prostu aksamitny smak :) Któż nie uwielbia domowych rogalików z konfiturą? :) Składniki: ½ kg mąki 25 dag ugotowanych ziemniaków 10 dag masła 1 jajko ½ szklanki maślanki 1 dag drożdży 1 cukier waniliowy 1 jajko do smarowania 2 łyżki maku konfitura Wykonanie: Przeciśnięte przez praskę ziemniaki zmieszać z mąką, masłem, jajkiem i maślanką wymieszaną z drożdżami i cukrem waniliowym. Całość dobrze wyrobić
Tradycyjna Kuchniałyżeczki, papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, ząbki czosnku 5 sztuk, natka pietruszki 2 łyżki, jajka 3 sztuki, bułka tarta 1,5 szklanki, smalec - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, buraczki - w opisie, pestki dyni łuskane - ile potrzeba wymieszać marynatę z oleju, papryki, kucharka, pieprzu, natki pietruszki, czosnku wyciśniętego w prasce porcje schabowe o grubości 4 cm dobrze(...)ugotowanych buraczków zetrzeć na grubszych oczkach razem z małym jabłkiem, dodać pokrojoną małą cebulę, do smaku cukier, sól, pieprz, sok z cytryny, olej rzepakowy i wymieszać ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem, porcje posypać słonecznikiem i podac z buraczkami, schabowym - obiad jest syty i smakuje z maślanką...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKluski z młodym jęczmieniem mają ładny zielony kolor a w dodatku są smaczne. Zabarwione są w naturalny sposób, bez dodatku sztucznych barwników. Składniki: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 1 szklanki mąka ziemniaczanej 2 łyżki młodego jęczmienia Rafex 2 jajka Szczypta soli Dodatkowo: Mąka do podsypania Sól Olej Sposób przygotowania: Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy na sitku o drobnych oczkach
Bajeczna Kuchniakonfiturą z czerwonej cebuli. Dla mnie lekko za suchy, ale sam jego smak był na tyle dobry, że można było wybaczyć to niedociągnięcie. Kolejnym daniem było żeberko z pieczonymi ziemniakami i żółtym burakiem. I tutaj co uważam za największy komplement z mojej strony - po raz pierwszy zjadłem żeberko ze smakiem. Łatwo odchodziło od kości, a tym samym było idealnie wypieczone(...)Dolinie Baryczy Sery z Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego Wańczykówka Rosół z kaczki Pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli Żeberko z żółtym burakiem i pieczonymi ziemniakami Polędwiczka na pur é e z selera z jarmużem i gorczycą Kruche ciastko z lodami o smaku orzecha włoskiego Szef kuchni Tomasz Biliczak Wnętrze baru Barbara I Wnętrze baru Barbara II Wnętrze baru
Food Squareprawda? :) Moja zalewajka sama w sobie, dzięki zawartości śmietanki jest niezwykle kremowa. Jest dosyć treściwa i bez problemu można nią zaspokoić nawet największy głód! Składniki: 4 białe kiełbaski 5 ziemniaków garść suszonych grzybów 1 cebula 450 ml żurku 200 ml śmietany 30 % woda 2 ząbki czosnku olej 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu ziarnistego majeranek sól(...)angielskie, liście laurowe, pieprz, sporą ilość majeranku oraz solimy do smaku.Wszystko gotujemy razem (do czasu aż grzybki będą miękkie). W osobnym rondelku gotujemy w osolonej wodzie pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie dodajemy je do garnka z resztą składników. Tak przygotowany wywar zalewamy 450 ml żurku. Następnie dodajemy śmietankę i wszystko razem zagotowujemy. Smacznego
Taste Therapyskładniki: 500 g ziemniaków, ugotowanych i zmielonych 100-150 g maki ziemniaczanej 2 jajka 1 łyża oleju 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej sól. pieprz wykonanie: Ziemniaku gotujemy dzień wcześniej. Następnego dnia mielimy, przekładamy na stolnicę dodajemy mąkę ziemniaczana wymieszaną z papryką solą oraz pieprzem, jajka oraz olej i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek o grubości
Domowy Smak Jedzenialekkiej ostrości. Składniki 2 szalotki 1 łyżka masła ghee 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kuminu (nasiona) 1 papryczka chili 2 cm świeżego imbiru 1/2 puszki pomidorów krojonych 3 ziemniaki 1,2 l bulionu warzywnego natka pietruszki (2 łyżki) szczypta curry pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Posiekaną szalotkę szklimy na maśle, dodajemy posiekany(...)czosnek lekko dusimy. Do cebuli dodajemy kumin, posiekaną papryczkę i imbir. Całość dusimy pod przykryciem 5 min. Następnie wrzucamy pomidory wraz z zalewą. Dusimy kolejne 5 min. Ziemniaki obieramy i kroimy na większe kawałki. Wrzucamy do pomidorów, zalewamy bulionem. Kapustę szatkujemy, natkę siekamy, wrzucamy do zupy i gotujemy do jej miękkości. Całość doprawiamy curry i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchensurowego boczku wędzonego ok. 40 dkg wędzonego żeberka 1 marchewka 2 cebule 3 ząbki czosnku łyżka soli pieprz 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu łyżka majeranku jajka ziemniaki zakwas do żurku ew. koperek Do garnka wkładamy białą kiełbasę, dodajemy 2 cebule pokrojone w kostkę, marchewkę startą na dużych oczkach, przyprawy (majeranek rozcieramy w rękach aby uwydatnić smak), czosnek(...)zmniejszamy płomień, po 20-25 min wyciągamy białą kiełbasę, obieram ze skórki, kroję na kawałki i pod koniec gotowania wrzucam do żurku. Kiedy warzywa zmiękną, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy będą już miękkie dolewamy zakwas. Zagotowujemy. Jak ktoś lubi może dodać śmietany lub chrzanu. Smażymy jajka sadzone i kładziemy na talerz wypełniony zupą, posypujemy koperkiem i gotowe
Pelusiowa Kuchniaselera 1,5 szklanki grochu około 2,5 l wody sól, pieprz ewentualnie domowa vegeta do smaku 1 łyżka oregano szczypta majeranku około 4, 5 ziemniaków 100 m słodkiej śmietanki 12 % listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego Wykonanie : Groch zalewamy na noc wodą. Rano odlewamy wodę przekładamy do garnka, wlewamy około 1 l wody(...)obrany seler.Dodajemy,majeranek, oregano, ziele angielskie, listek laurowy sól lub vegetę do smaku. Dolewamy resztę wody. Chwilę gotujemy, następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotujemy zupę aż ziemniaki będą miękkie. Na końcu przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą lub pieprzem. Ja do zupy lubię dodać śmietankę ale wy nie musicie jej dodawać. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiaj bardzo dietetycznie i lekko. Uwielbiam dobrze doprawione gotowane mięso. Te klopsy są idealne do ziemniaków, makaronu oraz ryżu. Można podawać je z sosem no pieczarkowym czy z boczniaków. Danie idealne na zimowy obiad. Składniki : * 400g mielonego mięsa z szynki wieprzowej * mała cebula * ząbek czosnku * 3 łyżki zmielonych płatków owsianych * jajko * sól, pieprz, mielony imbir i cynamon - do smaku * szklanka(...)składniki na klopsy dobrze wymieszać, przyprawić do smaku i uformować kulki. Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć mięso z każdej strony, podlać szklanka rosołu i dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami i surówką
Magiczne Życie MartyPyszne pączki z nietypowym nadzieniem ! Palce lizać! Składniki na ciasto: 6 ziemniaków 4 łyżki kaszy manny 1 jajko sól do smaku tłuszcz do smażenia Składniki na nadzienie: 4 marchewki 1 jajko gotowane 1 łyżka masła 2 łyżeczki cukru Wykonanie nadzienia: Marchew obrać, ugotować do miękkości i ostudzić. Następnie pokroić, dodać cukier i w rondelku dusić kilka minut razem z masłem(...)wolnym ogniu. Następnie drobno posiekać z ugotowanym jajkiem, posolić do smaku i starannie wymieszać. Wykonanie : Ziemniaki obrać, ugotować i jeszcze ciepłe przetrzeć. Dodać kaszę mannę, jajko, sól do smaku i całość dokładnie wymieszać. Na dłoni formować placuszki, nadziewać marchewką, zlepiać w kulki i smażyć w dużej ilości tłuszczu
Tradycyjna KuchniaProste w wykonaniu ale jakie pyszne! Składniki: 16 ziemniaków 35 dag mięsa wieprzowego 2 łyżki mąki 2 cebule 5 dag tłuszczu sól do smaku pieprz do smaku 1 kostka warzywna olej do foremek Wykonanie: Mięso opłukać, i ugotować do miękkości z dodatkiem kostki warzywnej. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, dodać mąkę, przyprawy do smaku, przysmażoną cebulę. Całość dokładnie wymieszać
Tradycyjna Kuchniadodatkiem jarzyn oraz tradycyjnie kaszy. Składniki: 400 g mięsa (udka z kurczaka lub żeberka) 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera cebula 1/2 szklanki kaszy (jęczmiennej, jaglanej) 4 ziemniaki 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz natka pietruszki Mięso zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować. Dodać ziele i liście laurowe, zmniejszyć ogień i gotować około 45 minut (żeberka nieco(...)Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę opalić i razem z wszystkimi warzywami dodać do wywaru. Wsypać również kaszę. Gotować kolejne 15 minut. Doprawić solą. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować aż zmiękną. Mięso wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i pokroić na kawałki. Doprawić świeżo mielonym pieprzem
wyzwania kuchennelecz jak padło hasło "a może na obiad coś w sosie grzybowym" to już nie było odwrotu i została spałaszowana w innej postaci. I to jeszcze wyszło wydanie z ziemniakami i z makaronem Tagliatelle czyli każdy miał to na co miał ochotę. Jako dodatek można zrobić szybką surówkę z marchewki z dodatkiem kukurydzy z tego przepisu. Składniki(...)mięsa dolewamy jeszcze szklankę wody. Dorzucamy ziela angielskie, pieprz i liście laurowe. Całość gotujemy na małym ogniu ok 2h. Po tym czasie mięsko jest już mięciutkie. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kluskami i surówką np z tego przepisu . Porcja na 3 obiady dla 2 osób
Piekielna Kuchnia Pati