miałam fajny cienki schab. Ale możecie zrobić normalne, nie ma to znaczenia. Ważne aby smakowały. Dodatki do kotletów to po prostu to co lubicie, ja podałam po prostu z ziemniakami i zasmażaną kapustą kiszoną. Jeśli jesteście ciekawi co tam dodałam to zapraszam do lektury. Schabowy w mixowej panierce
Ewa w kuchniciągle jeszcze osiągalna proponuję pyszną, jesienną zupę z jej udziałem. Tradycyjnie występują tu warzywka pokrojone w kostkę, jak w każdej zupie jarzynowej. Inność zupy polega na zagęszczeniu nie dodatkiem ziemniaków, czy makaronu, a czerwoną soczewicą. Soczewica nie jest zbyt popularna w naszej kuchni, a naprawdę warto po nią sięgnąć, bo to super zdrowy strączek. Soczewica jest prosta w obsłudze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylko dostaję grzyby to jestem niesamowicie wdzięczna i cieszę się jak dziecko. Tym razem zapraszam na klasykę – polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym. Ja podałam je na puree z ziemniaków i selera a dodatkiem były warzywa pieczone w maśle orzechowym. Domownicy podeszli do tego sceptycznie, ale później zajadali się wszystkim ze smakiem. Zuzia wprawdzie nie lubi sosów i zjadła same
dom-agi.plpanierować w miseczce wymieszanej z bułką tartą i parmezanem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temp. 220 stopni Celsjusza. Podawać np. z “Krwistymi ziemniakami” i sałatką. Ponieważ kawałki kurczaka po upieczeniu były dość blade, następnym razem dodam do panierki dwie łyżki roztopionego masła. Czytaj więcej: Pieczone nugetsy z kurczaka w marynacie jogurtowej The post
Moja Delicjaszybki obiad lub kolację. Wystarczy podgrzać i podać z bagietką. Można też dodać podsmażaną kiełbaskę i otrzymać wówczas bardziej “męską” wersję 😉 Oczywiście leczo można także podawać z makaronami, ryżem, ziemniakami w towarzystwie mięs. Świetnie bowiem pełni rolę surówki lub sałatki w drugim daniu. Podaję tutaj moje dwie wersje, jakie robiłam. Przepis wzorowany na przepisie Olasz z blogu “Przy dużym stole
Moja Delicjaułożyć garść świeżego tymianku. Wyciągamy roladki z pieca i okrywamy folią aluminiową. Zostawiamy przykryte, aby odpoczęły min. 5 minut . Kroimy w plastry i przekładamy na talerze. Podajemy np. z ziemniakami puree i gotowaną marchewką lub z Salsą z mango i chilli. Czytaj więcej: Pieczone roladki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej z pesto z orzechów nerkowca The post Pieczone roladki
Moja Delicjapieczeń będzie gotowa, należy wyciągnąć ją z pieca i przykrytą szczelnie odstawić, aby odpoczęła ( do 1 godziny ). Dopiero teraz pieczeń kroimy i podajemy w towarzystwie sosu majonezowego oraz “Ziemniaków z cebulką dymką i korniszonami”, i Sałatki z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów . Sos z pieczeni można wykorzystać do delikatnego polania np. ziemniaczków. Mięso, które nam zostanie
Moja Delicjazmiksować blenderem. Spróbować, jeśli potrzeba doprawić. Zagotować. Jeśli sos jest dla Was za rzadki, możecie go chwilę pogotować, odparowując nadmiar płynu. Polędwiczki pokroić na kawałki, polać sosem. Podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem lub świeżym pieczywem. Można udekorować świeżym tymiankiem. Polędwiczki wieprzowe duszone w mleku można podgrzewać na drugi dzień w sosie. Czytaj więcej: Polędwiczki duszone w mleku The post Polędwiczki
Moja Delicjapokruszony ser Stilton (lub inny z niebieską pleśnią) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszać, aż do rozpuszczenia. Steki wyłożyć na talerze, dodać sos pieczarkowy. Ja podałam w towarzystwie puree z ziemniaków i sałatki z surowego brokuła . * O tym Gordon nie wspomina w swojej książce. Ale ja skorzystałam akurat z pomysłu Pascala i uważam, że świetnie ten pomysł się sprawdził w przypadku
Moja Delicjapieca. Piec 1 godzinę . Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać ok. 10-20 minut , aż najgrubsze kawałki mięsa będą miękkie przy kości. Gotowe danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, które mieszamy przed wyłożeniem na talerze z kilkoma łyżkami sosu z pieczeni oraz z chrupiącą sałatą z dresingiem słodko-ostrym . Sosem z pieczeni polewać kawałki mięsa wyłożone na talerz. ( Pamiętać należy
Moja Delicjatemu szybciej się zagrzeją i nasiąkną sosem. Pulpety z indyka możecie podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię z kaszą jaglaną, ale równie dobrze sprawdzi się ryż, makaron lub ziemniaki. Pulpety z indyka możecie również przygotować w Klasycznym włoskim sosie pomidorowym , którego przypis znajdziecie tutaj . Dla wszystkich gustujących w takich obiadach polecam również inny przepis na Klopsiki z indyka
Moja Delicjatalerze. Każda porcja filetu z łososia pakowana jest oddzielnie, dzięki temu każdy otrzymuje swój pakiecik na talerzu. Do tak przygotowanego łososia w papilotach świetnie będą pasować frytki z batatów, ziemniaki z wody lub kasza jaglana. W przypadku kaszy, proponuje na talerz wyłożyć porcję kaszy, a na nią wyłożyć bezpośrednio pora z łososiem. W pozostałych przypadkach paczuszkę z łososiem można położyć
Moja Delicjapotrzebujecie do ich przygotowania to wybrane warzywa, oliwa z oliwek i piekarnik. U nas tym razem padło na bataty i seler. Oczywiście w roli takich frytek mogą także wystąpić ziemniaki, pietruszka, marchew… wybór należy do Was Ja dzielę się dziś z Wami przepisem na ulubiony zestaw zdrowych frytek mojej Zosi. Jestem pewna, że Waszym dzieciom także one zasmakują Pieczone
Natka Pietruszkisię w kategorii 'posiłku bez ceregieli'. Bo dlaczego miałabym robić tylko jedn ą porcję chilli? Albo bawić się ze składnikami na kubeczek kormy z kurczaka? Czy tagine ze słodkich ziemniaków i cieciorki? Albo bolognese? Akurat te potrawy można spokojnie ugotować w większych ilościach, a potem odgrzać jedn ą porcję, nawet i w kubeczku, jeśli taka wola. Ale znalazłam również
Lejdi of the houseskład może wchodzić jeden gatunek grzybów leśnych. Najsmaczniejszy będzie jeśli zmieszasz różne grzyby: podgrzybki, kurki, borowiki. Sos będzie doskonałym dodatkiem do makaronu (tagliatelle, penne), kasz (gryczna, pęczak, jęczmienna, jaglana), ziemniaków oraz klopsików wieprzowych, drobiowych i wegeteriańskich. Składniki: 500 g grzybów leśnych 1/2 średniej białej cebuli 1 duży ząbek czosnku 1/2 szkl. białego wina (półwytrawne) 100 g śmietany 18% 1 łyżka
Codziennik Kuchenny