żeberka na słodko - 362 przepisów (strona:15/25)

Żeberka z miodem 216

ostrej papryki 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki opcjonalnie pół łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz do smaku (my zazwyczaj dodajemy po 1 niepełnej łyżeczce) opcjonalnie szczypta mielonych goździków   Przygotowanie marynaty: wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.  Ps. Jeżeli nie chce Wam się samodzielnie przygotowywać marynaty możecie użyć gotowych, dostępnych w sklepach mieszanek przypraw do żeberek z  miodem.  Wypróbowaliśmy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żeberka w pysznej glazurze oraz pieczona marchewka z masłem orzechowym 311

się w ustach. Do tego marchewka z dodatkiem masła orzechowego-zaskakujące ale przepyszne połączenie. Żeberka w pysznej glazurze oraz pieczona marchewka z masłem orzechowym Składniki: 1 kg  żeberek 3/4 szklanki coca – coli 3 łyżki keczupu pikantnego 3 łyżki sosu teryaki 2 łyżki miodu 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego(...)papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kolendry mielonej ½ łyżeczka imbiru 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu oliwa Marchewka: 4-5 średnich marchewek sól, pieprz ¼   łyżeczki ostrej papryki ¼   łyżeczki imbiru ¼ łyżeczki cynamonu ¼   łyżeczki kurkumy 1 łyżka miodu 1,5 łyżki oliwy 2 łyżki masła orzechowego Przygotowanie: Składniki marynaty mieszamy. Żeberka dokładnie myjemy, oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu

Mania Gotowania
Barszcz. 162

jajkiem. Rodzina go uwielbia jest bardzo syty i może wystarczyć jako jedno danie. Zapraszam :) Składniki: 2 żeberka lub jedna noga z kurczaka 2,5 l wody 6 ziemniaków 5 małych buraczków 2 marchewki kawałek selera i pora zielenina ( pietruszka, seler, lubczyk) 250 ml słodkiej śmietanki 12 % 4 jajka ugotowane na twardo sól lub domowa vegeta do smaku pieprz do smaku

Sama słodycz i szczypta chili
KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW Z MAKARONEM I PARMEZANEM 138

Kto lubi zupę pomidorową , co?! Na to pytanie chyba większość odpowie JA! I ja te z ją uwielbiam! Z czasów dzieciństwa pamiętam taką robioną na żeberkach

Ostra na Słodko
Jeżeli musztarda wydawała Ci się banalnym składnikiem, teraz spojrzysz na nią inaczej 217

smakowa – miodowa . Musztarda chrzanowa znajdzie oczywiście swoje miejsce wśród ostrych produktów, podobnie jak bawarska o pikantno-słodkim smaku. Jest w czym wybierać! Przepisy z musztardą, które warto znać Musztarda jest nie tylko składnikiem tradycyjnych rolad schabowych i pieczeni mięsnych (np. comberu jagnięcego, pieczonych żeberek, udek miodowo-musztardowych, polędwiczek w sosie). Musztardę możemy też spotkać w przepisach na sałatkę z kaszą

Codogara
Wędzony sos Barbecue. 162

blogu jest już przepis na standardowy sos Barbecue , o którym pisałam, że pasuje do   żeberek i pikantnych skrzydełek, kanapek z mięsem oraz jako sos do pizzy (smarujemy nim ciasto przed wypieczeniem lub po, jak kto woli). Tym razem przygotowałam go ze słodką papryką wędzoną, która dodała mu dodatkowego posmaku, co moim zdaniem idealnie do niego pasuje. Do jego przyrządzenia

MamaOskarka
Grochówka na żeberkach 171

zimową porą. Pachnąca czosnkiem i majerankiem , po prostu pyszna;)   Grochówka na żeberkach 60 dag żeberek mięsnych , mogą być wędzone 50 dag groszku żółtego  łupanego 2 łyżki suszonej włoszczyzny 3 duże ząbki czosnku 2 Listki laurowe 3 ziela angielskie pół łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej pełna łyżka majeranku estragon  wg smaku łyżeczka  prażonej cebulki sol i pieprz

Takie tam pichcenie
Domowy sos barbecue 232

Wariacja na temat sosu BBQ.  Świetnie sprawdza się do mięs grillowanych, pieczonych -np. żeberek, chrupiących kurczaków ,mięsnych kanapek czy wreszcie tak modnych ostatnio burgerów.SKŁADNIKI1 czerwona cebula2 ząbki czosnku6 łyżek octu balsamicznego4 łyżki keczupu4 łyżki musztardy 4 łyżeczki miodu2 łyżeczki słodkiej papryki2 łyżeczki papryki wędzonej szczypta chilioliwa z oliwek  PRZYGOTOWANIE  Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Tradycyjny bigos 189

gotujemy i każdy ma na niego swój przepis. W każdym domu smakuje inaczej. Jednak zawsze podstawą tej potrawy jest kapusta.  Niektórzy robią z grzybami, inni z samej kapusty słodkiej, a jeszcze inni z samej kapusty kiszonej.  Ja Wam dzisiaj przedstawię mój  przepis na bigos.  Powiem Wam, że bigos najlepiej gotować po Świętach, kiedy zostają nam resztki(...)miękkości. Gdy żeberka będą miękkie oddzielić je od kości , pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę kiszoną, gdy jest bardzo kwaśna odciskamy z wody wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy. Białą kapustę siekamy, oprószamy lekko solą i ugniatamy Do garnka wkładamy poszatkowaną kapustę, wlewamy dwie szklanki wody i gotujemy. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach i dodać do słodkiej kapusty. Do garnka

O kuchni z uczuciem
Sos - marynata barbeque (BBQ - na grilla) 461

urozmaicić domowego grilla podaję przepis na sos - marynatę BBQ. W tym sosie można marynować kurczaka, żeberka i kultową karkówkę;-) Jeżeli ktoś tego sosu nie będzie używał jako marynaty tylko zwykły sos to należy zmniejszyć wszystkie składniki minimum o połowę. Ps. Sos jest gęsty słodko - pikantny Składniki: 1 szklanka pikantnego ketchupu (ja użyłam włocławskiego, ale można wciąć jakikolwiek gęsty ketchup

IMPRESJA SMAKU
Domowy sos barbecue 177

przepis na sos. Warto go zrobić, jest smaczny i świetnie się sprawdził jako dodatek do żeberek . Polecam!Składniki:1 średniej wielkości czerwona cebula3 ząbki czosnku4 łyżki łagodnego ketchupu dobrej jakości4 łyżki musztardy miodowej6 łyżek octu balsamicznego2 łyżki miodu - nie użyłam2 łyżki oleju3 łyżeczki słodkiej papryki  (dałam wędzoną )1/2 łyżeczki pieprzu cayennesól do smakuprzygotowanieW rondelku rozgrzać olej i zeszklić

Stare Gary
Wiosenny kapuśniaczek z młodej kapusty - tradycyjne potrawy gospodyni 147

przedłużania. Może i zupa, jak zupa - ale my uwielbiamy! Dobra, trochę słodka w smaku przez kapustę, ale treściwa, bo jest i włoszczyzna, ziemniaki, boczuś, może i kawałki mięsa, jeśli piesa nie zjadła :) Składniki: główka młodej kapusty porcja włoszczyzny - marchew, pietruszka, seler, por porcja rosołowa mięsna - u nas były żeberka wieprzowe, ale też może być szponder, kość wołowa czy korpus drobiowy(...)czasem używam) 3. Gdy ziemniaki są już na pół miękkie (około 15-20 minut), to dodajemy poszatkowaną kapustę. Gotujemy całość jeszcze z 15-20 minut. Doprawiamy, bo kapusta słodka i smak się zmienił. Dodajemy trochę koncentratu pomidorowego na kolor (jak i na smak). 4. Podsmażamy na suchej patelni boczek lub inny kawałek wędzonego mięska. Wrzucamy do zupy. 5. Dodajemy koperek

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Zupa z czerwoną soczewicą 132

niego. Polecam gorąco. Składniki: 2 szklanki soczewicy mięso do zupy (u mnie 500 g żeberek) pęczek włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler i por kilka ziemniaków puszka pokrojonych pomidorów (400 ml) cebula 3 ząbki czosnki łyżka oliwy 3 liście laurowe 4 ziela angielskie łyżeczka curry łyżeczka czerwonej słodkiej papryki łyżeczka oregano łyżeczka majeranku pieprz ewentualnie pieprz cayenne (jeśli nie macie małych dzieci

na moim stole...
Bigos mieszany z młodą kapustą 157

przelałam ją jedynie wodą, dlatego, że wydało mi się, że mam za mało słodkiej kapusty. Można ją nabyć TUTAJ Potrzebujemy: główka młodej kapusty słoik 900 ml kapusty kiszonej, ja użyłam kapusty kiszonej z Ogródka Dziadunia 1 duża cebula 500 ml soku pomidorowego 0,5 kg żeberek 2 laski długiej, dobrej kiełbasy 0,5 kg wędzonego boczku kilka liści laurowych kilka

MamaOskarka
Żeberka w sosie barbecue (instruktarz krok po kroku) 293

około 1 kg żeberek wieprzowych (2 płaty) olej 2 łyżki octu winnego kieliszek whiskey lub wódki ½ szklanki woda Marynata: 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka bazylii ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki(...)oliwy 1/2 łyżeczki chilli w proszku ¼ łyżeczki wędzonej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 50 ml whiskey lub wódki Przygotowanie: Dzień wcześniej należy przygotować mięso. Ja osobiście wolę aby żeberka marynowały się całą noc w lodówce, nic jednak nie stanie się jeśli zamarynujecie je jakieś   2-3 godziny przed pieczeniem. Rozpoczynamy od bardzo dokładnego mycia żeberek. Następnie usuwamy

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania