zapiekany ryż - 506 przepisów (strona:25/34)

TARTA / QUICHE Z KURCZAKIEM I CEBULĄ – 3,75 zł 287

się z każdej strony. Mocny ogień jest tu podstawą, ponieważ chcemy szybko przesmażyć kurczaka, a nie go udusić. Nie martwcie się też, że się nie dosmaży – będziemy go jeszcze zapiekać, a jeśli go przesmażycie stanie się suchy i niesmaczny. 4. SOS/ZALEWA (5 min): do miski wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, szczyptę soli i pieprzu oraz pół łyżeczki gałki muszkatołowej i mieszamy(...)nadmiar, przejeżdżając wałkiem po brzegach formy (my ten nadmiar lubimy i go zostawiliśmy, ale wg zasady powinno się go odciąć). Jeśli macie suchą fasolę (czy inne roślinę strączkową) lub ryż, wsypcie je na papier śniadaniowy lub na papier do pieczenia i połóżcie na cieście, tak aby obciążyć jego środek – wtedy ciasto będzie równomiernie płaskie po upieczeniu. Jednak jeśli robicie

Nerds Kitchen
Cukinia faszerowana grzybami i pomidorami 203

Pieczona, okrągła cukinia faszerowana mięsem, pomidorami i leśnymi grzybami. Podana z pomidorowym sosem. Coś, czym można się dobrze najeść i wspaniale smakuje :) 4 okrągłe cukinie 100g

https:KKuchniaMniam
Rigati tricolore z sosem bolognase. 163

Składniki: 80 dag makaron trójkolorowy  10 dag parmezan 15 dag ser mozzarella Sos boloński: ½ kg  mięsa, mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę

Kulinarny karnet Christophera
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 287

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to już chyba klasyk w wielu domach. Bardzo prosta i smaczna. Cukinia jest wyjątkowo lekka i nie wymaga dodatków – choć można podać ją z ryżem na większy głód. Bardzo lubię robić to danie na obiad. Zajmuje niewiele czasu, do tego cukinię i sos można przygotować wcześniej, a zapiec przed samym podaniem – idealne, jeśli(...)pomocą łyżeczki wydrążamy środki plastrów – ale nie do samego końca, zostawiamy „dno”. Tak przygotowane cukinie napełniamy farszem. Ścieramy na wierzch pozostałą mozzarellę. Zapiekamy ok. 20-25 minut w 180°C z termoobiegiem (190°C bez). Dekorujemy koperkiem. Post Cukinia faszerowana mięsem mielonym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
drobiowe canneloni w pomidorach po mojemu... 206

Składniki: makaron cannelloni 250 gram, mięso mielone drobiowe 70 dag, cebula 2 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 małe, oregano 2

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka z ryżem, soczewicą i dynią 117

Sycące i pożywne jesienne danie z dynią, ryżem, soczewicą, mielonym mięsem i pomidorami. Składniki na 4 porcje: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 2 łyżki oleju

Moja Galeria Smaku
Zapiekana kasza gryczana 130

Zapiekanka, która przypadnie do gustu również przeciwnikom kaszy. Koncentrat pomidorowy do niej dodany sam w sobie stanowi świetną przyprawę;) Używam zawsze kaszy luźnej, można również posłużyć

Kuchenne aromaty
75 przepisów fit 2876

Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pesto z pieczonej dyni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą(...)kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Surówka z młodej kapusty z truskawkami Woda ogórkowo - cytrynowa Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi

Moja smaczna kuchnia
A la "burrito" 161

Burrito to potrawa pochodząca z Meksyku i to pochodzące stamtąd różni się od tego co ja dziś tu prezentuję. Moje a la "burrito" jest bardziej takim

W kuchni u Moniki
Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem 172

się cudownie płynny i ciągnący. To połączenie jest wprost obłędne! Próbowaliście kiedyś grillowanego lub pieczonego camemberta? Jego wnętrze staje się przyjemnie płynne i ciągnące, a skórka zgrabnie utrzymuje w ryzach te serowe pyszności. Latem często grillujemy camemberta zawiniętego w folię aluminiową w czasie rodzinnego grilla (jeśli kiedyś odwiedzi Was na grillu wegetarianin, nie możecie mu zaserwować nic prostszego). Można(...)sera camembert* 2 łyżki octu balsamicznego * w wersji wegańskiej pomiń camembert Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Wybrane warzywa pokrojone w kostkę oraz pieczarki umieść w naczyniu do zapiekania. Polej oliwą i octem balsamicznym, dopraw tymiankiem i solą. Wszystko wymieszaj. Naczynie wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie ugotuj soczewicę

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami 341

Zapiekanka to danie, które można przygotować praktycznie ze wszystkiego co akurat mamy w lodówce. Możemy wykorzystać do nich ziemniaki, makaron czy ryż. Reszta zależy od naszej inwencji twórczej. Ja jestem fanką wersji z makaronem i dużą ilością sera. Zapraszam zatem do wypróbowania mojego przepisu na zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami.   Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym(...)żaroodpornego smarujemy oliwą. Następnie przekładamy do niego składniki warstwami: makaron, warzywa, mięso, ser. Powinny nam wyjść dwie warstwy. Na wierzchu zapiekankę posypujemy obficie serem i układamy plastry salami. Całość zapiekamy w piekarniku przez około 20-25 min w temperaturze 180 stopni

Mania Gotowania
Chicken Pie wg Jamiego Olivera 198

tylko ciężko zabrać się do pisania. Są tam nieśmiertelne krokiety - w końcu doszłam do perfekcjonizmu w proporcjach w farszu, bo pierwszych nikt nie chciał jeść ;) Są zapiekanki z makaronem, ryżem itp.  Pora chyba więc wziąć się w garść i przysiąść nad tym na dłuższą chwilę. Na pierwszy ogień - Chicken Pie wg Jamiego. W oryginalnym przepisie autor przygotowuje wszystko(...)naczynia ceramicznego lub żaroodpornego, którego brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem. Ciasto francuskie kroimy na wąskie paski i układamy na naczyniu kratkę.Pozostawiamy pomiędzy poszczególnymi paskami trochę przestrzeni, aby podczas zapiekania mogła uchodzić para. Wierzch ciasta również smarujemy jajkiem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok.30-40 minut. Podajemy od razu. Smacznego

bistro mama
Skrzydełka w ryżu 174

Kolejna wariacja na temat skrzydełek i ryżu. To jedno z ulubionych dań mojego Zbysia.  Ryż jest tak smaczny, że znika jako pierwszy:)   Może nie

Takie tam pichcenie
Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem 188

Kalafiora najbardziej lubię surowego – w postaci ryżu lub sałatki. A ta wersja to mój ulubiony, bardzo treściwy, elegancki i smaczny sposób podania go na gorąco. Do lekkiego w smaku i konsystencji warzywa mocno doprawiony, serowy beszamel i czosnkowe masło pasują jak nic innego. Kalafior to jednoroczne warzywo kapustne, będące mutacją kapusty i brokułu. Jest tylko i wyłącznie gatunkiem uprawnym(...)pełnej łyżeczce cukru i soli.   Kalafiora gotujemy tak samo jak kapustę – bez przykrycia, aby pomóc mu się pozbyć nie zawsze przyjemnego zapachu. Średni kalafior, jeśli nie chcecie go zapiekać tylko wykorzystać jako główne danie lub dodatek do obiadu, wymaga około 20-25 minut gotowania na średnim ogniu. Sprawdźcie widelcem czy jest ok. Prawidłowo ugotowany ma być al dente – leciutko

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania