czarnymi oliwkami Sałatka z soczewicy i cukinii Semifreddo jagodowo-truskawkowe Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet truskawkowy Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta
Moja smaczna kuchniauwielbiam kuchnię chińską. Składniki na dwie porcje (obiad) lub cztery (przystawka). Azjatycka sałatka z kaczką: 2 nogi z kaczki (razem ok. 500 g) 100 g kapustki pak-choy / rukoli / szpinaku lub roszponki 60 g makaronu ryżowego typu nitki 1 marchewka 1-2 cebulki dymki pęczek świeżej kolendry ziarna granata do posypania + odrobina soku do dressingu Dressing: 2 łyżki jasnego sosu
Poezja smakuprzedstawiam Wam bardzo prosty przepis na makaron w sosie śmietanowym z najbardziej lubianą przeze mnie rybą czyli łososiem. składnik: ok 250 g filetu z łososia, 200 g makaronu ze szpinakiem i pomidorami (ten zakupiłam w sklepie Piotr i Paweł), 4 łyżki śmietanki 30%, 4 łyżki jogurtu greckiego, sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany , pieprz cytrynowy ,cytryna 2 łyżki oliwy
Cukier&PuderSkładniki: - 3 szklanki pokrojonego w kostkę wydrylowanego, schłodzonego arbuza - 1 szklanka szpinaku - 1 szklanka mrożonych truskawek - 2 łyżki stołowe chia - 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny - 20 świeżych liści mięty - szczypta soli morskiej Miksuj w blenderze wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Wartość kaloryczna: 226 kcal Nasionka Chia znajdziecie w sklepie SKWORCU , jedynie 4,95zł/80g
Zdrowie na języku :Pdiecie". Zawarte są tu nowe zasady, wprowadza się nowe produkty, lekko podwyższa kaloryczność. Ciekawe przepisy na pewno zachęcą Cię do gotowania, np. papryki faszerowane kaszą gryczaną, naleśniki razowe ze szpinakiem i fetą, suflet czekoladowy z wanilią czy kulki migdałowe :) Uwierz mi, to wygląda pysznie :) Podsumowując Magdalena Makarowska wydała kolejną świetną książkę, która nie tylko zaciekawi, ale i pomoże. "Schudnij pysznie
Zdrowie na języku :Psosie z różowych grejpfrutów podany z zapiekanymi ziemniakami i sałatką ze szpargów na sałacie rzymskiejDESER:Miniserniczki na kruchym cieście z musem rabarbarowym i truskawkami klikKOLACJA:Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serem feta podane z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym klikPoniżej przepis na łososia. Inspiracją był przepis Gordona Ramsaya, po którego przepisy chętnie i często sięgam.Składniki:Filet z łososiaŚwierzy
Magiczna kuchnia Dariiwkładanie składników i ich wyciąganie na talerz.Składniki podstawowe na sałatki:– sałaty o twardych liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki– twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy i pomidorki koktajloweSkładniki dodatkowe:– warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDietetyczna jajecznica to kolejny przepis w mojej diecie. Taka jajecznica w wersji light obowiązkowo zadomowi się na moim stole, będę ją urozmaicać dodając pomidory, szpinak, czy pieczarki. Ta jajecznica jest może mniej aromatyczna i ociupinkę gorsza w smaku niż jajecznica przygotowana na boczku, czy kiełbasie, czy z kurkami ( uwielbiam), ale za to jest zdrowa, lekka, bardzo puszysta i w dodatku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwykonaniu danie. Możecie je przygotować zarówno na lunch jak i kolację. Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:200 g makaronu tagliatelle ( zielone ze szpinakiem)150 g mięsa z piersi kurczaka150 ml śmietanki kremówki 30%50 g sera gorgonzola50 g masła1 cebula dymka1 ząbek czosnku1 łyżka migdałów w płatkachnatka pietruszkisól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Mięso z piersi kurczaka
kulinarnyJaczynią na podniebieniu nieznanej rewolucji. Kurczaka tego robiłam w ramach obiadu w 30 minut z książki Jamiego Olivera. Trzymałam się ściśle przedstawionego tam zestawu, więc jako dodatki podałam szpinak ze śmietaną i smażone ziemniaki z rozmarynem, a na deser napój z truskawek. Myślę, że jest to ładny dla oka sposób podania bardzo popularnego mięsa, kiedy ktoś wpada na obiad.Składniki
W kuchni wieczorempowrócili najedzeni do Warszawy. I żeby tradycji stało się zadość, nowa knajpa. U Kojota - jejku jak tam było smacznie! Morszczuk z warzywami z wody i frytkami i Sola na szpinaku w tym samym zestawie. Nie no, nic dodawać chyba nie muszę, poza faktem, iż zamawia się przy barze i chwilę trzeba poczekać - pewnie fakt, że byliśmy bardzo głodni
Słodkie Przyjemnościniej powrócić, mając chwilę przed koncertem Kamila Bednarka. Tym razem postanowiłam wziąć smażonego Karmazyna z gotowanymi warzywami i frytkami. Mój, wolał się utwierdzić w przekonaniu, że Sola ze szpinakiem to najlepszy wybór - do tej pory uważa, że miał rację. Czas oczekiwania nie przekroczył 30 minut, cena jest tam przystępna, więc ocena po tych odwiedzinach to 6/6. Będziemy tam wracać.Sola
Słodkie PrzyjemnościWszystko dokładnie ugniatamy, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy.Na patelnie polaną oliwą z oliwek wrzucamy wyparzone, pokrojone na ćwiartki pomidory, szpinak i pokrojone na drobno pieczarki, chwilę dusimy, następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i białą cebulę, wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i dusimy aż do momentu, aż masa się połączy
Słodkie Przyjemnościmalinowe, jagodowe i truskawkowe) ze słodką śmietaną. Muszę przyznać, że troszkę żałowałam, gdyż talerz eM wyglądał dużo ciekawiej - wybrał pierogi z pieca w kruchym cieście ze szpinakiem i serem favita, diabelskie i zza wielkiego muru. Niestety jedliśmy oczami, gdyż 2 duże kruche pierogi wzięliśmy na wynos. Swoje mięsne pozostawiłam (kiepsko doprawione niestety). Co do nieszczęśliwej niespodzianki - Wrocław
Słodkie Przyjemnościstwierdziła, że jest dużo lepsza niż ta w restauracji:)) Wy możecie zrobić swoją ulubioną kompozycję smakową, np. mięsną z kurczakiem lub wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową. Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go serem, sklejając wzdłuż i krojąc na małe kawałki
Słodko-Słony Świat Ilony