znajomych. Do ich przyrządzenia użyłam przyprawy, która zawiera miód w proszku... Cóż, trochę sceptycznie podeszłam do tego, ale ta ilość "miodu" to było wszystko, jeśli chodzi o słodki posmak. Jeśli chcemy, żeby żeberka były słodsze - trzeba dodać do marynaty 2 łyżki prawdziwego miodu. Np. kwiatowy. Ja nie dodałam, nie chciałam. Składniki: 500-650 gramów żeberek wieprzowych 2-3 łyżki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comświeżego szczawiu 500 g żeberek wieprzowych 1 mała marchewka 1 mała cebula 1 średni ziemniak sól i pieprz do smaku Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo słodka śmietanka 18% szczypiorek Sposób przygotowania: Żeberka umyć i pokroić w paski po kości, wrzucić do garnka, zalać 1,5 l zimnej wody, dodać pokrojona w półplasterki marchewkę, drobno pokrojoną cebulę i gotować przez(...)kostkę ziemniaki. Gotować aż będą prawie miękkie. Na koniec dodać pokrojony szczaw i gotować kolejne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć garnek z palnika i wlać słodką śmietankę. Jajka ugotować na twardo, dwa zetrzeć na tarce i dodać do zupy, pozostałe pozostawić do dekoracji talerza. Zupę podawać z jajkiem i ewentualnie wkładką mięsną... Smacznego
Gosia gotujeznacznie łatwiej je podzielić na mniejsze kawałki. Pieczone żeberka - składniki: żeberka (1,5 kg) oliwa (4-5 łyżek) zioła prowansalskie czosnek (może być granulowany) sól pieprz słodka papryka woda (1/2 szklanki) Pieczone żeberka - przepis: Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie przyprawiamy je solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi i całość delikatnie skraplamy oliwą z oliwek. Żeberka marynujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mieszać słone ze słodkim. Lubię mio dek ! :) Sądecki Batnik to rodzinna firma założona w 1973 roku. Z miłości i pasji powstało przedsiębiorstwo , które raczy nas wspaniałymi produktami. Miód nektarowo-spadziowy - o wspaniałym bursztynowym kolorze i delikatnym smaku - to dla mnie produkt uniwersalny, pasujący do wielu potraw i napoi. Dziś przygotowałam na jego bazie - żeberka. Żeberka w miodzie(...)Porcja żeberek Do marynaty: 3 łyżki płynnego miodu nektarowo-spadziowego Sądecki Bartnik 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżeczki przyprawy do żeberek lub uniwersalnej przyprawy do wieprzowiny Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Polac marynatą żeberka i dokłądnie natrzec. Odstawić na 2 godzinki do lodówki. Piec około 90 minut w temperaturze
kolorowotorcikowoMięso wekowane...robione jakiś czas temu.. łopatka, szynka , żeberka dowolne przyprawy bulionetka wołowa listek, ziele sól papryka słodka pieprz cayenne przyprawa do mięs knorr susz warzywny Żeberka i mięso pokrojone w kostkę wymieszać z przyprawą do mięsa i odstawić na kilka godzin do lodówki [ u mnie mięsko było w misce Tupperware].Następnie mięsko podsmażyć, dodać przyprawy , bulionetkę
Moje domowe kucharzeniepołówek suchego grochu 0,5 kg żeberek wieprzowych 1 marchewka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz i czerwona słodka papryka do smaku Sposób przygotowania: Żeberka umyć, przełożyć do garnka.Wrzucić groch, pokrojoną drobno cebulę i marchewkę w plasterkach. Zalać 2 l zimnej wody. Dodać 1/2 łyżeczki soli., przykryć i gotować na średnim
Gosia gotujeodpowiednie dla osób, które nie lubią ostrych potraw oraz dzieci. Czas przygotowania: 15 minut +1,5h pieczenia Ilośc porcji: 4 Składniki: 1,5kg żeberek Kilka ząbków czosnku ( oryginalnie główka) 4 łyżki ostrej papryki 4 łyżki słodkiej papryki 4 łyżki pasty pomidorowej 3 łyżki majeranku 2 łyżki octu winnego i 80ml wody ( oryginalnie 100ml wytrawnego wina białego) Sól i pieprz Żeberka(...)wodą i kroimy na dogodne dla nas kawałki. Smarujemy pieprzem, solą i majerankiem. W moździerzu ucieramy słodką paprykę, ostrą i pastę pomidorową. Dolewamy do tego wina lub naszą modyfikację w postaci octu winnego z wodą. Mieszamy wszystko, a następnie smarujemy kawałki naszych żeberek. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Czosnek kroimy w paseczki i układamy między kawałkami żeberek. Do naczynia można wlać
Kolizje Smakówapetyczny kolor. Żeberka w sosie BBQ są delikatne i z łatwością mięso odrywa się od kości. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki miodu 6 łyżek ketchupu 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki sosu jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku 1 łyżka musztardy kremskiej 2 łyżki octu słodowego Sposób przygotowania: Na początku zabieramy się za przygotowanie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemięsa. W tym przypadku miód i żeberka to bardzo udany mariaż :)Składniki:60 dkg żeberek,5 łyżek miodu - polecam miód akacjowy z "Anielskich Przysmaków",2 łyżki octu winnego,1, 5 łyżeczki soli,1 łyżeczka słodkiej papryki,1/4 łyżeczki pieprzu,ok. 3 łyżki oleju,1 średnia cebula.Miód, ocet winny, sól, paprykę(...)Cebulę obrać i pokroić w plastry. Dołożyć do mięsa, lekko obsmażyć razem z nim. Całość podlewać niewielką ilością wody i pod przykryciem udusić do miękkości.Żeberka z takiej marynaty są bardzo kruche. Połączenie słodkiego miodu, octu winnego i pieprzu daje niezwykły smak. Skarmelizowany miód nadaje wspaniałego koloru i aromatu. Polecam wszystkim mięsożercom :)A łasuchom i wielbicielom miodu polecam zerknięcie
Codzienna kuchnia niecodziennapropozycja dzisiejszej niedzieli. Bardzo smaczne i proste danie, podane z ziemniakami i surówką stanowi syty obiad . składniki na 5 porcji 1 kg żeberek 1 łyżka masła ząbek czosnku 5 łyżek sosu sojowego szczypta płatków chili szczypta papryki słodkiej szczypta imbiru(...)proszku 1/2 szklanki miodu sól pieprz przepis Przyrządzamy marynatę z przeciśniętego przez praskę ząbku czosnku, sosu sojowego, miodu . Dodajemy szczyptę płatków chili , imbiru i papryki słodkiej całość marynaty doprawiamy solą i pieprzem . Żeberka kroimy na mniejsze kawałki , zanurzamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na 2 godziny , obracając je co jakiś czas aby całość mięsa się marynowała . Żeberka przekładamy
Smakowite Daniałyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 szklanki wody sól Wykonanie Przygotować marynatę. Do miseczki wlać ketchup,olej i 1 łyżkę wody. Dodać słodką paprykę, pieprz i sól.Wszystko dokładnie połączyć. Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym . Nasmarować marynatą dokładnie z każdej strony mięso , włożyć do naczynia , przykryć i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Najlepiej
O kuchni z uczuciemziemniaków* 30 dag cienkiej kiełbasy* 30 dag żeberek lub kości wędzonych* mały kawałek biodrówki wieprzowej ( z kostką), żeberek surowych, lub kości na zupę* opcjonalnie plaster łopatki, wielkość według uznania* marchewka, pietruszka, seler, por* cząber* sól, pieprz* papryka słodka mielona* papryka ostra mielona* przyprawa typu vegeta ( niekoniecznie)* mąka uprażona za złoty kolor na suchej patelniSposób wykonaniaŻeberka, kości, mięso umyć i włożyć(...)ziemniaki i kiełbasę, dodać nieco soli, pieprzu i vegety, doprowadzić do wrzenia i gotować na delikatnym ogniu.Kiedy ziemniaki będą delikatnie twardawe (jeszcze nie dogotowane) wyjąć żeberka i mięso, a do garnka dodać kapustę, łyżeczkę słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczkę cząbru, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na delikatnym ogniu ok. 15 min.W między czasie obrać mięso
Mix smakupiwa, to jednak wyjątkowo mi zasmakowało. Ma lekko słodki, jeżynowy smak, nie jest gorzkie i ma wspaniały kolor. Smakiem bardziej przypomina oranżadę niż piwo, jednak nie jest tak mocno gazowane. Gdy tylko piwo pojawi się na sklepowych półkach, na pewno znajdzie się na liście moich zakupów:) Jeszcze nigdy nie robiłam żeberek w piwie, dlatego gdy tylko się dowiedziałam, że dostanę(...)Następnie wyjąć mięso z marynaty i smażyć na patelni grillowej lub opiekać na grillu przez około godzinę, w między czasie obracając i często smarując pozostałą marynatą. Żeberka są soczyste, dobrze wysmażone, lekko słodkie i pikantne zarazem. Jeżynowe piwo doskonale do nich pasuje... Ja smażyłam je na patelni grillowej, ale latem na pewno przygotuję je w ten sam sposób i opiekę
Z miłości do słodkościkminku,sól i pieprz. Cebulka zgotowała się i sos nabrał gęstej konsystencji. I już...uwierzcie na słowo pycha. Żeberka były mięciutkie i bardzo smaczne! Smacznego! Polecam również żeberka pieczone w sosie ostro słodkim
potrawyregionalneSKŁADNIKI 1 pietruszka 1 marchewka 2-3 pęczki świeżego szczawiu 1-1,5 litra bulionu ugotowanego na żeberkach wieprzowych 100 ml śmietany słodkiej 4 żółtka 4 jajka na ugotowane na twardo 50 g masła sól, pieprz i cukier do smaku WYKONANIE Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulke pokrojona w piórka i smażymy do zarumienienia.Nastepnie dodajemy dokładnie
w mojej kuchnijest połowa marca, pogoda jeszcze bez rewelacji, spokojnie można więc zaserwować na obiad pożywny krupniczek. Tym razem w wersji z grubej kaszy i na wędzonym żeberku. Zupka wyszła pyszna, aż słodka od dodanych warzyw i gęsta, bo do krupniku kaszy nie żałuję :) Składniki na duży gar: ok. 300g wędzonego boczku liść laurowy ziele angielskie 1 szkl. kaszy jęczmiennej grubej
Walijskie Pichcenie