Letni, lekki i smaczny obiad! Pieczone w mundurkach młode ziemniaki, kurczak w sosie z chili i różowym pieprzem, podane z jędrnymi zielonymi szparagami! Jestem w raju! Do ziemniaczków zrobiłam sos czosnkowy to połączenie może i banalne, ale jednak najlepsze ;-). Życzę smacznego! SKŁADNIKI: - pęczek szparagów zielonych - młode ziemniaczki około 1,5 kg - masło - oliwa z oliwek - sól morska
SMYKWKUCHNIsmażonego dorsza. Dzisiaj pozwoliłam sobie zrobić panierkę z migdałowej mąki i parmezanu, a jako przystawkę przygotowałam prostą surówkę z marchewki i pietruszki. Do ryby przyrządziłam również sos aioli. Młode ziemniaczki “w mundurkach” posypane świeżutkim koprem…oj tak, typowy letni obiad. Polecam również dorsza zapiekanego ze szparagami , smażonego dorsza z boczkiem i karmelizowaną kapustą oraz dorsza z kalafiorowym(...)majonezem, szczypiorkiem i przyprawami. Obiad gotowy! Świeżutki smażony dorsz, cytryna do skropienia ryby, surówka z marchewki i pietruszki, doprawiona olejem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, aioli, młode ziemniaczki…głodni
codojedzenianią trochę czasu. Dziś jednak pokażę Wam pyszne pieczone ziemniaczki, które mieliśmy okazję jeść podczas pobytu w Badenii, a dokładniej u Gosi i Bartka w Todtnauberg, uroczej maleńkiej miejscowości położonej ok. 1400 m n.p.m. na skraju Szwarzwaldu. Zobaczcie, jak tam jest(...)skilifte-todtnauberg.de Gosia i Bartek zabrali nas do tzw. Strauße, gdzie jedliśmy regionalne smażone ziemniaczki, czyli właśnie Brägele. Przepis znajdziecie poniżej, ja natomiast chcę Wam krótko wyjaśnić, co to są Strauße. Jak całej Bawarii bardzo liczne są Biergarteny (klimatyczne, tradycyjne ogródki piwne, z regionalnymi
Kuchnia Prezydentowejdawno nie jadłem pomyślałem :) Jak tylko zobaczyłem na straganie, musiałem go kupić i za chwilę już był w parowarze, a po chwili na talerzu razem z młodymi ziemniaczkami:) Składniki : 3 młode ziemniaczki 2 garście bobu 2 pomidorki cherry Przyprawy : zioła i przyprawy do ziemniaków z płatkami kwiatów, rozmarynem i pieprzem świeży koperek Ziemniaki obieramy, myjemy
Parowar Facetakolejny przystanek w moim projekcie „palcem po mapie” to jest do Norwegii. Pyszny delikatny łosoś polany delikatnym i aromatycznym sosem z zielonego pieprzu a do tego pieczone ziemniaczki Składniki: - 2 kawałki łososia - 4 duże ziemniaki - 1 opakowanie śmietany - 1/2 szklanki białego wina - zielony pieprz - cytryna - oliwa z oliwek - masło - sól, pieprz, czerwona papryka, curry Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy(...)przez ok. 5 minut aż sos nam zgęstnieje. Jak ktoś nie lubi mocno pieprzowego smaku to może użyć go troszkę mniej. Jak mamy wszystko gotowe to nakładamy na talerz ziemniaczki, łososia polewamy sosem pieprzowym. Jeżeli chciałby ktoś bogatszą wersję tego dania to polecam dodanie pieczonych warzyw. Smacznego
Kuchenne WariacjeKolejna propozycja chłodnika, tym razem na bazie jogurtu naturalnego. Podany np. ze smażonymi ziemniaczkami może stanowić doskonałe danie obiadowe w gorący dzień. Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 4 łyżki śmietany kremówki 30% 1 ząbek czosnku 2 duże rzodkiewki kawałek kalarepki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz sok z cytryny 2 jajka Wykonanie: Jajka ugotowałam na twardo(...)przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smak powinien być wyraźny. Chłodnik podałam z ugotowanymi na twardo jajkami i usmażonymi młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem
Kuchenne zapiski EdytyMadzia już nie mogła się doczekać i zaczęła gmerać w doniczce. Jak się okazało miałem rację, a Madzia kazała mi tutaj napisać, że faktycznie ona się myliła i przeprasza :) Ziemniaczki wykopaliśmy dość mizerne, mogłyby jeszcze troszkę podrosnąć, ale jeden fakt jest niezaprzeczalny: to były jedne z najlepszych ziemniaków jakie w życiu jadłem. Poważnie. A ziemniaczki te Madzia pokroiła na kawałki
Marder&Marder Manufacturedrugi dzień mieć błyskawiczny obiad. Do tego wystarczy np. jajko sadzone, gzik z cebulką lub same warzywa, co kto lubi, co kto woli... Można również zaserwować do ziemniaczków kefir, maślankę, koktajl owocowy, itp. To taka uproszczona, wakacyjna wersja młodych ziemniaczków z piekarnika, które również polecam ;-) Składniki: - młode ziemniaki, ilość dowolna - masło klarowane (u mnie 1 łyżka) - 1 łyżka oleju kokosowego
Smaczne Zdrowekoperek oraz pokrojone pomidory. Na wierzch ułóż cytrynę (3 kawałki na rybę) Zawiń w papier do pieczenia Piecz w 170st. przez około 30 minut Można podawać z pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Mi się już nie chciało piec ziemniaczków, została surówka;) Smacznego
pyszne zdrowościkapusty - kapusta duszona w śmietanie z dodatkiem świeżego koperku. Bez zasmażki i smażonej cebulki, prawie dietetyczna. Z niecierpliwością czekam każdego roku na pierwsze zielone główki. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami, kotletem lub smażona rybą. Zapraszam na najprostszą i najsmaczniejszą wersję wiosennego klasyka kuchni polskiej. Składniki: główka kapusty kubeczek śmietany 10-12%, 200 g 1 łyżka soku z cytryny lub octu(...)koperek. Kapusta jest pyszna, bez zasmażki i bez smażonej cebulki. Jeśli dodałaś za dużo wody, lepiej zagęścić kapustę mąką niż wylewać nadmiar wody pełen soli mineralnych podawać z młodymi ziemniaczkami, kotletem lub smażona rybą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest gorąco, że aż nie ma czym oddychać to nawet nie mam ochoty wchodzić do kuchni i gotować:) dlatego najszybszym rozwiązaniem i chyba najlepszym jest lekka sałatka z warzyw, ziemniaczki z koperkiem i jajko sadzone... a do tego zimny kefir :) Składniki: 2 jajka, 1 łyżka masła, kilka młodych ziemniaków, świeży koperek, 2 pomidory, 1 zielony ogórek, 2 łyżki posiekanego szczypiorku(...)łyżka oleju z pestek winogron Oleofarm , sól, pieprz. Przygotowanie: Młode ziemniaczki trochę obskrobałam (nie obieram ich)- najlepiej małym ostrym nożem lub nowym zmywakiem z szorstką stroną. Następnie ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Sałatkę zrobiłam z pokrojonych w kostkę pomidorków, ogórka, posiekanego szczypiorku koperku. Dodałam do niej olej z pestek winogron, sól i pieprz. Na patelni Ambition rozpuściłam masełko
Aga w kuchnipokrojone w ósemki obtaczamy w oliwie. Pakujemy w zawiniątka z folii aluminiowej. Pieczemy na średnio rozgrzanym grillu przez ok 40 minut. Dopiekamy przy otwartej folii i bardziej rozgrzanym grillu. Ziemniaczki wychodzą aromatyczne i będą stanowić fajny dodatek do mięs z grilla. Jeśli więc planujecie zwykły obiad, a w ostatniej chwili zmieni się sytuacja to obrane ziemniaczki można właśnie tak zagospodarować
Kuchnia po mojemugustu drugie rozwiązanie. Cygańska receptura okazała się fantastyczna! Kotlet był niesamowicie wilgotny i aromatyczny, a warzywa które przeszły jego aromatem ... istne niebo w gębie. W przyszłości dorzucę jeszcze ziemniaczki i będzie to jednogarnkowy obiad, mięso, warzywa i ziemniaki w jednym - mało pracy, jedno źródło energii - same oszczędności i to jakie pyszne!!! Gorąco polecam ten przepis. Na dwie porcje(...)ułożyć drugą warstwę warzyw. Na wierzchu rozsmarować majonez, lub porobić kleksy i posypać Vegetą - około 2 płaskich łyżeczek. Na samym wierzchu opcjonalnie można ułożyć ćwiartki ziemniaczków oprószonych lekko sola i pieprzem. Naczynie przykryć pokrywką lub zawinąć w folię aluminiową. Piec w 170 stopniach przez 45-50 minut (czas zależy od jakości mięsa
Jadło i czytadłoZapraszam na uczte - w roli głównej łosoś z panierką z płatków migdałowych . Do tego młode ziemniaczki z masełkiem i koperkiem - Palce Lizać ! Składniki ( 3 porcje ) : filet z łososia - 3szt. płatki migdałowe. jogurt naturalny gęsty lub kwaśna śmietana - 3 łyżki. cytryna - 1szt. sól , pieprz - do smaku. Sposób przyrządzenia : Filety z łososia dokładnie myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. Cytrynę dokładnie szorujemy i zalewamy(...)lodówki . Po tym czasie filety smarujemy gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną ( jak kto woli ) i posypujemy płatkami migdałowymi . Pieczemy w temp.200 stopni przez 25 minut . Podajemy z młodymi ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem . SMACZNEGO
Bazylia kontra RozmarynSzparagi najlepiej mi smakują z minimalną ilością dodatków, np. w zestawieniu z młodymi ziemniaczkami i koperkiem - creme de la creme :) Składniki: szparagi młode ziemniaczki koperek masło klarowane lub oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki skrobiemy z cieniutkiej, młodej skórki, gotujemy we wrzątku, solimy pod koniec gotowania. Szparagi myjemy, ułamujemy twarde końcówki, przesmażamy na klarowanym maśle przez kilka
Taste Of My Day