Składniki: 3 gotowane średniej wielkości ziemniaki 3 gotowane jajka 3 gotowane średniej wielkości marchewki 150 gram wędzonego łososia pęczek szczypiorku majonez mały jogurt naturalny sól, pieprz Sposób wykonania: Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym. Sałatkę układamy warstwowo. Na dno naczynia wykładamy ziemniaki rozdrobnione na tarce o średnich oczkach, posypujemy solą i pieprzem, polewamy majonezem. Łososia kroimy w drobną kostkę , wykładamy
Darcia w kuchniCzęsto spotykam się z pytaniem o szybki i niedrogi obiad. Proszę bardzo :) Przepis na: kotlety jajeczne z ryżem buraczki na ciepło Przepisu na ziemniaki z koperkiem chyba nie muszę umieszczać :) **zdjęcie ziemniaków zapożyczone ze strony http://healtheatingfood.com
Tradycyjna Kuchniabardzo długo poleżą- to w kilka godzin udało się zrobić dzieciakom pierniczki. Ten pierniczek rozpływa się w ustach. Można je przygotować niezależnie od pory roku! Składniki batat -czyli słodki ziemniak, minimum 450 g 120 g mąki ryżowej lub kokosowej 250 g mąki poznańskiej typ 500 100 g cukru pudru-zmieliłam nierafinowany cukier trzcinowy 2 łyżeczki przyprawy do piernika(...)może być inny pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Do dekoracji rodzynki sułtańskie KRESTO posypki wszelakie cukier do polew + woda Najpierw upiecz ziemniaka w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut. Gdy wystygnie obierz go i zblenduj na gładki krem. Wszystkie składniki włóż do misy, dodaj krem z batata i zagnieć kulę
Z Kuchni Do Kuchniproduktu, są przyprawy. Zdarza się, że z braku czasu idziemy na łatwiznę i zamiast kombinować z różnymi mieszankami, kupujemy po prostu sklepowe. Do pizzy, mięsa, kurczaka, ryb czy nawet ziemniaków - wybór jest naprawdę duży. Niestety czasem nie zdajemy sobie sprawy, że nawet takie pozornie nieszkodliwe mieszanki kryją w sobie mnóstwo niechcianych dodatków. Okazuje się, że nie tylko możemy znaleźć(...)natki pietruszki ½ łyżeczki tymianku 1 łyżeczka kurkumy 6. Przyprawa do pizzy 2 łyżeczki oregano 1 łyżka bazylii 2 łyżki suszonej cebuli szczypta tymianku ½ łyżeczki granulowanego czosnku 7. Przyprawa do ziemniaków 4 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka koperku 1/2 łyżeczki zmielonego kminku 1/4 łyżeczki
Powiedz dietom niewyjść i wrócić do domu mokrym po uszy:) Ale zabawa przednia. Po powrocie czekał na nich obiadek. Miałam dzisiaj obiad, który należy do moich najsmaczniejszych. Gulasz wołowy, podałam z ziemniakami i surówką. Prawda, że smacznie :) Taki dobrze doprawiony idealny na chłodne dni. Może się skusicie na takie mięso . Składniki 800 g wołowiny bez kości 2 łyżki masła klarowanego(...)czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty. Polecam z ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem lub kluskami. gulasz wołowy
O kuchni z uczuciemGnocchi szpinakowe są miękkie, ładne i smakują cudownie. Polane oliwą i startym parmezanem nie potrzebują żadnego towarzystwa :) Potrzebne składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklana mąki ziemniaczanej 1 jajko szpinak w liściach 2 ząbki czosnku 1/3 startej gałki muszkatołowej 3 łyżki soku z cytryny(...)ząbki czosnku, gałkę muszkatołową, pieprz i sól i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy sok z cytryny i dusimy przez ok. 5 min. Ostygnięty szpinak mieszamy z ziemniakami, dodajemy mąki, jajko i wyrabiamy ciasto. Następnie lepimy g nocchi, które wrzucam do wrzącej i osolonej wody, gotujemy przez 2 minuty aż nie wypłyną. Podajemy z oliwą i startym parmezanem
Łycha smakówwłaściwie obie są bardzo dobre. Nie rezygnujcie z mięty nadaje zupie bardzo fajny posmak. Potrzebne składniki: 10 ogórków małosolnych 1 l wywaru warzywnego mały jogurt naturalny 5 ziemniaków sól, pieprz 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju kokosowego garść mięty garść koperku do posypania Przygotowanie: Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gotujemy wywar wraz(...)ziemniakami. Cebulkę z czosnkiem zalewamy wywarem i gotujemy ok. 7 min. Następnie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ogórki małosolne i 5 łyżek soku z ogórków, całość gotujemy kolejne 7 min., po czym dodajemy jogurt naturalny wraz z posiekaną miętą, pieprz, sól. Przed podaniem zupę posypujemy koperkiem. Tutaj krem
Łycha smakówDoprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać łyżeczkę kminku, jeśli lubicie. Gotować na małym ogniu około 1 godziny, następnie dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta dolać trochę wody. Ja dodałam kilka kabanosów, ponieważ moja kiełbasa nie była zbyt mocno wędzona. Zupa jest rewelacyjna
Kuchnia Pokoleńjeden z moich osobistych faworytów. Kiedy je smażę u siebie w domu bardzo trudno zachować umiar i zwykle od razu znika cały ich zapas PLACKI ZIEMNIACZANE Składniki 6 dużych ziemniaków 1-2 jajka 3-4 łyżki mąki sól pieprz olej 1 łyżka mąki Przepis: Ziemniaki umyć, obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak lubimy, albo zblendować). Wymieszać
Gotowanie-ukmnie Asia K. Uwielbiam ten sposób i często stosuję. Kuskus nadaje się do zagęszczania każdej zupy jarzynowej (*). mięso na wywar (użyłam drobiowego) 20 dag brukselki 3-4 ziemniaki 1/2 kalafiora 1 garść zielonej fasolki szparagowej 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki kaszki kuskus sól, pieprz(...)Opcjonalnie: śmietana Ugotować wywar mięsny z listkami laurowymi i zielem angielskim. Do garna wrzucić pokrojone (wg uznania) warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, pora, selera), oczyszczoną brukselkę (użyłam mrożonej) i fasolkę szparagową. Gotować do miękkości warzyw. 10 minut przed końcem gotowania dodać różyczki kalafiora. Na samym końcu wsypać kaszkę kuskus (nie gotować) i zostawić na kilka minut, aby napęczniała. Doprawić
Di gotujełyżka oliwy Przygotuj: garnuszek sporą patelnię Podaj z: · kaszą, np. jaglaną · ziemniakami · ryżem · surówką Zaczynamy od dokładnego opłukania grzybów , które następnie zalewamy 2 szklankami wody i wstawiamy(...)pokroić na mniejsze kawałki, czasami tak robię. Dodajemy kotlety i całość dusimy na małym ogniu około 40-50 minut aż mięso zupełnie zmięknie. Podajemy z kaszą, ryżem czy ziemniakami. Ja najbardziej lubię z kaszą perłową, jaglaną lub quinoą :) Smacznego! Jeśli podoba Ci się ten przepis to zapraszam na Youtube'a oraz Facebooka
Bazując na smakugotuje się bardzo szybko, co jest jej dodatkowym plusem. Składniki: 1 szkl anka zielonej soczewicy pasek wędzonych żeberek 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 ziemniaki liść laurowy ziele angielskie sól pieprz majeranek łyżeczka mąki Wykonanie: Gotujemy wywar mięsno-warzywny z żeberek i pokrojonych warzyw z dodatkiem przypraw: soli, ziela angielskiego i liścia laurowego. Jeśli(...)mięso zaczyna odchodzić od kości wyjmujemy je i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz wypłukaną soczewicę. Gotujemy do miękkości ok 15-20 minut. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zezłoci wsypujemy mąkę, mieszamy i całość wlewamy na gotującą się zupę. Na koniec dodajemy roztarty w dłoniach majeranek i doprawiamy całość solą i pieprzem
Walijskie Pichceniewszyscy lubią takie danie, ale warto się przekonać. Pamiętam, że jak mama w domu robiła wątróbkę to ja nigdy nie byłam głodna, albo zakopywałam ją na talerzu pod ziemniaki. Smaki jednak się zmieniają i dzisiaj jem ze smakiem. Składniki 600 g wątróbki drobiowej 3 łyżki masła klarowanego 1 łyżka mąki pszennej 2 średnie cebule 1 duże jabłko natka pietruszki sól(...)chwilę smazyć (jabłko musi być miękkie) Dodać usmażoną wątróbkę i wszystko razem chwilę smażyć w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem.. Posypać natką pietruszki. Podawać gorące z ziemniakami lub pieczywem wątróbka z jabłkiem
O kuchni z uczuciemWszyscy jesteśmy trochę rozleniwieni po przerwie świątecznej, więc dziś proponuję łatwe, szybkie i smaczne danie: talarki ziemniaczane z pesto. Składniki: Ziemniaki raczej większe, Olej rzepakowy, Ząbek czosnku, Pesto, Sól i pieprz Wykonanie: Ziemniaki myjemy i wkładamy do garnka całe w łupinach. Gotujemy, aż zmiękną, ale tak aby nie były rozgotowane. Po ugotowaniu wyjmujemy z garnka i kroimy na dość grube
Smaki Przyprawy i Koloryobranych ziemniaków, 1 średnia obrana pietruszka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 50-60 g sera z niebieską pleśnią, sól, 3 łyżki masła, 100 ml mleka Ziemniaki ugotować razem z pietruszką, w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować. Dodać masło, natkę pietruszki, pokrojony drobno ser, trochę mleka i dokładnie utłuc i wymieszać. Dolać mleka. aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą
królestwo garów