takie pyszne! Inspirowałam się książką Leemei Tan "Lemongrass and ginger". Zapraszam Was na curry, z kurczakiem i bakłażanem. Obiad gotowy dosłownie w 35-40 minut. Pyszne, zdrowe i niezwykle aromatyczne. Składniki: 1/2 kg piersi kurczaka, 1 większy bakłażan lub 2 mniejsze, 2 łodygi trawy cytrynowej, 2 łyżeczki sosu rybnego, 400 ml mleczka kokosowego do dekoracji : świeża kolendra
Plate of Joyowocami! Dzisiaj mogę je Wam zaprezentować :) Placuszki drożdżowe z mąki jaglanej z dodatkiem mielonego lnu, podane z owocami i syropem z agawy! Bardzo syte! Smaczne i zdrowe śniadanie! Składniki: (dla 2-3 osób, 6 sztuk) 100 g mąki jaglanej, 30 g mielonego lnu, szczypta soli, 1 jajko, 1/4 łyżeczki pasty waniliowej, 1/4 łyżeczki suchych drożdży, 11 łyżek
Plate of Joywszystkim jest bardzo smaczne i soczyste! Czego chcieć więcej? Dziś przedstawiamy nowy pomysł - indyk jest wcześniej zamarynowany, a następnego dnia faszerowany razowym kuskusem z warzywami. Pyszne i zdrowe danie! Polecamy :) Składniki: ok. 800 g filetu z piersi indyka, olej rzepakowy, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli, 1/3 łyżeczki mielonej
Plate of Joyprzedstawić Wam małą zapowiedź książki "Dieta dla serca", która już w dniu jutrzejszym będzie dostępna w sprzedaży w całym kraju! Książka jest zbiorem wielu ciekawych przepisów na dania zdrowe, proste i szybkie w przygotowaniu. Przepisy oparte są na diecie dobrej dla serca - czyli niskotłuszczowe i bez dodatku soli. Do każdego przepisu dołączony jest komentarz dietetyka, który czuwał
Plate of Joyktóre w nim się znajdują są to głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają np. stężenie złego cholesterolu we krwi i regulują metabolizm glukozy! Skoro mięso jest tak zdrowe i zdecydowanie pyszne czemu nie sięgamy po nie częściej? Z tego co już zdążyliśmy się dowiedzieć mięso z owiec hodowanych w Polsce jest inne od tego z Nowej Zelandii
Plate of JoyOstatnio postanowiliśmy bardziej zadbać o swoje zdrowie i baczniej przyglądać się temu co jemy. Z pomocą przyszłam nam firma Tefal , która zaopatrzyła nas w super sprzęty umożliwiające zdrowe gotowanie! Dzisiejsze śniadanie przygotowaliśmy przy pomocy blendera* oraz parowaru**. Od kiedy dowiedzieliśmy się, ze blender będzie wyposażony w końcówkę do przygotowywania majonezów i sosów wiedzieliśmy, że w pierwszej kolejności
Plate of Joyprodukty, dopiero wtedy kiedy stają się modne na "zachodzie"? Nie dotyczy to tylko gęsi, ale i pasternaku czy jarmużu?! Ktoś musi nam pokazać, że to jest smaczne i zdrowe? Nasza świadomość dotycząca możliwości naszych produktów bardzo się w nas zmienia, z roku na rok! Nawet w zagranicznych gazetach piszą, że Polska jest najbardziej otwarta na nowe kulinaria, nowe
Plate of Joytego parowaru włączamy czas, naciskamy dodatkowo przycisk Vitamin+, która dodatkowo pozwala nam na szybkie i delikatne gotowanie z zachowaniem jak największej ilości witamin i przeciwutleniaczy! Niesamowicie wygodne i zdrowe! Przypominamy Wam o KONKURSIE !!! Konkursie, w którym rywalizujemy z innymi blogerami, ale tylko Wy na tej rywalizacji możecie zyskać! Wystarczy, że wejdziecie na FB marki Tefal , gdzie
Plate of JoyDzisiaj zapraszamy Was na kolejne pyszne, szybkie i zdrowe danie, dodatkowo bardzo aromatyczne! Robiliśmy je w tym tygodniu dwa razy! Z całego serca polecamy! Jest pyszne! Przepis z naszymi zmianami z książki Dale'a Pinnock'a - The Medicinal Chef: Healthy Every Day. Składniki: ( dla 2-3 osób) Falafele: 1 puszka ciecierzycy / 400 g 1 duży ząbek czosnku
Plate of JoyKiedy do dyspozycji w naszym jadłospisie są tylko warzywa, owoce i quinoa mamy zawsze kilka możliwości - najprościej jest z koktajlem, ale kiedy już chcemy coś bardziej
Plate of Joymózgu i koncentrację. Jest nasycony witaminami: B1, B2, PP, białkiem, żelazem, fosforem, potasem i wapniem. Ma wyrazisty, orzechowy smak. Z dodatkiem truskawek smakuje wspaniale: jako deser lub zdrowe śniadanie. :-) (składniki na 3 porcje) 1/2 szklanki kaszki orkiszowej Symbio 1,5 szklanki mleka 1 łyżka cukru 300g świeżych truskawek ekologiczne muesli truskawkowo-jabłkowe Symbio listki mięty
Szefowa kuchniJedzmy ryby jak najczęściej bo są zdrowe, a pstrągi tęczowe są naprawdę wyjątkowe. Korzystnie na organizm działają, przemianę materii pobudzają, samopoczucie nam poprawiają, o urodę naszą dbają. Jeśli z świeżymi warzywami i ziołami podamy to większe zdrowotne działanie uzyskamy. Składniki : 2 porcje 2 szt. pstrąga tęczowego, sól himalajska do smaku
Moniki SmakołykiSkładniki: przyprawa do konserwowania ogórków Marsyl ocet 10 % ogórki niewielkiego rozmiaru sól cukier Sposób przygotowania: Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć. Ogórki, które będziemy konserwować muszą być zdrowe, czyste i najlepiej małe. Układamy je ciasno w pozycji pionowej. Na litrowy słoik dajemy 1 łyżkę przyprawy i zalewę ( wg. przepisu producenta: na 1 litr wody: 0,5 szklanki octu
Wielki apetytlody są niezwykle pyszne i puszyste). Gdy nie posiadamy maszyny wkładamy masę do zamrażarki i mieszamy 3 krotnie mikserem na najwyższych obrotach po każdej godzinie, ale jeśli lubicie zdrowe, domowe słodycze warto o niej pomyśleć. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytUwielbiam zdrowe i szybkie dania, które smakują tak, że zastanawiam się czy następnego dnia powtórzyć to co jadłam dziś. Tym razem zapraszam na sałatkę. Składniki: Brokuł pomidorki koktajlowe 3 jajka 200g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu Winiary 50 g sera Radamer w kawałku 2 ząbki czosnku szczypiorek sól 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Jajka gotujemy
Wielki apetyt