zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:310/734)

Sałatka z buraczkami, groszkiem i ogórkami konserwowymi 255

Uwielbiam przygotowywać sałatki. Tym razem sięgnęłam po buraczki ćwikłowe. To bardzo zdrowe i niedoceniane warzywo. Połączenie z ogórkiem konserwowym, groszkiem i majonezem dało wspaniały efekt końcowy. SKŁADNIKI: 3 średniej wielkości buraczki ćwikłowe, 1 puszka groszku konserwowego, 5 ogórków konserwowych, 1 cebula, 3 łyżki Majonezu Kieleckiego SPOŁEM sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Buraczki gotuję do miękkości. Wyjmuję, studzę, obieram

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pszenno-żytni chleb z łuską gryczaną 74

Domowe, zdrowe i aromatyczne pieczywo- czyli coś, od czego jestem uzależniona ;) Chlebek jest mięciutki i puszysty, wykonany na drożdżach. Ma pysznie chrupiącą skórkę i ciemny(za sprawą łuski gryczanej) miąższ. Polecam! Składniki: 350 g mąki pszennej 350 g mąki żytniej 3 łyżki łuski gryczanej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 25 g miękkiego masła 15 g świeżych drożdży

Nastoletnie Wypiekanie
Bułki fitness 157

Zdrowe, domowe bułki fitness, z dużą ilością nasion. Jedne z moich ulubionych :D Polecam!  Składniki: (na około 6-8 bułeczek)  Ciasto:  200 g mąki pszennej pełnoziarnistej  100 g mąki orkiszowej typ 2000  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka miodu  2 łyżki otrębów pszennych  3 łyżki ziaren słonecznika   1 łyżka

Nastoletnie Wypiekanie
Kruche, maślane ciasteczka z goją i orzechami 204

Bardzo kruche, bardzo smaczne, bardzo aromatyczne i do tego bardzo zdrowe. Polecam serdecznie wszystkim na dietach przeróżnych bo to że macie dietę nie oznacza że nie można jeść słodyczy, można tylko odpowiednie. Te ciasteczka są odpowiednie. Kruche, maślane ciasteczka z goją i orzechami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Proste lody brzoskwiniowe 157

plastrów zamrożonych bananów. Lody jemy bez ograniczeń, bez wyrzutów sumienia, wtedy kiedy mamy na nie ochotę. Te Proste lody brzoskwiniowe są bez cukru i jajek, lody są naturalnie słodkie, zdrowe i orzeźwiające! Można powiedzieć, że to dietetyczne lody. I najważniejsze, aby je zrobić nie potrzebujemy maszynki do lodów! Dojrzałe brzoskwinie kroimy w kostkę, przekładamy do pudełka (jeśli zrobimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tatar z kaszy gryczanej i karmelizowanych buraków, truskawki, mozzarella di bufala 183

ekkie, pełne smaków i zdrowe danie. Letnia przekąska na zimno, ciepły lunch lub kolacja. Kasza gryczana ugotowana na sypko z dodatkiem oliwy z pierwszego tłoczenia podana ze słodkimi buraczkami, najpierw upieczonymi później karmelizowanymi w miodzie. Dobrze się komponują z truskawkami i mozzarellą di Bufala, którą to jest produkowana z mleka bawolego, zawiera więcej wapnia i białka niż mozzarella

SzczyptaSmaQ
Burger z pomidorowym kurczakiem 189

Lubicie pomidory ? piersi kurczaka ? zdrowe pieczywo ?. To proponuję takiego burgera.   Składniki 500 g piersi kurczaka 3 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka chili w proszku 1/4 łyżeczki tabasco 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 4 bułki razowe przekrojone na pół i opieczone Przygotowanie

R'n'G Kitchen
Burger z indyka 133

Zdrowe ,smaczne i soczyste. Składniki 600 g mielonego mięsa z udźca indyczego 1/2 szklanki posiekanych szalotek 1/4 szklanki posiekanej kolendry 4 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka tabasco 1 łyżeczka mielonego kuminu sól pieprz 4 bułki 4 liście sałaty Salsa : 3 duże pomidory malinowe garść posiekanych listków bazylii 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny sól

R'n'G Kitchen
Rolady ze szparagami z kurczakiem i boczkiem 182

Jako, że sezon na szparagi powoli mija, to zachęcam was gorąco do wypróbowania tego przepisu. Szparagi są bardzo zdrowe, a do tego bogate w takie witaminy jak:  B, C, K, sole mineralne, żelazo, potas, fosfor, beta-karoten oraz kwas foliowy. Szparagi wspomagają koncentrację i pamięć. Pozytywnie działają na nerki i wątrobę. Ale dosyć teorii - czas brać się

Kolejny blog o gotowaniu
Placek z brzoskwiniami 181

Bardzo prosty przepis na puszysty placek z brzoskwiniami :) Składniki: 4 jajka, 100 ml oleju, 1 szklanka ksylitolu (cukier brzozowy) Naturalnie Zdrowe , 3 szklanki mąki, 200 g jogurtu greckiego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 16 g cukru waniliowego, 2 brzoskwinie.  Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrami na białą, puszystą masę. Dodajemy olej i jogurt grecki (w temperaturze pokojowej). Następnie

Aga w kuchni
Jagodowa subtelność na spodzie z otrębami...Chwila zapomnienia ;-) 187

cudowny, przepyszny z naszych polskich jagód, bogaty w witaminy i antyoksydanty, na wspaniałym kruchym spodzie przygotowanym z otrębów granulowanych z żurawiną marki Kupiec. Bo coś słodkiego też może być zdrowe! ;-) Jest to idealna kompozycja na deser w tak upalne dni, nie za słodki, zimny, lekko kwaskowaty, rozpływający się w ustach. Wystarczy kawałeczek a człowiek zakochuje się

SMYKWKUCHNI
Lody truskawkowo-waniliowe - dietetyczne i wegańskie! :) 127

Zdrowe, owocowe lody to mój numer jeden na słodkie II śniadania i mocne ochłodzenie organizmu! Teraz, dzięki waniliowym proteinom Sunwarrior lody stały się jeszcze bardziej pożywniejsze! Konsystencja lodów jest jeszcze lepsza! Bardzo bardzo puszysta i delikatna w smaku. Sok truskawkowy pochodzi z domowej pasteryzacji truskawek, które przygotowywałam z niewielkim dodatkiem ksylitolu. Myślę, że podobny sok można otrzymać podgrzewając

Zdrowie na języku :P
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie 153

syty. A syty jest! Mi wystarczy kromka lub dwie, by poczuć się najedzoną na długi czas.  Przygodę z pieczeniem chleba rozpoczęłam od wspomnianej już książki Beaty Pawlikowskiej "Piekę zdrowy chleb! I ciastka!", dlatego też i przy pieczeniu chleba posiłkowałam się tą książką. Nie jest to jednak żadnej z konkretnych przepisów, a jedynie zmodyfikowana przeze mnie wersja chleba gryczano-jaglanego(...)słonecznika, pestki dyni, sezam, siemię lniane, rodzynki (jeśli rodzynki masz siarkowane - zalej je na 1-2 minuty wrzącą wodą, po czym przepłucz; rodzynki niesiarkowane dostaniesz np. w sklepie ze zdrową żywnością). Foremkę nasmaruj oliwą, przełóż do niej przygotowane ciasto na chleb. Wierzch chleba posyp ziarnami słonecznika i sezamem, odstaw keksówkę z ciastem na 3-4 h do ponownego wyrośnięcia

Moje Qulinaria
dlaczego warto używać soli himalajskiej? 65

różne choroby, m.in. nadciśnienie. Warto pamiętać o tej łyżeczce soli dziennie i nie przesalać ;) Pamiętacie też, że sól jest "ukryta" w różnych produktach ! A najwięcej jest jej w tych niezdrowych przekąskach - chipsach, orzeszkach, paluszkach itp... Na rynku jest dostępne kilka(naście) rodzajów soli, a oferta wciąż się powiększa. Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić sól himalajską . A może już ją znacie

chili & sugar
2. Sernik jogurtowo-twarogowy II 142

Niedługo sesja, więc nawał nauki przede mną, ale co nas nie zabije to nas wzmocni! Trzeba zacisnąć zęby i pruć na przód. A żeby mieć więcej energii i podjadać zdrowe rzeczy podczas uczenia się trzeba coś upichcić. Dzisiaj podaję przepis na sernik o wiele szybszy w przygotowaniu niż poprzedni, równie pyszny i równie niskokaloryczny. Serniczek ten, jest niesamowicie

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania