natki pietruszki, 0,5 płaskiej łyżeczki garam masali, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia. Sposób przygotowania zapiekanek z pieczarkami: Pieczarki płuczę dokładnie, kroję w półplasterki o grubości około 2-3mm. Rozgrzewam odrobinę oleju na patelni i wrzucam pieczarki. Doprawiam solą, pieprzem oraz garam masalą do smaku i smażę aż prawie cały
Gotuj Się Kto Możetarce na grubych oczkach pozostawiając sobie 3-4 pieczarki pokrojone w grubsze plasterki do położenia na sam wierzch zapiekanki. 3. Na oleju przesmażamy cebulkę, następnie dodajemy pieczarki i przeciśnięty czosnek oraz solimy i pieprzymy całość. Smażymy aż większość wody odparuje z patelni. 4. Następnie na tej samej patelni bądź nowej przesmażamy boczek. 5. Dno naczynia do zapiekania smarujemy olejem/oliw
Gotowanie...to proste !przygotowania: Zapiekanka makaronowa z mięsem Przygotowanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam. Teraz pokroję składniki na sos do zapiekanki: Cebulę kroję w drobna kostkę. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Przygotowanie sosu: Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę razem z czosnkiem przez kilka minut tak żeby cebula się zeszkliła. Do zeszklonej cebuli dodaję mielone mięso
Uwaga Babcia Gotujezapiekankę przygotowałam na kolację (co widać po zdjęciach...). To doskonały sposób na posprzątanie lodówki i spożytkowanie lekko już czerstwego chleba. Dodatek gotowanych jajek był eksperymentalny (no bo przecież też coś trzeba było z nimi zrobić), a smakowo (przynajmniej dla mnie i Męża) świetnie się wpasował! To też sposób na niezapowiedzianych gości, gdy w lodówce jednak jakieś resztki jedzenia są :) Składniki(...)dodajemy kawałki pomidora obranego ze skórki oraz przyprawiamy. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, układamy na całości kromki chleba, wykładamy cały farsz z patelni i przykrywamy chlebem. 2 jajka rozkłócamy, mieszamy ze śmietaną i polewamy dokładnie po całej zapiekance, Rozrzucamy pokrojone w kostkę jajka na twardo i przykrywamy plastrami żółtego sera. Zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach
Kolorowy Przepisownikmacie dość jajek po Świętach a chcecie przygotować w weekend radosne śniadanie, mam dla Was propozycję nie do odrzucenia! Zamiast tradycyjnej jajecznicy, proponuję alternatywę w postaci jajecznej zapiekanki. Wygląda obłędnie, smakuje wybornie. Idealne danie ciepłe, jak i zimne - wybór pozostawiam Wam, jeśli cokolwiek zostanie ze śniadania ... Składniki (liczone dla 4 osób): 3 cukinie 60 gramów szynki(...)pokroić mozzarellę w cienkie plasterki. Cukinie pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Podsmażyć z obu stron, można ją również podsmażyć na patelni grillowej - będzie jeszcze bardziej efektowna. Następnie odsączyć cukinie na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Wyjąć zapiekankę z piekarnika, ułożyć na niej plastry mozzarelli, cukinii oraz pomidory. Posypać listkami świeżego tymianku. Bon appetit
Garniec Magaliepodpiekając w piekarniku. Ten sposób sprawdzi się jednak przy chlebie niekrojonym. Chleb krojony można włożyć do tostera, opiekacza lub usmażyć na patelni zamoczony wcześniej w jajku z odrobiną mleka. Z czerstwych bułek można zrobić domowe zapiekanki. Wystarczy tylko posmarować je masłem albo smalcem, położyć na nie kawałek wędliny, pieczarki i żółty ser. Bułki można również ususzyć i zrobić z nich
ProstePesto.plgołąbki a pracy mniej. Bardzo smaczne. Jak podałam jako zapiekankę, ale można serwować z ziemniakami i z boku położyć kawałek zapiekanki. Sos, możecie użyć sosu gotowego pomidorowego. Ja użyłam mój który zrobiłam latem i przechowywałam w słoiczkach. Na patelnię wlać dwie łyżki oliwy i wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, obsmażyć, aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić solą. Sos pomidorowy,przecier(...)wymieszać. Cebulę obrać i posiekać, kapustę poszatkować, czosnek obrać i posiekać drobno. Na patelni z odrobiną oleju obsmażyć cebulę i czosnek, jak już wszystko się zarumieni natychmiast zdjąć z patelni. Ryż ugotować do miękkości. Do miski wrzucić mięso mielone, majeranek, ugotowany ryż, obsmażoną cebulę i czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę doprawić do smaku jak lubicie. Naczynie żaroodporne
Kuchnia Pokoleńwędzonych czy ostrych składników. A jeśli nie macie ani płatków drożdżowych, ani wędzonej papryki, zblendujcie sobie ugotowane posolone ziemniaki z cebulką z patelni - to już jest pyszne! ;) Gotowy ser możecie użyć do wszystkiego - do pizzy, tostów, zapiekanek, jako dip do warzyw czy nachosów, do kanapek na zimno jak serka topionego, a nawet do wyjadania prosto z palca ;) Pozdrawiam wszystkich serożerców
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEoliwy z oliwek50-70 g starkowanego żółtego serasólpieprzBardzo proste danie obiadowe, nie wymagające dużego nakładu pracy - a z kolei idealne dla miłośników zapiekanek i wszelkich dań jednogarnkowych.Cebulę obrać i posiekać na drobną kosteczkę. Przełożyć na patelnię, dodać oliwę i zeszklić na jasnozłoty kolor. W międzyczasie obrać marchewkę i pietruszkę. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli
Świat Domowej KuchniJeśli potrzebujecie pomysłu na fajną przekąskę polecam Wam domową bagietkę z masłem czosnkowym. Taka przekąska jest idealna na spotkanie ze znajomymi, albo na wieczór spędzany przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!hamburgerów – burgery z indyka i cukinii – pizza z szynką i pieczarkami – pizza z patelni – pizza z ciasta francuskiego – pizza na tortilli – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto Przygotowanie : 20 minut Ilość zapiekanek : 2 Składniki: – 2 małe bagietki – 1 cebula dymka ze szczypiorem – 50-80 g szynki
nietylkopasta.plświetnie komponuje się z sosem pomidorowym. Szczyptą cynamonu doprawiam też zawsze chilli con carne. Cynamon do dań mięsnych dodajemy oszczędnie, by podkreślił, ale nie zdominował smak potrawy. Wiejska zapiekanka w stylu greckim z mielonym mięsem, cukinią, ziemniakami, papryką i serem Feta Przepis własny na 4-6 porcjiSkładniki: oliwa 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę(...)patelni grillowej lub zwykłej patelni. Warzywa smaż z dwóch stron partiami, aż będą zezłocone, przyprawiając solą i pieprzem. Uzupełniaj oliwę na patelni, gdy będzie to konieczne. Obsmażone warzywa odkładaj na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oliwy. Przygotuj zapiekankę - w żaroodpornym naczyniu ułóż warstwami: połowę plastrów ziemniaków, połowę plastrów cukinii, połowę kawałków papryki, całe mięso, resztę papryki, resztę cukinii
Chilli Czosnek i Oliwapiersi kurczaka 1 duży por lub 2 mniejsze 100 g żółtego sera tartego majonez do posmarowania zapiekanki sól, pieprz 1 łyżka masła do posmarowania naczynia 1 łyżka oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i podsmażyć na złoty kolor. 2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. 3. Pora
Danka Pichciu00f3l, pieprz,\r","oliwa."],"name":"Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i fet\u0105","recipeCategory":"dania bezmi\u0119sne, obiady, zapiekanki","cookTime":"PT0H50M","prepTime":"PT0H20M","recipeInstructions":["Ziemniaki obra\u0107, umy\u0107, pokroi\u0107 w plasterki. Ugotowa\u0107 w osolonej wodzie.\r","Czosnek przecisn\u0105\u0107 przez prask\u0119. Podsma\u017cy\u0107 na oliwie na patelni.\r","Do czosnku doda\u0107 rozmro\u017cony(...)u0142k\u0105 muszkato\u0142ow\u0105. \r","Rozla\u0107 \u015bmietank\u0119 na zapiekank\u0119.\r","Piec ok 35-40 minut w 190st."],"recipeYield":"4","keywords":"feta,szpinak,zapiekanka,ziemniaki","totalTime":"PT1H10M"} Drukuj Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i fetą Czas przygotowania: 20 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 50 minut/y Czas całkowity: 1 godzina, 10 minut/y Porcje: 4 Składniki: ok. 1,5kg ziemniaków, 2 opakowania
Bardzo Gruby Smokzapiekankach ponieważ szybko się gotuje i bardzo dobrze pochłania wszystkie pyszne smaki. W tej wersji postawiłam na pomidory, z delikatnym, soczystym kurczakiem. Na wierzch oczywiście mozzarella – nigdy w zapiekance nie może zabraknąć upieczonego, ciągnącego się sera. Składniki (na 2-3 porcje): 1 filet z kurczaka 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 1 łodyga selera naciowego 2 duże ząbki czosnku(...)przygotowujemy sobie naczynie żaroodporne. Na patelnie wlewamy bulion, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Zawartość patelni przelewamy do naczynia żaroodpornego. Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry i układamy na przemian na wierzchu zapiekanki – możemy zrobić lekki zagłębienia i powkładać ser i pomidora. Wierzch skrapiamy pozostałą oliwą, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika
Smaczna Strona