zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:305/734)

Pierogi z botwinką. 156

wiosnę i nowalijki. Po mroźnej zimie wręcz nie mogę się doczekać tych wszystkich smakowitych dań, których podstawą są świeże warzywa. Jednym z nich są właśnie te pierogi. Są soczyste, zdrowe, ale przede wszystkim pyszne! Można je podać z jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym, choć ja uwielbiam je podane na botwince w śmietanie . Pyyyycha!!! Składniki na pierogi z botwinką

Rozpustne gotowanie
Makaron z cukinią i pomidorkami cherry. 185

Pyszne, szybkie, zdrowe danie! Jestem nim zauroczona! Przepis podkradłam Lenie z jej bloga . Polecam!!! Składniki na makaron z cukinią i pomidorkami cherry:   ! mała, młoda cukinia lub pół większej 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorków cherry w soku pomidorowym (400 g) oliwa zioła dalmatyńskie sól pieprz papryka ostra w proszku cukier 300 g makaronu (u mnie muszelki

Rozpustne gotowanie
Kotlety z cukinii ze szpinakiem. 193

Dziś mam dla Was przepis na soczyste kotlety z cukinii ze szpinakiem. Są mięciutkie, aromatyczne i zdrowe. Mąż ubolewał nad tym, że nie mają w sobie mięsa, ale tylko do chwili gdy spróbował, okazały się bowiem bardzo, bardzo smaczne. Ja podałam je na kolację bez żadnych dodatków, jeśli zamierzacie je podać na obiad polecam zwiększyć ilość śmietanki

Rozpustne gotowanie
Ciasto z czerwonymi porzeczkami i słodką bezą 145

Były truskawki, były czereśnie, teraz pora na porzeczki. Trzeba korzystać z owoców sezonowych póki są, bo są smaczne, zdrowe, zawierają masę witamin no i są nasze rodzime, a te z przydomowych ogródków zawierają stosunkowo mało substancji chemicznych Dziś przepis bardzo szybki i łatwy, z gatunku tych, które zawsze się udają. Puszyste ciasto ucierane, kwaskowate porzeczki czerwone

Cynamonowe szczęście
Wegetariańskie kotlety z botwinki 205

najczęściej usłyszy „kotlety” ;) Jestem już uzależniona od wszelkiego rodzaju wegetariańskich kotletów z przeróżnych kasz. Przyrządza się je szybko, zawsze je piekę więc tym bardziej są zdrowe no i do tego smaczne. Burgery z botwinką robiłam już kilka razy ale te na które znalazłam przepis na blogu Gotuję bo lubię jak do tej pory smakowały nam najbardziej

Mienta blog
Owsianka z jabłkiem i nutą cynamonu 163

masą nowych przepisów i kuli-narnych pomysłów! :) Dziś przedstawiam Wam mój sposób na paskudnie szary i mokry łódzki poranek! Owsianka z jabłkiem i cynamonem. Szybkie i zdrowe śniadanie, które obala wszelkie mity "owsianki z dzieciństwa" :) Ta jest lekka, mleczna i naprawdę smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno, a więc może sprawdzić się także jako podwieczorek

Spektrum Smaku
Jaglanka z maślanką i truskawkami 168

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś przedstawiam wam pomysł na szybkie i zdrowe śniadanko. Jest to jaglanka podana na zimno z maślanką i truskawkami. Jaglanka to nic innego jak ekspandowana kasza jaglana z dodatkiem miodu, jabłka i cynamonu. Jest to gotowy produkt do spożycia do którego możecie

Marta Gotuje
Patelnia ceramiczna Moneta Zenit ze sklepu Rossi. Jak usmażyć smacznie i zdrowo. Patelnia do wyzwań większych niż sobotnia jajec 139

informacji zawartych w opisie produktu zastosowana powłoka ceramiczna pozwala na zdrowe przyrządzanie dań - nie wydziela w procesie smażenia szkodliwych substancji (jak to jest w przypadku patelni teflonowych wg najnowszych badań). Jako, że nie prowadzę w domu laboratorium - nie wiem ile z tego jest prawdą, a ile marketingiem - wiem natomiast, że jajecznica miała fajną, "nierozmemłaną" strukturę - lepszą niż uzyskiwaliśmy

Kuchnia po mojemu
Śniadanka synka 177

piekę babeczki/gofry itp. coś bardziej pracochłonnego. A do śniadanka polecam domowy kompocik/soczek. Jaglanka Jemy ją raz w tygodniu. W deszczowe dni na ciepło, w upalne na zimno :) Proste, szybkie zdrowe. Składniki: Jedna część kaszy jaglanej na 3 części wody Owoce, daktyle, rodzynki 1. Kaszę jaglaną przelewamy na sitku gorącą wodą. 2. Wodę zagotowujemy, wsypujemy kaszę i mieszamy

NA MOIM TALERZU
Surówka z młodej kapusty 184

Zachęcam do jedzenia świeżych warzyw. Przygotowane z nich sałatki nie dość że smaczne, są też zdrowe i niskokaloryczne. Ta sałatka swoim niecodziennym smakiem na pewno zaskoczy gości na domowym przyjęciu.  Składniki: 0,5 kg młodej kapusty 4 ogórki małosolne pomidorki koktajlowe 0,5 cebuli 5 młodych marchewek szczypiorek kilka łyżek czerwonych porzeczek dressing ziołowy Z kapusty usuwamy

Salonik smaków
Sernik z bobem oraz bananami na spodzie z granulowanych otrębów o smaku żurawiny. 272

Chciałam przygotować  zdrowe ciasto z dużą zawartością białka oraz błonnika i małą ilością kalorii. Myślę, że udało się :) Połączenie bobu, bananów oraz żurawiny wydaję się dość zaskakujące, ale całość dobrze się komponuję i równie dobrze smakuje. Składniki: spód: 70 g otrębów granulowanych o smaku żurawiny Kupiec 360 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Symfonia smakowa
Lekkie kotleciki z kalafiora 161

Lekkie i zdrowe danie, które można łatwo przygotować od razu na kilka dni - brzmi zbyt idealnie? Wcale nie. Takie są właśnie kotlety z kalafiora - mój ostatni kulinarny hit. Minimum składników potrzebnych do przygotowania tego dania dodatkowo zastąpiłam ich zdrowszymi odpowiednikami: masę zagęszczam mąką orkiszową a przed smażeniem obtaczam kotleciki w pełnoziarnistych płatkach kukurydzianych. Dodatkiem mogą być młode ziemniaczki

Milion Smaków
Sałatka z ogórków kiszonych 188

Sałatka z ogórków kiszonych Świetna, kiedy ogórki kiszone są już za kwaśne albo wtedy, kiedy ktoś zwyczajnie nie przepada za nimi bo są za kwaśne, a jak wiemy, zdrowe.... SKŁADNIKI: ogórki kiszone (kilka sztuk) 1 cebula szalotka 1 łyżeczka cukru pieprz olej/oliwa WYKONANIE: Ogórki kroimy w kosteczkę + cebula w kosteczkę + cukier + pieprz + oliwa - wymieszać. PODAWAĆ: Można do obiadu

Tradycyjna kuchnia inaczej
Kokosowo-jagodowa jaglanka 158

Zdrowa i smaczna jaglanka z sezonowymi owocami i kokosem będzie świetną alternatywą dla owsianki i pyszną propozycją słodkiego, zdrowego śniadania. Składniki: (na 2 porcje) 100g kaszy jaglanej czubata łyżka wiórków kokosowych cukier do smaku sól pół puszki (około 100ml) mleka kokosowego 100 ml mleka ½ szklanki jagód świeże owoce sezonowe jagody goji Sposób przygotowania: Kasze jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku

Pyry na Gaz
Sałatka z buraczkami, groszkiem i ogórkami konserwowymi 280

Uwielbiam przygotowywać sałatki. Tym razem sięgnęłam po buraczki ćwikłowe. To bardzo zdrowe i niedoceniane warzywo. Połączenie z ogórkiem konserwowym, groszkiem i majonezem dało wspaniały efekt końcowy. SKŁADNIKI: 3 średniej wielkości buraczki ćwikłowe, 1 puszka groszku konserwowego, 5 ogórków konserwowych, 1 cebula, 3 łyżki Majonezu Kieleckiego SPOŁEM sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Buraczki gotuję do miękkości. Wyjmuję, studzę, obieram

Tradycyjna kuchnia Kasi