Bardzo sycąca i prosta do wykonania zapiekanka ziemniaczana. 1,5 kg ziemniaków ok. 200 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 2 średnie cebule 200 g śmietany 18% 200
BullioBardzo sycąca i prosta do wykonania zapiekanka ziemniaczana. 1,5 kg ziemniaków ok. 200 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 2 średnie cebule 200 g śmietany 18% 200
Bulliopatelni z podsmażonym mięsem mielonym odlać nadmiar wytopionego podczas smażenia tłuszczu. Pozostawić jedynie około 1 łyżki dla zapewnienia smaku sosu i soczystości mięsa. Następnie na patelnię z podsmażonym mięsem wlać przecier pomidorowy. Przyprawić suszonym oregano (1 łyżeczka), bazylią (1 łyżeczka), płatkami chili (1/4 łyżeczki) oraz solą i pieprzem do smaku. Sos gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając(...)przestygnięcia. Do osobnej miski dodać serek wiejski (1 i 1/4 szklanki), gęstą, kwaśną śmietanę (1/2 szklanki). Dodać drobno posiekany szczypiorek (1/2 szklanki - można odrobinę pozostawić do oprószenia po wierzchu zapiekanki). Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Do miski z mieszanką serka ze śmietaną dodać ugotowany, przestudzony makaron. Wymieszać. ZAPIEKANKA MAKARONOWA: Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Gospodyni MiejskaDanie podwójnie przekręcone: nie dość, że wegetariańskie to jeszcze zapieczone w słoiku. Zapiekanka pasterska zrobiona z cieciorki i boczniaków jest, naszym zdaniem, lepsza niż w wersji z mięsem, pieczenie w słoiku to natomiast wygodny sposób przygotowania i później jedzenia. Zamknięty słoik można po prostu wrzucić do torby i zabrać do pracy na lancz. Czas przygotowania : 25 minut Czas pieczenia(...)Skład sosu jest dowolny: marchew, pietruszka, seler, groszek, cebula i mięso, lub w wersji wegetariańskiej cieciorka, soczewica. Całość powinna się dusić na wolnym ogniu do miękkości. Do warzyw dobrze jest dodać szklankę wina, albo dobrego portera, najlepiej stauta, który dodaje sosowi przyjemnej słodyczy. My dzisiaj proponujemy Wam wegetariańską wersję zapiekanki, która naszym zdaniem jest lepsza niż wersja mięsna. Charakteru sosowi
Niedzielny kucharzLubicie zapiekanki warzywne? Moja rodzina je uwielbia. Jesień to czas zapiekanek. Robię je z grzybami, z ziemniakami, mięsem, warzywami. Praktycznie wszystko co znajdziemy w lodowce i spiżarce nadaje się do wykonania zapiekanki. Najbardziej lubię zapiekanki na bazie puree ziemniaczanego bo są lekkie, puszyste i rozpływające się w ustach. Składniki: 1 kg ziemniaków 8 łyżek gorącego mleka łyżka masła gałka muszkatołowa
Kasia i jej kobiecy światSmacznego :) Wszystkich zapraszam na stronę www.olejkonwenanse.pl po więcej inspiracji ;) Przepis bierze udział w akcji kulinarnej #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: dynia , feta , parmezan , pomidory , sos sojowy
https:KKuchniaMniamzapiekania. Skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 40 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Makarony , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: mozzarella , pomidory , przecier pomidorowy
https:KKuchniaMniamwielostronnicowych menu. Celowo wybraliśmy różne dania (tylko schab się powtórzył). Nie czekaliśmy zbyt długo, a potrawy były rewelacyjne. Próbowałam każdej z nich. Sosy wyraziste, obłędne. Mięso kruche i soczyste. Bardzo ciekawa zapiekanka ziemniaczana, którą chętnie odtworzymy w domu. Surówki orzeźwiające i świeże. Porcje idealne. Obsługa profesjonalna i miła. Zaryzykowałam ze schabem, ponieważ nie za bardzo lubię słodkie akcenty typu śliwka
Karola gotujeJeśli chodzi o bakłażan to najczęściej stosuję go w formie duszonej z innymi warzywami. Jednak dziś przygotowałam go dla Was i dla siebie w formie nadziewanej
Głodni Wrażeń - fit przepisysię prezentuje. To idealny sposób na przygotowanie gołąbków jeśli nie chcecie, nie lubicie lub po prostu nie wychodzi Wam zawijanie tradycyjnych gołąbków. Farsz można dowolnie modyfikować. Mięso możecie wymieszać z ryżem i podać zapiekankę z sosem pomidorowym. Ja jednak zachęcam Was do przygotowania gołąbków z kaszą, szczególnie jeśli jeszcze nie próbowaliście. Naprawdę warto! Składniki: 1 główka kapusty 1 kg mięsa(...)czynności, aż zużyjemy całe mięso i zapełnimy foremkę. Na koniec układamy liść kapusty i upewniamy się, że wszystkie liście są dobrze zawinięte. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 140 stopni C. Przed włożeniem do piekarnika foremkę możemy przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Żeby wyjąć danie z foremki- kładziemy talerz na formie, w której piekła się zapiekanka, a następnie obracamy wszystko
Smakowity Blog Kulinarnypodawania na talerz, jest łatwiejsza w krojeniu i nie rozpada się tak jak w przypadku makaronowej. Wystarczy dodać do zapiekanki kolorowe warzywa, aby nabrała fajnego wyglądu. Przed włożeniem do naczynia wygląda trochę jak sałatka w 5 minut.😋 Gdyby nie surowe mięso mielone, można by ją już jeść w takiej formie 😜 Po upieczeniu wierzch ma przypieczony na ciemno, a środek jasny(...)kolorowy. I tak jak wspominałam, po wyjęciu jest w całości nie rozpada się na części tak jak makaronowe. Moi stali czytelnicy pewnie zauważyli, że zapiekanki spod mojej ręki nie są zalewane sosami, beszamelami itp. Ten, kto liczy kalorie, pomija takie elementy, ale móc je zastąpić czymś bardziej pożywniejszym. Co innego zalać sosem pomidorowym a co innego sosem beszamelowym prawda? :) Wartość
zdrowo i aktywniepodawania na talerz, jest łatwiejsza w krojeniu i nie rozpada się tak jak w przypadku makaronowej. Wystarczy dodać do zapiekanki kolorowe warzywa, aby nabrała fajnego wyglądu. Przed włożeniem do naczynia wygląda trochę jak sałatka w 5 minut.😋 Gdyby nie surowe mięso mielone, można by ją już jeść w takiej formie 😜 Po upieczeniu wierzch ma przypieczony na ciemno, a środek jasny(...)kolorowy. I tak jak wspominałam, po wyjęciu jest w całości nie rozpada się na części tak jak makaronowe. Moi stali czytelnicy pewnie zauważyli, że zapiekanki spod mojej ręki nie są zalewane sosami, beszamelami itp. Ten, kto liczy kalorie, pomija takie elementy, ale móc je zastąpić czymś bardziej pożywniejszym. Co innego zalać sosem pomidorowym a co innego sosem beszamelowym prawda? :) Wartość
Zdrowie i pysznie na talerzuSzukacie pomysłu na obiad dla całej rodziny?To to jest właśnie przepis dla was.Pyszna zapiekanka ziemniaczana z mięskiem,pieczarkami i boczkiem,Bardzo syta i podzielna.Polecam
Swojskie jedzonkoCiekawy i prosty pomysł na obiad - oryginalna zapiekanka w formie tortu! Tort z tortilli przełożony sosem pomidorowym z mięsem mielonym, soczewicą i kukurydzą, zapieczony z serem w piekarniku. Autorem pomysłu jest mój mąż, a wykonawcą oczywiście ja 😉 Nie tylko super smakuje, ale też ładnie prezentuje się na talerzu. Szczerze polecam! Składniki: 4 szt. tortilli 2 cebule 500 g mięsa mielonego(...)drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Do cebuli wrzucamy mięso mielone. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką słodką oraz papryką chili. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory w puszce oraz sok pomidorowy. Przyprawiamy cukrem. Dusimy ok. 3-5 min. Na końcu dodajemy soczewicę w puszce oraz kukurydzę i dusimy jeszcze
Kuchnia MagdaLenysmaczna. Zapiekanka o której mowa pojawia się na stole wigilijnym u Finów. Dzisiejsze danie smakuje samo w sobie przepysznie, można je jednak podawać jako dodatek do mięs i ryb. Polecam spróbować. Lanttulaatikko - zapiekanka z brukwi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie