Gnocchi z batatów są nieco trudniejsze do wykonania, niż tradycyjne, z ziemniaków. Sprawia to struktura batatów, moim zdaniem bardzo przypominająca dynię; miąższ jest więc bardziej wodnisty i trudno formować z ciasta zgrabne kulki lub ciąć kopytka. Dlatego proponuję formować kluseczki za pomocą dwóch łyżek (filmik instruktażowy poniżej) - do ciasta wystarczy niewielka ilość mąki, a samo formowanie nie wymaga wiele wprawy(...)Batata w całości piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25-30 min. Nakłuć patyczkiem w najgrubszym miejscu, jeśli jest twardy w środku, dopiekać kolejne 5-10 min. Wyjąć, zanurzyć w zimnej wodzie, zdjąć skórkę, jeszcze ciepłego przecisnąć przez praskę do ziemniaków. odstawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Masło wymieszać z pozostałymi składnikami, wstawić do lodówki na co najmniej
Kuchnia Prezydentowejznacie ziemniaki z żaru, ale czy wiecie, że ognisko to doskonałe miejsce do przygotowania gęsi, chilli con carne, camemberta w cieście, a także śniadania, kawy i jeszcze ciasta do niej. Metody są najróżniejsze – pieczenie w żarze, pieczenie nad żarem, gotowanie nad ogniskiem i w specjalnym garnku. Przejrzałam książkę i zdecydowałam, że na pierwszy ogień pójdzie kura pieczona(...)wody, a następnie wyrabiamy aż powstanie ciasto, które nie przykleja się do rąk . Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Uwielbiam całego pieczonego kurczaka, ale nie wtedy gdy jest suchy. Dlatego zwykle gdy przygotowuję go w piekarniku obficie skrapiam go cytryną, wkładam ją również do środka. Mam też swoje inne sposoby by kurczak był soczysty – znajdziecie
OstryKęsznacie ziemniaki z żaru, ale czy wiecie, że ognisko to doskonałe miejsce do przygotowania gęsi, chilli con carne, camemberta w cieście, a także śniadania, kawy i jeszcze ciasta do niej. Metody są najróżniejsze – pieczenie w żarze, pieczenie nad żarem, gotowanie nad ogniskiem i w specjalnym garnku. Przejrzałam książkę i zdecydowałam, że na pierwszy ogień pójdzie kura pieczona(...)wody, a następnie wyrabiamy aż powstanie ciasto, które nie przykleja się do rąk . Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Uwielbiam całego pieczonego kurczaka, ale nie wtedy gdy jest suchy. Dlatego zwykle gdy przygotowuję go w piekarniku obficie skrapiam go cytryną, wkładam ją również do środka. Mam też swoje inne sposoby by kurczak był soczysty – znajdziecie
OstryKęsKolejna odsłona pieczonych ziemniaków harmonijkowych, tzw. Hasselback, tym razem w wersji nadzianej- z pieczarkami oraz na koniec posypane serem pecorino i świeżym tymiankiem. W sklepach pojawiły się już młode ziemniaki, zatem jeżeli wykorzystacie je do tego dania nie warto ich obierać, a jedynie dobrze wyszorować ze skórki, dzięki czemu zachowamy dużą część witamin- to bardzo ważne przy tak minimalnej(...)tymianek- do posypania Piekarnik nagrzać na 220 stopni. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i ponacinać w paski (około 3-4 mm) tak, by nie przeciąć ziemniaka od spodu (najlepiej sprawdzi się przy tym drewniana łyżka z długą, okrągłą rączką- przy rączce ułożyć ziemniaka i ciąć do momentu, aż poczujemy opór). Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić połową przygotowanej oliwy/mas
Kraina Miodem PłynącaPieczone ziemniaki w ciekawej odsłonie- pod postacią pieczonych krążków. Choć modyfikacji smakowych tej przekąski może być wiele, dodając np. słodką/ostrą paprykę, chili, rozmaryn, pieprz, czosnek, a nawet można wzbogacić o dodatek sera, to ja postawiłam na skromną klasykę- gruboziarnistą sól oraz świeży tymianek ☺️ Ciekawa, prosta i pyszna propozycja do wykorzystania na codzień jak i wszelakich(...)gałązek * sól- 1,5 łyżeczki Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry (około 2 mm) i przełożyć do dużej miski. Dodać świeże listki tymianku, sól oraz wlać roztopione masło i całość delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać. Blaszkę na muffiny wysmarować masłem i układać- jeden na drugi- krążkami ziemniaczanymi. Piekarnik nastawić na 200 stopni i piec około 30 minut. Podawać natychmiast, posypując
Kraina Miodem Płynącatrywialnego, może smakować do tego stopnia niesamowicie! Mowa o warzywach pieczonych, które niewielu z nas tak przygotowuje. Zazwyczaj są przez nas pieczone, smażone bądź spożywane na surowo. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji ich piec, gorąco do tego zachęcam i czekam na pełne zdziwienia i niedowierzania komentarze o nowych smakach, które odkryjecie :) Najistotniejsze jest to, by korzystać(...)wstawieniem do nagrzanego do 200 stopni piekarnika rośliny skrapiamy oliwą, oprószamy solą i ewentualnie pieprzem. Przykrywamy. Nie ma potrzeby dodawania wody, gdy naczynie będzie przykryte jej nadmiar wyparuje i zbierze się na jego dnie samoistnie. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć z mojego pieczenia, w którym udział wzięły: kapusta włoska, cukinia, seler naciowy, marchew, ziemniaki :) Nie sugerujcie się wyglądem, po obróbce
Taste Of My Daytarty lub ser grana -pieprz,sól,oliwa z oliwek -czosnek i cebula -koperek,seler naciowy -oregano A na wierzch parmezan tarty, pomidor w plastrach, kiełbasa lub ostre salami Trzemy ziemniaki jak na placki ziemniaczane, marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach by nam wióreczka wyszły. Wkładamy do misy, dodajemy jajka, koperek i seler naciowy, sół, oliwę ,pieprz, przeciśnięty przez praskę(...)żaroodporne naczynie smarujemy masłem i wylewamy masę , trzemy parmezan, układamy plastry pomidora, kiełbasy tudzież salami , posypujemy oregano...skrapiamy oliwą z oliwek..i do piekarnika na 180 stopni nawet na 200 ale trzeba patrzeć i regulować. Pieczemy dobre 45 minut . Podajemy z surówkami , gulaszem, grzybami...jak kto woli. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnizostawało z obiadu) i następnego dnia wstawiało do pieca chlebowego. Czasem taką ciepłą blaszkę z tą zapiekanką nosiłam w pole, gdzie Dziadek pracował z najętymi sąsiadami np. przy wykopkach. Bardzo smaczna i sycąca potrawa." Kasza gryczana po gospodarsku - kuchnia podkarpacka Składniki: 200 g kaszy gryczanej 2 szklanki wody 3-4 ziemniaki 2 jabłka (najlepiej kwaśne) 100 g słoniny 2 cebule(...)wysypujemy do naczynia, mieszamy z białkiem i wysuszamy w średnio nagrzanym piekarniku, często mieszając łyżką. Wodę zagotowujemy, solimy i gotujemy w niej kaszę. Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie tłuczemy. Cebulę i słoninę kroimy w kostkę i podsmażamy. Jabłka obieramy i również kroimy w kostkę. Kaszę mieszamy z ziemniakami, słoniną, cebulą i jabłkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem
Trzeci talerzżyłka ryzykanta jest na swoim miejscu, zabrałam się za pieczenie chleba zaraz po tym, jak poprzednie bułeczki zostały pochłonięte. Ciasto nie nastręcza żadnych problemów - jest łatwe w wyrabianiu i formowaniu (moje było nieco lepkie przed wyrastaniem, ale podejrzewam, że dużo zależy od ziemniaków), rośnie po prostu pięknie, a w piekarniku osiąga rozmiary wręcz gigantyczne. Nic nie szkodzi - jest tak smaczny(...)serca radzę ją dodać.Chleb z ziemniakami i bazyliąSkładniki:(na 1 duży bochenek)300 g ziemniaków600 g mąki pszennej42 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru175 ml letniej wody1 jajko60 ml oliwy1 łyżeczka soli1 pęczek bazyliidodatkowo:2 łyżki letniej wody1 łyżka gruboziarnistej soliZiemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Przestudzić, obrać, dokłądnie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, pozostawić do całkowitego ostudzenia.Mąkę przesiać
Pożeraczka, czyli raz adobrzedomowe - lekkie i robione w piekarniku. Palce lizać! Domowe duszonki Dzisiejsza propozycja jest wbrew pozorom bardzo lekka! Warzywa duszone w piekarniku i kurczak, delikatnie przyprawione ziołami, są w sam raz dla każdego. Obiad przygotowany w rękawie do pieczenia jest świetnym rozwiązaniem - mięso jest miękkie i soczyste, warzywa rozpływają się w ustach, wszystko przechodzi intensywnie swoim smakiem. Dodatkowo nic nie smażymy(...)Obraną marchewkę kroimy w talarki. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę (ok. 2-3 cm). A obraną cebulę - siekamy. Całość mieszamy, najwygodniej po prostu ręką. W osobnym pojemniku mieszamy oliwę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek (2 łyżki). Tak przygotowaną marynatą zalewamy warzywa. Mieszamy kurczaka z warzywami i wszystko umieszczamy razem w rękawie do pieczenia, który oczywiście zapinamy. Nasze duszonki nie powinny
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!choroby tarczycy oraz zmagające się z kamicą nie powinny jeść go zbyt często i w dużych ilościach. Idealna na lekki obiad 😉 Składniki: 2 cebule 3 ząbki czosnku 3-4 ziemniaki 200 g świeżego jarmużu 1-1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy Dodatkowo: jajka ugotowane(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby kawałki jarmużu nie zachodziły na siebie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 6-8 min. Studzimy. Zupa: Cebule i czosnek obieramy ze skórki. Cebule kroimy w kostkę, a ząbki czosnku rozgniatamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę
Kuchnia MagdaLenypaprykę. Wszystko razem dusić około 8 minut, następnie ostudzić.Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i wymieszać z pozostałymi warzywami.Jajka roztrzepać i wymieszać ze śmietaną i serem.Do jajek dodać warzywa, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o średnicy 24 cm, wygładzić powierzchnię.Tortillę piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35 minut
Smakowity Blog Kulinarnyąki 2 żółtka 1 du ży pieczony ziemniak 5-6 dag dro żdży szczypta soli 1 50ml mleka letniego 1 łyżeczka cukru Farsz 100 g posiekanej salami 2 łyżki kwaśnej śmietany dodatkowo olej do sma żenia Wykonanie Farsz-wędline pokroić na drobne kawalki i wymieszać ze śmietaną. Ugotowany ziemniak zmiksować na papke.Dodac żółtka ,rozkruszone drożdże,szczypte soli(...)łyżeczkę cukru ,oraz mleka letniego.Dosypać mąke i wyrobić ciasto na gladkie.Pozostawic na okolo 30-40 minut do podwojenia objętości -u mnie w piekarniku z wlączonym światlem.Po wyrośnięciu ,podzielic na cztery części i każdą z nich rozwałkowac na prostokąt.Przeciąć nożem na kwadraty.Każdy kwadrat posmarować farszem i zawijac jak cygaro.Odstawic na 20 minut .Piec w glębokim tluszczu-wtedy
w mojej kuchniświeżego rozmarynu sól i pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 szczypta słodkiej papryki 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu balsamicznego Purée z ziemniaków i młodego groszku: 4 ziemniaki 2 spore garści mrożonego, młodego groszku 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka słodkiej śmietanki Wykonanie(...)dołu, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut, obracając co jakiś czas. Przed końcem dorzucić szalotkę, by mogła się przyrumienić. Po 30 minutach zebrać nadmiar tłuszczu powstałego z kaczki, dodać resztę ziół, zalać winem, piec pod przykryciem kolejne 30 minut. Po tym czasie dorzucić kasztany, dodać ocet balsamiczny oraz masło. Piec kolejne 30 minut doglądając kaczki. Jeżeli
Wino Francja Kuchniaświeżego rozmarynu sól i pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 szczypta słodkiej papryki 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu balsamicznego Purée z ziemniaków i młodego groszku: 4 ziemniaki 2 spore garści mrożonego, młodego groszku 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka słodkiej śmietanki Wykonanie(...)dołu, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut, obracając co jakiś czas. Przed końcem dorzucić szalotkę, by mogła się przyrumienić. Po 30 minutach zebrać nadmiar tłuszczu powstałego z kaczki, dodać resztę ziół, zalać winem, piec pod przykryciem kolejne 30 minut. Po tym czasie dorzucić kasztany, dodać ocet balsamiczny oraz masło. Piec kolejne 30 minut doglądając mięsa. Jeżeli
Wino Francja Kuchnia