Witajcie! czas na mój hit dzieciństwa czyli chrupki obsmażany kalafior który znakomicie zastępuje mięso w dniu głównym. Atrakcyjne ceny kalafiora właśnie się zaczynają więc np
Kuchnia PROzdrowotnaCzas na dziecinnie proste danie czyli ryż na mleku, coś co lubią zarówno dorośli jak i dzieci. Żeby nie było tak banalnie dodamy dobrze komponujące
Kuchnia PROzdrowotnaprzepyszny bogracz - z duża ilością mięsa, ziemniaków, czerwonej fasoli, pomidorów, papryki i czosnku - w sam raz na jesienną aurę. Po prostu - zdrowy, pożywny i smakowity obiad! Przekonajcie się ;) Bogracz gulasz Nie wiem czy to danie jest typowym bograczem gulaszem, ale takie nazewnictwo przyjęło się w moim domu, więc niech tak zostanie ;) Poniższe składniki wykorzystuję na przygotowanie
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!się co mi nie pasuje, a za mną chodził inny, lepszy smak tych zdrowych ciasteczek. Częściowo zamierzenie, częściowo przypadkowo (z braku części płatków jaglanych dałam amarantusowe) wyszedł cudowny, bardzo smaczny i zdrowy twór. Choć nadal najsmaczniejsze są gorące prosto z piekarnika (są obłędne), to na zimno, nawet po kilku dniach też im niczego nie brakuje. Zawsze można(...)szklanki płatków owsianych (u mnie górskie)- 1 i 3/4 szklanki płatków jaglanych- 1/4 szklanki płatków z nasion amarantusa- 3 jajka- obrane, zmiksowane owoce, u mnie jabłka i gruszka (łącznie dałam 390g)- 2 łyżki ksylitolu (lub cukru np.trzcinowego)- 2 łyżki syropu z buraka cukrowego lub miodu- 60-80g rozdrobnionych dowolnych orzechów, migdałów (dałam orzechy laskowe i migdały)- 1-2 łyżeczki
Smaczne ZdroweDostałam od mamy w prezencie (choć sama wybierałam wzory) cztery naczynia tajine. Takie jednoosobowe :) Tajine to nazwa jednocześnie naczynia jak i potrawy. Dania przygotowane w tym naczyniu są bardzo zdrowe, ponieważ można je dusić bez tłuszczu. Woda, która paruje, dzięki pokrywce w kształcie komina - skrapla się z powrotem do podstawki. Poza tym pieczenie dania(...)jestem znawczynią kuchni arabskiej, a kobietą gotową do eksperymentów w kuchni :) Stąd chęć posiadania takich naczyń. I zapewne nie raz pojawi się na moim blogu danie z tego naczynia :) - mięsne i bezmięsne. Oj, zdrowo będzie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSurówki najczęściej kojarzą się z obiadem lecz teraz chciałbym Was przekonać do tego że może ona pełnić funkcję odświeżającego dodatku do każdej cięższej przekąski. Polecam mój
Kuchnia PROzdrowotnaHej! Jeżeli smakują Wam azjatyckie przyprawy i wschodnie połączenia smakowe to zapraszam na prosty, odżywczy i smaczny obiad :). Znajdziemy w nim imbir, liść kolendry, pieprz syczuański
Kuchnia PROzdrowotnaHej wszystkim!, dziś dołączam do akcji gotuj z newellą i sprawdzę jak smakuje i zaproponuję Wam śniadanie po którym największy smutas podniesie swe uszy do góry
Kuchnia PROzdrowotnasera – wówczas każdy kęs będzie jeszcze bardziej apetyczny! Zioła, przyprawy, panierka – jak podkreślić smak kotlecików? Żeby danie było bardziej wyraziste w smaku i aromatyczne, koniecznie dodaj podsmażoną na odrobinie oleju lub masła klarowanego cebulę i czosnek. Ponadto zioła, bo bez nich każde danie wydaje się niekompletne. Do kotlecików z dorszem pasują różne rodzaje ziół – świeża lub suszona bazylia(...)tymianek, majeranek, zioła prowansalskie. Zawsze warto eksperymentować z przyprawami: kurkumą, curry, pieprzem, słodką papryką albo kuminem, który poprawi strawność dania. Czy kotleciki wymagają panierki? To już kwestia Twojego wyboru. Jeżeli to dla Ciebie postawa, możesz zdecydować się na klasyczna panierkę z bułki tartej lub zastąpić ją otrębami albo rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi – wymieszaj je z jajkiem i obtocz
Tradycyjna KuchniaPodróże to wdzięczny temat, na który składa się wiele elementów tworzących to co nazywamy przygodą . Tak wiele przecież zależy od naszych zmysłów, które tylko czekają by
Kuchnia PROzdrowotnawzględu na lekko słodki profil i konsystencję idealny jest do deserów a do tego szybki w przygotowaniu. Polecam wybierać ryż nieco droższy wtedy aromat będzie bogatszy. Jest to danie bezglutenowe o dużej zawartości białka, witamin z grupy B, miedzi czy wapnia. Zapraszam do przygotowania!Dla 2 osóbCzas przygotowania: 20 minutSkładniki:Ryż jaśminowy 100gMango mało dojrzałe 1 szt. Olej
Kuchnia PROzdrowotnadanie jest nie tylko bardzo zdrowe ale i smaczne. Obowiązkowo z ulubionym sosem, który nada daniu bardziej wyrazisty smak. Mój faworyt - sos z suszonych grzybów leśnych. Z uwagi na długi czas gotowania soji dobrym pomysłem jest ugotować jej od razu więcej i wykorzystać następnego dnia do innego pysznego dania z soi, np. zupy meksykańskiej
Milion Smakówtajine to wcale nie jest danie drobiowe. Ale kto powiedział, że nie można go zrobić np. z kurczaka? Do tego warzywa i mamy bardzo smaczne, zdrowe i pełne witamin danie. Nie topi się w tłuszczu, witaminy dzięki kominowi naczynia zostają w daniu. Jeśli ktoś z Was nie robił jeszcze nic w tajine, to tutaj opisałam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comHej hej! Grejpfrut, banan, jabłko, ksylitol, żurawina i dziurawiec to dzisiejszy skład koktajlu który Was zaczaruje :). Spora dawka witaminy C, dużo błonnika i hiperycyna wraz z
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie! Dziś znów podzielę się z Wami wiedzą o tanim naturalnym leczeniu popularnych dolegliwości. Zajmiemy się bólem gardła który potrafi skutecznie uprzykrzyć życie. Najważniejszą sprawą w
Kuchnia PROzdrowotna