Niewiele jest osób, które obojętnie przechodzą, obok czekoladowych specjałów. Grono to z pewnością stanie się jeszcze liczniejsze, kiedy uda nam się sporządzić czekoladowy przysmak, w oparciu o naturalne, zdrowa składniki. Nie będę zbyt odkrywczy, stwierdzając ogólnie znany fakt, że słodkie produkty, a zwłaszcza te oferowane w sprzedaży, nie służą zbyt dobrze naszemu zdrowiu. Dzieje się tak główne dlatego(...)przekonać, wystarczy przeczytać skład, na etykiecie dowolnego produktu. Są oczywiście chlubne wyjątki, ale te produkty dla odmiany, odstraszają nas z reguły, wysokimi cenami. Jeżeli więc chcemy mieć, produkt smaczny, zdrowy i za rozsądne pieniądze powinniśmy czekoladowy smakołyk przygotować sami. Z czystym sumieniem, będziemy mogli rozkoszować się smakiem naszego masła, mając świadomość że dostarczmy naszemu organizmowi całe bogactwo składników, zawarte
Miód i pieprznadzieję, że nie zanudzam :) Nazbierało mi się obiadowych przepisów ostatnio. I o większość z użyciem tofu od Polsoji właśnie. Zachęcam Was do próbowania przepisów z tofu - pyszne i zdrowe! Znacie już wszystkie nowe smaki Bio Tofu od Polsoji? Jesli nie - KLIKnijcie tutaj i zapoznajcie sie z nimi :) TOFU, QUINOA I BROKUŁY przepis autorski // 1 porcja ~50g czarnej quinoa
chili & sugarmoothie to gęste owocowe lub owocowo-warzywne koktajle. Zdrowe, z kompletem witamin, minerałów i błonnika. Orzeźwiające i pożywne. Do tego wszystkiego pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Dwuwarstwowe smoothie z mango, melona i jarmużu jest przepyszne! Moje ulubione. Warstwa zielona to jarmuż zmiksowany z melonem i odrobiną wody, a żółta to mango z wodą. Słodkie dzięki owocom
Smakowity Blog Kulinarnysię na smoothie z jarmużu aż w końcu zakupiłam paczkę jarmużu w Biedronce i zrobiłam pyszne smoothie według przepisu ze strony Kwestia Smaku . Polecam jest naprawdę pyszne i bardzo zdrowe!!! Składniki (1 porcja) : • 30 g jarmużu (ok. szklanki) • ok. 1 cm kawałek korzenia imbiru • 1 szklanka soku pomarańczowego • 1/3 banana
cucinarerozwoju kości, jak i całego organizmu młodego człowieka. Tym samym działają pozytywnie na układ nerwowy i rozwój mózgu dziecka i młodzieży. Tak jak wspomniałam wcześniej połączenie przetworów mlecznych, zdrowych i bogatych w składniki mineralne nasion chia i świeżych owoców, które w diecie każdego człowieka są niezaprzeczalnie niezastąpione to trio nie do pokonania, jeśli chodzi o bogactwo wartości odżywczych(...)Polecam ten prosty a zarazem bardzo zdrowy posiłek! Składniki: 2 łyżki nasion chia 200 gram jogurtu naturalnego (najlepiej jeśli będzie to jogurt, który w swoim składzie będzie zawierał jedynie mleko i kultury bakterii. Unikajmy jogurtu naturalnego, które w swoim składzie ma mleko w proszku) 250 gram borówek poziomki, syrop klonowy do polania, mięta Nasiona chia mieszamy z jogurtem naturalnym
Mango Papajaprzepisy były związane z podróżami zagranicznymi, a liczyłam na to, że pojawi się trochę przepisów z Polski. Może następnym razem? ;) Bardzo dziękuję autorom wpisów z blogów: Smaczne-zdrowe, Teoria smaków, Smak mojego domu, Moja Mama Gotuje... i bloguje, Smaczne opowieści, Trisha & Morning Coffee za udział w akcji i przesłanie przepisów inspirowanych podróżami. Pozwoliłam sobie wyróżnić dwa przepisy
Weekendy w domu i ogrodzieDanie obiadowe idealne na pełnię letniego sezonu, wykorzystujmy sezonowe warzywa!, bo szalenie zdrowe, pełne witamin, a jak czarująco wygląda talerz w ich towarzystwie.... Składniki: 1 kg żeberek 2 cebule olej do smażenia po szczypcie tymianku, rozmarynu, papryki ostrej mielonej, listek laurowy sól, pieprz do smaku 1 średni kalafior 2 młode cukinie garść rukoli 1 łyżeczka cukru
kgwjanczewoGrillowany łosoś z koktajlowymi pomidorami, to idealny pomysł na lekkie, zdrowe i szybkie danie na grilla. Czasami tak niewiele nam potrzeba do szczęścia.... Natura, słońce i biesiada na świeżym powietrzu. Składniki : 2 filety z łososia ok. 300-400g sól pieprz ząbek czosnku zioła prowansalskie oliwa z oliwek sok z cytryny gałązka pomidorów koktajlowych (kilkanaście sztuk) 2 plasterki
zobacz ich smakpojawiła w warzywniku posiana na jesienny zbiór na grządkach po cebuli. Można zatem znów poszaleć z przeróżnymi sałatami. Muszę przyznać, że to moje ulubione dania - szybkie, pożywne, różnokolorowe i zdrowe. Składniki : 4-6 liści sałaty masłowej młode listki sałaty karbowanej do 10 dag wędzonej makreli 2 garści pomidorków koktajlowych pół chili szczypiorek z dymki łyżka orzechów ziemnych
Weekendy w domu i ogrodzieOgłaszam, że już najwyższa pora więc sezon na ciasta, placki, tarty i desery ze śliwkami uważam za otwarty! Jedzcie i wykorzystujcie śliwki różnych gatunków bo to pyszne i zdrowe owoce. My lubimy je zarówno na surowo jak i upieczone i sięgam po nie dość często. Nawet kiedy lubi się piec to nie oznacza, że lubi się spędzać
Smaczna Pyzatrosce o ich zdrowie ograniczamy słodycze w ich diecie, z czego dzieci najczęściej są niezadowolone :). Jednak sięgając po naturalne soki Marwit możemy wspólnie z dziećmi przygotować pyszne i zdrowe galaretki owocowe w niespełna pół godziny. Dzieci uwielbiają takie zabawę, mogą się wykazać dużą kreatywnością, mogą bawić się kolorami soków, eksperymentować z dodatkami i budować swoje ulubione smaki
SzczyptaSmaQLekki deser jogurtowy z moimi ulubionymi nasionami chia. Jest już na moim blogu kilka przepisów z udziałem tych nasion, ale ponieważ są zdrowe i smaczne wykorzystałam je ponownie. Deser może być również śniadaniem. Pychotka Składniki: 3 łyżki nasion chia 400 ml jogurtu naturalnego 1 melon Galia 3 łyżki miodu lub cukier 1/2 szklanki malin Nasiona wsypać do jogurtu
O kuchni z uczuciemjest zimne. My pochłonęliśmy tą porcję w 4 osoby, do grillowanych kurzych skrzydełek i młodych ziemniaków pieczonych w całości. Jak się uprę, sama wciągam połowę tej porcji jako zdrowe, lekkie i wiosenne śniadanie. SKŁADNIKI 400g jogurtu greckiego (u mnie jak zwykle Bakoma) 1 ogórek wężowy 2 małe małosolne ogórki 2 małe gruntowe ogórki 4-5 dużych rzodkiewek
Karo in the Kitchensię porządnie zamrozić… Sama biłam się po łapkach, żeby nie wyjadać masy prosto z miski, bo foremki w zamrażalce wylądowałyby na pewno do połowy puste. Domowe lody są zdrowe. Każde jedne, które zrobimy – bo sami wiemy, jakie składniki dobraliśmy i czego dokładnie do ich zrobienia użyliśmy. Zawierają mniej kalorii i mniej cukru, nie mają sztucznych barwników. Same
Karo in the Kitchenkażdej jednej zamówionej porcji dania robił osobny sos. Po prostu nie ma. Restauracje tak nie funkcjonują. Specyfiką wschodnich kuchni jest najczęściej krótki czas przygotowania potrawy. Dania kuchni azjatyckiej są zdrowe dzięki zastosowanym produktom i krótkiej, zaledwie kilkuminutowej obróbce cieplnej. Warzywa zachowują swój kolor, kształt i chrupkość plus wszystkie składniki odżywcze , a mięso pozostaje delikatne i soczyste. Gotowe sosy
Karo in the Kitchen