dodałam tylko wodę, szczyptę soli i cukru do smaku. Ważne jest by była to kasza niepalona. Przepis znalazłam na stronie: smakoterapia. Składniki: 300 g mąki gryczanej niepalonej Naturalnie zdrowe , ok. 1 szklanki wody, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, olej do smażenia, frużelina wiśniowa. posypka beza z truskawką Dr Oetker. Przygotowanie: Kaszę gryczaną niepaloną zalewamy wodą
Aga w kuchnikolby kukurydzy, albo po prostu zestaw warzyw do dań azjatyckich. Upewnijmy się jednak, że kupujemy mrożone warzywa, a nie mrożone danie azjatyckie. Te pierwsze to po prostu zahibernowane, zdrowe warzywa. Natomiast mrożone dania mogą zawierać różne dziwne dodatki, które są nam do niczego nie potrzebne. Sosy Sos przygotowujemy szybko zanim jeszcze zaczniemy smażenie. Mieszamy wszystkie składniki w kubeczku
W kuchni wieczoremopowiem króciutko o pewnej wycieczce jaka miała miejsce już jakiś czas temu. Na początku maja agencja Synertime, obsługująca tę markę, zabrała nas do fabryki Sante , w której wytwarza się zdrowe i pyszne produkty spożywcze. Ten bardzo duży zakład znajduje się w miejscowości Sobolew i cały czas rozrasta się dalej bo marka bardzo prężnie działa sprzedając coraz więcej swoich
Smaczna PyzaStaram się zwracać uwagę na to, co jem. W związku z tym chętnie próbuję przepisy na zdrowe ciasta, przekąski czy obiady. Tym razem wypróbowałam sposób na pieczoną cieciorkę, którą widziałam już na wielu blogach. Ciągle jednak odkładałam jej przyrządzenie na później, aż pewnego dnia koleżanka przyniosła ją do pracy. Przepadłam i zrobiłam ją w domu. Składniki: puszka
Fabryka pomysłówłączy się z rukolą. Jest znany ze swoich właściwości antyrakowych, dlatego warto go stosować zamiast tego białego. Do sałatki można użyć także ryżu dzikiego czy brązowego, które są równie zdrowe, a jednak wciąż mało popularne. Dzięki kurczakowi sałatka jest bardzo treściwa, można najeść się nią do syta. Cukinia odświeża całość. Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu
Poezja smakuDzisiaj danie w klimacie fit. Bardzo zdrowe, bardzo smaczne, a nawet trochę wykwintne. Składniki na dzisiejsze danie są bardzo proste, ale ich połączenie zaskakujące. Zapraszam na pysznego soczystego łososia pieczonego w niskiej temperaturze z cytrynowym sosem oraz aromatyczną truskawkową salsą, która doskonale komponuje się z delikatnym smakiem ryby. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram filetów ze świeżego łososia
Wyprawy kulinarnerobisz? Przyjmuję i goszczę ich najlepiej jak umiem, 9. Musisz przejść na dietę, gotujesz dalej czy stawiasz na gotowce? Oczywiście, że gotuję dalej - tylko że potrawy wymieniam na bardziej zdrowe, 10. Wygrywasz milion dolarów, co robisz? Zapewne w pierwszym momencie tracę głowę :P Biorę znajomych i wyjeżdżam do ciepłych krajów, po powrocie resztę kasy inwestuję w przyszłe życie
psgotujemyprzyszedł czas na łososia - czyli obiad bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe. Choć za rybami raczej nie przepadam - oto taki mały wyjątek. Ten sposób na jej przygotowanie naprawdę mi smakuje. Szkoda tylko, że łososia nie powinno się jeść zbyt często ze względu na skłonności do gromadzenia rtęci czy innych metali ciężkich w jego organizmie. Tak czy owak, od czasu
psgotujemywpisie poradnika robienia frytek nie było tak całkiem przypadkowe i właśnie od jego lektury powinniście zacząć przygotowanie fish and chips. Oczywiście wniosek z tego taki, że to nawet „podwójnie niezdrowe” danie… Frytki możecie w tym wypadku przyrządzić na tym samym oleju co rybę, po uprzednim wstawieniu tej ostatniej bez przykrycia w jakieś ciepłe miejsce – najlepiej do piekarnika
Kulinarna PokusaFaszerowane warzywa są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Do tego ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie zrujnuje kieszeni. Ja postanowiłam nafaszerować bakłażany, które do tej pory jadłam tylko raz w życiu. Wyszły bardzo smaczne i sycące. Potrzebne nam (dla 4 osób): - 2 bakłażany - szklanka kaszy jęczmiennej - papryka czerwona - mała cukinia - 2 szklanki bulionu warzywnego
W poszukiwaniu inspiracjiBelvitą Drugi dzień konferencji upłynął mi pod znakiem warsztatów kulinarnych. Na pierwszy ogień "Kuchnia w stylu eko" z ekipą gdyńskiego Feed My Soul Bistro. Uczyliśmy się jak przygotować pyszne, zdrowe i tanie dania z sezonowych produktów. I powiem Wam, ze pesto z czerwonej kapusty rozwaliło system ;) Pesto z czerwonej kapusty. Widzicie ten piękny kolor? :) Kolejne wrsztaty prowadził Joseph
Zawsze głodna!Wszystko zależy od jej przyrządzenia. Sałatka z kaszy gryczanej to już nie pierwsza na blogu. Gryczana kasza to prawdziwy rarytas zwłaszcza w takim wykonaniu.Danie vegetariańskie na lato, lekkie i zdrowe. Sałatka z gryczanej kaszy i buraków Składniki: na 2 porcje 150 g gryczanej kaszy, u mnie prażona 6 buraczków średniej wielkości 3 łyżki łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżka
codojedzeniaMalinowy zawrót głowy :), pyszne te maliny i zdrowe, a jak robię ciasto to dzieciaki ciągle podkradają....fantastyczna pora roku, tyle sezonowych rarytasów!. Moje pyszne puszyste ciasto wysyłam na konkurs do Wielkiego apetytu , bo kto wie, może ktoś się nim zauroczy?. Składniki: 15 dag masła 1 szklanka cukru 125 ml mleka 125 ml słodkiej śmietanki
Apetyczna babeczkaOwoce porzeczek są bardzo zdrowe i smaczne :) Aby cieszyć się ich smakiem cały rok polecam sok z czarnej porzeczki ! Składniki: 3 kg czarnych porzeczek 30-50 dag cukru Wykonanie: Porzeczki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek, wymieszać z cukrem i odstawić na dwie godziny. Następnie wsypać do kosza parownika i parować około 50 minut. Gorący sok przelać
Tradycyjna Kuchniabyło odrobinę słodsze, to można truskawki posypać lekko cukrem trzcinowym. Do takiego śniadania podaję szklankę soku pomarańczowego. Przygotowanie nie zajmuje 5 minut, a za to jest pożywne i zdrowe
Kuchnia co dnia