rzec: Ile gospodyń tyle przepisów na sałatkę jarzynową. Idealna nie tylko jako samodzielny posiłek, ale też jako dodatek do mięsa czy wędlin. Zapraszam! Sałatka Jarzynowa Składniki: 2 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 średnia cebula 4 duże ogórki konserwowe 3 jajka mała puszka kukurydzy 1 mały korzeń pietruszki 4 łyżki majonezu garść natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę, korzeń
Tagebuch po polskuLubicie zupkę z młodej kapusty? bo ja tak. młoda kapusta marchewka korpus z kurczaka ziemniaki koncentrat pomidorowy (3-4 łyżki) sól, listek, ziele koperek Porcję rosołową umyć, zalać wodą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i poszatkowaną kapustę.Dodać listek, ziele, sól.Gotować do miękkości.Dodać koperek, w razie potrzeby doprawić
Moje domowe kucharzeniewszystkim jest to, że zupa bardzo posmakowała Zuzi :) mało tego - sam szczaw mi wyjada :D Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 4-5 garści młodego szczawiu 2 małe marchewki kilka ziemniaków 1/4 małego selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki czosnku niedźwiedziego 3-4 łyżki śmietany 12% 1 łyżka masła 82% 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mąki Do smaku(...)cebulę, a po chwili czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i seler, chwilę przesmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gdy bulion ponownie zawrze wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Dodajemy posiekany (wcześniej dokładnie umyty) szczaw bez łodyg i chwilę gotujemy, w tym czasie zupę doprawiamy do smaku i dodajemy czosnek niedźwiedzi. Do miski wlewamy śmietanę
Kolorowy Przepisownikteraz postanowiłam nadziać ziemniaczaną masę. Jako farszu użyłam brokuła. Nadziewane kotlety wyszły bardzo smaczne i świetnie smakowały w połączeniu z sosem czosnkowym. składniki: masa ziemniaczana 800 g ugotowanych letnich ziemniaków 1 duże jajko 2 łyżki maki pszennej sól,pieprz słodka papryka tymianek, gałka muszkatołowa farsz 300 g ugotowanego brokuła 1 ząbek czosnku sól dodatkowo bułka tarta siemię lniane złote Kresto(...)olej Rapso do smażenia Ugotowanego brokuła rozgnieść widelcem. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę i odrobinę soli. Dokładnie wymieszać i odstawić. Letnie ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać jajko, mąkę i przyprawy do smaku. Wyrobić masę ale nie wyrabiać długo bo będzie robić się jeszcze rzadsza. Uformować kotlty. Ręce oprószyć tartą bułką i nabierać trochę masy ziemniaczanej. Rozpłaszczyć ją na placuszek
Monia miesza i gotujesmaku duży pęczek liści botwinki 150 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki soku z cytryny kilka kropel tabasco sól, pieprz do smaku dodatkowo ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki Do gotującej wody (około 3l) wrzucamy umyty filet z indyka. Po chwili zdejmujemy pianę z powierzchni wody i wrzucamy do niej warzywa. Gotujemy około godzinę, dodajemy ziołą i przyprawy(...)miękkości po czym całośc miksujemy. Zmniejszamy ogień, jogurt hartujemy i wraz z sokiem z cytryny dolewamy do zupy. Gotujemy około 5 minut, doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego […] Artykuł Zupa z młodych liści botwinki pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogzaspokoi nie jedno – nawet to najbardziej wybredne – podniebienie. Składniki: 2 duże cebule 1 cebula czerwona 1 marchew 1 cukinia 1 kabaczek 1 papryka 10-12 pieczarek 6 ziemniaków 500g pomidorów z puszki oliwa z oliwek sól pieprz cukier tymianek Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na jeszcze chłodny tłuszcz wrzucamy cebulę żółtą i czerwoną pokrojoną w piórka(...)marchew kroimy w dość spore kawałki i wrzucamy do garnka. Podsmażamy mieszając co jakiś czas. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na spore kawałki, które dodajemy do garnka. Obrane ziemniaki kroimy na sześć i dorzucamy do garnka. Podsmażamy około 5 minut. Pieczarki kroimy na pół i wrzucamy do garnka. Cukinię i kabaczka kroimy w większą kostkę i dorzucamy do pozostałych
Jacob Tastesznalazłam soczewicę czerwoną J I tak zupełnie spontanicznie powstała ta oto PRZEEEPYSZNA ZUPA KREM Z SOCZEWICY J 300 g soczewicy czerwonej 1 łyżka masła klarowanego/ oleju 1 duży ziemniak 1 cebula 1 średnia marchewka 1 czubata łyżka przyprawy garam masala 1 czubata łyżka kolendry mielonej 1 łyżeczka kuminu 0,5 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżka mielonego imbiru 3 czubate(...)wodzie, przelać przez sitko i odstawić. Masło rozgrzać w głębokim garnku z nieprzywierającym dnem. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć ok. minutę. Następnie dodać pokrojoną w większą kostkę marchewkę i ziemniak. Wszystko podsmażyć ok. 1-2 minut. Do garnka wsypać soczewicę i podsmażyć minutę. Całość zalać ok. 2 L przegotowanej wody i dodać przecież pomidorowy. Gotować ok. 30-35 minut
Calzonella.comkombinację smakową. O dziwo dodatek kapusty i papryki wzbogacił smak ale nie był natrętny. Wspaniała, sycąca zupa. Polecam! Barszcz ukrainski 200 g buraków pokrojonych w słupki 200 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju 1 cebula, posiekana 1 marchew, starta na grubych oczkach 1 czerwona papryka, pokrojona w paski 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 pomidor(...)tarce 1/2 małej białej kapusty, poszatkowana 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona i opłukana sól, pieprz 1 litr wywaru na wołowinie natka do posypania Do gorącego wywaru dodajemy pokrojone ziemniaki i buraki. Lekko solimy i gotujemy ok 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i przez 5 minut podsmażamy cebulę z marchewką. Marchewka powinna stać się miękka i zacząć się karmelizować
Dzieje kuchennej WiewióryCoś na szybko...i bez żadnego wysiłku..kopytka , dla odmiany podsmażone po ugotowaniu i odcedzeniu. 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dkg mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej jajo sól Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę. Gdy całkiem ostygną połączyć je z jajkiem i mąką, posolić i dokładnie, ale szybko wymieszać. Na oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca, lekko
Moje domowe kucharzenieObierając ziemniaki na obiad, nie wyrzucajcie obierek. Jeśli nie macie trzody chlewnej, która mogłaby je zjeść, zróbcie z nich smaczną przekąskę:) Obierkowe chipsy Ziemniaki umyj dokładnie i obierz. Obierki namocz w wodzie na ok. 30 min. (Nie wciągają tak tłuszczu:) Usmaż tak jak frytki. Po usmażeniu dopraw solą lub czymkolwiek masz ochotę:) Łatwizna:) Chipsy są cieniutkie i chrupiące
Ukojenie PodniebieniaWarzywa do zupy :: pęczek botwinki z buraczkami 1 marchewka 1 mały pęczek koperku Dodatki : pieprz czarny sól sok z cytryny śmietana 2 jajka ugotowanie na twardo szczypta cukru 6 ziemniaków mała cebula 100 g wędzonego surowego boczku Przygotowanie Mięsno-warzywny wywar. Cebulę opaliłem. Mięso zalewałem wodą, zagotowałem, zebrałem osad i dodałem starte na grubej tarce : seler, marchewkę, pietruszkę(...)gotowałem kolejne 10 minut. Na koniec zupę doprawiłem solą, cukrem, pieprzem, zakwasiłem sokiem z cytryny i zabieliłem śmietaną, posypałem posiekanym koperkiem. Botwinkę podałem z jajkiem ugotowanym na twardo oraz ziemniakami z podsmażoną cebulą i drobno pokrojonym boczkiem
R'n'G Kitchenuwielbiamy! W zupie, na surowo, w formie frytek czy czipsów. I tu czuć go bardzo mocno, ku naszej uciesze :) Składniki: ZUPA: 3/4 sporej bulwy selera 1 duża pietruszka 3 ziemniaki 1 łyżeczka masła gałązka lubczyku (malutka) sól, pieprz CZIPSY SELEROWE: 1/2 bulwy selera sól Przygotowanie: ZUPA: Selera, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, w im drobniejsza, tym krócej zupa
Cakes By Kejtfilety z piersi kaczki oliwa pieprz majeranek kolendra kluski śląskie ziemniaki ugotowane mąka ziemniaczana 1 jajko sól Filety myjemy i oczyszczamy, osuszone nacieramy oliwą i niewielką ilością ziół, Odkładamy je na kilka godzin. Ugotowane ziemniaki, dobrze tłuczemy lub przeciskamy przez praskę, uklepujemy w misce, dzielimy na 4 części, 1/4 wyjmujemy, w to miejsce wsypujemy na równo mąki ziemniaczanej, Dokładamy wyjęta
Gotowanie jest łatwecalorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (misa sałatki, ilość można zwiększyć) 6 średnich ziemniaków 6 jajek 3 marchewki 2 mniejsze pietruszki (korzeń) 2-3 ogórki kiszone 2 średnie majonezy 2 jabłka (soczyste) 1 puszka kukurydzy około 1/2 selera (małego) sól i pieprz do smaku opcjonalnie: puszka(...)pękają i łatwiej się je później obiera). Po obraniu kroimy je w kostkę nożem lub za pomocą sitka do krojenia warzyw. Marchewkę, pietruszki i seler obieramy, gotujemy do miękkości. Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Ugotowane i przestudzone obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski z jajkami. Następnie dodajemy pozostałe, ugotowane i pokrojone w kostkę warzywa, ogórki i jabłka
Słodkie okruszki