jakąś ciepłą szybką zupę, która w takie pogody jak ostatnio trochę by mnie rozgrzała. Składniki 2 garści mrożonej marchewki z groszkiem 2 garści zielonej fasolki ciętej 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 3/4 szklanki białego wina 1 kostka rosołowa 1,5 szklanki wody ok 375- 400 ml świeżo mielony pieprz sól do smaku szczypta pieprzu chilli(...)czosnek i jeszcze chwilę smażymy, dolewamy 3/4 szklanki białego wina i smażymy do momentu aż wino zredukuje się do około 1/3-1/2 objętości. Do garnka dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i smażymy wszystko często mieszając około 5 min. Po tym czasie dolewamy wody, dodajemy mrożone warzywa, wrzucamy kostkę rosołową doprawiamy pieprzem i pieprzem chilli. Dodajemy jeszcze jedną łyżkę masła. Gotujemy
Piekielna Kuchnia Patiokazji mąż po powrocie z pracy miał od razu ciepły obiadek, bo już nie było sensu zdejmować patelni z palnika i za 30 min na nowo podgrzewać. Podajemy z ziemniakami lub innymi kluskami typu kopytka śląskie, jako dodatek proponuję jakąś lekką surówkę np z t ego przepisu Składniki (dla 2- 3 osób) 500- 600 g karkówki w plastrach (u mnie(...)oczywiście karkówkę co 30 min przewracamy lub jak nam się o tym przypomni :). Jak karkówka nam się dusi mamy sporo czasu na przygotowanie dodatków jak jakaś sałatka czy ziemniaki. Im dłużej będzie się karkówka dusić tym będzie bardziej miękka 1,5 to takie minimum, u mnie po 2 h była już bardzo delikatna i krucha. Na koniec doprawiamy sos solą
Piekielna Kuchnia PatiProsta i smaczna sałatka, która idealnie łączy śledzia i różnego rodzaju grzyby. Zapewniam, że znika ekspresowo. 3 duże filety śledziowe (najlepiej marynowane, solone też mogą być) 3-4 ziemniaki 1 marchewka 1-2 ogórki konserwowe 1 cebula (niezbyt duża) 3-4 pieczarki 1 garść dowolnych grzybów najlepiej świeżych lub mrożonych (u mnie opieńki, może być kilka grzybów suszonych). Dodatkowo(...)majonez, jogurt naturalny (w proporcji 1:1) świeży lub suszony koperek (opcjonalnie) sól, pieprz Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki, marchew, pieczarki, grzyby ugotować i pokroić w kostkę - razem z ogórkami i cebulą. Wszystkie składniki połączyć z majonezem, jogurtem i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem
Di gotujesałatka warzywna Smak tej sałatki to smak mego rodzinnego domu, smak świąt i jeszcze smak tego co nienazwane. składniki dla sześciu osób 5 ziemniaków 5 średniej wielkości marchewek 250 g groszku konserwowego 6-7 kiszonych ogórków 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki majonezu 5-6 łyżek naturalnego jogurtu sól, pieprz sposób przygotowania W oddzielnych garnkach gotujemy nie obrane marchewki(...)ziemniaki w łupinach. Obieramy przestudzone warzywa, kroimy je w drobną kostkę i wrzucamy do miski Do miski dodajemy kiszone ogórki, również pokrojone w drobną kostkę, oraz odcedzamy na sicie konserwowy groszek. Całość mieszamy, dodajemy musztardę, jogurt naturalny, majonez, sól oraz pieprz. Sałatkę odstawiamy na 30-40 minut w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć
Miód i pieprzniedużych dyni piżmowych. Najbardziej lubię właśnie takie małe sztuki, w sam raz na jedną potrawę. Nie mam spiżarni, ale moje dynie świetnie przechowały się w kuchni, na półeczce obok ziemniaków. Zaglądam do nich tylko co jakiś czas i sprawdzam, czy nie pojawiły się oznaki pleśni. Uważam, że dynia świetnie nadaje się do zimowych, rozgrzewających potraw, więc teraz w styczniu przyszła(...)minuty, aż szpinak zwiędnie. Spróbuj, ewentualnie dopraw do smaku. Gotowy z dyni i fasoli podałam z ryżem, ale równie dobrze będzie tu pasował świeży chleb lub gotowane ziemniaki. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwatłumaczenie nie oddaje w pełni tego czym moja dzisiejsza propozycja jest. Serviettenknödel to nic innego jak smaczny dodatek do dania drugiego. Prościej ujmując to zamiennik tradycyjnych towarzyszy mięsa tj ziemniaków, ryżu czy klusek. Świetnie łączy się z sosami i równie ładnie oraz ciekawie się prezentuje na talerzu. Polecam spróbować! :) Serviettenknödel - roladka do mięsa z suchego pieczywa. Składniki: 330g czerstwych bułek(...)około 50-60 min. Po tym czasie wyciągamy z wody, ściągamy warstwę ściereczki, folii i kroimy na plastry 1,5-2 cm. Smacznego! Podajemy do mięsa jako zamiennik ziemniaków, klusek, ryżu itp. Najlepiej smakuje z pieczeniami w sosie np grzybowym lub pieprzowym
Tagebuch po polskuSkładniki 1/2 główki kapusty białej 4 skrzydełka z kurczaka 1,5 l zimnej wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 3 ziemniaki 1 por (kawałek białej części) 50 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 1/2 łyżeczki kminku 1 pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Skrzydełka gotujemy(...)osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Mięso wyciągamy, a wywar przez gazę przepuszczamy do drugiego garnka. Do wywaru dodajemy pokrojone w talarki marchewki, w kostkę ziemniaki, kawałek pora, obrany seler i obraną, opaloną nad ogniem, pietruszkę. Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, kiedy warzywa zrobią się prawie miękkie. Posiekaną kapustę dodajemy do zupy razem
R'n'G KitchenPrzepis na 3-4 porcje: 0,5 kg szynki wieprzowej 2 cebule białe 400 g pomidorów krojonych firmy Podravka 2 łyżki Ajvaru ostrego firmy Podravka 0,5 kg ziemniaków 100 ml półwytrawnego białego wina 1 ząbek czosnku Sól morska i świeżo mielony pieprz Oliwa z oliwek do smażenia Kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy. Sposób przygotowania: Cebulę(...)całkowicie się zredukuje. Po tym czasie dodajemy ponownie odrobinę wody oraz pokrojone pomidory wraz z Ajvarem i dusimy całość na małym ogniu przez ok. 20 minut. W tym czasie ziemniaki należy obrać i pokroić w kostkę i dorzucić do potrawki, całość zalać winem i po ok. 15 minutach zdjąć z ognia. Smacznego
Emcia PichciKartoflak czyli zapiekanka ziemniaczana to super propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Kartoflak podajemy ciepłe z surówką, polane keczupem lub innym ulubionym sosem. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 pętka ulubionej kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku 2 jaja 2 ząbki czosnku 5 łyżek mąki sól pieprz plasterki szynki Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce (można na średniej wielkości oczkach albo
Smaczne Potrawywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com mięso drobiowe na wywar 1 brokuł (świeży lub niecałe opakowanie mrożonego) 4-5 ziemniaków 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 łyżki prażonej cebulki (opcjonalnie) natka pietruszki 2 listki laurowe 100 ml śmietany 30% 50 ml śmietany 18% sól, pieprz Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem liści laurowych(...)odrobiny soli. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, pora). W międzyczasie oddzielić mięso od kości. Około 10-15 minut przed końcem gotowania wrzucić oczyszczone różyczki brokuła i mięsko. Na końcu wsypać prażoną cebulkę, natkę pietruszki i wlać obie śmietany (rozmieszane z odrobiną wody). Doprawić do smaku
Di gotujejest to podróbka meksykańskiej ale niech mu będzie, że jest jego. Do dzieła :-) Składniki: 1/2 opakowania mieszanki chińskiej - ok.450 g ( u mnie z biedronki) 5-6 ziemniaków 2 puszki czerwonej fasoli 4-5 pomidorów lub poza sezonem puszka pomidorów 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego ząbek czosnku przyprawy : sól, pieprz ziołowy, papryka słodka(...)proszku, papryka ostra w proszku, odrobina masła Mieszankę chińską, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować do miękkości warzyw - ok. 25 min. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić i podsmażyć na maśle razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać do zupy, dołożyć czerwoną fasolę. Gotować jeszcze przez 5 min. doprawić do smaku. Jeżeli zupa
pieprzny smaczekBulwy królujące kiedyś na stołach, to nic innego, jak tak modny obecnie topinambur, który był „ziemniakiem” Indian. Topinambur, słonecznik bulwiasty, w smaku przypomina trochę szparagi, trochę karczochy, a trochę młode ziemniaki. Można jeść go na surowo, gotowany , pieczony, smażony... . Bardzo łatwy w uprawie „sam rośnie”, tylko dlaczego obecnie jego cena jest tak wysoka? Chyba tylko dlatego, że powracając na stoły
królestwo garówTradycyjne polskie połączenie :) Mielone, ziemniaki i surówka z kapusty na ciepło. Przepis na: Mielone Surówka z kapusty czerwonej Ziemniaki, najlepiej z koperkiem
Tradycyjna Kuchniatradycyjnych, a gdy pominiemy kiełbaskę to będą idealnym daniem na piątkowy obiad. Bardzo smaczne, polecam! Składniki: 1 duża główka białej kapusty, 2 łyżki octu Na farsz: 1 kg ziemniaków, 30 dag kiszonej kapusty, 20 dag kiełbasy (u mnie chuda), 2 cebule, sól, pieprz, majeranek, przyprawa typu maggi, ziele angielskie, liście laurowe, 2 kostki bulionowe, olej do smażenia, Dodatkowo: ½ kostki masła(...)Farsz: Kiszoną kapustę opłukać, odcisnąć, poszatkować i przesmażyć. Kiełbasę i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzuci na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia cebulki. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce (jak na placki) i odcisnąć. Przełożyć do miski, dodać do nich kapustę, kiełbaskę, cebulkę oraz sól, pieprz, majeranek i maggi. Dokładnie wymieszać. Liście kapusty rozłożyć, na końcu
Nie tylko w kuchniWegetariańskie, lekkie i pyszne kotlety z jajek i kaszy jaglanej w towarzystwie kremowego puree z ziemniaków i ogórków kiszonych - to pomysł na smaczny i tani obiad dla całej Rodziny. Oryginalny przepis Grzegorza z MniamMniam.pl troszeczkę zmodyfikowałam i wyszły naprawdę dobre, bezmięsne kotlety, którymi nie pogardził nawet mój mięsożerny Mąż(...)bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor po 2-3 minuty . Kotlety możesz podać np. z puree ziemniaczanym i ogórkami kiszonymi lub ryżem, ziemniakami i ulubionymi surówkami. Kotlety smakują równie dobrze na zimno. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilony