wegańskiego gotowania i świetnie trafiliśmy! Michał, nasz prowadzący, to niezwykły człowiek! Chyba nie uda Wam się go "zagiąć" jakimś pytaniem! On zna odpowiedź chyba na każde pytanie o zdrowe odżywianie, wartości odżywcze produktów i informacjami sypie jak z rękawa! Do tego mówi to w tak interesujący sposób, że można by godzinami siedzieć z rozdziabioną buzią i słuchać
Plate of Joyolejki eteryczne działają moczopędnie. Przynosi ulgę chorym stawą poprzez substancję przeciwzapalne. Jest rozgrzewający, zapobiega tworzeniu się skrzepów. Polepsza krążenie krwi. Bardzo proste w wykonaniu, bardzo skuteczne, zdrowe. Stosowane od wielu, wielu lat przez nasze babcie, prababcie. Syrop taki przechowujemy w lodówce, u mnie szybko znika, do tygodnia może jedna porcja wytrzyma. Robię małe porcje, aby mieć
Basia w kuchniczasu i spędzam go relaksując się w kuchni. Przepis poniżej może nie ma minusowych kalorii, czy nie jest w 100% #fit ale na pewno jest bardzo zdrowy! Pełen jest zdrowych węglowodanów w postaci mąki pełnoziarnistej oraz płatków owsianych. Gorzka czekolada dostarcza nam magnezu, a masło witaminy A dobrej dla naszych oczów. Śmietanka? W takiej ilości na pewno
Czarnawisienkapanią, która miała prócz jarmużu jeszcze trochę orzechów, kapustę i pietruszkę. Kupiłam. W końcu! Słyszałam kiedyś opinię, że jarmuż nie ma smaku. Że to takie bezpłciowe, ale zdrowe liście :) a ja się nie zgadzam - spróbowałam takiego surowego i mi smakuje jak... szczaw! Taki świeżutki, prosto z łąki szczaw :) W sumie kupiłam zielska sporo (ilościowo, bo nie wagowo, lekkie
Kolorowy Przepisownikjedzeniem warzyw to jak z dietami. Niby wiemy, że powinniśmy, niby wszędzie trąbią, że należy, bo zdrowe i ogólnie cacy. Mamy zrywy i się zabieramy ochoczo, po czym nam przechodzi. O ile wiosna, lato i wczesna jesień sprzyjają jedzeniu większej ilości warzyw i owoców, tak już późniejszy okres nie bardzo. Pomidory o smaku tektury z wodą, zwiędnięte sałaty
ladykitchenjakie najbardziej lubisz. Na zdjęciu powyżej średnio wysmażone steki – w środku z dziczyzny (ciemniejsze mięso), po bokach wołowina. Nie bój się surowego mięsa wołowego – jest bardzo zdrowe, wyjątkowo odżywcze i łagodne dla żołądka . Właśnie zależnie od tego, jak dobrze są wysmażone, steki dzielimy na: krwiste (rare) – mięso smażone tylko chwilkę, cienka otoczka brązowego mięsa kryje
PaleoSMAKsię już Homo Erectus przed milionem lat i według wielu to właśnie obróbka termiczna żywności pozwoliła mu na szybki rozwój. Czy powinniśmy więc jeść surowe mięso? Czy to zdrowe i bezpieczne? Mięso poddane obróbce termicznej (pieczone, gotowane…) ma dużo zalet, ale też kilka wad, np. gorszą dostępność niektórych aminokwasów i znacznie mniejszą zawartość witamin
PaleoSMAKPomysł na zdrowe, w miarę szybkie do przygotowania i smaczne danie obiadowe – pstrąg tęczowy zapiekany z cukinią, pomidorem i ziemniakami. Pycha! Ostatnio przygotowując pstrąga podałam go z brokułem, kalafiorem i marchewką (przepis macie tutaj ), a dzisiaj postanowiłam zaszaleć z innymi warzywami. Składniki na 1-2 porcje: 1 duży pstrąg tęczowy 2 małe ziemniakami 1-2 pomidory
Ugotowaćzadanie już teraz podaję przepisy na sprawdzone i smaczne potrawy. Jedną z nich jest ten właśnie śledź z dodatkiem suszonych śliwek i orzechów włoskich, zamarynowane w oleju lnianym. Zdrowe i smaczne danie, bo nikt nie mówi, że w Wigilię i Święta ma być tłusto. Składniki (na 4-5 porcji): Najlepiej jeśli śledzie zamarynujemy kilka dni przed podaniem, wtedy
Mango Papajatacy ponieważ przy fermentacji wszystko podchodzi do góry i wypływa woda. Należy przycisnąć warzywa, żeby nie były bez wody. Po ok 3 tygodniach można zajadać:) Kiszonki są bardzo zdrowe więc jedzmy je jak najczęściej
harrisazjadłabym całą górę słodkości, ale... wówczas cały wysiłek nie miałby najmniejszego sensu. Dlatego komponuje szybkie i smaczne kolacje. Dziś zapraszam Was na chrupkie dyniowe smaki z ziołowym serkiem i zdrowymi dodatkami. Takie kanapki sprawdzą się oczywiście równie dobrze na śniadanie. Spróbujcie, jak dla mnie idealne połączenie smaków. Składniki: około 80 g chudego twarogu 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego(...)szczyptą słodkiej czerwonej papryki. Tak przygotowany serek nakładamy na dwie kromki pieczywa chrupkiego. Na wiech każdej kromki kładziemy plaster pomidora, kilka plasterków rzodkiewki. Całość posypujemy kiełkami rzodkiewki. Podajemy. Szybko zdrowo i smacznie. Smacznego
Słodkie okruszkidristi. W asanach zostaje się na 5 oddechów, a kolejność wykonywania pozycji jogi jest niezmienna. Tradycyjnie tempo oddechu wyznacza tempo wykonania sekwencji. Ten styl wybierają najczęściej osoby młodsze, zdrowe, w dobrej kondycji fizycznej, ale Ashtanga daje także możliwość stopniowego wdrażania się do praktyki. Źródło: http://fitness.sport.pl/fitness/1,107701,13502517,Joga___jaki_rodzaj_zajec_wybrac_.html Nazwa ashtanga yoga znaczy dosłownie joga ośmiostopniowa i oznacza osiem
ClauditteMissCookingkiedy przeglądałam najnowszą książkę Jamiego Olivera. Zauroczyły mnie pomysły na śniadania (wykorzystam nie jeden i nie tylko w ramach tego posiłku) ale i inne receptury na zdrowe, zrównoważone jedzenie. Chlebek nie zawiera cukru. Owszem jest słodki ale od bananów i suszonych fig. Ja upiekłam go z mąki orkiszowej. Jest idealną przekąską do kawy w pracy
Dzieje kuchennej WiewióryRyby są ponoć bardzo zdrowe! hmm... to czemu jemy ich tak mało? ja postaram się to zmienić mimo iż za rybami przepadam średnio. Ale czego się nie robi dla zdrowia? Składniki; 2 pstrągi tęczowe (patroszone) sól, pieprz 3 łyżki oleju lub oliwy 1 mały por ( biała część) 2 łyżki siekanego koperku ( może być mrożony) 3 ząbki czosnku masło
Radość kipiąca uśmiechem.mnie śniadanie musi być smaczne , zdrowe i pożywne , często przyrządzam sobie taki twarożek z dodatkiem rzodkiewek i szczypiorku . Składniki: 250 gram półtłustego białego sera 4 łyżki śmietany 18% Pół pęczka szczypiorku Pół pęczka rzodkiewek Sól Pieprz kolorowy świeżo zmielony Sposób przygotowania: Ser biały przekładamy do miski,rozgniatamy go za pomocą widelca.Rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach
Bajeczna Kuchnia