ok.1,5-2 litrów wywaru (u mnie nagotowany na żeberkach, ale może być warzywny) - 4 marchewki - duży korzeń pietruszki lub pasternaku - 3 łodygi selera naciowego - kawałek pora - ok.400g obranych ziemniaków - 5 pełnych łyżek kaszy gryczanej białej - 5 pełnych łyżek kaszy jaglanej - duży pęczek natki pietruszki lub 2 mniejsze - sól do smaku (u mnie himalajska) Do wywaru mięsnego dodaję pokrojone(...)minut. Następnie dorzucam podprażoną w suchym rondlu kaszę jaglaną, dodaję także kaszę gryczaną, gotuję kolejne 10 minut. Następnie dorzucam część pokrojonej natki pietruszki, doprawiam solą, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, uzupełniam gorącą wodą i gotuję jeszcze ok.10 minut. Doprawiam jeszcze ewentualnie solą do smaku i dolewam wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Przed podaniem dodaję resztę natkę pietruszki. Można także posypać
Smaczne Zdrowebarszcz biały. Podana ze świeżym pieczywem, jajkiem i kiełbaską stanowi bardzo syty posiłek. Składniki: Dla 6 osób: 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego 3 kiełbaski białe 4 duże ziemniaki 200g tartego, ostrego chrzanu 1 ząbek czosnku 125ml słodkiej 30% śmietanki 30 dkg wędzonego boczku (w miarę chudego) 6 jajek natka pietruszki sól, pieprz kolorowy do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego(...)gotujemy wraz z czosnkiem na wolnym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie wyciągamy kiełbaski i czosnek, a dodajemy tarty chrzan i gotujemy ok 5 minut. 2. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i dodajemy do zupy. Do całości dodajemy słodką śmietankę i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku. 3. Boczek kroimy w cienkie plastry
Kuchnia w czekoladzieZłote pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem. Składniki: kilka ziemniaków oliwa 2 ząbki czosnku rozmaryn suszony papryka suszona - ewentualnie sól Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Przełożyć do miski, skropić oliwą i dodać czosnek oraz łyżeczke rozmarynu. Całość wymieszać i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec
wyzwania kuchennePlacki ziemniaczane: Składniki 1 kg dużych ziemniaków 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól do smaku pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie Obrać i zetrzeć na tarce ziemniaki, cebulę i czosnek Dodać jajko, mąkę i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać ,odlać nadmiar wody.Na dużej szerokiej patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką masę ziemniaczaną
w mojej kuchnisamo a o wiele mniej tłuszczu maja w sobie! Jest to dobry kompromis, aby jeść frytki bez pozostawiania skutków ubocznych jak tycie w biodrach ;-) Składniki: 1 kg ziemniaków olej (słonecznikowy, z orzeszków ziemnych …) przyprawy ulubione Wykonanie Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Umieść je w garnku, zalać wodą i dodać trochę soli.Gotowa
w mojej kuchniDobre na kolację Składniki - 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach - 1 ugotowana marchew - 1/2 puszki kukurydzy - 2 łyżki ciecierzycy z puszki - 1 cebula - 5 plasterków szynki - 5 plastrów sera żółtego - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki może być mrożona - 2 ogórki kiszone - 3 jajka ugotowane - majonez Sposób przygotowania 1. Ziemniaki,jajka,szynkę,ser,ogórki i cebulę pokroić w kostkę na grubej
W królestwie smaków Beatynawet w przewodnikach występuje Kolożwar (Koloszwar). Składniki 1 kg wołowiny gulaszowej 120 g smalcu 1 duża cebula 1/2 puszki pomidorów krojonych ( z zalewą ) 1/2 kg ziemniaków 1 papryka zielona 600 g białej kapusty 1 szczypta estragonu 20 g papryki słodkiej mielonej 2 g kminku mielonego 3 g mielonego pieprzu sól Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)obficie solimy i dusimy razem z posiekaną cebulą. Co jakiś czas podlewamy wodą, by mięso nam się nie przypaliło. Kiedy wołowina będzie półmiękka, dodajemy pokrojoną w paski paprykę, pomidory, ziemniaki (pokrojone w kostkę) i poszatkowana kapustę, zalewamy wodą (tak by wszystkie warzywa były pod wodą). Gotujemy pod przykryciem do miękkości wołowiny. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
R'n'G KitchenWikipedia ; Logo24.pl ; Niam.pl ] : włoska frittata - składniki (wędliny, ser, warzywa) miesza się od razu z masą jajeczną, a nie dodaje na koniec hiszpańska tortilla - przyrządzona z pokrojonych i delikatnie podsmażonych ziemniaków oraz jajek omlet francuski - niesamowicie puszysty dzięki temu, że osobno ubija się białka i żółtka omlet irański - do jajek dodaje się cukier omlet po austriacku - w tej wersji najpierw podsmaża(...)się na patelni cebulę, speck i ziemniaki, a dopiero potem dodaje się masę jajeczną omlet japoński - do omletu dodaje się smażony z ketchupem ryż Składniki na 1 omlet = porcja dla 1 osoby: 2 jaja 1 łyżka wody 1 pomidor - mały 2 plastry szynki kawałek sera feta 2 łyżki szczypiorku - drobno posiekanego bazylia, oregano, sól, pieprz czarny - do smaku
Grunt to przepis!obowiązkowa potrawa świąteczna. Zarówno Świąt Bożego Narodzenia, jak i Świąt Wielkanocnych :) Każdy z nas ma swój rodzinny przepis na sałatkę jarzynową. Dzisiaj zapraszam do mojego domu :)) Składniki: 600 g ziemniaków 400 g marchewki 1 mała pietruszka 3 jajka 3 średnie ogórki kiszone 1 duża cebula puszka zielonego groszku 350 ml majonezu 3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki
Smak mojego domuskładniki: 1000 g ziemniaków 100 g marchewki 120 g cebuli 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej majeranek, sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy nadmiar wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem
Domowy Smak Jedzenianiej również warzywa z rosołu. Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą według Piotra jest smaczna, lekka i pożywna, doskonale sprawdza się w codziennym i świątecznym menu. składniki: 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach warzywa ugotowane w rosole: 3 marchewki 1/2 selera 1 pietruszka korzeń +natka 280 g (puszka) kukurydzy złocistej z groszkiem 3 szt. ogórek kiszony 5 jajek ugotowanych na twardo(...)łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w łupinkach, nie możemy ich rozgotować, mają być jędrne i sprężyste. Ugotowane warzywa z rosołu kroimy w kostkę. Ogórki kiszone i jajka na twardo kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy sałatkę solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy, a następnie dodajemy musztardę, ponownie mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękroimy na malutkie paseczki. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Mięso smażymy na odrobinie oleju a następnie dolewamy wody i dusimy pod przykryciem aż będzie miękkie (ok. godzinkę). Frytki Składniki: -ziemniaki -olej Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy na paseczki i smażymy na gorącym oleju w frytkownicy lub w garnku aż się zarumienią. Sos czosnkowy Składniki: -jogurt naturalny 250ml -3 ząbki czosnku
Magia jedzenia.chilli. Szykujemy sobie stanowisko do panierowania. ustawiamy kolejno: papryka, jajko z mlekiem, bułka tarta. Kurczaczki smażymy na oleju kilka minut z obu stron. Pieczone ziemniaczki: Składniki: -8 średnich ziemniaków -przyprawy (można według uznania ja osobiście dodałam przyprawę do grilla bo ziemniaczki z nią są pyszne) -olej -woda Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i kroimy na pół. Układamy na blaszce. Wlewamy odrobinę
Magia jedzenia.Składniki: -5 ziemniaków -2 łyżki mąki -sól i pieprz -jajko -olej Sposób przygotowania: Ziemniaki trzemy na tarce na najmniejszych oczkach. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Ciasto nakładamy łyżką na patelnie i formujemy placek. Smażymy na gorącym oleju. Smacznego
Magia jedzenia.Składniki: -5 ziemniaków -jajko -1 łyżka mąki -sól i pieprz -olej Sposób przygotowania: Ziemniaki trzemy na tartce na największych oczkach. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Nakładamy łyżką na patelnie i formujemy placki o grubości ok. 1 cm, Smażymy na oleju na małym ogniu z jednej i drugiej strony aż się zarumienią. Smacznego
Magia jedzenia.