lato, kiedy na dworze przyjemnie i ciekawie. W ten weekend udało mi się pogodzić obie przyjemności, czyli spędzanie czasu na wolnym powietrzu i gotowanie. Na weekendowy obiad przyrządziłam żeberka w słodko pikantnej marynacie z miodowego syropu z mlecza. Składniki (na dwa obfite dwuosobowe obiady): ok 1 kg żeberek z łopatki 3 - 4 łyżeczki miodu z mlecza 3 - 4 łyżeczki(...)łyżki oliwy z suszonych pomidorów 1 łyżka keczupu 1 suszony pomidor kilka kaparów (opcjonalnie) 1 łyżeczka chili szczypta płatków chili 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 niewielki ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Umyte żeberka pokroiłam na paski. Posoliłam i posypałam pieprzem. Odstawiam na ok. 2 godziny do wchłonięcia soli. Można na krócej - mi się tyle zeszło na spacerze
Kuchnia po mojemuwłaśnie z przepisami na żeberka. Czytam Wasze komentarze i wiem, że żeberka należą do ulubionych dań zwłaszcza wśród panów. Dlatego zrobiłam kolejną wersję dania z żeberkami w roli głównej, tym razem w sosie słodko - pikantnym z nutą chili... Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych listek laurowy Sos: 120 g brązowego cukru (ok. ½ szklanki) ½ szklanki wody 4-5 ząbków czosnku(...)Żeberka wymagały dopieczenia, więc wstawiłam je do piekarnika jeszcze na 15 minut, tym razem bez przykrycia, żeby się trochę zarumieniły. Żeberka są doskonale upieczone. Są kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Sos wspaniały delikatnie słodki z pikantną nutą chili. Wspaniale smakują z kluskami. Ja podałam z kaszą... Czujecie ten smak? Koniecznie spróbujcie kolejnej wersji moich żeberek. Życzę powodzenia
Kuchnia u Krysiwielką przyjemnością przyrządzam je na rodzinne obiady … i z równie wielką przyjemnością patrzę jak domownicy oblizują paluchy!Dziś mam dla Was przepis na pieczone żeberka w jabłkowo – musztardowej glazurze.Odpowiednio ostre … delikatnie słodkie , podane z pieczonymi ziemniaczkami tworzą danie godne najlepszej restauracji!SKŁADNIKI:* Żeberka – 400 g* Smakowita Pajda z jabłkiem i cebulką – 100 g* Jabłko – 3 szt* Ostra
Ostra na Słodkogotowe. Są jednak sposoby na to, żeby troszkę oszukać, ułatwić sobie życie i przyspieszyć proces grillowania tych bardziej wymagających. Prezentuję Wam dzisiaj moją podpowiedź na zjawiskowo pyszne żeberka w słodko-pikantnej marynacie. Mięsne żeberka, około 1,2 kg, podzieliłam na mniejsze części, tak, aby każda zawierała nie więcej niż 3 kości. Gotowałam je około
Pichceniomaniagrillowania, ale w ten sposób stracą wiele ze swojego smaku. SKŁADNIKi na 2 osoby: 1 płat żeberek w całości (ok. 1-1,5 kg) suche przyprawy do natarcia żeberek: 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka czosnku w proszku 1/2 łyżki soli 1/2 łyżki czarnego pieprzu 1 łyżka ciemnego (brązowego) cukru 1/2 łyżeczki pieprzu sól do saku (uważać(...)dodany do glazury może być dość słony) mokra glazura: 4 łyżki ketchupu lub sosu BBQ na bazie pomidorów 2 łyżki miodu 2 łyżki Ketjap Manis (indonezyjski gęsty słodki sos sojowy) Wykonanie: Żeberka umyć, bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami i natrzeć mieszanką suchych przypraw. Zawinąć żeberka w folię i odstawić do lodówki na najlepiej kilka godzin (minimum 2 godz.), a najlepiej
Sztuka gotowania w/g Samirypapryczka 1 duża cebula 4-5 dużych ząbków czosnku 1 duża puszka kukurydzy (około 440 g) 1 duża puszka czerwonej fasoli 2-3 łyżki oleju mąka do oprószenia żeberek sól, pieprz, słodka papryka 1/2 l gęstego soku pomidorowego Żeberka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na niewielkie kawałki. Każdy kawałek przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę(...)patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu obsmażyć (ze wszystkich stron) oprószone mąką żeberka. Kiedy będą już dobrze zrumienione dodać najpierw 1 łyżkę słodkiej mielonej papryki i przesmażyć ją krótko (to nada ciekawego smaku i koloru zupie), a następnie obraną i pokrojoną w grubą kostkę lub piórka cebulę oraz posiekany niezbyt drobno czosnek. Wszystko razem udusić. Kiedy mięso będzie miękkie
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 2 kg żeberek 0,5 kg kapusty kiszonej 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawa do żeberek rozmayn świeży lub suszony słodka papryka pieprz cayenne liść laurowy(...)ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka czarnego pieprzu Przygotowanie: Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę i nacieramy żeberka. Żeberka oprószamy przyprawą do żeberek, pieprzem cayenne oraz słodką papryką. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni obsmażamy żeberka na złoty kolor bez tłuszczu. Podsmażamy cebulę, dodajemy
Życie zaczyna się w kuchniwłaśnie żeberka w kapuście kiszonej. Mój przepis to połączenie kilku innych przepisów, kilku prób i mojej kulinarnej intuicji. Ostatecznie powstało pyszne danie godne polecenia i koniecznie wypróbowania. Żeberka są słodkie od miodu a kapusta niezwykle aromatyczna, niczym najlepszy bigos! Dla 2 osób 0,5 kg żeberek 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 3 łyżki ketchupu pikantnego
Jadło i czytadłoduszone w kapuście kiszonej. Pychotka :) Składniki: 1 kg żeberek, 0,5 kg kapusty kiszonej, 2 marchewki, 1/2 pietruszki, kawałek selera, 1 szklanka bulionu, przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka wędzona. Przygotowanie: Żeberka myjemy i osuszamy. Kroimy co 1 lub 2 koście, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką wędzoną i majerankiem. Dokładnie wcieramy przyprawy i odstawiamy żeberek na 1-2 godziny
Aga w kuchniPomarańczowe żeberka”, bo dzięki słodkiej papryce, podczas grillowania nabrały takiego koloru. Połączenie żeberek z sosem octowym, który wygląda jak czekolada…..palce lizać, pycha! Składniki: 0.5 kg żeberek pokrojonych w paski, sos octowy z moszczu winogronowego i soku pomarańczowego. Marynata: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki majeranku, pieprz do smaku, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki cukru brązowego, ½ łyżeczki czosnku granulowanego
Moniki SmakołykiSkładniki: 1 kg żeberek kilka ząbków czosnku 2 większe cebule łyżeczka miodu kilka kropel sosu sojowego szczypta tymianku, lubczyku, rozmarynu kilka kropel cytryny sól, pieprz, papryka ostra i słodka Przygotowanie: Żeberka pociąć na kawałki, polać łyżką oleju i posypać przyprawami. Dodać pokrojone cebule i zgnieciony nożem, nie obrany czosnek. Zostawić na 1-2 godz. Piekarnik rozgrzać
Gaździnka warzysposób. Żeberka te są pyszne i świetnie pasują nawet na rodzinny obiad. Żeberka duszone w kapuście SKŁADNIKI: żeberka 60 dag kapusta kiszona 40 dag przyprawa do żeberek papryka słodka sól pieprz olej do smażenia liść laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy PRZYGOTOWANIE: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka zalewamy wodą i obgotowujemy przez około 20 minut. Żeberka kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinieograniczona. Jako, że ja uwielbiam kaszę, to zdecydowałam się właśnie na nią. Składniki: 1 kg żeberek 1 ketchup pikantny 150 ml bulionu 6 cebul sól, pieprz słodka papryka olej Wykonanie: Żeberka natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni. Następnie doprawić słodką papryką. Cebule obrać, pokroić w plastry. Połowę rozłożyć dnie naczynia żaroodpornego. Na nią wyłożyć żeberka i przykryć resztą
Pasja Smakugodziny). (U mnie nie było takiej potrzeby, ale podczas duszenia można dolać piwa lub wody.) Pod koniec gotowania - wsypać majeranek i ewentualnie doprawić do smaku. (*) Jeśli lubicie żeberka na słodko - po zalaniu piwem można dodać 1 łyżkę miodu
Di gotuje