serem i jajkiem smakuje wyśmienicie i przywodzi na myśl wakacje nad Morzem Czarnym. Chaczapuri jest tradycyjnym daniem kuchni gruzińskiej i kaukaskiej. To placek, który może być nadziewany serem, mięsem, ziemniakami lub fasolą. Wyjątkowym rodzajem tej potrawy jest chaczapuri adżaruli czyli adżarskie chaczapuri z czarnomorskiej Adżarii ze stolicą w Batumi . Mój przepis przywiozłam właśnie stamtąd. Każdy zakątek Gruzji specjalizuje się
smakowitehistorie.comkoperek i koncentrat. Dobrze wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku i na chociaż godzinę odstawić do lodówki. Taki buraczkowy chłodnik najczęściej jemy jednego dnia z młodymi gotowanymi ziemniakami, a kolejnego z gotowanym jajkiem. W obu wersjach sprawdza się doskonale, kiedy ciało z rozkoszą przyjmuje każdą formę chłodzenia. Serdecznie polecam i zachęcam, tak gorąco jak tego lata, spróbujcie
I tu będę miała takie teminut. Dodajemy tymianek i śmietankę. Podgrzewamy całość mieszając do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po uduszeniu kotlety wyjmujemy z garnka i podajemy z ziemniakami, makaronem lub kaszą, polane sosem. Pozostały z kotletów bulion można dowolnie wykorzystać - zrobić na jego bazie inny sos lub zupę. Ja dolałam go do zbyt gęstej zupy, którą akurat miałam
Prosto z Kotłanich korzystać. Poza strączkami białko znajdziemy także w tofu, tempehu, czyli wyrobach sojowych, z które świetni zastępują mięso (wizualnie i smakowo). Pamiętajmy też, że białko znajduje się w makaronie, ziemniakach, płatkach owsianych, maśle orzechowym czy też orzechach i pestkach. Dla nieprzekonanych zrobiłam grafikę, która pokazuje, że w produktach roślinnych również jest białko. W diecie wegańskiej nie jesteśmy skazani na niedobory
365 dni dookoła kuchniustach, mięso jest tak delikatne, że wręcz się rozpada. Zalewa z ketchupem i ogórkami konserwowymi tworzy pyszny słodko - kwaśny sos, idealny do podania z kluskami (na przykład śląskimi) lub ziemniakami. Karkówka po cygańsku to karkówka na ostro , ale dodajcie tyle ostrej papryki, ile lubicie - jeśli nie przepadacie za pikantnymi daniami, możecie też poprzestać na słodkiej lub wędzonej papryce. Do sosu
Lekcje w kuchnipomidory, bazylia i mozzarella to tak jakbyście się przenieśli do włoskiej knajpki w słoneczny letni dzień. Ja podałam go z warzywami ale wy oczywiście możecie zrobić do tego ziemniaki, ryż, czy frytki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikcytryny 240 g cukru Borówkom odrywamy ogonki, myjemy i lekko suszymy. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem. Aby dżem uzyskał lepszą konsystencję owoce możemy rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków lub poprostu widelcem. Odstawiamy na godzinę. Po godzinie dodajemy sok z cytryny a następnie mieszamy. Tak przygotowane borówki gotujemy w garnku na małym ogniu przez około godzinę. Pamiętajcie
Kuchnia moimi oczamiśliwki zniknęły, a i na blogu żeby było o czym napisać), to postanowiliśmy zrobić knedle. To bardzo prosta potrawa, w wielu domach robi się ją niejako przy okazji, wykorzystując ziemniaki pozostałe z obiadu. A my właśnie lubimy taki kulinarny recykling. Jak nam cokolwiek zostanie to staramy się to jakoś pożytecznie przerobić, staramy się nadać jedzeniu drugie życie. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacturesosie. Było na dwa dni :) Taka szyneczka w sosie, fajnie się sprawdzi na obiad, ale też na imprezę, jako danie na ciepło. Ja podałam na obiad z ziemniakami, a na drugi dzień zrobiłam kopytka. Tak, żeby było inaczej :) Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryka 750 ml. wody 1 płaska łyżeczka
Agusiowe smakołykiopakowania cukru wanilinowego lub kilka kropel zapachu waniliowego maka do obtaczania olej do smażenia Przygotowanie: 1. Ser dokładnie rozgniatamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę (taka jaka używa się do ziemniaków) 2. Do sera dodajemy: a) cukier b)cukier waniliowy lub kilka kropli esencji waniliowej c)całe, wcześniej umyte i sparzone jajka d) mąkę 3. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą
Kulinarnie z Polką na Kresachmarchwi to idealny dodatek do zielonych koktajli. Według mnie jej smak świetnie komponuję się ze wszystkimi owocami. Oprócz koktajli z natki marchwi możemy zrobić pesto, posiekaną posypać sałatkę, ziemniaki albo dodać do mięsnych lub wegetariańskich kotlecików. Koktajl z wiśni, grejpfruta i natki marchewki to tylko jeden z wielu pomysłów. Natka marchewki świetnie łączy się z innymi owocami, próbujcie, eksperymentujcie. Polecam
Tajemnice SmakuCzęsto przygotowuję ziemniaki zapieczone w sosie pomidorowym, a niedawno postanowiłam przyrządzić w ten sposób także kalafiora. Danie bardzo nam smakowało , a podane z wegańskimi kotletami i ogórkiem kiszonym stanowiło sycący i pożywny obiad. główka kalafiora 150 ml przecieru pomidorowego łyżka majonezu łyżeczka mielonej wędzonej papryki łyżeczka sosu sojowego posiekana natka pietruszki sezam dodatkowo: natka pietruszki sezam Kalafiora myjemy i dzielimy
Mienta blogzmniejszyć ogień. Do sosu dodać obsmażone kawałki kurczaka oraz szpinak, doprawić do smaku. Podgrzewać, aż zgęstnieje. Na koniec posypać natką pietruszki. Pierś kurczaka z kurkami i szpinakiem podawać z ziemniakami. Artykuł Pierś kurczaka z kurkami i szpinakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smaku