ziemniaki - 38421 przepisów (strona:87/2562)

Drożdżowa baba z ziemniakami 100

mojprzepisna.pl | Drożdżowa baba z ziemniakami Myślę, że powoli trzeba zastanawiać się co znajdzie się na Wielkanocnym stole. Odkąd zaczęłam piec, nie wyobrażam sobie Świąt bez tradycyjnej Baby Wielkanocnej. Jest to proste ciasto drożdżowe, bardzo puszyste, delikatne, lekko słodkie, dzięki dodatkowi ziemniaków bardzo smaczne nawet 2 dnia (o ile przechowywane w szczelnej puszce), z dodatkiem rodzynek lub innych bakalii, polane lukrem(...)ostudzonego do temp. pokojowej masła 60 gr oleju słonecznikowego 30 gr – 75 gr cukru pudru ja dałam 30 gr, bo my lubimy mało słodkie 5 żółtek 3 małe ziemniaki 150-200 gr (ugotowane poprzedniego dnia, przeciśnięte przez praskę) 50 gr-75 gr alkoholu (np. spirytusu, wódki lub rumu) skórka otarta z 1 cytryny aromat cytrynowy lub pomarańczowy na bazie

moj przepis na
Gołąbki z ziemniakami i boczkiem 122

mnie dość często i zjadane są do ostatniego okruszka, lubię też te z kaszą gryczaną, grzybami i kapustą kiszoną, ale tym razem padło n coś zupełnie innego. Surowe tarte ziemniaki, prawdziwy domowy wędzony boczek i kapucha, to świetne połączenie, wszystko mocno doprawione pieprzem. Doskonała alternatywa dla tradycyjnych gołąbków z mięsem mielonym i ryżem. Możemy je podać z sosem pomidorowym, grzybowym(...)śmietanowym. Polecam wypróbować, przepis na te "inne" gołąbki. Dodatkowo oglądając program kulinarny odkryłam, że w wyciskarce wolnoobrotowej genialnie mieli się ziemniaki na właśnie takie gołąbki lub na placki ziemniaczane. 12 zblanszowanych liści z kapusty 1 kg ziemniaków 500 g wędzonego boczku (u mnie nasz domowy) 3 duże cebule 2 jajka sól, pieprz majeranek ok. 700 ml domowego bulionu  Boczek

Krylowa Kuchnia
Sałatka z fioletowych ziemniaków 74

Fioletowe ziemniaki zostały zakupione na zaplanowaną romantyczną kolację, jednak ostatecznie zdecydowaliśmy się na owoce morza. Kilka dni później zrobiliśmy z nich kolorową, wiosenną sałatkę z musztardowo-śmietanowym dresingiem. Sałatka z fioletowych ziemniaków jest pierwszym naszym pomysłem na to warzywo, a ponieważ bardzo dobrze się sprawdziły i do tego są coraz łatwiej dostępne, kiedyś jeszcze coś z nich przygotujemy. Składniki(...)sałatkę z fioletowych ziemniaków 500 g fioletowych ziemniaków 1 pęczek szczypiorku 1 / 2 pęczka rzodkiewek 3 łodygi selera naciowego 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego 1 łyżka musztardy sól, cukier, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki umyć, ugotować w łupinkach do miękkości w osolonej wodzie – 15-18 minut. Zlać wodę, przestudzić, obrać

niecodziennikpary
Botwinka z ziemniakami 83

Botwinka z ziemniakami należy do jednej z moich ulubionych wiosennych zup, choć muszę przyznać, że niezbyt często ją gotuję. Zazwyczaj jest tak, że spośród wiosennego bogactwa warzyw botwina jest przeze mnie omijana i nie wkładana do torby z zakupami. A przecież dobrze ugotowana botwinka to bogactwo smaków i aromatów. Tym razem postanowiłam więc, że buraczki z liśćmi znajdą się wśród(...)przyniesionych z bazarku produktów i wylądują w garnku, zamieniając się w pyszną i lekką zupę z botwiny . Składniki na botwinkę z ziemniakami 1 pęczek botwiny + 1 burak, jeśli buraczki w botwinie są małe 1 marchewka 1 pietruszka 2 ziemniaki 2 łyżki octu winnego 1 / 2 pęczka koperku 100 ml śmietanki kremówki (30%) 2 łyżki octu 2 ziarenka ziela angielskiego

niecodziennikpary
Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu 86

Kiedy po niedzielnym obiedzie zostanie Wam sporo ziemniaków i do tego nie wiecie, co zrobić z mięsem z rosołu, polecamy na poniedziałkowy obiad przygotować kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu . Mając gotowe podstawowe składniki, szybko uwiniemy się z mieleniem, doprawieniem, uformowaniem i usmażeniem kotlecików. Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu są nie tylko proste w wykonaniu, ale także przyczyniają się(...)wykorzystywania tego, co zostało z poprzedniego obiadu oraz tego, co mamy zawsze w kuchni. Udostępnij Składniki na kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu Kotlety ziemniaczane: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 / 2 pęczka natki pietruszki 1 cebula 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki przyprawy do ziemniaków 1 / 2 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku

niecodziennikpary
Kluski szare 111

niedrogi i smaczny obiad. W moim domu są bardzo lubiane i zawsze znikają do samego końca. Jeżeli lubicie kluski ziemniaczane, a jeszcze takich nie robiliście, koniecznie spróbujcie. 1 kg ziemniaków 1 jajko 3/4 szkl. mąki pszennej (u mnie typ 480) sól Dodatkowo: kawałek boczku 1 duża cebula lub dwie mniejsze olej Boczek kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę(...)rondelku rozgrzewamy olej, rumienimy boczek (ja w tym wypadku daję troszkę więcej oleju). Gdy boczek się wytopi i ładnie przesmaży dodajemy cebulę, smażymy jeszcze chwilę. Obrane ziemniaki trzemy na drobnych oczkach tarki. Na garnku umieszczamy sito i partiami przekładamy na nie przetarte ziemniaki (ja dodaję je sukcesywnie w trakcie tarcia i spokojnie sobie na tym sicie odciekają). Po chwili odciskamy

Smaki Na Talerzu
Dorsz zapiekany z ziemniakami, cebulą i oliwkami - Bacalhau à Gomes de Sá 117

Dzisiaj przepis na portugalskiego dorsza. Bacalhau à Gomes de Sá to zapiekanka z dorsza ziemniaków, jajek, oliwek, oliwy z oliwek i cebuli. Tak przygotowana ryba to specjalność portugalskiego miasta Porto. Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska twórcy przepisu. Oryginalnie używa się solonego dorsza, którego  należy moczyć przynajmniej przez 24 godziny. Ja użyłam filetów mrożonego dorsza atlantyckiego. Danie jest bardzo smaczne(...)układania warstw. To danie uniwersalne - możemy je zjeść gorące, lub podać na zimno, jak sałatkę. Bardzo polecam! Inspiracją był przepis ze strony  196 flavor Dorsz zapiekany z ziemniakami, cebulą i oliwkami - przepis Składniki 2 porcje 300 g filetów z dorsza, bez skóry ok 350 g ziemniaków ok 120 g - 2 cebule cienko pokrojone w półplasterki 2 ząbki czosnku, posiekane

Stare Gary
Piernik na ziemniakach z czekoladą 72

może piernik w trochę innym wydaniu? Proponuję piernik na ziemniakach z czekoladą. Świetne i smaczne ciasto, które dłużej pozostaje wilgotne, jest przyjemnie czekoladowe, a ziemniaki w ogóle nie są wyczuwalne. Taki piernik jest gotowy do jedzenia zaraz po upieczeniu i nie wymaga leżakowania. Składniki: 200 g surowych ziemniaków (3 średniej wielkości) 50 g czekolady 125 g masła ½ szklanki cukru(...)mielonego cynamonu ½ łyżeczki przyprawy korzennej 2 jajka ½ szklanki mielonych orzechów 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mleka Dodatkowo: 100 g czekolady 30 g śmietanki 30% Ziemniaki obieram i trę na tarce o najmniejszych oczkach. Odciskam wodę i ziemniaki odstawiam. Trę czekoladę i również odstawiam. Maso, cukier, cukier waniliowy i sól ucieram na białą masę, dodaję pozostałe

Słodki sentyment
Kopytka 82

zrobić z ziemniaków co zostały nam z wczorajszego obiadu? Ja zrobiłam dziś kopytka. Pamiętam jak zaczynałam kucharzyć i wychodziły mi …albo i nie wychodziły. Teraz już zawsze wychodzą. Wystarczy zachować proporcje i pamiętać o tym, żeby ziemniaki porządnie wystudzić. Kiedy po raz pierwszy robiłam kopytka dodałam mąkę do ciepłych ziemniaków Ciasto było do wyrzucenia a ja zdobyłam nowe doświadczenie(...)mogąc znaleźć innego określenia to napiszę, że ciasto zwyczajnie rozlazło się. Składniki: * ziemniaki * mąka pszenna * 1 jajko * sól Ziemniaki ugotowałam i ostudziłam. Przecisnęłam przez praskę. W misce podzieliłam je na 4 równe części. Jedną część wyciągnęłam (nie wyrzucałam) a w to miejsce wsypałam mąkę i wbiłam jajko. Dołożyłam czwartą część ugotowanych ziemniaków i wyrobiłam na jednolitą masę. Podzieliłam ciasto

Pieprzyć z Fantazją
Ziemniaki z czosnkiem i szpinakiem. Pyszny dodatek do ryby. PRZEPIS 850

Pomysł na ten przepis przywieźliśmy z wakacji w Chorwacji, gdzie rybę bardzo często podaje się właśnie ziemniakami, szpinakiem i czosnkiem. Razem tworzą genialną całość. Ziemniaki pokrojone w dużą kostkę, podduszone liście i sporo czosnku. Jeśli w Chorwacji zamówicie rybę lub owoce morza, z dużym prawdopodobieństwem zostanie ona podana z takim właśnie dodatkiem ( zobacz nasze zdjęcie ). Początkowo myśleliśmy, że liście(...)jest to blitva – burak liściasty bardzo popularny w krajach bałkańskich. Warzywa tego raczej nie znajdziecie w polskich sklepach, z powodzeniem można je jednak zastąpić szpinakiem. Smakują podobnie. Takie ziemniaki pasują do ryb przyrządzanych na rozmaite sposoby – pieczonych, grillowanych czy smażonych. Zdecydowanie to jeden z naszych ulubionych dodatków, choć można je też potraktować jako samodzielne wegańskie danie. Przepis

Kulinarna Polska
Piernik na ziemniakach z czekoladą 66

może piernik w trochę innym wydaniu? Proponuję piernik na ziemniakach z czekoladą. Świetne i smaczne ciasto, które dłużej pozostaje wilgotne, jest przyjemnie czekoladowe, a ziemniaki w ogóle nie są wyczuwalne. Taki piernik jest gotowy do jedzenia zaraz po upieczeniu i nie wymaga leżakowania. Składniki: 200 g surowych ziemniaków (3 średniej wielkości) 50 g czekolady 125 g masła ½ szklanki cukru(...)mielonego cynamonu ½ łyżeczki przyprawy korzennej 2 jajka ½ szklanki mielonych orzechów 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mleka Dodatkowo: 100 g czekolady 30 g śmietanki 30% Ziemniaki obieram i trę na tarce o najmniejszych oczkach. Odciskam wodę i ziemniaki odstawiam. Trę czekoladę i również odstawiam. Maso, cukier, cukier waniliowy i sól ucieram na białą masę, dodaję pozostałe

Słodki sentyment
Szare kluski 139

Kluski z surowych, tartych ziemniaków. Podajemy z podsmażoną cebulką, zasmażaną kapustką, sosami, ... Składniki: 800 g obranych ziemniaków 200 g mąki pszennej (typ 500) czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka Wykonanie: Ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach, i przekładamy na sitko, umieszczone na misce. Odstawiamy na 20-30 minut. W międzyczasie kilka razy ziemniaki mieszamy łyżką. To ułatwi pozbycie się(...)nich nadmiaru wody.  Odsączone ziemniaki przekładamy do miski.  Wodę, która wyciekła z ziemniaków wylewamy, a zgromadzoną na dnie miski skrobię dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek. Robimy to przy użyciu dwóch łyżeczek. Jedną nabieramy ziemniaki, drugą spychamy je delikatnie do wody. Kluski gotujemy na wolnym ogniu

Smak mojego domu
Pieczone ziemniaki 593

Pieczone plasterki ziemniaków- dodatek do obiadu. Składniki: 1 kg ziemniaków oliwa z oliwek  - kilka łyżek 4 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej sól - około 1 płaskiej łyżeczki  pieprz - około 1/4 płaskiej łyżeczki Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na półplasterki. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Ziemniaki wkładamy do dużej miski. Wlewamy oliwę(...)poprzez potrząsanie i mieszanie, dokładnie pokrywamy nią ziemniaki. Dodajemy przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i ponownie całość dokładnie mieszamy.  Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, które wkładamy do nagrzanego piekarnika.  Ziemniaki pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 200 stopni. Ja piekę połowę czasu z termoobiegiem, a gdy widzę, że ziemniaki fajnie się zarumieniły, przełączam na grzanie góra

Smak mojego domu