W kaszy jaglanej na mleku zakochałam się już jakiś czas temu. Zwykle jadam ją w miseczce lub zapiekam z owocami pod owsianą kruszonką. Czemu tak podałam
Blondynka Gotujesypko. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. W misce mieszamy mięso, ugotowany ryż i cebulę tak aby dobrze się połączyły. Doprawiamy do smaku. Każdą paprykę nadziewamy farszem mniej więcej do 3/4 wysokości. Papryki ustawiamy obok siebie w naczyniu do zapiekania z pokrywką. Do 3/4 wysokości papryki zalewamy gorąca wodą do której dodajemy kostki rosołowe. Całości wstawiamy
Kulinarna Patilogiagotujemy w lekko osolonej wodzie. W dużej misce mieszamy: ugotowany i rozdrobniony widelcem kalafior, ugotowany ryż, zawartość patelni czyli wędlinę, paprykę i cebulę. Dodajemy pieprz, sól, słodką i ostrą paprykę, wbijamy jajko, dodajemy łyżkę śmietany i połowę startego żółtego sera. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy w nim masę lekko ugniatając i wyrównując całość. Wierzch posypujemy resztą startego
Walijskie Pichcenieryżem Placuszki dyniowe na słodko Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Składniki
Kulinarne przygody Gatitycieniutkie plasterki z cytryny. Całość polej delikatnie kremowym octem białym zapiekaj 40 minut w 180 stopniach. Surówka z fenkułu: Pół fenkułu poszatkuj na mandolinie. Skrop sokiem z cytryny, dodaj oliwę i pół łyżeczki nasion fenkułu. Podawaj z dzikim ryżem
AZgotuj!masę, wlać rosołek i mleko, i zagotować. Następnie zalać kaszę w formie sosem i zapiekać w piekarniku na temp. 180 stopni al. 35 minut…. (Można posypać lekko tartym żółtym serem). Zapiekanka z pierwszego przepisu była z makaronem, przepyszna, kolejną wersję wypróbowałam z ryżem.... potem była kolej na kasze. Jest PRZEPYSZNA, wrzucić można co tam się ma w lodówce.... najważniejszy jest
Tradycyjna kuchnia inaczejpietruszkę. Chwilę podsmażać mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Do naczynia w którym będziemy zapiekać pulpety, przelać sos, dodać 1/2 szklanki bulionu, włożyć pulpety, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 1 godzinę. Podawać np z ryżem i zieloną sałatą .Smacznego!Uwagi: Przepis oryginalny przewidziany był do zrobienia w wolnowarze. Tym razem postanowiłam
Stare Garykoniec pieczenia. 7. PODANIE: Danie dobrze smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub smażonym ryżem i sałatką. Mimo, iż niepozorna, jedna połówka bez problemu nasyci jedną osobę. Skórki nie jemy, gdyż w dużych i starszych okazach jest po prostu twarda. OM NOM NOM! Świeżutki post ZAPIEKANA CUKINIA FASZEROWANA KURCZAKIEM I FETĄ na blogu NERDS' KITCHEN
Nerds KitchenKurcze, mam mały dylemat.. W książce autorka ten przepis określiła mianem "ciasto", a ja nazwałabym go raczej "zapiekaną kaszą jaglaną z cukinią". Ciasto kojarzy
Blondynka Gotujeniej nie wspomniała:-) Wydaje mi się, że gołąbki można zapiekać od razu z sosem i wtedy piec 1 h 40 min. wtedy chyba lepiej przejdą pomidorowym sosem. Jakby ktoś wypróbował ten sposób to niech da znać:-) Składniki: 50 dag mięsa mielonego (pół na pół wieprzowina i wołowina) szklanka ryżu 2 średnie cebule nieduża główka białej kapusty 50-70 dag startej(...)obgotować we wrzątku, osączyć i delikatnie rozdzielić liście. Ściąć ich grube części. Ryż ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, wymieszać z mięsem oraz ryżem i doprawić solą, pieprzem i oregano. Na każdy liść położyć łyżkę lub dwie farszu i zwijać nieduże gołąbki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć gołąbki, a na nie położyć startą marchewkę
IMPRESJA SMAKUSkładniki: makaron muszle Royal Brand 10 sztuk, szynka wędzona 20 dag, olej rzepakowy 2 łyżki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny 1 łyżeczka, ząbek czosnku 2 sztuki
W Mojej Kuchni Lubiępomidorowy i szklankę wody. Podsmażamy jeszcze ok. 5 minut aż sos ładnie zgęstnieje. Wrzucamy ryż i posiekaną drobno pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Cukinie przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy środki i napełniamy przygotowanym farszem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Ilość porcji: 6 czas wykonania
Pobite gary BarbaryDodać pomidory z puszki i zagotować. Sos doprawić do smaku. Przelać sos do naczynia do zapiekania, ułożyć usmażone piersi. Na każdej piersi położyć plasterek pomidora i mozzarelli. Oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do rozpuszczenia się mozzarelli. Podajemy z makaronem lub ryżem
Ala piecze i gotujeBulgur. Cukinia nadziewana kaszą Bulgur, papryką i pestkami dyni (4 osoby) Składniki: 3 młode średniej wielkości cukinie 1/2 szklanki kaszy Bulgur garść pestek dyni 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka ryżu basmati 2 duże marchewki sok z połowy cytryny cukier pieprz, cayenne, estragon, sos sojowy Zaczynamy od zagotowania wody i zrobienia jednej szklanki bulionu warzywnego. Do miseczki wsypujemy 1/2 szklanki kaszy(...)możecie to zrobić w dwóch wersjach. Jedna to po prostu zapiekamy i wtedy kasza na wierzchu stanie się chrupka i druga, gdzie możecie wykorzystać folię aluminiową przykrywając blaszkę przed wsadzeniem do piekarnika, wtedy uzyskamy wersję miękką. Jak to zrobicie sami zdecydujcie. Jako dodatek najlepiej nam pasowało zrobić ryż basmati i tartą marchewkę z cytryną i cukrem. Fajnie smaki się
vegetanietłuszcz wkładamy cebulę , czosnek oraz paprykę i dusimy ok 5 min. Następnie wsypujemy ugotowany ryż i dusimy kolejne 2-3 min. Dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawiamy papryką, solą i pieprzem do smaku. Wydrążoną cukinię napełniamy farszem, wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, podlewamy rosołem i zapiekamy w piekarniku w temp
Domowy Smak Jedzenia