zapiekany ryż - 506 przepisów (strona:23/34)

TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM 267

cukier – szczyptasól, pieprz – do smakuWykonanie:Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Cebulę siekamy i smażymy na oleju lub smalcu. Dodajemy do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajo i przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy. Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do wrzątku na ok. 5 minut. Oddzielamy kolejne liście. Osuszamy. Gorsze, uszkodzone liście(...)zgęstniał.Zalewamy ułożone w brytfance gołąbki sosem pomidorowym tak, żeby gołąbki były przykryte. Od góry przykrywamy gołąbki liśćmi kapusty. Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i zapiekamy przez ok. 2 godziny. Całość sosu po wyjęciu posypujemy koperkiem. Podajemy z ziemniakami

Walijskie Pichcenie
Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem 162

królować!  Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem Przygotowanie tarty uważam za bardzo wdzięczne zadanie :) Cokolwiek dodamy, z czymkolwiek to połączymy - zawsze wychodzi idealnie! Dzisiejsze połączenia - tuńczyk i szpinak, zapiekane w musie z dyni - może nie są typowe, ale na pewno wspaniale współgrają. Musicie spróbować! Na początek krótko o tym jak przygotować dynie: kroimy ją ćwiartki, ósemki - jakiekolwiek kawałki(...)ciasto. Odkładamy je do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu, ciasto rozgniatamy w foremce do tarty, brzegi odcinamy. Przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy niewielką ilość ryżu, fasoli, grochu. Pieczemy w temp. 200 st. przez 20 min, a następnie po ściągnięciu papieru z dociążeniem - jeszcze przez 5 minut. Farsz: 200 g mrożonego szpinaku w liściach

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Sushi! 231

przygotować California Maki , czyli sushi z ryżem na wierzchu, postępujemy trochę inaczej. Do niego możemy już wsadzić tyle składników, ile nam się podoba i będziemy potrzebowali kilku dodatkowych rzeczy: sezam do posypania ryżu majonez łagodny lub pikantny Ponownie układamy płat nori dłuższym bokiem do siebie, chropowatą stroną do góry. Cały płat wyklejamy ryżem, nie pozostawiając wolnego miejsca. Obficie posypujemy sezamem(...)białym (czarny jest mniej aromatyczny i służy raczej do ozdoby). Odwracamy ryżem do dołu. Przez środek nori przy pomocy palca smarujemy odrobiną majonezu, odrobiną wasabi, na to kładziemy pasek ryby i warzywa, np. marchewki lub ogórki pokrojone w julienkę,. Tak jak w przypadku hosomaków, podważamy matkę kciukami, dociskamy wnętrze resztą palców i zdecydowanie zawijamy, pozostawiając łączeniem do dołu. California Maki

My Culinary Art
Jak zrzucić kilka zbędnych kilogramów? Przykładowe lekkie przepisy, pomocnicza woda lecznicza oraz inne porady. 184

śniadanie (na jogurcie) w migdałowo-owocowej odsłonie Owsianka pod musem z kiwi - idealna na śniadanie  Zapiekana kokosowa owsianka z gruszką w kokosowo-otrębowej posypce  Zapiekana karobowo-bananowa owsianka - zdrowe śniadanie pełne naturalnej słodyczy  Lekkie serowo-jogurtowe placuszki.  Sałatki, surówki: Zielona sałatka z kiełkami - szybka i zdrowa Kolorowa sałatka z pieczonymi w miodzie(...)makaronowe miseczki w kokosowo-cynamonowym sosie z soczystym jabłuszkiem  Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie (oczywiście bez dodatku w postaci frytek) Pomidorowy sos ziołowy z ryżem Ala'leczo - lekkie danie  Czas na obiad czyli zdrowsza wersja fast food  Desery / Słodkości: Ciasteczka słoneczka - zdrowa słodycz bez mąki, bez proszku do pieczenia Ciasteczka słonecznikowo - żurawinowe

Słodkie okruszki
Zapiekanka z serem feta 389

Dziś na obiad przepyszna zapiekanka, niezbyt pracochłonna. Przez dodatek jajek scalających pozostałe składniki jest oryginalna i smaczna. Charakteru i smaku nadaje jej ser feta. Można podawać ją z makaronem, ryżem, ziemniakami i ze wszystkim innym czego dusza zapragnie. :-) Wyszło jej dość dużo, porcja dla 4 głodnych osób. 1/2 kg mięsa mielonego3 cebule2 papryki (kolor dowolny)1 puszka pomidorów1 łyżka słodkiej(...)wlewamy do miski i mieszamy.3.  Do zwartości garna dodajemy ser feta i całość przelewamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy jajko i mieszamy. Całość posypujemy pietruszką i startym żółtym serem.4. Zapiekamy w piekarniku, przez 30 minut w temperaturze 200 stopni

Szefowa kuchni
Faszerowana papryka mięsem, kaszą i fetą 288

Dziś nadziałam paprykę. Chyba najbardziej popularną ze wszystkich nadziewanych warzyw! Pyszna jest pieczona papryka, a z dodatkiem mięsa i kaszy smakuje jeszcze lepiej. Dziś zrobiłam trochę inne połączenie...zamiast ryżu dodałam kaszę jęczmienną a do farszu dodałam jeszcze fetę. Spróbujcie i oceńcie sami.  Składniki: 6 papryk 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej 1/2 bułki(...)bardzo. Paprykę nadziewamy farszem, układamy po plasterku pomidora i pieczemy ok 45 min w 200 st.C. Po tym czasie na każdą paprykę kładziemy po kawałku żółtego sera i zapiekamy jeszcze

Olikowa kuchnia
Pieczony Burak z Pomarańczami 226

dzisiaj mam? Rondelek, bez rondelka ja nie funkcjonuję w kuchni, poważnie. Używam codziennie, mało tego, często nawet kilka razy dziennie. Bo Blondynka kaszę mannę w rondelku sobie gotuje, ryż na mleku, robi ganache, pieczonego buraka udusi, gotuję kilka ziemniaków do obiadu, a i krem do karpatki czy do tortu czekoladowo śmietankowy robi. Wymieniać mogłabym bez końca. Rondelek jest naczyniem(...)produktów z rondelka Kochani, ponad rok temu w moje ręce trafił rondel Ballarini linii Granitium i przeszedł naprawdę setki prób z różnymi potrawami, słodkościami i myty był wiele razy, zapiekany i nawet rączka się nie poluzowała, a powłoka nadal spełnia swoją funkcję jak na początku. Co więcej nic nie odprysnęło, jak chcecie mogę Wam go nawet pokazać. Sami zresztą

Blondynka Gotuje
Papryka faszerowana mięsem z indyka i kaszą gryczaną w sosie pomidorowym 160

kaszą gryczaną to nie tylko świetny pomysł na pożywny obiad, ale dobry pomysł na imprezowy poczęstunek. Klasyczny farsz mięsa z ryżem podmieniłam zdrowszym, lekkostrawnym mięsem z indyka, a ryż kaszą gryczaną. Zimowe kolorowe danie nie tylko fantastycznie wygląda, jeszcze lepiej smakuje. Całość zapieczona w aromatycznym sosie pomidorowym. Zapraszam! Składniki: 500 g czerwonej papryki (3-4 sztuki) 200 g ugotowanej(...)środek - oczyścić z białych błonek i usunąć pestki. Wnętrze papryki posolić i oprószyć roztarym w palcach oregano. Wypełnić przygotowanym farszem i przykryć ociętymi "czapeczkami". Papryki ustawić w naczyniu do zapiekania. W razie potrzeby, by równo stały delikatnie podciąć spód. Na dno naczynia wlać przygotowany sos pomidorowy piec w 200`C 40-45 minut, aż papryka będzie miękka na talerzach rozłożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Papryka faszerowana warzywami i ryżem-pyszna 284

Papryka nie tylko swietnie prezentuje sie na talerzu .Nalezy rowniez do dan o wysokiej wartosci odzywczej,zawiera bowiem okolo 5 razy wiecej witaminy C niz owoce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Faszerowane bakłażany FIT 208

Jeśli nie macie go akurat na stanie, możecie z powodzeniem zrobić to samo z papryką czy cukinią. Takie danie świetnie nadaje się na kolację. Możecie je też podać z ryżem, wtedy powstanie pełnowartościowy, sycący obiad.   Pamiętajcie, że dobry bakłażan ma błyszcząca,  jędrną skórkę! Składniki (2 porcje): 1 duży bakłażan (lub 2 małe - są lepsze, nie czuć w nich(...)mozzarellą (bierzemy tylko połowę, resztę sera zostawiamy do zapieczenia). Dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę i   pieprz.  6. Nadziać upieczone łódeczki, na to położyć drugą połowę mozzarelli. 7. Zapiekać 15 minut. Udekorować natką pietruszki. SMACZNEGO! 1 porcja   zawiera: 216 kcal; 17,8 g białka; 10,6 g tłuszczów; 17,5 g węglowodanów;   5,4   g błonnika

Powiedz dietom nie
Quiche ze szpinakiem, serem, pomidorkami i szynką serrano 306

Quiche… czyli klasyka kuchni francuskiej. Jest to placek z kruchego lub francuskiego ciasta wypełniony masą jajeczno-śmietanową. Może być przyrządzony z różnych składników i podawany

Oryginalny smak
Drobiowe szaszłyki 140

się prezentują. Pasują do nich różne surówki i sałatki, można do nich podać sosy lub chutney. Kiedy chcemy zrobić coś innego na obiad niż kotlet, to proponuję szaszłyki z ryżem lub pieczywem czosnkowym. Robi się je szybko, nie potrzebne są skomplikowane dodatki. Czas marynowania to min. 1 godzina ale można przygotować mieszankę na szaszłyki dzień wcześniej i zostawić(...)upieczeniu można było wszystko zsunąć z patyka. Rozgrzewamy piekarnik na 180C (górna grzałka lub funkcja grilla). Nadziewamy na przemian, kurczaka, paprykę, pieczarkę itd. Układamy wszytko w naczyniu do zapiekania, i pieczemy około 30-40min. Przekręcają szaszłyki co około 10 min. Jako surówkę podałam rzodkiew białą z świeżym ogórkiem. Rzodkiew i ogórka ścieramy na tarce na wiórki. Dodajemy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Filety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej 539

Filety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej...Soczyste, miękkie mięso z piersi kurczaka.Pyszny śmietanowo-cebulowy sos.I pierzynka z pieczarek.Poezja smaku.Kto nie próbował, niech żałuje!Składniki:2 filety z kurczaka (waga około 500 gram);2 francuskie zupy cebulowe (u mnie Knorr) w proszku;250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;500 g pieczarek;Przyprawa do kurczaka;Sól;Pieprz(...)solą, gdyż zupy są słone.Naczynie żaroodporne przykryć (ja przykryłam folią) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie z ryżem i surówką z marchewki, selera i jabłka).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób.Ilość piersi można zwiększyć do 1 kg (około 4 sztuk

Gospodyni Miejska
Faszerowana biała papryka z sosem pomidorowym 138

prozdrowotnych, witamin i innych składników odżywczych. Idealnie nadaje się do faszerowania. Jej delikatny smak nie dominuje, a podkreśla smak farszu. A farsz postanowiłam zrobić podobny jak do gołąbków, zamiast ryżu dodałam kaszy jęczmiennej pęczak. Przy stole zasiedli tym razem mężczyźni, czyli ojciec z synem J Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw(...)czosnkiem.   Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy połówki papryki i wkładamy na ok. 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W trakcie zapiekania można na dno naczynia wlać niewielką ilość wody. Dzięki temu upieczone papryki i farsz nie będą suche. Gorące wyjmujemy z piekarnika, posypujemy startym żółtym serem i serwujemy z sosem pomidorowym

bistro mama
Nadziewane portobello 229

wartości odżywczych, to w smaku są po prostu obłędne. W mojej kuchni grzyby goszczą dość często. Naturalnie najczęściej jest to pospolita pieczarka, która fantastycznie komponuje się z warzywami, mięsem, ryżem czy makaronem. Nie unikam jednak innych rodzajów grzybów jak choćby boczniaki, shitake, kurki czy prawdziwki. Dziś jednak chciałabym przedstawić fantastyczne wegetariańskie danie z dużą pieczarką portobello w roli głównej. Portobello(...)kapeluszy, na której następnie układamy posiekane orzechy włoskie. Ser kozi kroimy w plastry i również kładziemy na pieczarkę. Na sam koniec polewamy wszystko miodem, posypujemy orzeszkami pinii, i zapiekamy okolo 25 minut w piekarniku. W tym czasie pieczarka lekko opadnie a ser się pięknie zrumieni. Podajemy na mieszance sałat. Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni
Bakłażany faszerowane mięsem 237

dań - prowansalskiego ratatouille  - greckiej musaki, arabskiej baba ghanoush, czy rosyjskiego kawioru z bakłażana nazywanego również kawiorem biedaków. Można go smażyć, dusić, gotować, piec, zapiekać, grillować… Bakłażany faszerowane mięsem i zapiekane z mozarellą.   Składniki: - 2 średnie bakłażany- 600g mięsa mielonego z drobiu  (zmieliłam 2 piersi z kurczaka)- 1 cebula- kilka szt. dymki- 4 ząbki czosnku- kawałek czerwonej papryki(...)mięsem i posypujemy startą mozarellą. Wkładamy jeszcze do piekarnika, razem z pomidorkami koktajlowymi, na ok. 10 minut, aż ser się rozpuści i podrumieni. Bakłażany faszerowane podałam z dodatkiem ryżu. Do takich potraw, moim zdaniem, nawet nie potrzeba zachęcać. Stanowią syty i pełnowartościowy posiłek. Samo danie jest naprawdę pyszne. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Bakłażany faszerowane mięsem appeared first on Moje

mojewypiekiinietylko
Wyprawa do Francji, czyli danie a'la quiche 273

użyciu widelca ponakłuwałem spód ciasta. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Na ciasto położyłem arkusz pergaminu, na który wypałem groch (można użyć również fasoli, kaszy lub ryżu) w celu obciążenia ciasta. Obciążone ciasto włożyłem do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjąłem ciasto z piekarnika, zdjąłem obciążenie i odstawiłem do przestudzenia na bok. W garnku(...)Wierzch udekorowałem pozostałymi półplasterkami salami i pokrojonymi w połówki pozostałymi pomidorkami koktajlowymi. Całość posypałem pozostałym serem mozarella. Temperaturę piekarnika obniżyłem do 140 stopni i wstawiłem do niego przygotowaną potrawę. Zapiekałem przez 45 minut. Po zakończeniu pieczenia wyjąłem naczynie z piekarnika. Potrawę odstawiłem na 10 minut w celu stężenia masy szpinakowej - gorące nie dałoby się pokroić.  Po tym czasie podałem

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania