zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:287/734)

Pyszna jajecznica 158

Pyszne i zdrowe śniadanko ! :) Mniam :) Składniki: 6 świeżych jaj (porcja dla 2 osób) pół średniej cebuli 3 plasterki szynki sól pieprz natka pietruszki łyżeczka oleju Wykonanie: Cebulę i szynkę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Gdy się zarumienią dodać jajka, sól, pieprz oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Smażymy na bardzo małym ogniu cały czas mieszając, do momentu

The Sweet Damsel
warzywny koktajl na drugie śniadanie... 202

ogórki zielone, zabki czosnku, łodygi selera i pietruszki wlać wodę mineralną zimną, jogurt gęsty, sól, pieprz, wszystko dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach koktajl warzywny wlać do szklanki - smaczne, syte, zdrowe drugie śniadanie..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ucierane z jagodami i czereśniami 184

szybkich i prostych ale smacznych. Możecie użyć innych owoców jeśli nie macie takich jak ja, też będzie smaczne. Oczywiście jak to bywa najlepiej smakuje jeszcze letnie choć to nie zdrowe. No ale trudno się oprzeć pokusie. Ciacho na każdą okazję jak i bez okazji, zawsze na czasie. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Domowe mini burgery z grilla 198

Bułeczki są domowe, przez to są smaczniejsze i zdrowe. Mięso jest soczyste i wyraziste. Warzywa fajnie smakami i kolorami się uzupełniają i wiele witamin w sobie mają. Jak ser mozzarella, sos i rukolę dodamy to gotowe domowe burgery już mamy. Są to mini burgery grillowane, smaczne, soczyste, chrupiące – wyjątkowo udane. Składniki: bułki 10 szt.: 20 g świeżych drożdży

Moniki Smakołyki
Sałatka z grillowaną cukinią, marchewką, fetą, ciecierzycą, fasolką szparagową z ziarnami dyni, słonecznika i piniolami 305

warzywami , wiosenne racuszki z cukinią i świeżymi ziołami  czy pyszne risotto . Sałatka jest pyszna! Z różnymi teksturami - jest w niej miękka i pyszna cukinia, jędrna fasolka, chrupiąca marchewka, zdrowe ziarenka i wiele więcej!  Składniki:  (składniki dla 2-3 osób) 1/2 szklanki ugotowanego kuskusu - u nas razowy, 2 mniejsze marchewki, 1 średnia cukinia - u nas pół

Plate of Joy
Placek czereśniowo kokosowy na maślance 177

następne. Truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, porzeczki… i nie tylko, to „owocowe symbole” lata. Nie ma lepszego zastosowania dla nich niż… zatopienie w cieście. Oczywiście zjedzone na surowo są bardzo zdrowe, ale co szkodzi nam upiec, np. placek czereśniowo kokosowy na maślance.     Składniki na blaszkę 34 x 25cm: - 5 jaj - 5 szklanek mąki tortowej * - 1 szklanka oleju

mojewypiekiinietylko
Sałatka z orzechami, jajem, papryką i serem kozim 201

Sałatki to bomba witamin! Są zdrowe, smaczne i cieszą oko swoimi kolorami. Łącząc je z garścią orzechów i odpowiednim dressingiem możemy uzyskać całkiem ciekawy posiłek. Polecam szczególnie podczas wzmożonej pracy umysłowej lub podczas nauki, gdyż orzechy włoskie znacznie wpływają na pracę naszego mózgu. Nie bez powodu mają swój kształt, który przypomina mózg.       Składnik

Mango Papaja
Błyskawiczne lody truskawkowe 176

Błyskawiczne lody truskawkowe Lody w 5 minut i to domowe? Możliwe. I to zdrowe, bez sztucznych dodatków, idealne na upalny podwieczorek.  Są gotowe od razu po zmiksowaniu, ale można je z powodzeniem zamrozić i mamy gotowe, domowe lody. Zamiast serka homogenizowanego, można dodać jogurt grecki, będzie jeszcze bardziej naturalnie. Składniki: 450 g mrożonych truskawek 2 opakowania serka

na moim stole...
Zapiekanka z brązowego ryżu i cukinii 155

samego szefa Amaro, ale też zwykłych, prostych dań obiadowych. A my właśnie takie zwykłe i proste dania lubimy. Ostatnio Madzia ma fazę na kasze, ryże i inne rzeczy bardziej zdrowe niż ziemniaki. Więc i ja muszę to jeść. W sumie nie narzekam, całkiem to smaczne :) Potrzebujemy: 200 g ryżu brązowego 340 g cukinii (1 średnia) 150 g sera

Marder&Marder Manufacture
Prawda o ziołach 182

Używacie ziół w swoich kuchniach? Ja jak wiecie używam ziół całymi kilogramami bo są zdrowe, bo poprawiają trawienie, bo dzięki nim nie trzeba używać soli. Same plusy , zero minusów, więc chyba warto. Niedawno dostałam prezent od Wydawnictwa Esprit [ klik ] w postaci dwóch książek właśnie o ziołach. Ja wiem o ziołach sporo ale tylu ciekawostek jeszcze się dowiedziałam

Moje Małe Czarowanie
sałatka ze szparagami i tofu marynowanym w tamari 178

podzielić bo w końcu będzie tak, że zgubią się w gąszczu innych zdjęć. A np. ta sałatka jest zbyt dobra, abyście nie poznali przepisu :) Uwielbiam sałatki tego typu - szybkie, zdrowe, lekkie i smaczne. A najlepsze jest to, że za każdym razem możemy dodać do niej inne warzywa i nigdy nie będzie nudna :) Tym razem dodałam też i tofu

chili & sugar
Jaglanka z jagodami 151

Pyszne i zdrowe śniadanko  i to nie tylko dla dzieci. Zamiast jagód można dodać inne owoce sezonowe. Ja wykorzystałam do przygotowania płatki jaglane, których już nie trzeba przelewać wrzątkiem. Składniki 2 szklanki mleka 3/4 szklanki płatków jaglanych 1 szklanka jagód 2 łyżki miodu (lub cukru) 1 łyżeczka masła Wykonanie Mleko wlać do garnka i wsypać płatki jaglane

O kuchni z uczuciem
Pełnoziarniste drożdżówki z śliwkami 247

zrobić z nadmiarem śliwek? proste- smaczne ciacho. Tym razem zamiast ciasta zrobiłam smaczne i zdrowe drożdżówki. Na letni wyjazd jako przekąska w trasie będą idealne. Polecam Składniki na 10 drożdżówek: 50 g drożdży 500 g mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanka mleka szklanka ksylitolu 1/2 szklanki oleju szczypta soli 2 jajka 0,5 kg śliwek Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sorbet truskawkowo-bananowy 162

także nie zamrażać i podać w formie musu owocowego do picia. Można taki mus schłodzić i też będzie pysznie! Dla kogo: dla małych dzieci dla fanów sorbetów dla kochających zdrowe łakocie Składniki: 2 banany 300g truskawek Wykonanie: Banany obrać ze skórki. Truskawki umyć, usunąć szypułki i zmiksować z bananami na gładką masę. Masę schłodzić w lodówce. Z maszynką

Mania Wypiekania
Kapusta zapiekana z ziemniakami i boczkiem 403

nawet 6 osób. Na szczęście jest to jedna z tych potraw, które w ostateczności można ponownie odgrzać w piekarniku bez dużej straty dla walorów smakowych. Czy to zdrowe jedzenie? Zależy jak na to spojrzeć. Kapusta i ziemniaki są na pewno wartościowe, jednak „przerośnięty boczek” może niektórych odstraszyć. Ale bez przesady – na tak dużą ilość warzyw potrzebne jest

Kulinarna Pokusa