przypadku, że zestawienie było trafne, zapisuję sobie składniki.Teraz mając bloga, robię to tutaj właśnie, dzieląc się ze wszystkimi chętnymi moimi eksperymentami. Składniki: 200 g makaronu ze szpinakiem ( ja miałam gniazdka wstążki ) 100 g szynki szwarcwaldzkiej cieniutko pokrojonej 100 g sera pleśniowego camembert 1 dojrzałe awokado 1 nieduża kiść czerwonego winogronu 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor duża garść świeżej bazylii
Gosia gotujelekkie sałatki. Dzisiaj zapraszam na jedną z takich. Idealna na lunch, ale również pożywne śniadanko...polecam. Składniki: Garść roszponki Kilka gałązek radicchio kilka gałązek kolendry kilka listków świeżego szpinaku 1 duży pomidor 3 pieczarki 1 jajko 1 łyżeczka masła Sos: 1/2 dojrzałego awokado kilka listków kolendry 1 łyżka majonezu 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez
Gosia gotujeSufletu też bym nie ryzykował. I co Wy na to - pod którym listem się podpiszecie? Doprawdy tyle kontrowersji co marchewka nie wzbudza chyba żadne inne warzywo (może oprócz szpinaku?). Ja pokochałam ją dopiero jako dorosła osoba, kilka lat temu, a mimo to ta miłość jest naprawdę trudna - nadal wyławiam marchewkę z rosołu. Zachwycam się jednak jej nietypowymi
KUCHARNIAomega-3 (ok.60%) i omega-6 (ok. 40%) oraz błonnika (ok. 25%). Poza tym mają bardzo dużą zawartość wapnia (6 razy więcej niż mleko), żelaza (3 razy więcej niż szpinak), magnezu (15 razy więcej niż brokuły) czy selenu (4 razy więcej niż len). Oprócz nich są także bogate w inne substancje: antyoksydanty, witaminy i minerały. Wszystkie te składniki dają
Z Kuchni Do Kuchniśmietanę i ponownie nieco zredukować. Jeżeli trzeba, włożyć kurczaka do sosu i podgrzać na małym ogniu. Podawać kawałki kurczaka polane sosem, z pieczarkami i cebulkami, najlepiej z ryżem i szpinakiem. Smacznego
Stare Garykurkumy i zostawić ok. 3 minut bez gotowania. Zmieszać oba ryże, aby uzyskać biało-żółtą kompozycję. Podawać z surówką: Pokroić pozostałe małe listki kapusty, dodać świeży umyty szpinak, pokrojone w kostkę pomidory, łyżkę kukurydzy z puszki i pokrojoną w piórka cebulę. Doprawić pieprzem, oliwą i octem balsamicznym lub owocowym. Wymieszać. Do gołąbków idealnie pasuje tajski sos słodko-kwaśny
vegetaniebyło przepyszne. Biało-zielony wegetariański kulebiak (5 osób) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie mrożonego brokuła 1 duża kalarepa 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 6-7 szt. szpinaku (brykiet) 10 małych pieczarek 1 słodka śmietana ok. 300 ml 1 serek topiony z ziołami 1 szklanka tartego żółtego sera 1 jajko gałka muszkatołowa, pieprz, lubczyk, tymianek Zaczynamy od ugotowania
vegetaniewytrzymujemy bez makaronów i czas już przyszedł, aby coś przekąsić z ulubionymi kluskami :) Udało nam się ostatnio kupić ciekawą wersję świderków w rozmiarze XL. Do tego kolorowe - zielone ze szpinakiem, klasyczne i czerwone z pomidorami. Fajna mieszanka, jak dobrze poszukacie to w markecie znajdziecie takie. Myślimy, że w większych miastach nie będziecie mieli z tym problemów. Gorzej z małymi miejscowościami
vegetaniedwojga. Soczysta, chrupiąca i sycąca sałatka z całym dobrodziejstwem warzyw, bogatych w witaminy. Podana z fantastycznym sosem. Zapraszam! SKŁADNIKI dla 2 osób: - 3 garście sałaty masłowej - garść świeżego szpinaku - pomidorki koktajlowe (15 sztuk) - 1/4 kostki sera Feta (nisko-tłuszczowej) - oliwki zielone - prażone pestki z dyni ekologicznej - ogórek zielony drobno posiekany - kilka kawałków imbiru marynowanego sos: - 1 łyżka oliwy
SMYKWKUCHNIstopni, pierś w jogurcie wykładamy do żaroodpornego naczynia posypujemy startym serem i pieczemy około 40 minut. (Sprawdzamy pierś nacinając nożem). Kurczaka pokroiłam na plastry i podałam na sałatce - szpinak, rukola, pomidor + olej, sól, pieprz, ocet winny/balsamiczny. Mmm Pycha! Zapraszam do polubienia Facebooka
NA MOIM TALERZUSkładniki: na 2 porcje 2 piersi z kurczaka mały jogurt naturalny papryka słodka kurkuma mięta sól pieprz mix sałat- lodowej, rzymskiej, świeżego szpinaku i rukoli pomidor mozarella lub feta przygotowanie: kurczaka myjemy, oprószamy solą i pieprzem. przekładamy do miseczki i zalewamy jogurtem wymieszanym z kurkumą, papryką i mięta wkładamy do lodówki na ok. pół godziny w międzyczasie kroimy pomidora
Luźna Kuchniadobrze jest wspominać miłe chwile, ale trzeba iść do przodu i tworzyć nowe, może lepsze... ~ Szpinakowe placki kakaowe z winogronami ~ Składniki: 60g mąki gryczanej 50g rozdrobnionego szpinaku około 60ml wody lub soku owocowego (np.winogronowego) 1 łyżka kakao naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy małe placuszki (1 łyżeczka = 1 placuszek
Kuchenny Skrawek Niebabardzo dobrze pamiętam, gdyż ... nienawidziłam jej wręcz. A tak naprawdę mało jest rzeczy, których nie lubię, a ta zupa była dla mnie przez długi czas traumą jak dla niektórych szpinak. No cóż smak i gust się z czasem zmienia, bo teraz to jedna z moich ulubionych zup. Dużo bym dała za to aby zjeść taką jak kiedyś, tę którą gotowała
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizapomnienia. Ale , żeby nie było....to ja sobie te frytki elegancko „przerobię po mojemu” i zrobię w piekarniku ! Składniki frytki karbowane u mnie IGLOTEX filet z kurczaka salatka z szpinaku baby, pomidorków koktajlowych, sałaty lodowej przyprawa do pizzy SKWORCU olej rydzowy SEMCO olej lniany wielkopolski SEMCO olej z wielkopolski rzepakowy SEMCO czarnuszka sól różowa himalajska glassa sojowa Ponti
Z Kuchni Do Kuchni