Truskawki - smak lata. 171Truskawki - smak lata. Truskawki zawierają znacznie więcej witaminy C niż cytryna czy inne owoce cytrusowe. Wystarczy zjeść 20 truskawek dziennie,aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na
Przepisy i porady kulinarne
Śliwki - polecane kobietom po trzydziestce ! 140Śliwki - polecane kobietom po trzydziestce ! Sezon na nie
Przepisy i porady kulinarne
Awokado - zdrowie dla cery i serca ! 139Awokado - zdrowie dla cery i serca! Chociaż ma dużo kalorii, jego wartości odżywcze są nie do przecenienia. Jego miękki miąższ nadaje się do smarowania chleba. Nazywane
Przepisy i porady kulinarne
Grejpfrut - najzdrowszy z cytrusów. 165Grejpfrut - najzdrowszy z cytrusów. To najzdrowszy z cytrusów - zarówno żółty , jak i czerwony. Miąższ najlepiej jest zjadać razem z białymi osłonkami. Gorzkawy smak nadaje mu flawonoid
Przepisy i porady kulinarne
Kiwi - wzmacnia układ odpornościowy i krwionośny. 143Kiwi - wzmacnia układ odpornościowy i krwionośny. Jeden owoc kiwi pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę E oraz te z grupy B. Kiwi ma także dużo
Przepisy i porady kulinarne
Gruszki - chronią naszą tarczycę przed chorobami. 172Gruszki - chronią naszą tarczycę przed chorobami. Wbrew powszechnej opinii wcale nie są ciężkostrawne. Drobno pokrojone nie szkodzą nawet osobom z wrażliwym żołądkiem. Gruszki stymulują pracę mózgu
Przepisy i porady kulinarne
Glukoza - dodaje nam energii, zdrowsza niż cukier ? 212Glukoza - dodaje nam energii, zdrowsza niż cukier ? Glukoza, zwana cukrem gronowym, jest cukrem prostym, który odgrywa największą rolę w organizmie człowieka. Wszystkie spożyte przez nas
Przepisy i porady kulinarne
Gotuj z głową - jak dusić ? 194Gotuj z głową - jak dusić ? Duszenie to idealna metoda, aby w sposób maksymalny zredukować utratę substancji odżywczych ! Dotyczy to zwłaszcza warzyw, najpierw smażymy je krótko
Przepisy i porady kulinarne
Wiśnie- ułatwiają zasypianie i obniżają poziom cholesterolu. 153Wiśnie- ułatwiają zasypianie i obniżają poziom cholesterolu. Wiśnie są słodko-kwaśne i przez to orzeźwiające, mają mało kalorii, a dużo substancji działających prozdrowotnie. Zawierają przeciwutleniacz, który
Przepisy i porady kulinarne
Borówki - niezwykle cenne dla oczu. 166Borówki - niezwykle cenne dla oczu. W sezonie warto je spożywać codziennie, a w zimie pijmy dużo soku z tych cennych i smacznych leśnych owoców. Można je
Przepisy i porady kulinarne
Arbuz- doskonały owoc na upalne dni. 209Arbuz- doskonały owoc na upalne dni. Jest doskonały na upalne dni, ponieważ zawiera dużo wody, Gasi pragnienie, obniża temperaturę ciała i chroni przed udarem cieplnym. Podobnie
Przepisy i porady kulinarne
Białe wino usprawnia nasze płuca ! 174Białe wino usprawnia nasze płuca ! Lampka białego wina wypita raz na tydzień usprawnia nasze płuca. Takie działanie mają zawarte w trunku flawonoidy i polifenole, które zwiększają
Przepisy i porady kulinarne
Porzeczki - prawdziwa kopalnia witaminy C. 195Porzeczki - prawdziwa kopalnia witaminy C. Są nie duże i nie pozorne, ale to właśnie one dbają o nasze zdrowie skuteczniej niż cała armia suplementów witaminowych ! Bardzo
Przepisy i porady kulinarne
Czereśnie - są niskokaloryczne i zawierają dużo jodu. 215Czereśnie - są niskokaloryczne i zawierają dużo jodu. Czereśnie są piękne, aromatyczne, cudownie pachną, a do tego są smaczne i słodkie. Choć bardzo sycą, są niskokaloryczne. Owoce
Przepisy i porady kulinarne
Suszone śliwki - są cenniejsze od świeżych owoców ! 195Suszone śliwki - są cenniejsze od świeżych owoców ! Są cenniejsze od świeżych owoców, zawierają siedmiokrotnie więcej błonnika i pięciokrotnie więcej witamin. Mają też niestety dużo więcej cukru
Przepisy i porady kulinarne