Składniki: (na 2 porcje) na sałatkę: - 5 liści sałaty lodowej (ok. 50 g), - 1 pomidor (ok. 90 g), - 2 rzodkiewki (ok. 40g), - 10 plasterków ogórka (ok. 50g), na ziemniaczki: - 6 ziemniaków (ok. 420 g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, na gyrosa: - 2 filety z kurczaka (ok. 200g), - łyżeczka oleju rzepakowego(...)oleju i przyprawach. Kurczaka smażymy na patelni teflonowej. 4. Przygotowujemy sos czosnkowy: mieszamy jogurt naturalny z wyciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. 5. Ziemniaczki, kurczaka i sałatkę układamy na talerzu z dodatkiem sosu czosnkowego. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który daje uczucie sytości, - likopen (pochodzący z pomidora), który zapobiega procesom
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachJeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy czasu ani ochoty na kilkugodzinne pieczenie, możemy zrobić ziemniaczki. W zasadzie możemy użyć wszystkiego, co mamy pod ręką, a co jest słodkie, daje się pokruszyć i można z tego zrobić małą kuleczkę. Ziemniaczki super nadają się na słodką przekąskę, dzieci bardzo je lubią jeść ale też przygotowywać, bo niesamowitą frajdą jest
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKocham takie przepisy, które są tanie, nie wymagają dużego nakładu pracy, do zrobienia dla każdego, a co najważniejsze ... są BARDZO smaczne :) Chce wam przedstawić zdobywczy przepis na: Kartofelki Marcepanowe, Ziemniaczki, Trufle Śląskie, Ziemniaczki Odpustowe, Marcepanki bez marcepanu.... tyle mają nazw ,że sama nie wiem jak je nazwać :) Składniki: 0,5 ziemniaków 1 kg cukru 1 olejek migdałowy 1 łyżka masła
W Moim Magicznym DomuJakie ziemniaki uwielbiają moje dzieci? Pieczone. Jakie Wam zrobić ziemniaki ? Pieczone. I takie mogą jeść stale. Ja też lubię, ale bardziej jednak jestem zwolenniczką ziemniaczków puree. Najlepsze do pieczenia są ziemniaki impala lub irga. itp. Obecnie w niektórych sklepach możemy kupić ziemniaki odpowiednio oznakowane i do czego są przeznaczone. A jakie Wy ziemniaczki lubicie? Składniki: 1 kg ziemniaków
O kuchni z uczuciemilością ziół prowansalskich, pokrapiamy oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na 30 - 40 minut (uważamy żeby nie przesuszyć mięsa). Podajemy z sałatką z ogórka i pomidora oraz ziemniaczkami*: Składniki: ogórek zielony 2 średnie pomidory jogurt naturalny 150 ml szczypta pieprzu, soli, czosnku granulowanego kilka ziemniaków szczypta bazylii oliwa Pomidory i ogórka kroimy w małe kostki, mieszamy(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w małe kawałki, gotujemy. Kiedy będą miękkie odcedzamy wykładamy na patelnię z odrobiną oliwy. Ziemniaki posypujemy bazylią, smażymy aż będą złote. Smacznego :) *można podawać również bez ziemniaczków, jeśli chcemy bardziej dietetycznie
Moje-pitraszenieżaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią aluminiową i posmarowanej oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 - 40 minut. Podajemy z surówką z kapusty pekińskiej oraz ziemniaczkami*: Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej kawałek pomidora oliwa sól, pieprz, zioła prowansalskie kilka ziemniaków Kapustę pekińską tarkujemy na dużych oczkach, pomidorka kroimy na malutkie kawałeczki wrzucamy do kapusty, przyprawiamy(...)mieszamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w małe kawałki, gotujemy. Kiedy będą miękkie odcedzamy wykładamy na patelnię z odrobiną oliwy. Ziemniaki posypujemy bazylią, smażymy aż będą złote. Smacznego :) *można podawać bez ziemniaczków jeśli chcemy bardziej dietetycznie
Moje-pitraszeniemieszamy - najlepiej ręką. Następnie zawartość miski przekładamy do torebki do pieczenia w piekarniku zamykamy worek i wkładamy na 40-45 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Podajemy z ziemniaczkami z bazylią. Ziemniaki obieramy, kroimy w kawałki (nie za małe) i gotujemy do miękkości. Następnie na wysmarowaną oliwą patelnię wrzucamy odcedzone ziemniaki i posypujemy bazylią. Smażymy aż ziemniaczki będą złociste
Moje-pitraszenieKiedy ciecierzyca już będzie miękka odcedzamy ją, dodajemy do pomidorów, mieszamy. Warzywa przekładamy na kurczaka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Podajemy z ziemniaczkami. Ziemniaczki: Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki, gotujemy do miękkości, odcedzamy i przekładamy na patelnię z oliwą - posypujemy bazylią i smażymy na złoty kolor. Smacznego
Moje-pitraszenieniezwykle delikatne i aromatyczne. Robi się je szybko, a co ważne dla zapracowanych można je spokojnie przygotować wcześniej i odgrzać po powrocie z pracy. Kapustkę polecam podać z młodymi ziemniaczkami, obficie posypanymi koperkiem. Po prostu pycha :) Pulpety: 400g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki 2 jajka sól pieprz świeżo mielony łyżeczka czosnku granulowanego bułka 3-4 łyżki bułki tartej olej(...)gotowania. Gdy kapusta będzie miękka dodać do niej koncentrat pomidorowy, resztę przypraw, wymieszać. Przełożyć pulpeciki i dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem. Podawać posypane koperkiem. Dobrze smakuje z młodymi ziemniaczkami lub jako samodzielne danie
Smakołyki AsiUwielbiam w ten sposób przygotowane ziemniaczki, aromatycznie pachną i smakują jak frytki. Polecam jako dodatek do dań mięsnych. 1kg ziemniaków 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki Oliwa z oliwek Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Przyprawiamy przyprawami: oregano i ostrą czerwoną papryką. Dokładnie wszystko mieszamy. Ziemniaczki przekładamy do naczynia żaroodpornego , skrapiamy oliwą z oliwek i przykrywamy szczelnie folią
VioletoweKucharzenieokoło 2-3 godziny) Nast ę pnie je ugotowałam, przecedziłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Do swojego wywaru wlałam wodę z gotowania grzybków, dodałam obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaczki i grzybki. Wszystko razem gotowałam ok 10-15 minut. ( aż ziemniaczki zrobiły się miękkie ) Doprawiłam do smaku. wersja ze śmietaną
Darcia w kuchnilink i dowiesz się wszystkiego od A do Z , łącznie z innymi przepisami na osmiornicę Dodatki podane do śmiornicy mogą nadrobić "urodą". W tym wypadku sałatka z ziemniaczków aromatyzowana limonką i ziołami doda ośmiornicy "rumieńca". Celowo wybrałam jasny ocet balsamiczny (a nie ciemny), aby zachować jasny, klarowny kolor sosu powstały w trakcie pieczenia z oliwą. Ziarna kolendry mają zupełnie inny(...)muszczą przy krojeniu. Podać z powstałym w trakcie pieczenia sosem i okiem "złapanym" przy krojeniu (jest bardzo aromatyczny). Można lekko posypac natką. Do ośmiornicy idealnie pasuje sałatka z przyprawionymi ziemniaczkami : Sałatka ziemniaczana: wystudzone ziemniaki obrać ze skórek i pokroić w ok. 1/2 cm plasterki. Do żeliwnego rondla wlać oliwę i podgrzać ją Do oliwy wrzucić ziarna gorczycy, kolendry i kminku
Sztuka gotowania w/g Samirycoś w stylu: masz, masz, bierz, bierz (nie ważne, że nie chcesz). Spam kojarzy mi się z odwiecznym problemem jaki napotykają mamy, babcie, przedszkolanki - no, Maciusiu, masz jeszcze kilogram ziemniaczków, zjedz, zjedz... no proszę teraz mięsko, szeroko buzię otwórz bo się ubrudzisz, no, proszę - za ma-mu-sięęęę, o ładnie, bardzo ładnie, za ta-tu-siaaaa... I tak można(...)ciekawą aparycją ;) Po czwarte - jedzenie wyglądało naprawdę smacznie. Błędem z mojej strony było jedzenie obiadu w domu, ponieważ skusiłbym się z pewnością na jakąś goloneczkę, żeberka i ziemniaczki - czyli wszystko co pasuje do złotego trunku. A to wszystko w przystępnych cenach na każdą kieszeń. Zaproszono nawet Gminne Koło Aktywnych Kobiet w Fajsławicach - panie zaprezentowały swoje smakołyki
Right Behind The KitchenLekko pikantne, czosnkowe, dobrze doprawione ziemniaczki będą idealnym dodatkiem do obiadu. Składniki: 1 kg małych ziemniaczków 1 ząbek czosnku szczypta chilli sól pieprz 2 łyżki oleju Ziemniaki dokładnie wyszorować szczotką pod bieżącą wodą. Podgotować z osolonej wodzie przez kilkanaście minut. Wystudzić. Olej wymieszać z przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Natrzeć ziemniaki. Przełożyć na blaszkę i piec około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawywaru możecie dodać całą zawartość puszki, wtedy zupa będzie miała bardziej fioletowy kolor. Składniki: kość od schabu 2 puszki czerwonej fasoli 2 młode marchewki kilka małych młodych ziemniaczków kawałek selera korzeń i natka pietruszki 1/2 cebuli 2 kiełbaski ziele angielskie, liść laurowy łyżeczka majeranku sól, pieprz śmietanka 12% z kartonika (ilość według gustu) łyżka oleju Kość zalać wodą i gotować(...)momentu wrzenia a następnie odlać wodę i zalać świeżą zimną wodą. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, obrane ziemniaczki, marchew pokrojoną w plasterki, seler i korzeń pietruszki. Odrobinę posolić.Gotować aż warzywa będą miękkie. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju i dodać plasterki kiełbasy, podsmażyć. Fasolę odcedzić, przepłukać. Do gotowego wywaru wrzucić kiełbasę i fasolę, gotować chwilkę, przyprawić. Na końcu wlać śmietankę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia