na bulion warzywny, wywar z włoszczyzny podstawą zupy. Co dziś na obiad? Zupa ogórkowa, zupa pomidorowa, zupa gulaszowa czy barszcz czerwony? Mój

IzaGotuje
Bo kiełbaska lubi pływać, czyli wypasiony biały barszczyk 156

zupę, którą przygotowałam dla rodziny. Oto przepis na barszczyk biały, jedną z moich ulubionych zup (może niekoniecznie przy takiej temperaturze:). Ten na chrzciny ugotowałam  na białej kiełbasie produkcji Teścia. Moim skromnym zdaniem - dobry był. Składniki (na 2 dni dla czteroosobowej rodzinki): 8 kawałków surowej, białej kiełbasy 1 kawałek zwykłej, chudej kiełbasy (użyłam również domowej, ale gdybym jej nie miała była(...)przysmażyłam porządnie z solą i pieprzem na patelni. Dorzuciłam do wywaru. Rozrobiłam barszcz z wodą (tak, żeby powstała gęsta jednolita masa). Wlałam do wywaru energicznie mieszając. Gotowałam przez ok 10 minut często mieszając (barszczyk lubi się przypalać). Teraz wystarczy zaprawić 2-3 łyżkami osolonej śmietany i gotowe. Zupę należy dosalać na końcu - przeważnie okazuje się, że nie ma takiej potrzeby

Kuchnia po mojemu
Barszcz czerwony - zabielany 226

buraków 1 cebula 5 szt. średnich ziemniaków 10 ziarenek ziela angielskiego około 20 ziarenek pieprzu czarnego 3 listki laurowe 5 łyżek octu śliwkowego 3 łyżki octu z białych winogron 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej sól  Sposób wykonania: Mięso dokładnie płuczemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą (około 3,5 l ). Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy(...)mniejsze kawałki i wrzucamy z powrotem do garnka.  Dodajemy starte buraki i pokrojone ziemniaki. Gotujemy bardzo powoli (zupa powinna tylko "mrugać" aby buraki nie zbrązowiały).  Gdy warzywa są miękkie doprawiamy zupę octem. Barwa pod jego wpływem powinna się wyostrzyć. Barszcz powinien nabrać lekko kwaśno - słodki smak. Do miseczki wsypujemy mąkę i ucieramy ze śmietaną na gładką masę. Dodajemy

Qchnia po prostu
Aromatyczny barszcz czerwony 216

Aromatyczny barszcz czerwony...Czysty, klarowy, o bogatym kolorze i aromacie.Pachnący czosnkiem i majerankiem.Przygotowany na bazie buraków, cebuli i czosnku.Intensywnie buraczany, po prostu pyszny.Idealny z krokietami, pasztecikami czy uszkami.Polecam! Składniki:1 kg czerwonych buraków;1 kg cebuli;Główka czosnku;1 łyżka majeranku;3 łyżki octu spirytusowego;1 łyżeczka soli;1 łyżka białego cukru;Szczypta pieprzu;1,5 l bulionu(...)dodawać żadnej wody.Po tym czasie do garnka z burakami, cebulą, czosnkiem i przyprawami dodać bulion. Zupę  (gotując na małym ogniu, bez przykrycia) doprowadzić do wrzenia i od razu zestawić z ognia. Nie gotować. Odstawić na kolejne 24 godziny.Po tym czasie barszcz przecedzić przez sito. Podgrzać, ale nie doprowadzić do zagotowania. Doprawić cukrem, solą , pieprzem i ewentualnie octem do smaku.Barszcz

Gospodyni Miejska
Zabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami 272

Zabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami...Intensywnie czerwony, zabielony śmietaną.O nieco gęstszej konsystencji dzięki zblendowanym warzywom.Podany z tłuczonymi ziemniakami oblanymi podsmażoną cebulką.Pyszny smak obiadów u babci.Polecam! Składniki:1 kg czerwonych buraków;1 średnia marchewka;1/4 korzenia selera;3 łyżki octu spirytusowego;2 łyżeczki białego cukru;1 płaska łyżka soli;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)litry zimnej wody + opcjonalnie jeszcze 0,5 litra, gdyby zupa okazała się zbyt gęsta. Dodatkowo:1 kg ziemniaków;1 duża cebula;Olej do podsmażenia cebuli.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Utłuc.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.Buraki obrać, umyć, przekroić na pół, większe na ćwiartki

Gospodyni Miejska
Barszcz wigilijny z pieczonych buraków i uszka z grzybami leśnymi 177

Barszcz wigilijny i uszka z grzybami leśnymi Pora na chlubę kuchni staropolskiej, czyli barszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się

Pełny talerz
Barszcz ukraiński 212

5 łyżek suchej fasoli Piękny Jaś2 listki laurowe1 ząbek czosnku3 średnie buraczki3 podudzia z kurczakawłoszczyzna (1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora i białej kapusty)1/2 cebuli2

Świat Domowej Kuchni
ŻUREK 197

ŻUREKSkładniki:- 200g żeberek- 3 średnie ziemniaki- 100g kiełbasy- 3 liście laurowe- 5 kulek czarnego pieprzu- 4 kulki zioła angielskiego- 2 kulki owoców jałowca- 1 kostka rosołowa

Mentor Smaku
Barszcz biały (nie tylko świąteczny) 181

mięsie, gotowałam w nim później białą kiełbasę, a na koniec wlałam jakiś barszcz z butelki. Wyszło nie dość, że dziwne, gęste, to jeszcze właściwie bez smaku :)Nie pozostawało nic innego, jak poprosić o radę starszą siostrę i teraz gotuję barszcz według przepisu Agnieszki. Jest idealny na Wielkanoc, ale, ale... to jest też świetna zupa na szybki obiad w tygodniu

Kraina Tysiąca Smaków
Barszcz czerwony z fasolką 171

Jeżeli chodzi o zupy, mamy bardzo duży wybór. Każdy znajdzie coś dla siebie. Dzisiaj prezentuję barszcz czerwony, dodatkowo z fasolką z puszki. Dzięki temu staje się on bardziej sycący. Składniki: 2 ½ - 3 litry wody 3 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki Kawałek selera 1 cebula 200 gram mięsa Tarte buraczki w słoiku Biała fasola z puszki Koncentrat barszczu czerwonego Sól Pieprz

Smaki Ewy
Zalewajka 120

rozbudza nasze wspomnienia. Jest to zupa prosta i każdemu na pewno wyjdzie. Dzięki zarumienionej cebulce, podsmażonej kiełbasce i ziemniakom, tworzy bardzo bogaty, własny smak. Zalewajkę albo się lubi, albo nie. Wybór zależy od Was.  'zalewajka' Składniki (na 5 porcji): - 3 białe kiełbaski - 1 laska dobrej kiełbasy - 1 duża cebula - 1 szklanka zakwasu na barszcz biały/żurek - 2 ząbki czosnku

CookYourself
Zdrowe święta! 111

barszczu – śmietana to zbędne kalorie i tłuszcze nasycone.  Nie przesadzajmy z ilością uszek do zupy – trzy, cztery to wystarczająca ilość          Pamiętajmy, że na stole mamy aż 12 potraw, dlatego nakładajmy na talerz małe porcję, jeśli mamy zamiar spróbować wszystkiego          Możemy zrobić pełnoziarnistą wersję pierogów , z ciemnej mąki zamiast białej

Powiedz dietom nie
Zupa z zielonych gąsek 226

paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu wigilijnego. Zupa z zielonych gąsek to mój przepis na wykorzystanie zielonek w kuchni. 250 g świeżych zielonych gąsek 2  ziemniaki 1 łyżka masła 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskie, kilka ziaren pieprzu ziarnistego 100 ml śmietany 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub pietruszkę suszoną sól i biały pieprz Gąski bardzo dokładnie płuczemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wigilijna zupa migdałowa 126

Wigilię? Rybną, grzybową, barszcz czerwony, a może migdałową? Ta ostatnia chyba jest już najmniej popularna. Jednak na specjalne życzenie mojego synka pojawi się nas na wieczerzy wigilijnej. Coś mi zresztą mówi, że taka słodka zupa właśnie wśród dzieci ma najwięcej entuzjastów. ;) Składniki na 4 porcje: 200 g migdałów 3 łyżki rodzynek 60 g białego ryżu 1,2 l mleka kawałek

Pełny talerz
Barszcz Ukraiński, Może niezbyt piękny, ale za to o bogatym wnętrzu :))) 206

ukraiński jest bardzo rozgrzewającą zupą zawierającą wiele witamin i cennych składników. Idealna na zimowy czas. Najlepiej przygotować go dzień lub dwa przed podaniem, wówczas wszystkie składniki dobrze ze sobą przejdą i barszcz smakuje rewelacyjnie :) Składniki: 1litr wywaru wołowego lub wieprzowego* 2 średnie buraki 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 duże cebule ¼ średniej główki białej kapusty Garść suszonych grzybów

Smakowy Raj