troszkę inny pomysł na zapiekankę chlebową niż ta, co jest już na blogu. Polecam szczególnie wtedy, gdy mamy nadmiar chleba. Składniki: kilka kromek chleba kiełbasa cebula papryka czerwona pieczarki mleko ser żółty jajka (2-3) + śmietana (2-3 łyżki) sól, pieprz olej Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy spód, dno naczynia cieniutko smarujemy olejem. Wykładamy kilka kromek chleba wcześniej delikatnie zanurzonych(...)odparuje woda. Wykładamy na chleb. Oprószamy solą i pieprzem, 3. Kiełbasę pokrojoną w talarki również rumienimy na patelni, przekładamy na pieczarki. dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. 4. Pozostałe kromki chleba kroimy w kostkę, lekko nasączamy mlekiem i wykładamy na wierzch zapiekanki. Całość Zalewamy jajkami wymieszanymi ze śmietaną, odrobiną soli i pieprzem, posypujemy tartym żółtym serem. Można posypać dowolnymi ziołami
Kuchnia domowa AniZapiekanka z młodą kapustą jest propozycją na szybkie danie, mało pracochłonne. Składniki 1 średniej wielkości główka białej kapusty 1 cebula 80 g smalcu 1 listek laurowy 1 goździk sól pieprz 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego 100 g tłustego boczku w plasterkach 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie Z kapusty usunąłem przywiędłe liście, główkę opłukałem i blanszowałem chwilę we wrzątku(...)czasu do czasu mieszałem. Wysmarowałem tłuszczem odpowiednio dużą żaroodporną formę i wyłożyłem ją 4 dużymi liśćmi kapusty. Kapustę z patelni starannie wymieszałem z mięsem mielonym, przyprawiłem solą i pieprzem. Masę rozłożyłem na liściach kapusty i nakryłem pozostałymi liśćmi. Na wierzchu zapiekanki ułożyłem plasterki boczku i posmarowałem śmietaną. Formę nakryłem folią aluminiową i wstawiłem do piekarnika na ok. 60 minut , rozgrzanego
R'n'G Kitchenrobota krojącego w cienkie plasterki / szatkownicę / obieraczkę do warzyw · garnek · patelnię · duże naczynie żaroodporne Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Zaczynamy od pokrojenia ziemniaków . Najwygodniej wrzucić je do robota, który stworzy nam plasterki z ziemniaków w parę(...)mięso zmieni kolor. Dodajemy pieczarki i czekamy aż zmniejszą objętość; odparują. Na patelnię wlewamy wino i znowu czekamy aż odparuje prawie zupełnie. Śmietankę mieszamy z odrobiną soli i pieprzu, chili oraz ziołami prowansalskimi i dodajemy do mięsa, po chwili zdejmujemy z ognia. W naczyniu żaroodpornym komponujemy zapiekankę. Na dnie układamy ziemniaki, następnie mięso ze śmietanką i znowu ziemniaki
Bazując na smakuZapiekanka pasterska to świetny pomysł na danie mięsne dla całej rodziny. Zapiekane mięso mielone w aromatycznym sosie z cebulą i warzywami przykryte puree ziemniaczanym to obiad sycący i wyjątkowy, który przygotujesz przez cały rok. Poniżej mój sprawdzony przepis na zapiekankę pasterską – shepherd’s pie. Zapiekanka pasterska SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego, najlepiej z jagnięciny 1 duża cebula(...)smażę kilka minut często mieszając, by dokładnie rozprowadzić powstały sos. Do naczynia żaroodpornego wylewam mięso wraz z sosem z patelni, na nie układam równomiernie puree ziemniaczane. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C (grzanie góra + dół, bez termoobiegu) i wstawiam zapiekankę na 40-45 minut. Zapiekankę pasterską podaję ze świeżą sałatą z pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret . Smacznego
Zasmakuj Kuchninajmniej kilku lub kilkunastu fanów . Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na przekąski. Min. pysznych i bardzo aromatycznych zapiekanek gyros , pulchnych pizzerek z kiełbasą i serem , czy też bardzo prostych w przygotowaniu chrupiących kanapek z patelni . Kiełbaski „świńskie nóżki” Składniki: kiełbaski lub parówki: 8 szt. ciasto francuskie: 1 op. mleko do posmarowania Kiełbaski „świńskie nóżki
Kuchnia Na Wypasiemiski. Dodajemy jogurt naturalny, majonez, przeciśnięty ząbek czosnku, kukurydze i ser feta. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na suchej patelni podprażamy słonecznik. Posypujemy gotową sałatkę. I nne pomysły z brokułem w roli głównej: Pulpety z brokułem Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, serem feta i brokułem Prosta fit zupa jarzynowa Zupa krem brokułowa
Czarnawisienkakońcu musiałam ją zrobić. Gości ona na moim stole bardzo często, więc warto z Wami podzielić się przepisem. :) Składniki: Zapiekanka: 50g makaronu z pszenicy durum lub pełnoziarnistego 25g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego 100g warzyw na patelnie (po włosku, po grecku) 1/4 bakłażana 1/2 małego batata 2 plastry sera żółtego light przyprawa gyros sól suszona bazylia oliwa
Truskawkowa Fiestawierzch się zarumieni. Wyjmij owsiankę z piekarnika i odłóż na chwilkę do delikatnego przestygnięcia (jest naprawdę gorąca!). W tym czasie na patelni upraż płatki migdałów aż nabiorą cudownej złocistej barwy i aromatu, po czym posyp nimi chrupiący wierzch zapiekanki. Ja uwielbiam cynamon, więc na koniec posypuję jeszcze ½ łyżeczki, Tobie proponuję zrobić tak samo
Roślinna - blog wegańskiświętach zapragnęło mi się czegoś prostego, szybkiego, smacznego i jak się okazało taniego. A mianowicie zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i warzywami. Była pyyyszna. Więc się dzielę. Składniki: 1 kg ziemniaków 1/2 kg mięsa mielonego z szynki opakowanie mrożonych warzyw (kalafior, brokuł, marchewka) puszka kukurydzy 2 opakowania sosu 4 sery z brokułami mała śmietana 18% 200 gr startego sera mozarella(...)obrać, pokroić w talarki i obgotować w osolonej wodzie ok. 15-20 min. 2. Mrożone warzywa rozmrozić na patelni i chwilkę dusić z dodatkiem kostki rosołowej. 3. Mięso mielone podsmażyć z dodatkiem soli, majeranku i czerwonej papryki. 4. Formę do zapiekanek wysmarować oliwą. Ułożyć warstwę ziemniaków, warzyw, mielonego mięsa, kukurydzy i ponownie ziemniaków. 5. Sos przygotować w garnku zgodnie
Mama z miastaradością się nią zajadają. Polecamy Wan również nasze inne przepisy na zapiekanki z makaronem . Składniki: 200 g makaronu rurek 100 g żółtego sera 100 g szynki 1 mała cebula 200 ml śmietany 18% 1 jajko Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy ją na rozgrzanej patelni(...)Szynkę kroimy w paski lub kostkę i również podsmażamy ją z cebulą na patelni. Makaron wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Następnie na wierzch dodajemy połowę startego sera oraz przesmażoną cebulę z szybką. W oddzielnym kubeczku mieszamy śmietanę z jajkiem, którą następnie wylewamy na makaron. Wierzch naszej zapiekanki posypujemy pozostałą częścią startego sera. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Naczynie żaroodporne przykrywamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneJaka fasolka szparagowa najlepsza ? Wiadomo, z masłem i bułką tartą. Ale warto czasami przyrządzić ją inaczej. Proponujemy przepis na zapiekankę fasolową. Składniki 400 g zielonej fasolki szparagowej 400 g żółtej fasolki szparagowej 100 g wędzonego, przerośniętego boczku 4 łyżki bulionu mięsnego 40 g masła 200 g sera gouda 2 pomidory sól pieprz świeżo zmielony 1 łyżeczka suszonego cząbru masło(...)solą, pieprzem i cząbrem. Nieco przestudziłem. Żaroodporną formę wysmarowałem masłem. Na tarce starłem ser, wymieszałem ze składnikami na patelni i przełożyłem całość do formy. Pomidory umyłem, pokroiłem na ćwiartki, usunąłem pestki. Tak przygotowane pomidory pokroiłem w cienkie paski i rozłożyłem na zapiekance. Całość posypałem delikatnie solą i pieprzem. Ułożyłem na wierzchu cieniutkie płatki pozostałego masła i wstawiłem do piekarnika
R'n'G Kitchen