Szpinak, brokuły, rukola, soczewica, ogórki, bób... mogę tak wyliczać bez końca. Zielone warzywa nie tylko ładnie prezentują się na talerzu, ale i są pyszne i zdrowe. Dzisiaj zapraszam do przygotowania dań z wykorzystaniem zielonych warzyw, wybór należy do Was! Na zdrowie! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Bukiet sałat z brokułami i jajkiem
Moja smaczna kuchniaLubię kiedy danie jest pożywne a zarazem zdrowe i smaczne. To danie łączy te wszystkie cechy. Idealny pomysł na wegetariańską kolację. Składniki (na 2 porcje): 2 duże, czerwone papryki przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych 400 gram pomidorów z puszki 1/2 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 puszki białej fasolki 1 mała cukinia sól, pieprz
Mango Papajapomidorów dodaj śmietanę oraz drobno pokrojony koperek. Dosmacz pieprzem ziołowym. Wrzuć makaron do sosu. Wymieszaj. Rozłóż na talerze , pokrop oliwą z oliwek, dodaj sporo parmezanu. Możesz oliwki. Smacznego! Szybko, zdrowo, z kilku składników
Z Kuchni Do KuchniPyszny koktajl, w sam raz na upalne dni. truskawki z miętą dają uczucie przyjemnego orzeźwienia i są bardzo zdrowe! W sezonie warto truskawki jeść jak najczęściej i jak najwięcej, bo zawierają bogactwo witamin i minerałów! Składniki: 1 miska truskawek (o poj. około 2,5 litra) 2-3 gałązki świeżej mięty 1 duży jogurt naturalny 0% 2 płaskie łyżki
Kolorowy Przepisowniknajbardziej - kulinarny eksperyment! :) Nie byłam pewna co z tego wyjdzie, bo pierwszy raz piekłam jagielnik, ale się udało:) Ciasto bardzo dobre, bardzo sycące i co dla mnie bardzo ważne - zdrowe:) Myślę, że nie jest to ostatni przepis na to ciasto jaki tu zamieszczę. Zamierzam eksperymentować z innymi odmianami;) Składniki: kubek kaszy jaglanej 2 kubki mleka roślinnego kubek
pyszne zdrowościchwila w kuchnie i jest :) Moje pesto jest odchudzone bo chciałam by służyło za sos, dlatego zamiast większej ilości oliwy dodałam wody. Ze smaku nie traci nic, jest pyszne, zdrowe i błyskawicznie się przyrządza. Jeśli chcesz pesto do kanapek, po prostu nie dodawaj wody - będzie bardziej gęste. Składniki: 100 g świeżego szpinaku 50 g oliwek zielonych
pyszne zdrowościŚniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Ma być zdrowe, syte i smaczne. Zazwyczaj moje śniadanie wygląda codziennie tak samo - owsianka z różnymi dodatkami. Od czasu do czasu potrzebuję jednak jakiejś zmiany. Ostatnio naszło mnie na omleta. Mmmmmniam ;) Jajka użyłam ekologiczne, by unikać niepotrzebnego spożywania różnorakiej chemii. Poza tym ekologicznym kurom żyje sie lepiej :) Jeśli nie macie dużo czasu
pyszne zdrowościBył tofurnik w wersji "naturalnej" pora na czekoladę! :) Desery uwielbiam więc kombinuje jak mogę, by były możliwie zdrowe i nie spowodowały wielkiego wyrzutu glukozy do krwi. Nie zawsze jest to łatwe, ale da się. Tofurnik jest ciastem, które samo z siebie jest deserem białkowym. Jeśli nie dodawac do niego cukru tylko np. syrop z agawy to można
pyszne zdrowościrzodkiewki w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy na durszlaku. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem. Zapraszam do odwiedzenia strony internetowej Fabijańscy. Znajdziecie tam wartościowe i zdrowe makarony! KLIK
VioletoweKucharzenieodbiega od tradycyjnej wizji śniadań w Polsce, na które często je się kanapki, parówki, jajecznicę, ew. jogurt, mleko z płatkami lub ostatnio owsiankę, jednak będę bronić tego dania. Zdrowe i lekkie warzywa to dawka witamin i minerałów, zaś w połączeniu z jajkiem, które jest cudownym źródłem białka i bakalii, w tym różnych orzechów i suszonych owoców
Taste Of My DayKasze są zdrowe i zawierają wiele cennych dla zdrowia składników. Na specjalne uznanie zasługuje kasza gryczana. To smaczny dodatek do dań głównych, ale można z niej upiec także dobre ciasto. Składniki 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej 1 opakowanie kefiru lub szklanka mleka owsianego 2 szklanki wody 3 jabłka 3 łyżki miodu 4 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki brązowego cukru
My Chcemy Jeśćjuż wspominałam. Owsianka choć wielu osobom nie kojarzy się pozytywnie, jest idealna na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Zatem warto zmienić jej postrzeganie, bo jest to bardzo zdrowe danie (bogate w błonnik i wartościowe składniki odżywcze), idealne dla osób na diecie, sportowców oraz wszystkich osób, dbających o zdrowie. Jest wspaniałym zastrzykiem energii, który możemy dowolnie modyfikować dzięki dodatkom
Taste Of My DayChipsy jarmużowe to radość dla dzieci, które ze względu na dietę nie mogą spożywać chipsów "sklepowych." Dla osób stosujących dietę oraz lubiących chrupać stanowią idealny zamiennik wspomnianych powyżej niezdrowych chipsów. Po upieczeniu nadają się do spożycia przez najwyżej dwa dni, po tym czasie zaczynają mięknąć a "kapuściany" posmak jest bardziej wyczuwalny. Najlepiej zatem spożywać
Garniec MagalieZapraszam na aperitif ziołowo- owocowy! Rześki schłodzony napar z melisy -Posti, dojrzały pobudzający melon, stymulująca mięta, i słodko- kwaśna truskawka! To jest chłodzące orzeźwienie! Ba! I jeszcze zdrowe ;-) SKŁADNIKI dla 4 osób: - 150 ml naparu z melisy firmy Posti - 1/2 melona schłodzonego - garść świeżej mięty - 350 g zmiksowanych zimnych truskawek - kilka kropli wody różanej W wysokim naczyniu
SMYKWKUCHNItort, paluszki i chipsy załatwią sprawę. No i te nieszczęsne napoje gazowane.... Wydaje mi się, że w dobie internetu można postarać się bardziej i wyszukać jakieś fajne, zabawne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu przekąski dla małych imprezowiczów. Umówmy się, że to wszystko co zawiera puste kalorie i rozpycha żołądki naszych szkrabów będzie ich jeszcze kusiło przez długie lata
Wielki apetyt