pola DOMOWA WĘDLINA Z KURZEJ PIERSI autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi SZYNKA W GLAZURZE Z PIWA autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi Kurczak zapiekany na ryżu autorka: katarzyna_sar | blog: Kuchnia na 5 Polędwica wieprzowa w przyprawach z jabłkami autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon Rozmarynowy kurczak z warzywami autorka: Josia | blog: Kuchnia Josi Pieczeń
Kuchenna Kontrrewolucyaodstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie na patelni grillowej rozgrzewamy masło i obsmażamy stek po około 5-8 minut z każdej strony. Podajemy z ryżem lub zapiekanymi ziemniakami oraz plasterkami cytryny. Smacznego
Symfonia smakowazłoty kolor, po około 10 minutach zalewamy marynatą, dodajemy miód i musztardę, dolewamy słodką śmietanę całość dusimy jeszcze przez około 20 minut Podajemy gorące z sosem, świeżą kolendrą, ryżem lub zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką z pora, która będzie świetnym kontrastem do słodkiego sosu i delikatnego mięsa SMACZNEGO
Luźna Kuchniakolejny przepis na kurczaka gotowy!Częstowałam Was już KURCZAKIEM NA PIWIE KURCZAKIEM CAPRESE Z MOZZARELLĄ I POMIDORAMI KURCZAKIEM ZAPIEKANYM Z RYŻEM KURCZAKIEM FASZEROWANYM MUSZTARDĄ I MOZZARELLĄ … i wieloma innym rodzajami tego lubianego i chyba najczęściej przyrządzanego przez nas mięsa.Dziś mam dla Was wersję bardziej orientalną.Na talerzu zagościł kurczak cytrynowy – soczysty , delikatnie orzeźwiający …z dodatkiem
Ostra na Słodkopatelni z odrobiną śmietanki. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Po łyżce rozrzedzamy śmietanką lub białym winem do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku pieprzem i tymiankiem.Podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami, ryżem lub frytkami i opcjonalnie z plasterkiem cytryny
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki na naczynie do zapiekania o wym. 20x25cm: 20dkg suchego ryżu długoziarnistego 40 dkg śliwek węgierek (po wypestkowaniu) płaska łyżeczka soli 2 łyżki cukru lub miodu pół łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru mielonego łyżeczka masła Do masy jajecznej: 2 jajka 4 łyżeczki cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego lub troszkę wyskrobanego wnętrza laski wanilii Ryż ugotować z łyżeczką soli(...)ósemki. Do garnka wrzucić masło, śliwki, cukier lub miód i przyprawy. Zagotować i poddusić na małym ogniu kilka minut. Śliwki nie powinny się bardzo rozpaść. Naczynie do zapiekania wysmarować grubo masłem. Ryż i śliwki podzielić na dwie części. Jedną część ryżu wyłożyć do naczynia, polać połową masy śliwkowej, rozłożyć drugą warstwę ryżu i znowu śliwki. Piekarnik rozgrzać
Maślane ciasteczkododaj pokrojone jabłka, cynamon, imbir i kardamon. Duś, aż jabłka zmiękną (dolej wody w razie potrzeby). Dopraw do smaku ksylitolem i sokiem z cytryny. Posmaruj naczynie do zapiekania olejem. Przełóż do niego ryż, następnie jabłka i zapiekaj ok. 25-30 minut w temperaturze 170-180°C. Przepis dodaję do akcji: Kłótnia Jasmine i jej męża kończy się rozstaniem… gdzieś
Qlinarnie i Qlinarniezrobić gdy mamy za dużo ryżu? U mnie na sodko. Zapiekany z z jabłkiem , cynamonem . W sam raz dla łasuchów.Do tej potrawy nie podaję specjalnych proporcji i ilości składników.Oczywiście potrzebujemy odgotowany ryż, jabłka, trochę cynamonu, kilka rodzynek, cukier waniliowy, cukier kryształ.Ryż układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na to jabłka(...)podsmażone. Ja daję jabłka ze słoika. Posypujemy cynamonem , cukrem waniliowym. Jeśli jabłka są kwaśne można dodać odrobinę cukru kryształ. Druga warstwa to również ryż, na wierzch odrobinę jabłek. Naczynie zakrywamy i zapiekamy w temperaturze 180 stopni ok. 15 min. Podajemy polane jogurtem, który możemy również posłodzić. zapiekanka z ryżu i jabłekzapiekanka z ryżu i jabłekzapiekanka
W kuchennym oknie EwyUwielbiam ryż z jabłkami - na śniadanie, drugie śniadanie, deser, podwieczorek albo kolację, a nawet na obiad! Najlepszy ryż z jabłkami zapieka tato, nie wiem jak on to robi, ale jest pyszny!:) Ja jestem leniem i zapiekać mi się nie chce... A dla leniuchów proste rozwiązania są najlepsze... Jeśli masz słoiczek prużonych jabłek - wyśmienicie, będzie jeszcze szybciej:) Jeżeli(...)pokrój w kostkę 3-4 jabłka, podsmażaj je na patelni podlewając delikatnie wodą do momentu, aż powstanie mus, jeśli trzeba dosłodź do smaku.Składniki (2 porcje):- pół szklanki ryżu (suchego do ugotowania)- mały słoiczek prużonych jabłek- cynamon- gałka muszkatołowa- dwie garści połamanych orzechów włoskich (+ połówki orzechów do dekoracji)- kilka goździków dla zapachu i dekoracji :)Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy
Kraina Tysiąca SmakówNaczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wykładamy na dno ryż. Następnie nakładamy przygotowany szpinak z dodatkami, na to kukurydzę i na sam wierzch pokrojoną mozarrellę. Zapiekanka z ryżem, szpinakiem i mozzarellą Zapiekamy pół godziny w 180 stopniach w piekarniku. Zapiekanka z ryżem, szpinakiem i mozzarellą
Pyza i Surówkacałą kapustą. Najmniejsze listki pozostawić do surówki. Gołąbki ułożyć w wysmarowanej oliwą brytfance, podlać niewielką ilością wody i wstawić do nagrzanego do 180⁰C piekarnika. Zapiekać 15 minut. Ryż ugotować na sypko. Jedną torebkę wyjąć, drugą zostawić w garnku. Do wody dosypać łyżeczkę kurkumy i zostawić ok. 3 minut bez gotowania. Zmieszać oba ryże, aby uzyskać
vegetanieosoloną i pokrojoną w małe kawałki pierś i dodajemy do warzyw. Ugotowany ryż łączymy z parmezanem startym na tartce o drobnych oczkach. W naczyniu do zapiekania układamy warstwy, które lekko dociskamy: ryż z parmezanem, warzywa, ryż z parmezanem, warzywa, parmezan i małe pomidorki przekrojone na pół. Zapiekamy w temperaturze 180 st. 20 minut. Smacznego Ps. Celowo
tojestpyszne.blogspot.comczosnkiem, podsmażoną cebulą i przyprawami. Teraz rzecz, za którą nie przepadam, mianowicie - trzeba spróbować tego surowego farszu, żeby ewentualnie doprawić ;). Farsz powinien być intensywnie przyprawiony, bo ryż w trakcie zapiekania wchłonie dużo aromatu. Jak już spróbujemy, to ewentualnie jeszcze doprawiamy solą, pieprzem bądź ziołami. 4. I nadziewamy: bierzemy paprykę, trochę farszu i nakładamy go do środka, dokładnie
Kuchnia Prezydentowejpomidory w ogóle nie lubią niskich temperatur (podobnie jak ja:) i surowe, w lodówce tracą swój cudowny smak. No to zapiekam. Zazwyczaj do faszerowania mięso miesza się z ryżem, aby wchłonął nadmiar wody. Ja postanowiłam jednak danie zapiec na ryżu z dodatkiem zmiksowanego miąższu, co pozwala Królowi Pomidorowi całkowicie zawładnąć smakiem. Składniki dla 4 osób: 4-6 dużych pomidorów(...)Dodać pozostały czosnek, posiekane świeże zioła, sól i pieprz. Farszem napełnić wydrążone pomidory. Podsmażony miąższ doprawić według smaku, zmiksować, wymieszać z podgotowanym ryżem. Przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Na ryżu ułożyć nafaszerowane pomidory, przykryć odciętymi górami. Zapiekać w piekarniku z termoobiegiem w 170°C (bez termoobiegu 180°C) przez 30 minut. *dla filiżanki ryżu gotujemy filiżankę wody, dla szklanki ryżu
Pełny talerz