ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1468/2562)

Puree z kalafiora 158

dawna chciałam zrobić puree z kalafiora. Kalafior zapiekłam w piekarniku dzięki czemu puree miało wyczuwalne granulki kalafiora i było idealnym dodatkiem do ziemniaków.  Składniki: - 1 kalafior - 2-3 łyżki oliwy  Gallo Classico - 4 ząbki czosnku - 1/3 szklanki parmezanu - 2 łyżki posiekanego szczypiorku - 2 łyżki śmietany - sól  - pieprz  Przygotowanie: Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, przekładamy na folię

Kulinarne życie
Mielone pieczone z boczkiem 163

plasterkami pieczarek, wlewamy również wodę z puszki. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, bez przykrycia. Gotowe kotlety z piekarnika z boczkiem wędzonym podaję najczęściej z ziemniakami puree, pieczarkami z którym się piekły, oraz np. mizerią. The post Mielone pieczone z boczkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś grillowany ze szparagami 230

Składniki: 300 g fileta z łososia 1/2 pęczka szparagów 1 marchewka 4 ziemniaki suszone pomidory sól, pieprz ostra papryka przyprawa węgierska Przygotowanie: Łososia ułożyć na folii aluminiowej i posypać suszonymi … Czytaj dalej Łosoś grillowany ze szparagami

czarrna od kuchni
TARTA Z PIETRUSZKOWYM PESTO I PIECZONYMI, MŁODYMI WARZYWAMI 137

Kocham lato za te młode warzywa! Młoda marchewka, ziemniaki, groszek cukrowy z własnego ogródka, fasolka szparagowa, bób, młoda kapusta i koper! No i zioła z ogródka ! Tak – to zdecydowanie moje ukochane smaki lata! Dziś zainspirowana konkursem z marką GALLO przygotowałam dla Was fantastyczny przepis na przepyszną kruchą tartę z pietruszkowym, domowym pesto i młodymi warzywami. Mamy marchew, pietruszkę

Ostra na Słodko
Łosoś pieczony w porach 167

ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 12 minut.  Upieczonego łososia w porach przełożyć na talerz wraz z plasterkami cytryny i podawać z ziemniakami i zielonymi warzywami lub ulubioną sałatą.   Smacznego

Codzienne Gotowanie
Racuchy na zsiadłym mleku 211

Racuchy na zsiadłym mleku Lubicie racuchy? A zsiadłe mleko? Na oba pytania w moim domu słychać głośne „Tak”. Zazwyczaj zsiadłe mleko podaję do młodych ziemniaków w towarzystwie sadzonego jajka. Jednak można je wykorzystać naprawdę do wielu innych przepisów. Jednym z nich są nasze ulubione racuchy na zsiadłym mleku. Do ich przygotowania nie potrzebujemy drożdży. Wystarczy kilka prostych składników

Słodkie okruszki
Kotleciki rybne 139

Kotleciki rybne to fajna alternatywa dla klasycznie smażonej ryby. Pyszne, delikatne w sam raz na obiad dla dziecka. Idealnie smakują z młodymi ziemniakami i mizerią. Tutaj znajdziecie przepis na   kotleciki z łososia Składniki: 1 kg ryby (u mnie dorsz) 1 cebula 2 jajka 1 duża bułka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Rybę oczyścić, umyć i zmielić

magiczna kuchnia Kasi
Kotlety mielone z indyka z czosnkiem i natką pietruszki 155

owalne, płaskie kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju (średnia moc palnika) przez ok. 5 minut z każdej strony. U nas do kotletów były tłuczone ziemniaki z koperkiem i pikantna sałatka z ogórkami konserwowymi. Smacznego

Prosto z Kotła
Kofty drobiowe – przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego 233

doprawione orientalnym przyprawami i upieczone na grillu bądź w piekarniku. Można je podać z sosem czosnkowym, czy tzatziki albo innym lekkim sosem na bazie jogurtu, a także z pieczonym ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw. Kofta to potrawa popularna na Bliskim Wschodzie, w Grecji czy Indiach. Przygotowuje się je z mięsa mielonego (wołowego, drobiowego, jagnięciny czy baraniny) w formie kulek

e-PrzepisyKulinarne
Frytki z batatów 168

Przygotowanie: Bataty obieramy i kroimy w grube słupki. Wrzucamy je na 15 minut do zimnej wody. W tym czasie mieszamy oliwę, sól i papryki. Do przygotowanej mieszanki wsypujemy ziemniaki i dokładnie je obtaczamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i  układamy na niej frytki. Wstawiamy na około 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (grzanie góra/dół). Smacznego

ChilliJemy
ZUPA JARZYNOWA 125

składniki i przygotowanie zupy jarzynowej krok po kroku. Składniki i przyprawy potrzebne do ugotowania zupy jarzynowej: 1,5 l lekkiego bulionu jarzynowego lub mięsnego 600g warzyw (młoda kapusta, kalafior, ziemniaki, groszek zielony lub fasolka, marchew, kalarepa, por, seler) 2 łyżki tłuszczu kopiasta łyżka mąki posiekany koperek lub natka pietruszki sól i pieprz do smaku Przepis na zupę jarzynową: Krok

Moja Książka Kucharska
Duszone polędwiczki z plackami ziemniaczanymi z dodatkiem oscypka 253

kurczaka wychodzą miękkie i aromatyczne. A placki… Dziś skorzystałam z mojego ulubionego awaryjnego rozwiązania. Sięgnęłam po Dania Babci Zosi. Dzięki temu w kilka minut, bez konieczności ścierania ziemniaków na tarce, miałam gotowe pyszne, chrupiące placki. Bardzo lubię Dania Babci Zosi . Prosty, naturalny skład! Polecam. Czasem naprawdę warto sobie ułatwić życie Składniki: 0,5 kg polędwiczek drobiowych 1 czerwona cebula

Słodkie okruszki
Krem z batatów i soczewicy oraz cynamonu. Pełnowartościowy pyszny i w dodatku wegański 133

łyżka oliwy z oliwek szklanka soczewicy czerwonej 200ml mleka kokosowego light cynamon, sól, pieprz, kurkuma Dodatkowo jarmuż Sposób przygotowania: Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka razem z soczewicą i zalej wodą tak by woda była ponad warzywa na około 4 cm. Gotuj około 30 minut

wysmienity
Zapiekane faszerowane bataty 227

kozieradki, gorczycy,czarnego pieprzu, cynamonu, gałki muszkatałowej, goździków, kardamonu- oczywiście nie każe Wam uzyć tego wszystkiego, łatwiej będzie kupić gotową mieszankę, polecam etnobazar na takie zakupy. Przygotowanie: Zacznij od ziemniaków, tj. wyszoruj, przekrój wzdłuż na pół, umieść na blaszce wyłożonej pergaminem, delikatnie skrop oliwą i upiecz je w temp. 180. Czas pieczenia około 40 minut, a najlepiej sprawdź widelcem

greenscarf
Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem 151

wsypać opłukany i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Można podawać ją z pieczywem, młodymi ziemniakami lub jako samodzielne danie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary