upiekły. Pod koniec pieczenia posypałam zapiekankę startym serem wedle uznania. Ja użyłam mozzarelli. Możecie oczywiście użyć dowolnych warzyw i dodać pokrojoną wędlinę np.wędzony boczek. Smacznego! Proste i zdrowe danie
potrawyregionalneZawiera dużo wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. W związku z tym, że dynia jest zdrowa, niskokaloryczna i ma taki piękny kolor polecam ją jeść jak najczęściej. Dziś proponuję poniższy przepis. Składniki: dynia 1 szt.cebuli puszka pokrojonych pomidorów 2 szt.świeżych pomidorów 1 mała ostra(...)Doprawiłam gulasz przyprawami, podlałam odrobiną wody i dusiłam pod przykryciem około 20 minut aż dynia zrobiła się miękka. Dynię podałam z ryżem. Zdrowo,smacznie i kolorowo! Życzę smacznego
potrawyregionalnewitamina B6 i żelazo stabilizują poziom cukru we krwi. Poza tym bardzo dobrze wpływa na układ odpornościowy i oddechowy, ma także właściwości bakteriobójcze. Jedzmy więc pory bo zdrowe;) Polecam dziś surówkę z tym aromatyzowanym warzywem. Składniki: por biała część 1 marchew 1 jabłko 1 łyżka majonezu 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy dijon sól i pieprz
potrawyregionalneProponuję na dzisiejszy dzień placuszki z cukinii. Zdrowe,szybkie i łatwe w przygotowaniu. Składniki: cukinia 2 jajka szklanka mąki garść startego parmezanu (bądź inny ostry ser) natka pietruszki sól pieprz czerwona papryka ząbek czosnku pół łyżeczki zmielonego kminku łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z jednej cytryny Cukinię obrałam,oczyściłam z gniazd nasiennych i starłam na tarce
potrawyregionalneSoki warzywno-owocowe to bomba witaminowa. Smaczna i zdrowa! Karoten z marchwi wpływa na ładny wygląd cery i wzrok. Marchew zawiera 90% wody 7% węglowodanów,sód,potas,żelazo,magnez,cynk,fluor. Prowitaminę A,witaminy C,E,K,B1,B2,B6, kwas foliowy,szczawiowy,nikotynowy. 100 g marchwi to tylko 34 kcal. Ponadto: oczyszcza krew wzmacnia włosy i paznokcie nawilża(...)Mój sok zawiera: marchew jabłka pietruszkę pomarańczę cytrynę Warzywa umyłam Obrałam i pokroiłam na części. Wycisnęłam warzywa i owoce w sokowirówce. I tak powstał pyszny i zdrowy sok. Smacznego
potrawyregionalneszafce pusto,szarlotka zjedzona (przepis na nią TU ) Czas więc coś upiec ;-) 15 minut pracy, drugie 15 pieczenia i już mam przed sobą pyszne, chrupiące i zdrowe ciasteczka. Więcej czasu zajmie Wam zapewne droga do sklepu, po ciastka w których na pewno nie znajdziecie taki pyszny skład... Proponuję również ciasteczka owsiano - czekoladowe (przepis
potrawyregionalneMożna ją posmarować wewnątrz np.koncentratem pomidorowym. Następnie nakładałam na kotlety farsz. i plasterek sera. Zawijałam i spinałam wykałaczkami. Smażyłam roladki z obu stron na złoty kolor. Smaczne i zdrowe! dla lubiących j a r m u ż polecam MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU
potrawyregionalneTradycyjne włoskie pesto przyrządza się z bazylii. Proponuję pesto z innego zielonego warzywa - brokuł. Jest zdrowe, zielone i naprawdę smaczne. Składniki: różyczki brokuł oliwa z oliwek makaron np.świderki Lubelli garść pestek dyni parmezan 2-3 ząbki czosnku sól,świeżo zmielony czarny pieprz Brokuły umyłam i pokroiłam na mniejsze części. Podgotowałam je w osolonej wodzie przez około
potrawyregionalneKolejne ciasto z rabarbarem w roli głównej. Tym razem towarzyszy mu czerwona porzeczka. Te drobne soczyste kuleczki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy C, potas, wapń i fosfor. Polecam również inne przepisy na ciasta z rabarbarem: * ciasto z rabarbarem truskawkami i maślanką * kruche ciasto z rabarbarem * ciasteczka serowe z rabarbarem * rabarbarowe ciasto
potrawyregionalneZupę z ciecierzycy przygotowuje się naprawdę bardzo szybko. Te jasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe. Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy. Można używać jej do wszelkiego rodzaju past,sałatek, zup lub gulaszy. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy
potrawyregionalneprzykryłam garnek ręczniczkiem (moja mama tak robiła z ryżem) i odstawiłam na około 10 minut. Myślę, że chociaż trochę nabraliście apetytu na te małe, złote ziarenka. Zdrowe, o lekko orzechowym smaku. Jest to zachęta, żebyście urozmaicili sobie swoje menu. Myślę,że podając je na stół na pewno zaskoczycie najbliższych. Ja włączyłam komosę ryżową już
potrawyregionalneCiasto drożdżowe jest jednym z moich ulubionych ciast. Długo zachowuje świeżość, jest zdrowe i można do niego dodawać przeróżne sezonowe owoce. Wypróbowałam więc kolejny owoc - tym razem borówkę amerykańską. Wyrosło rewelacyjnie! Smakowało jeszcze lepiej. Polecam! Składniki na ciasto: (forma z dziurką 26 cm) 250-300 g borówki amerykańskiej 4 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży
potrawyregionalnetętnic, anemią, żylakami, dowiedziono też, że znajdujące się w nich związki zapobiegają rozwojowi nowotworów. Wiśnie mają lekkie działanie moczopędne, pomagają zbić gorączkę. Skoro już wiemy jakie są zdrowe - dowiedzmy się jak smakują. Dżem z wiśni wyszedł przepyszny. Gęsty, lekko winny z całymi owocami wiśni. Kupujcie i róbcie go.... bo zima długa, a jakże cudownie otworzyć słoiczek swojego
potrawyregionalnesię przeliczyć na pieniądze, czasem warto wczytać się w to, co jest napisane na etykiecie napojów. Oszczędźmy tego naszym najmłodszym, niech, póki mogą, jedzą i piją to, co zdrowe i naturalne. Może spróbujemy od najprostszej rzeczy, czyli od kompotu jabłkowego? Składniki: jabłka cukier goździki woda Na początek przygotować słoiki: dokładnie umyć i wyparzyć wraz z dekielkami. Jabłka umyć
Codzienna kuchnia niecodziennacynamonowa tarta na kruchym spodzie z orzechami i migdałami. Niebo w gębie. Bez glutenu, mleka, cukru ale nie bez smaku! Na przekór złośliwym, którzy twierdzą że "dieta" jako zdrowe odżywianie to pasmo wyrzeczeń i zerowa przyjemność z jedzenia. Składniki (8 porcji): Ciasto: 1 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki kokosowej/drobnych wiórków 75 g oleju kokosowego/masła 3 łyżki
Powiedz dietom nie