zapiekany ryż - 506 przepisów (strona:8/34)

Uśpiony pstrąg we francuskiej kołderce 165

składniki mineralne, Spowoduje, że powstanie nam danie niebanalne.  Moją dzisiejszą propozycję stanowi pstrąg ze szpinakiem, zapiekany w cieście francuskim z prażonymi migdałami, podawany z ryżem i pomidorkami. Wystarczy kupić: filet z pstrąga - 1 płat, ciasto francuskie szpinak pomidorki koktajlowe ryż przyprawy cytrynę 1 jajko migdały w płatkach Przygotowanie: 1. Najpierw przygotowujemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju

Mój Smak na Życie
BIRJANI Z KURCZAKA 327

danie kuchni indyjskiej, a ściśle mówiąc mongolskiej, typowej dla północnych terenów Indii.Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) (بریان) oznaczającego „pieczony”.Polega na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu i mięsa, z dodatkiem różnych kombinacji przypraw.W zależności od regionów wytworzyły się różne style przyrządzania.Zobaczcie jak je je robię!SKŁADNIKI:( 3 porcje )PRZYPRAWY :* posiekany(...)cytryny – 2 łyżkiDODATKOWO:* filet z kurczaka –  ok. 600 g* mleko – 75 ml* klarowane masło ghi – 3 łyżki* duża cebula – 1 szt* ryż np. basmati – 250 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do miseczki wkładamy imbir, czosnek, garam masalę, chili w proszku, kurkumę , 0,5 łyżeczki soli , kardamon i dodajemy jogurt naturalny.Wszystko razem dokładnie mieszamy , dodajemy pokrojonego

Ostra na Słodko
Kąski kurczaka w sezamie 279

Następnie zapanierować w roztrzepanym jajku i sezamie. Ułożyć na foli aluminiowej lub papierze do pieczenia i skropić lekko olejem. Wstawić do piekarnika i zapiekać w temp.180 C ok 20-30 minut. Gotowe kąski podawać z ryżem i surówką

Monia miesza i gotuje
Lekkie gołąbki z młodej kapusty, z mielonym indykiem i brązowym ryżem 196

naprawdę długo nie potrwa. Naszykujcie sobie głębokie naczynie do zapiekania z pokrywką – szklane żaroodporne, gęsiarkę, garnek rzymski, miskę, małą patelnię i duży garnek z pokrywką, taki, żeby zmieściła się w nim cała główka kapusty.   Wyjmijcie do miski mielone mięso, włóżcie ugotowany, odsączony i wystudzony brązowy ryż, wbijcie całe jajko. Przyprawcie mięso solą, pieprzem, cząbrem, majerankiem i przyprawą warzywną

Karo in the Kitchen
Świeże daktyle w zapiekanym bakłażanie. 193

dodać pozostałe warzywa, doprawić kolendrą, sosem chili, sosem sojowym i ew. solą. Całość chwilę smażyć, dodać ugotowany ryż z szafranem, wymieszać i na końcu dodać przesmażone daktyle, 12 połówek zostawić do dekoracji. Przygotowanym farszem napełnić połówki bakłażanów, posypać startą mozzarellą i zapiekać w piekarniku 190 st.C około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzch położyć po 3 połówki

Kulinarny karnet Christophera
W marcu jak w ... Casserole. I niezbędna uwaga. 184

typu casserole pochodzą z XVIII wieku, kiedy danie to przygotowywane było na bazie ryżu i mięsa. Wersji casserole jest chyba tyle ile wzorów i form samych naczyń do zapiekania. Można przygotować je z mięsem i warzywami, z rybą lub z samymi warzywami. To właściwie taka odmiana zapiekanego gulaszu lub potrawki.   Ostatni marcowy weekend zamiast oczekiwanej wiosny zasypał

KUCHARNIA
Dorsz po aleksandryjsku 188

połowę smażonych pomidorów ,na nie układamy usmażoną rybę ,na wierzch ponownie pomidory. Posypujemy bułką tartą ,polewamy pozostałym tłuszczem ze smażenia ,posypujemy posiekaną natką i zapiekamy 25 min w temp 180°C. Podajemy z gotowanym ryżem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent

R'n'G Kitchen
Ryba morska zapiekana pod szpinakową pierzynką. Przepis bez filozofii. 189

Dziś bez zbędnych przemyśleń i rozważań. Czysto kulinarna historia. Znudziła Wam się ryba smażona w panierce, pieczona z cytryną czy pomidorem? Szukacie nowego pomysłu na piątkowy obiad? Oto on - ryba zapiekana pod śmietanowym szpinakiem. Wymaga kulinarnych umiejętności na poziomie podstawowym, niewiele zachodu i małych zakupów, a przy tym jest smaczna i zdrowa - czyli dla każdego coś miłego. Składniki(...)Zagotowujemy by odparować część płynu. Po ok 20 minutach pieczenia ryby wykładamy na nią szpinak i pieczemy kolejne 10 minut. Wystawiamy, posypujemy startym serem. Zapiekamy bez przykrycia do rozpuszczenia sera. Gotowe. Doskonale smakuje z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Mojemu Synowi bardzo smakuje to danie, choć może nie warto się tym sugerować - to w końcu mój mały Ewenement, który lubi zarówno

Kuchnia po mojemu
Schab zapiekany z jabłkami 186

dusić mieszając aby przyprawy pokryły mięso. Następnie zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać słodką śmietanką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Ja swoje mięsko podałam z brązowym ryżem. Oczywiście jeśli nie mamy takiego zestawu przypraw możemy, sami go skomponować z pojedyńczych przypraw, będzie potrzeba mniej więcej po jednej łyżeczce słodkiej papryki, granulowanego czosnku

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka gyros po mojemu 251

konieczne) i usmażyć. 3. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Poddusić. Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę dusić. 4. Ryż wymieszać z keczupem i majonezem, dodać wszystkie warzywa i mięso, wymieszać. 5. Zapiekać ok 25-30 min w 180 °C. Ja naczeynie przykrywam folią aluminiowa, ale można też bez przykrycia. Po tym czasie posypać serem żółtym

Kto ugości moich gości?
22 dania z cukinią! 458

Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi(...)ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Sałatka z soczewicy i cukinii Ryż tricolore z grillowanym

Moja smaczna kuchnia
Ryż zapiekany z jabłkami 207

minut.  Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, posypać kaszą manną. W naczyniu układać warstwami 1/3 porcji ryżu, 1/2 jabłek, 1/3 ryżu, pozostałe jabłka i ryż. Każdą porcję jabłek posypać cynamonem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Zapiekać 20 minut bez przykrycia.  SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Dynia piżmowa faszerowana pieczonym kurczakiem i żurawiną 182

Rozdrobnionego kurczaka wymieszać z żurawiną i przyprawami. Ułożyć ciasno w dyniach, na wierzchu położyć część kulek wyciętych z dyni. Posypać serem, oregano i pieprzem. Zapiekać przez ok 40 min. Podać z kaszą kuskus, ewent. z ryżem

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka rybna z pieczarkami i papryką 234

masłem, wykładamy rybę, pieczemy ok 15 minut w 180 st. C. Po tym czasie odlewamy wodę, którą puściła ryba, a później zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze 10-15 minut. 4. Podajemy wedle uznania - z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Smacznego!!! Źródło: Moje walijskie pichcenie

Kuchnia domowa Ani
Cebule faszerowane brązowym ryżem i pieczarkami 203

Surowe cebule dobrze jest wcześniej krótko obgotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych. Wytracą w ten sposób ostrość i krócej będzie trwać ich zapiekanie. Można napełnić je dowolnym farszem. Ja zdecydowałam się na brązowy ryż i pieczarki, ale dobrze sprawdzi się w tej roli też mielone mięso lub wędzony boczek z pomidorami. Ponownie w trakcie przygotowywania tego dania sięgnęłam

Wiem co jem