Zostało mi z obiadu kilka łyżek ugotowanej zielonej soczewicy i uduszonych z cebulą i przyprawami pieczarek. Pomyślałam, że najprościej będzie przerobić je na pastę. Pasta wyszła
Zdrowa Kuchnia SowyZłapałam się na tym, że jaglanki z truskawkami dotąd nie robiłam; jadłam z ryżem i makaronem, a z kaszą nie. Więc nadrabiam i drugi dzień pod
Zdrowa Kuchnia SowyKupiłam kalarepki. Miała być zupa, już po raz drugi się do niej szykowałam, bo za pierwszym razem zanim kalarepka wylądowała w zupie, to została zjedzona przeze
Zdrowa Kuchnia SowyZostało mi trochę ugotowanych ziemniaków, a że miałam ochotę - jak rzadko - na ich przysmażenie, więc dorzuciłam pokrojoną cukinię i kawałek papryki, co się wałęsał bez przydziału
Zdrowa Kuchnia SowyTak jak nie robiłam wcześniej zestawienia kaszy jaglanej z truskawkami , tak samo nie używałam jej dotąd w curry i nie wiedziałam co tracę;) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyTo danie pochodzi z książki "Wiosna w Kuchni Pięciu Przemian", którą to książkę miałam przyjemność recenzować jakiś czas temu. Przepis zaznaczyłam do wykonania jak
Zdrowa Kuchnia Sowy...mała przerwa w zajadaniu się truskawkami;) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyMiałam zamiar zrobić pierwszy raz w tym roku kalafiora w kurkumie , ale w trakcie gdy kalafior się parował zmieniłam zamiar i skończyło się na trochę innej
Zdrowa Kuchnia SowyŚniadania jaglane tak mi weszły w krew, że zapomniałam całkowicie o naleśnikach - nie robiłam ich już bardzo dawno. Dzisiaj jak zwykle nastawiłam wodę na kaszę, ale
Zdrowa Kuchnia SowyZwykle sos na bazie jogurtu robię podobnie, czyli do jogurtu dodaję czosnek i zioła. Ale że ostatnio miałam okazję jeść sałatkę z sosem na bazie curry
Zdrowa Kuchnia SowyMała przerwa się zrobiła na blogu (i nie zaglądałam prawie na inne blogi też, ale zaraz to nadrobię), a to za sprawą końcowych prac nad książką
Zdrowa Kuchnia SowyNie umiem się kompletnie oprzeć tym kolorowym straganom, kupiłabym najchętniej wszystko po kolei nie zważając na fakt, że mam ograniczone możliwości konsumpcyjne;) Ostatnio kupiłam czarną porzeczkę
Zdrowa Kuchnia SowyRobiłam do tej pory mleko sojowe , kokosowe i ryżowe . Następne w kolejności miało być orzechowe z orzechów laskowych, ale najpierw zrobiłam migdałowe, orzechowe jeszcze chwilę poczeka
Zdrowa Kuchnia SowyKupiłam serek ricotta, którego nigdy nie jadłam i który miałam zamiar przeznaczyć do zupełnie czego innego. Ale ochota na zupełnie co innego mi tymczasem przeszła, a
Zdrowa Kuchnia SowyDrugi już raz otrzymałam od wydawnictwa Illuminatio książkę p. Anny Czelej - specjalistki odżywiania wg zasad Kuchni Pięciu Przemian. Poprzednią pozycję, czyli "Wiosnę w Kuchni Pięciu
Zdrowa Kuchnia Sowy